Fietsroute, fietsblog, fietsparadijs, duinengordel, Oudsbergen, watermolens, slagmolen, Opglabbeek Fietsroute, fietsblog, fietsparadijs, duinengordel, Oudsbergen, Oudsbergen, zandduin, landduin

Oudsbergse Watermolens

Startpunt: Oudsbergen, Kempen, Provincie Limburg (BE), Dorpermolen Meeuwen (Dorpermolenstraat 5) of Tievishoeve Gruitrode (Groenstraat 11)

44.5 km
3.5 uur
glooiend
lus
3 weetjes

Situering

Nationaal Park Hoge Kempen in de Belgische provincie Limburg is een uniek natuurgebied. Je fietst door het natuurgebied Duinengordel en het landelijke Oudsbergen, waar erfgoed, natuur en landbouw samengaan.

Steeds met de hoogste landduin van Vlaanderen in het midden , trap je door een gevarieerd landschap. Langs klaterende watermolens in de idyllische beekvalleien van de Abeek, de Bosbeek en de Itterbeek. Door schaduwrijke bossen met diepblauwe, mysterieuze vennen en goudkleurige zandduinen. Vaak stil, dan weer levendig en vol geschiedenis.

Bron: Gemeente Oudsbergen

Fietsroute, fietsblog, fietsparadijs, duinengordel, Oudsbergen, watermolens

Beoordeling

In het Nationaal Park en de omgeving rond de Oudsberg is het heerlijk om te fietsen: schaduwrijke bossen met hier en daar een blik op de heide of langs rustige jaagpaden. Bovendien zijn veel trajecten volledig autovrij. Af en toe een helling hoort er wel bij, maar je krijgt wel een mooi uitzicht als beloning.

De fietstocht met haltes voor een lichte lunch, een verfrissende bierdegustatie of een heerlijk diner in het sterrenrestaurant Slagmolen laten je lekker pauzeren.

Hou zeker halt bij de picknickplaatsen bij Ruiterskuilen en bij de Bosbeek en geniet van het mooie uitzicht. Een zalige overnachting geeft je tijd om al dat moois te verwerken.

Zoek je de betekenis van de sterretjes hiernaast?
Je vindt de uitleg bij de informatie over de fietsblog op de homepagina.

Beleving:
Bereikbaarheid:
Veiligheid:
Parcours:
glooiend
Stuurvaardigheid:
makkelijk

Totaal:

PLUSPUNTEN

  • Het schilderachtige parcours
  • Het aanbod en de uitrusting van sommige picknickplaatsen
  • Het aanbod van horeca
  • Het aanbod van oplaadpunten

MINPUNTEN

  • Men moet van de knooppuntenroute afwijken om sommige watermolens te zien
Waar kun je starten

Waar kun je starten

Als je trappen met happen wilt combineren zijn de startplaatsen aan de voorgestelde restaurants in Meeuwen of Gruitrode goed gekozen. Andere mogelijkheden zijn dan Restaurant Hoogmolen te Ellikom aan de Hoogmolenweg 15 tussen de knooppunten 01 en 02 of Restaurant Slagmolen in de Slagmolenstraat te Opglabbeek tussen de knooppunten 59 en 527. Kom je enkel om te fietsen dan kies je beter voor het centrum van Meeuwen of Opglabbeek als startplaats.

Treinstation
Het dichtstbijzijnde station is dat van Genk. Vanuit Genk is het nog 14 km fietsen tot je in Opglabbeek bent (knooppunt 527). De fietsroute wordt dan 28 km langer. Niet echt aan te raden dus. In het GPX-bestand met waypoints hebben we het traject van Genk naar Opglabbeek wel bijgevoegd.
Parkeergelegenheid
Afgezien van de parking bij de voorgestelde restaurants kan je zowel in Opglabbeek als in Meeuwen parkeren op het Dorsplein, respectievelijk het Kerkplein. Beide zijn goed bereikbaar via Vlaamse Gewestwegen. De parkings zijn zoals steeds in het GPX-bestand aangegeven als waypoints.

Vallei van de Bosbeek

De routebouwers gaven de voorkeur aan een restaurant als startplaats, maar misschien start je, net als wij, aan de deur van je b&b of hotel. We vonden het jammer slechts voor één ritje naar deze streek te komen en dus kozen we een leuk logeeradresje om twee dagen te kunnen genieten van onze 2-wielers. Kijk maar eens naar onze logeertips en andere fietsroutesuggesties.

De b&b waar we hebben overnacht ligt in Opglabbeek tussen de knooppunten 59 en 527 in de buurt van restaurant “Slagmolen” aan de Bosbeek. Meteen ook de eerste watermolen die we kunnen spotten. Deze voormalige graanwatermolen over de Bosbeek, dateert van 1859.

De vallei van de Bosbeek is één van de mooist bewaarde Kempense beekvalleien. Een smalle strook naast de beek bestaat uit broekbossen, moerasbossen die een belangrijke taak hebben in de waterhuishouding.

Fietsroute, fietsblog, fietsparadijs, duinengordel, Oudsbergen Fietsroute, fietsblog, fietsparadijs, duinengordel, Oudsbergen, watermolens, slagmolen, Opglabbeek Fietsroute, fietsblog, fietsparadijs, duinengordel, Oudsbergen, watermolens, slagmolen, Opglabbeek

Beklimming van de Oudsberg

Het huidige kasteel De Schans werd waarschijnlijk gebouwd in 1667 op de plek waar ooit de schans van Dorne stond, één van de twee schansen van Opoeteren. De rechthoekige omwalling van het geheel, de ligging in de moerassige vallei van de Bosbeek en het feit dat de plaats op de Ferrariskaart Fort d’Op Oeteren wordt genoemd, wijst op het oorspronkelijke en latere gebruik van de plaats als schans. Schansen werden veel gebruikt tijdens de Tachtigjarige Oorlog als verdediging van strategische plaatsen of als extra verdediging van een stad.

Voorbij het kasteel De Schans komen we bij de rand van de camping Zavelbos. We zouden hier kunnen picknicken of op het terras van Taverne ’t Zaveltje iets drinken, maar wij kiezen voor iets spannends, de “beklimming” van de Oudsberg, de hoogste en grootste open landduin van Vlaanderen die 85m boven de zeespiegel uitsteekt. Hiervoor volgen we het pad rond de camping, de Kattebeekstraat en de Zavelstraat tot het fietsen onmogelijk wordt en we te voet verder moeten. Het is een omweggetje waard.

Fietsroute, fietsblog, geuzenbaan, fietsparadijs, duinengordel, Oudsbergen, Oudsberg, Duinengordel, knooppunten Fietsroute, fietsblog, geuzenbaan, fietsparadijs, duinengordel, Oudsbergen, Oudsberg, Duinengordel Fietsroute, fietsblog, geuzenbaan, fietsparadijs, duinengordel, Oudsbergen, Oudsberg, Duinengordel Fietsroute, fietsblog, geuzenbaan, fietsparadijs, duinengordel, Oudsbergen, Oudsberg, Duinengordel Fietsroute, fietsblog, geuzenbaan, fietsparadijs, duinengordel, Oudsbergen, Oudsberg, Duinengordel

De Hoogmolen

De Hoogmolen is een korenwatermolen op de Abeek. Hij werd voor de eerste keer vermeld in 1500. Hier werd ook laken gevold. Vollen is vullen, d.w.z. de uitstekende vezels in het laken doen dringen. Dit gebeurde in volkuipen (zwierders) die door de molen in beweging werden gebracht. Met urine of ammoniak werd het geweven laken tot krimping en vastheid gebracht. Zo staat in een tekst van circa 1515.

De Hoogmolen is een onderslagmolen, d. w .z. dat ze wordt aangedreven door water dat tegen de bladen drukt aan de onderzijde van het molenrad. De huidige gebouwen dateren van ongeveer 1828. Bron: Hotel-Brasserie Hoogmolen

historisch historisch

Forellen kweken

We meanderen door broekbossen in de prachtige vallei van de Bosbeek. Een stukje natuur in al zijn schoonheid, waar het heerlijk fietsen is. We komen zowaar bij een forellenkwekerij waar we op het terras, met prachtig uitzicht over de vijvers, op verhaal kunnen komen met een kop koffie, een heerlijk streekbiertje of een lekkere snack.

Voorbij Neerglabbeek komen we heel even in de vallei van de Baatsbeek en de Itterbeek. Via Wijshagen gaat het naar het Beeldenbos, de regio waar de wolven August en Noella in 2020 werden gespot. Bij Ellikom komen we opnieuw in de vallei van de Abeek en bij de Hoogmolen, misschien wel de meest idyllische plek op deze route en beslist de moeite waard om even te pauzeren. Vergeet dus de afslag niet bij knooppunt 02 richting Ellikom (de gpx werd aangepast).

Fietsroute, fietsblog, geuzenbaan, fietsparadijs, Duinengordel Fietsroute, fietsblog, geuzenbaan, fietsparadijs, Duinengordel, Itterbeekvallei Fietsroute, fietsblog, geuzenbaan, fietsparadijs, Bosbeek, Forellenkwekerij, Bergeinde, Opoeteren Fietsroute, fietsblog, geuzenbaan, fietsparadijs, Bosbeekvallei, Opoeteren Fietsroute, fietsblog, geuzenbaan, fietsparadijs, Duinengordel, Abeek, Hoogmolen, watermolen Fietsroute, fietsblog, geuzenbaan, fietsparadijs, Duinengordel, Abeek, Hoogmolen, watermolen

De Berenheide- en Dorpermolen

De Berenheidemolen ligt op 400 m van de knooppuntenroute. Aanvankelijk was het een olieslagmolen, maar na verbouwing werd het een olie- en korenmolen. Op het einde van haar tijdperk werkte de molen nog enkel als graanmolen. Deze molen is niet toegankelijk voor het publiek.

De Dorpermolen dateert waarschijnlijk al van 1470. Ze was een water-, graan- en banmolen. In 1993 werd de molen beschermd als monument. De molen werd gerestaureerd en ingericht als een gezellige brasserie. Zowel binnen als buiten kun je de molen nog zien draaien.

historisch historisch

Picknicken aan de Ruiterskuilen

Een kleine 2km voorbij de Hoogmolen kan je op zoek gaan naar de Berenheidemolen of de achterste molen. Deze molen is minder bekend ook omdat hij wat moeilijker te vinden is.

We volgen de A-beek stroomopwaarts, maar niet via het water. We volgen de fietsknooppunten en 2km verder, bij de oversteek van de A-beek, staan we bij de schilderachtige Dorpermolen (zie ook bij de startplaatsen).

Aan knooppunt 33 belanden we opnieuw in het natuurgebied Duinengordel, in het deelgebied van Ophovenderheide en het Ophovenerbos. We kunnen de natuur in haar puurste vorm inademen. Dennenbossen, landduinen, vennen, droge, natte en schrale heide, liggen op ons pad. Midden dit natuurgebied treffen we nog een schiterende picknickplaats aan het ven Ruiterskuilen. Een houten platform zweeft van de oever over het water. Waarom zouden we hier niet een laatste keer van de stilte genieten want Opglabbeek ligt amper 3km verderop.

Fietsroute, fietsblog, fietsparadijs, duinengordel, Oudsbergen, watermolens, Dorpermolen, Meeuwen Fietsroute, fietsblog, fietsparadijs, duinengordel, Oudsbergen, watermolens, Dorpermolen, Meeuwen Fietsroute, fietsblog, fietsparadijs, duinengordel, Oudsbergen Fietsroute, fietsblog, geuzenbaan, fietsparadijs, duinengordel, Gruitrode, Duinengordel, Ophovenerbos, Ruiterskuilen, ven

Streekproducten

In de regio van de Duinengordel is er geen gebrek aan streekproducten. Niet zo ver van de Oudsberg ligt een omvangrijke blauwe bessenplantage waar je ze zelf kan plukken. Bosbessen en blauwe bessen zijn het ingrediënt van tal van typische streekproducten: bessensap, likeur zoals ’t Oterke , jenever, wijn, confituur, en appelbierenvlaai (appelbessentaart). Eveneens op basis van bosbessen is het ‘bratselèrke’, een bosbessenlikeur gezoet met honing en een alcoholgehalte van 19 graden. De drank kan ijskoud gedronken worden, maar laat zich ook goed mengen met schuimwijn. De naam van de drank is het dialectwoord voor ‘knoeiertje’.

Orshof Gin is een eigen streekproduct van onthaalpunt Orshof. Het is gemaakt op basis van kweepeer, mispel en kastanje uit eigen boomgaard.

Ops-Ale is dan weer een verfrissende kwaliteitspils met een pittige smaak en hoppig aroma gebrouwen in Brouwerij Cornelissen in Opitter. Het bier is al veelvuldig internationaal bekroond. Brouwerij Cornelissen brouwt daarnaast Pax Pils, Herckenrode Tripel en Bruin, Sint-Gummarus Tripel en Dubbel, Bosbier, Kriekenbier, Bokkereyer en Limburgse Witte.

De inwoners van Meeuwen-Gruitrode worden ook wel eens ‘heikiéseters’ genoemd. Heikiés is een dialectwoord voor kipkap. Kipkap behoort tot de oudste vleesbereidingen in België. Bij het slachten van een varken laat men niets verloren gaan. De varkenskop, staart en oren worden samen met andere ingrediënten gekookt, gekruid en tot ‘heikiés’ verwerkt. Kipkap wordt gegeten als broodbeleg met een beetje mosterd, creatief verwerkt in een aperitiefhapje of in een koud voorgerecht.

Bron: Duinengordel

Fietsroute, fietsblog, geuzenbaan, fietsparadijs, duinengordel, Bree, Opitter, Brouwerij Cornelissen, streekbier, Sint-Gummarus, Ops-Ale, Limburgse Witte
Fietsroute, fietsblog, geuzenbaan, fietsparadijs, duinengordel, Bree, Opitter, Brouwerij Cornelissen
cultuur cultuur

PRAKTISCH

  • Brasserie De Dorpermolen in Meeuwen is gesloten op donderdag
  • Bistro Tievishoeve in Opglabbeek is op woensdag gesloten
  • Fietscafé Bergeinde in Opoeteren is gesloten op donderdag behalve in juli, augustus en op feestdagen
  • Staaf's Café in Gruitrode is gesloten op maandag en dinsdag (woensdag en donderdag gesloten tot 16u )
  • Brasserie Hoogmolen in Ellikom is dagelijks open vanaf 11 uur behalve van oktober tot eind april
  • Logeren kan je ondermeer in Ellikom in "Hotel Hoogmolen"; in Gruitrode in "B&B De Blauwe Maaten" of “B&B Hellson”; in Neerglabbeek in "B&B Orshof"; in Opglabbeek in "B&B Bed and Beyond" of in "B&B Sterrenrestaurant Slagmolen" en in Wijshagen in "B&B De Wijshagerhoeve"; in Opoeteren in “B&B ’t Zalig Moment”
  • Kamperen kan je op de camping Zavelbos in Opoeteren
  • Voor de e-bikes vonden we oplaadpunten in Meeuwen bij de Dorpermolen; in Opoeteren bij de camping Zavelbos en de forellenvijver Bergeinde; in Neerglabbeeek aan het restaurant Orshof; in Wijshagen aan de Frietboetiek en in Ellikom aan Hotel Hoogmolen

FOTOGALERIJ

deel deze fietsroute