PLUSPUNTEN
- de “Drongengoedhoeve” als rustpunt
- de Tuinen van Adegem, als eventueel extraatje
- de onverharde autovrije wegen
- de vele rustbanken en picknick plaatsen
Je fietst in een heerlijk fietsgebied in het lichtglooiend landschap van het Meetjesland, provincie Oost-Vlaanderen. De route, ten zuiden van Maldegem en Eeklo is zeer populair in de regio.
In de omgeving zijn er ook heel wat mooie wandelgebieden zodat het bij goed weer wel eens druk kan zijn. Hoogtepunt is het Drongengoedbos dat wordt omgeven door akkers en weidelandschappen waar vogels broeden en herten je 's morgens begroeten.
Bron: Toerisme Oost-Vlaanderen, de Meetjeslandse landschapspark fietsroute
Wij fietsten de route als de "Drongengoed fietsroute" die werd herbenoemd en nu de "Meetjeslandse landschapspark fietsroute" werd gedoopt. De nieuwe route is een aangepaste route via knooppunten. Om de originele route van deze review te fietsen, kan je het gpx-bestand van deze blog downloaden. De richting van de Meetjeslandse landschapspark fietsroute (gpx) is tegengesteld aan deze van de vroegere Drongengoed fietsroute. Volg je de knooppunten dan kan je vrij de richting kiezen. We hebben onze "Drongengoed fietsroute" en dus ook de GPX laten starten bij het Provinciaal Domein Het Leen.
Zet deze fietsroute alvast op je verlanglijst. Bos, water, akkers ... en een stukje geschiedenis. De route heeft een hoge belevingswaarde met verschillende plekken om te genieten van je route en van je dag. Als je kiest voor Eeklo is de startplaats goed en makkelijk bereikbaar. Alleen door het bos rijden, vergt wat extra vaardigheid maar met een beetje fietservaring lukt dat zonder moeite.
Zoek je de betekenis van de sterretjes hiernaast?
Je vindt de uitleg bij de informatie over de fietsblog op de homepagina.
Om het voorgestelde knooppunt 68 als knooppunt te gebruiken kom je wellicht best met de wagen (zie parkeergelegenheid). Een alternatief en een betere plek om de route te starten is het Provinciaal Domein Het Leen in Eeklo aan knooppunt 57 (Gentsesteenweg 80). De Drongengoedhoeve ligt dan ongeveer halfweg je route en is dan een ideale plek om wat uit te rusten bij een heerlijk streekbiertje op het mooie terras.
Vanaf Het Leen rijden we richting kanaal en steken de Oostwinkelbrug over. We volgen het kanaal op het jaagpad tot knooppunt 59 om daar rechts af te slaan richting Ronsele. Vanaf Ronsele tot het Keigatbos zijn de glooiingen goed voelbaar en moeten we wat harder duwen.
De naam Keigat verwijst naar een bosrijke plek en heuvelkam – we hebben het gevoeld – waar veel keien en stenen te vinden zijn. We steken de Urselseweg (N461) over en rijden op een mooi zandpad met mooie vergezichten.
Onze route maakt hier een ommetje langs de Pietendriesmolen, de oudste houten staakwindmolen van de provincie (16de eeuw – gerestaureerd).
Terug naar de N461 om de gewestweg een klein eind te volgen op het fietspad aan de linkerkant(!) tot aan de Drongengoedweg die ons door de bossen van het Drongengoed tot aan de Drongengoedhoeve loodst, een schitterend plekje voor een picknick buiten of een fris drankje in de gezellige ruimte binnen.
De Drongengoedhoeve, de voormalige abdijhoeve van de norbertijnen van Drongen, is een goed bewaarde getuige van bosontginning uit het midden van de 18de eeuw. De ontginning startte nochtans in het midden van de 13de eeuw. De ontginning bleef in den beginne beperkt, onder meer door het marginaal karakter van de gronden.
Volgens de rekeningen werd in 1563 een nieuw maar klein huis, vermoedelijk van leem en stro, gebouwd. Uit de pachtcontracten blijken de ontginningen achteruit te gaan en in het begin van de 18de eeuw wordt de hoeve als “geruïneerde hofstede” beschreven.
Een tweede en bloeiende ontginningsfase startte in 1740 onder abt De Stoop waarbij het landschap grondig gewijzigd werd en het gebied zijn planmatige aanleg en huidige vorm, met dambordvormig dievenpatroon, kreeg. Die typische structuur van de ontginning, met rechthoekige percelen gescheiden door dreven, bleef tot vandaag behouden. Abt De Stoop richtte een nieuwe hoeve op, die voltooid werd in 1746, met de meest rendabele gronden binnen de bedrijfsoppervlakte, terwijl de overige gronden omgezet werden tot loofbos. In 1797 werden de abdij van Drongen opgeheven en al haar goederen, waaronder het Drongengoed, verbeurd verklaard. In 1798 werd het Drongengoed verkocht en kwam het nooit meer terug in de handen van de kerkelijke overheid. Verschillende adellijke families zijn als eigenaars van de Drongengoedhoeve gekend. Bron: Agentschap Onroerend Erfgoed (geraadpleegd op 28 februari 2019).
Het is heerlijk fietsen op de onverharde paden van het Drongengoedbos. Het centrale deel van het bos ligt op een kleirug, de zogenaamde cuesta van het Meetjesland, met het hoogste punt op 29 meter boven de zeespiegel.
In de Haakdreef wordt het pad wat smaller en moet je wat beter opletten. Hier is het dambordpatroon van de paden goed zichtbaar. Ze herinneren aan de onginningen van de bosgrond voor de landbouw door de Norbertijnen van de Abdij van Drongen. Via de Proosdijdreef kom je uit bij het Hotel Cleythil. Het gebouw van het hotel staat op de grondvesten van de Papinglohoeve, de ontginningshoeve van de Gentse Sint-Baafsabdij, opgericht in de 18de eeuw tijdens de laatste ontginningscampagne van het gebied.
We fietsen richting Adegem. De rust en de stilte van het gebied hebben ook de lokale dichter geïnspireerd die bij de zitbank aan het begin van de Perenboom(dreef) zijn poëzie toont: “… En wie hier vreemd het land doorkruist, vloekt om de doolhof van verdwalen. Wij die hier ademhalen, minnen de stille eenzaamheid. …” .
Wat verderop komen we bij het Canada War Museum en de Tuinen van Adegem. Voor ons het moment om een hapje te eten en iets te drinken in het restaurant. Je zou ook vanaf hier kunnen vertrekken als dit je beter uitkomt want het museum heeft een ruime parking met brasserie en terras.
Wij fietsen verder richting knooppunt 97 aan de oever van het Schipdonkkanaal dat we anderhalve kilometer volgen tot aan de Veldekensbrug die we oversteken richting Eeklo en het Provinciaal Domein Het Leen, ons eindpunt.
Op het terras kunnen we genieten van een biertje of een wijntje. De bier- en wijnkaart is hier zeer uitgebreid. Let op, want alleen op weekdagen mag je hier overal op de verharde paden fietsen, op zondag enkel op de centrale weg die ook op de knooppuntenroute ligt. Het provinciaal domein Het Leen is een 262 ha groot boscomplex en bevindt zich op het grondgebied van de gemeenten Lievegem en Eeklo. Het is grotendeels bebost met een gemengd loofbos. Bij goed weer kan het hier wel druk zijn. Veel kinderen die komen genieten van de grote speeltuin. Bij “Het Leen” raakt deze route andermaal de “Van bos naar bosroute”.
De gemeente Lievegem is pas op 1 januari 2019 ontstaan uit de vrijwillige fusie van de gemeenten Lovendegem, Zomergem en Waarschoot. De naam van de gemeente is door de bevolking gekozen met een meerderheid van 55%. Het achtervoegsel ‘gem’ komt van ‘heim’ of ‘heem’, wat huis of woonplaats betekent. Plaatsnamen die eindigen op -gem zijn vrijwel altijd Germaans van oorsprong en verwijzen naar een bepaalde persoon of stam. De samenstelling ‘Lievegem’ is kunstmatig van aard en zo eerder te beschouwen als een pseudo-plaatsnaam.