PLUSPUNTEN
- Het schilderachtige parcours
- Het aanbod en de uitrusting van sommige picknickplaatsen
- Het aanbod van horeca
- Het aanbod van oplaadpunten
Nationaal Park Hoge Kempen in de Belgische provincie Limburg is een uniek natuurgebied. Je fietst door het natuurgebied Duinengordel en het landelijke Oudsbergen, waar erfgoed, natuur en landbouw samengaan.
Steeds met de hoogste landduin van Vlaanderen in het midden , trap je door een gevarieerd landschap. Langs klaterende watermolens in de idyllische beekvalleien van de Abeek, de Bosbeek en de Itterbeek. Door schaduwrijke bossen met diepblauwe, mysterieuze vennen en goudkleurige zandduinen. Vaak stil, dan weer levendig en vol geschiedenis.
Bron: Gemeente Oudsbergen
In het Nationaal Park en de omgeving rond de Oudsberg is het heerlijk om te fietsen: schaduwrijke bossen met hier en daar een blik op de heide of langs rustige jaagpaden. Bovendien zijn veel trajecten volledig autovrij. Af en toe een helling hoort er wel bij, maar je krijgt wel een mooi uitzicht als beloning.
De fietstocht met haltes voor een lichte lunch, een verfrissende bierdegustatie of een heerlijk diner in het sterrenrestaurant Slagmolen laten je lekker pauzeren.
Hou zeker halt bij de picknickplaatsen bij Ruiterskuilen en bij de Bosbeek en geniet van het mooie uitzicht. Een zalige overnachting geeft je tijd om al dat moois te verwerken.
Zoek je de betekenis van de sterretjes hiernaast?
Je vindt de uitleg bij de informatie over de fietsblog op de homepagina.
Als je trappen met happen wilt combineren zijn de startplaatsen aan de voorgestelde restaurants in Meeuwen of Gruitrode goed gekozen. Andere mogelijkheden zijn dan Restaurant Hoogmolen te Ellikom aan de Hoogmolenweg 15 tussen de knooppunten 01 en 02 of Restaurant Slagmolen in de Slagmolenstraat te Opglabbeek tussen de knooppunten 59 en 527. Kom je enkel om te fietsen dan kies je beter voor het centrum van Meeuwen of Opglabbeek als startplaats.
De Hoogmolen is een korenwatermolen op de Abeek. Hij werd voor de eerste keer vermeld in 1500. Hier werd ook laken gevold. Vollen is vullen, d.w.z. de uitstekende vezels in het laken doen dringen. Dit gebeurde in volkuipen (zwierders) die door de molen in beweging werden gebracht. Met urine of ammoniak werd het geweven laken tot krimping en vastheid gebracht. Zo staat in een tekst van circa 1515.
De Hoogmolen is een onderslagmolen, d. w .z. dat ze wordt aangedreven door water dat tegen de bladen drukt aan de onderzijde van het molenrad. De huidige gebouwen dateren van ongeveer 1828. Bron: Hotel-Brasserie Hoogmolen
De Berenheidemolen ligt op 400 m van de knooppuntenroute. Aanvankelijk was het een olieslagmolen, maar na verbouwing werd het een olie- en korenmolen. Op het einde van haar tijdperk werkte de molen nog enkel als graanmolen. Deze molen is niet toegankelijk voor het publiek.
De Dorpermolen dateert waarschijnlijk al van 1470. Ze was een water-, graan- en banmolen. In 1993 werd de molen beschermd als monument. De molen werd gerestaureerd en ingericht als een gezellige brasserie. Zowel binnen als buiten kun je de molen nog zien draaien.
In de regio van de Duinengordel is er geen gebrek aan streekproducten. Niet zo ver van de Oudsberg ligt een omvangrijke blauwe bessenplantage waar je ze zelf kan plukken. Bosbessen en blauwe bessen zijn het ingrediënt van tal van typische streekproducten: bessensap, likeur zoals ’t Oterke , jenever, wijn, confituur, en appelbierenvlaai (appelbessentaart). Eveneens op basis van bosbessen is het ‘bratselèrke’, een bosbessenlikeur gezoet met honing en een alcoholgehalte van 19 graden. De drank kan ijskoud gedronken worden, maar laat zich ook goed mengen met schuimwijn. De naam van de drank is het dialectwoord voor ‘knoeiertje’.
Orshof Gin is een eigen streekproduct van onthaalpunt Orshof. Het is gemaakt op basis van kweepeer, mispel en kastanje uit eigen boomgaard.
Ops-Ale is dan weer een verfrissende kwaliteitspils met een pittige smaak en hoppig aroma gebrouwen in Brouwerij Cornelissen in Opitter. Het bier is al veelvuldig internationaal bekroond. Brouwerij Cornelissen brouwt daarnaast Pax Pils, Herckenrode Tripel en Bruin, Sint-Gummarus Tripel en Dubbel, Bosbier, Kriekenbier, Bokkereyer en Limburgse Witte.
De inwoners van Meeuwen-Gruitrode worden ook wel eens ‘heikiéseters’ genoemd. Heikiés is een dialectwoord voor kipkap. Kipkap behoort tot de oudste vleesbereidingen in België. Bij het slachten van een varken laat men niets verloren gaan. De varkenskop, staart en oren worden samen met andere ingrediënten gekookt, gekruid en tot ‘heikiés’ verwerkt. Kipkap wordt gegeten als broodbeleg met een beetje mosterd, creatief verwerkt in een aperitiefhapje of in een koud voorgerecht.
Bron: Duinengordel