Fietsroute fietsblog review kust monument AlbertI Fietsroute fietsblog review Middelkerke zeedijk Fietsroute fietsblog review middenkust hinterland warandetoren

Ontdek de middenkust en het hinterland

Startpunt: Oostende, Kust, West-Vlaanderen, Maria Hendrikapark, knooppunt 85

44 km
3 uur
vlak
lus
2 weetjes

Situering

We verkennen de Belgische middenkust van Oostende tot Nieuwpoort. Door het hinterland en de polderdorpjes Stene en Leffinge.

In Nieuwpoort nemen we de veerpont om langs grote stukken van de zeedijk terug te keren. Door de badplaatsen van Westende, Middelkerke en Oostende.

De helft van het traject gaat over autovrije paden.

Bron: Genieten aan het water in Vlaanderen, uitg. Lannoo (D2017/45/460)

Fietsroute fietsblog review kust

Beoordeling

Met Oostende als uitstekende startplaats zijn er voldoende keuzemogelijkheden om de startplaats van de route te bereiken. Oostende ligt centraal langs de Belgische kust. Oostende en de middenkust zijn drukbezocht, vooral in juli en augustus. Op de zeedijk moet je dan goed opletten en aandachtig sturen. Oostende en Nieuwpoort maken de route extra interessant. Het is een gladde fietsroute langs fietspaden van goede kwaliteit met voldoende horeca en rustplekken. Een mooie fietsroute om te fietsen tijdens het voor- of naseizoen of tijdens een vakantie aan Zee.

Zoek je de betekenis van de sterretjes?
Je vindt de uitleg bij de informatie over de fietsblog op de homepagina.

Beleving:
Bereikbaarheid:
Veiligheid:
Parcours:
vlak
Stuurvaardigheid:
makkelijk

Totaal:

PLUSPUNTEN

  • De badsteden Oostende en Nieuwpoort
  • Het provinciedomein Raversijde
  • Maria-Hendrikapark in Oostende
  • Het polderdorp Stene met zijn talrijke restaurantjes
  • Het traject langs het kanaal Plassendale-Nieuwpoort
  • De doortocht door Nieuwpoort met het veer
  • De rustige stukjes op de zeedijk

MINPUNTEN

  • De drukke stukjes op de zeedijk (vooral in juli en augustus)
  • Het traject langs woonstraten van Konterdam en Nieuwe Stad tussen de knooppunten 15 en 97
Waar kun je starten

Waar kun je starten

In Oostende moet je op zoek naar knooppunt 85 dat in het Maria-Hendrikapark gelegen is, aan de kant van de Nelson Mandelabrug. Er zijn meerdere goede startmogelijkheden langs de route zoals Nieuwpoort-Bad of het Provinciedomein Raversijde. Een alternatieve plaats kies je best enkel als je de fietstocht wilt combineren met een bezoek aan deze plaats.

Treinstation
Het treinstation van Oostende is het kopstation van de lijn 50A en wordt uitstekend bediend. Het station ligt tussen knooppunt 45 en 85 op 1 km fietsen van knooppunt 85 in het Maria-Hendrikapark.
Parkeergelegenheid
Met de wagen bereik je Oostende via de A10. Je kan gratis parkeren op de randparking Maria-Hendrikapark aan de Iependreef. Er zijn 300 plaatsen. Heel veel gratis parking is er ook bij het Provinciedomein Raversijde aan de Nieuwpoortsesteenweg 636 in Oostende (Raversijde). Hier rij je van knooppunt 75 naar 77 en 52 waar je op de zeedijk bent en richting Oostende kunt fietsen. Denk eraan dat je op het einde van je rit bij knooppunt 80, op de zeedijk, opnieuw richting knooppunt 75 kiest in plaats van 52.

Vertrekken bij het Provinciedomein

Wij vertrekken bij het Provinciedomein in Raversijde aan knooppunt 75 en bedenken meteen dat we ook tijd hadden moeten voorzien voor een bezoek aan  het openluchtmuseum van de Atlantikwall en de vissershuisjes van Anno 1465. We doen dit zeker een volgende keer.

Fietsroute fietsblog review kust Raversyde Atlantikwall

Provinciedomein Raversijde

Wandel door twee Wereldoorlogen in bunkers en loopgraven… De meer dan zestig bunkers, observatieposten en geschutstellingen, verbonden door twee kilometer open of onderaardse gangen, vormen samen één van de best bewaarde delen van de Duitse verdedigingslinie ‘Atlantikwall’. Deze werd door de Duitsers gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog van de Frans-Spaanse grens tot in Noorwegen. Op het domein bevindt zich ook de enige bewaarde Duitse kustbatterij uit de Eerste Wereldoorlog. Het Memoriaal Prins Karel houdt de herinnering aan Prins Karel levend, die zich na zijn regentschap (1944 – 1950) op het domein vestigde.

Een middeleeuws vissersdorp herleeft na 500 jaar… Stap binnen in het leven van de 15de-eeuwse vissersfamilies van Walraversijde. Drie woningen en een bakkerij werden heropgebouwd met ter plaatse opgegraven bakstenen. Alle aanwezige huisraad en voorwerpen zijn waarheidsgetrouwe replica’s. De stemmen van de middeleeuwse bewoners begeleiden de bezoekers via de audiogids door deze unieke site. In het bijbehorend museum vind je de originele opgegraven voorwerpen en wordt het leven van de bewoners verder toegelicht.

50 hectare unieke natuurbeleving aan de Kust… Raversyde is een uniek stukje natuur aan de Belgische kust. Het domein ligt gedeeltelijk in beschermd duingebied en met een oppervlakte van bijna 50 hectare biedt het de bezoekers een prachtig kader om wandelend te ontdekken.

Bron: Visit Oostende

historisch historisch

Over de Nelson Mandelabrug

We fietsen door het natuurpark naar de zeedijk van Raversijde. Er is weinig wind, wat eerder uitzonderlijk is en de zon straalt. Er is veel volk aan zee en dus moeten we voorzichtig laveren tussen de strandgangers en de gocarts, de fietsers en de wandelaars. Ook aan de vissershaven en langs de jachthaven van Oostende is het druk. We zijn blij wanneer we via de Nelson Mandelabrug in het rustige en prachtige Maria-Hendrikapark kunnen fietsen.

Het polderdorp Stene ligt op een steenworp van Oostende. Wij hebben 12 km gefietst en het terras van Restaurant De Vlasschaard is uitnodigend genoeg om ons aan tafel te krijgen voor een heerlijke salade-geitenkaas. Wie elektrisch fietst kan tijdens zijn lunch of koffie, op het plein, ook de batterijen van de e-bikes opladen.

In Leffinge komen we bij het Kanaal Plassendale-Nieuwpoort. Bij Leffingebrug houden heel wat fietsers een pauze. Dit kan zowel op het terras van Brasserie Bootsman als op de mooie zitbanken langs het water.

Het fietspad langs het kanaal ligt er onberispelijk bij. Van de 10km die ons nog scheiden van Nieuwpoort rijden we de helft langs dit kanaal. Het kanaal mondt uit in de Ijzer bij het sluizencomplex De Ganzepoot.

Fietsroute fietsblog review Oostende Maria-Hendrikapark Mandelabrug Fietsroute fietsblog review Stene Fietsroute fietsblog review Stene Vlasschaert geitenkaas salade Fietsroute fietsblog review Leffinge Fietsroute fietsblog review kust kanaal Leffinge Fietsroute fietsblog review kust Nieuwpoort vaart Plassendale-Nieuwpoort kanaal

Sluizencomplex De Ganzepoot

Het sluizencomplex van Nieuwpoort is beter gekend als ‘De Ganzepoot’. De naam verwijst naar de vorm van het gehele complex. Deze plek speelde een cruciale rol tijdens de Eerste Wereldoorlog. In oktober 1914 zorgde het openen van de sluizen voor de onderwaterzetting van de IJzervlakte. Daarmee kwam een einde aan de oprukking van de Duitse troepen. Met behulp van de sluizen bleef de IJzervlakte de hele oorlog onder water staan. Eind 2014 opende hier het Bezoekerscentrum Westfront Nieuwpoort, waar je meer te weten komt over de rol van het sluizencomplex en de onderwaterzetting tijdens WO I.

Bron: Westtoer

Fietsroute fietsblog review kust ganzepoot Nieuwpoort
Fietsroute fietsblog review kust ganzepoot Nieuwpoort Ijzer monding
Fietsroute fietsblog review kust ganzepoot Nieuwpoort monument koning
historisch historisch

Over de Ijzer met het veer

We volgen de Ijzer en rijden rond de vismijn tot aan de Sea Star Sailor’s Bar. Op het goed gevulde terras genieten we van een frisse Rodenbach van het vat. Via de prachtig aangelegde fiets- en wandelboulevard komen we uiteindelijk bij de veerpont die ons aan de overkant van de Ijzer brengt.  Hier is het druk. Veel fietsers willen de oversteek maken en dus moeten we aanschuiven. Het wachten duurt niet lang. We zijn snel aan de overkant waar we rond het Militair Domein van Lombardsijde fietsen tot bij het St. Laureinsstrand en we opnieuw op de Zeedijk zijn. Net voor Middelkerke, rijden we de Louis Logierlaan naar beneden, want over de duinen heen kregen we zicht op de 20m hoge Warandetoren. Vanop deze toren hebben we in één beeld een zicht op de omgeving waarin we hebben gefietst.

De Zeedijk volgen we tot aan knooppunt 80 waar we kiezen voor knooppunt 75. Ben je in Oostende gestart dan kan je de dijk gewoon blijven volgen. Het is wel oppassen bij de badcentra van Westende en Middelkerke.

We hebben geweldig genoten van deze fietsroute en beseffen dat we met waar meer tijd nog meer van het rijke aanbod van de Belgische Kust zouden kunnen genieten.

Fietsroute fietsblog review kust Nieuwpoort haven Fietsroute fietsblog review kust Nieuwpoort veer Fietsroute fietsblog review kust Westende Fietsroute fietsblog review Raversijde zeedijk Fietsroute fietsblog review kust Middelkerke Warandetoren Fietsroute fietsblog review kust Middelkerke Warandetoren

PRAKTISCH

  • Het Atlantic Wall Museum en Anno 1465 zijn open van half maart tot 11 november
  • Restaurant De Vlasschaard in Stene is gesloten op maandag en dinsdag
  • Brasserie Bootsman in Leffinge is gesloten op dinsdag en woensdag
  • Bezoekerscentrum Westfront Nieuwpoort is gesloten op maandag.
  • Sea Star Sailor’s Bar is alle dagen open
  • Veerpont Nieuwpoort is gratis en dagelijks open van april tot eind september; de rest van het jaar enkel tijdens weekends, feestdagen of schoolvakanties.
  • Logeren kan je aan de kust op veel plaatsen, maar ook in het landelijke Gistel (Zevekote) in B&B Nieuwhof, net als in Nieuwpoort in B&B @Lighthouse; in Middelkerke in B&B Lupuline

FOTOGALERIJ

deel deze fietsroute