PLUSPUNTEN
- Natuurpark Gerhagen
- Abdij van Averbode
- Langs de sporen van Railbike Tessenderlo
- De Paalse Plas
- Verschillende oplaadpunten voor e-bikes
Je fietst door het prachtige en gevarieerde landschap van Natuurpark Gerhagen in de Neus van de Belgische Provincie Limburg. Dit stiltegebied bestaat grotendeels uit bos. In het lager gelegen deel komen ook weiden en akkers voor. In het gebied vind je de vennen van natuurreservaat Pinnekenswijer en het natuurreservaat De Houterenberg, met zijn bossen, heide en stuifzanden. Bij Bosmuseum Gerhagen staat een uitkijktoren van bijna 19 meter hoog. Wie de klim waagt, wordt beloond met een schitterend uitzicht over het hele gebied. Bij Genenbos kom je aan het Albertkanaal. Je volgt het kanaal tot bij Tervant, waarna je om de Paalse Plas heen fietst.
Limburg mag dan wel een fietsparadijs zijn, veel fietsroutes zijn met het openbaar vervoer moeilijk bereikbaar. Je neemt dus best de wagen met het fietsrek en kiest dan je startplaats in functie van je verdere plannen. Een nachtje in een B&B maakt de autorit misschien wat meer aanvaardbaar. In Limburg fietsen betekent rustig en veilig fietsen. Horeca is er voldoende, maar kijk toch minstens eens bij onze praktische tips naar de sluitingsdagen. Heel wat onverharde stukken op deze route, die heel af en toe veranderen in een stukje mountainbiken. Probeer je nieuwe fiets dus eerst uit met een andere route. De route is vlak met af en toe wat kleine niveauverschillen. Best te doen voor iedereen.
***** is een route die je ooit moet gereden hebben
**** is een route die een verplaatsing waard is
*** is een route die de moeite is als je in de buurt bent
** is een route die je kunt proberen maar wij hebben niet genoten
* is een route die je hier niet zal vinden
Je kunt starten aan de Kiewithoeve (knooppunt 331) als je van plan bent daar iets te eten (voor of na je tocht). Ook bij de Abdij van Averbode (knooppunt 18) en de Paalse Plas (tussen de knooppunten 345 en 330) kan je iets eten of drinken. Bij het Bosmuseum en de VVV-uitkijktoren van Natuurpark Gerhagen (knooppunt 334) zijn er zelfs verschillende mogelijkheden om je fietstocht culinair te starten of af te ronden. Ik ben gestart bij de B&B waar ik heb overnacht.
De abdij van Averbode is gesticht in 1134 door graaf de Looz. Averbode bevond zich in die tijd pal op de grens van het hertogdom Brabant en het graafschap Loon, dat later zou opgaan in het prinsbisdom Luik. Voor het 14de eeuwse portaal liggen drie verschillende stenen die het punt aangeven waar de drie provincies samenkomen (Antwerpen – (Vlaams) Brabant en Limburg). Tussen 1664 en 1672 werd een nieuwe abdijkerk in barokstijl gebouwd. De nieuwe kerk moest, in een reactie tegen de Reformatie, de gelovigen overweldigen met haar weelderig decor.
Oorspronkelijk was het een dubbelklooster. De zusters verhuisden aan het begin van de 13e eeuw naar een eigen klooster. De Fransen schaften in 1796 bijna alle kloosters en abdijen af; de abdij werd verkocht en het klooster ten dele afgebroken. Het monumentale pijporgel van Guillaume Robustelly uit 1772 werd gekocht door de Sint-Lambertuskerk te Helmond (Nederland), waar het nog steeds te bewonderen en te beluisteren valt.
In 1802 verwierven de Norbertijnen de abdij opnieuw en na de onafhankelijkheid van België, met name in 1834, werd het kloosterleven in Averbode officieel hervat. Vanaf 1920 gaf de abdij een kindertijdschrift uit: ‘Zonneland’. In 1930 volgden de ‘Vlaamse Filmpjes’, waarin de jeugd kon kennismaken met de literatuur. In 1958 ontstond ‘Zonnekind’ voor de allerkleinsten. De abdij heeft ook een lange traditie inzake bierbrouwen, zuivelproductie en broodbakken.
De Paalse Plas is het grootste binnenmeer van België. De plas hebben we te danken aan het industrieterrein aan de overkant van de lawaaierige E313 dat is opgespoten met zand dat hier werd uitgebaggerd. Na de zandwinning vulde de put zich met het water van natuurlijke bronnen. Het is nu een mooi recreatiedomein met een 40 hectare grote waterplas. De Paalse Plas is al jaren de thuishaven van een zeil- en windsurfclub. Het prachtige golfterrein van Millenniumgolf, dat ook deel uitmaakt van het domein, maakt het ‘mooiste plekje van de wereld’ helemaal compleet.