PLUSPUNTEN
- De landschappen
- Het dorp van Sint-Lievens-Houtem
- Stokerij Van Damme
De fietsroute situeert zich in het noordelijke puntje van de Oost-Vlaamse Toeristische Regio ‘Vlaamse Ardennen’ en het zuidelijke, meest heuvelachtige, deel van het Land van Rode.
Rodeland verwijst naar de eens zo belangrijke, maar nu ingeslapen baksteenindustrie in deze regio. Om de stenen de nodige hardheid te geven, werden ze gebakken en kregen ze een rode kleur. Nog beroemder is hier de Balegemse zandsteen. Fiets langs uitgestrekte open vlaktes en kom voorbij de steengroeven waar deze wereldvermaarde steen wordt gewonnen. Weiden, akkers, kleine bossen, dorpjes molens en vergezichten typeren deze route.
De route die we fietsten noemde destijds de Rodelandroute2. Er was dus ook een Rodelandroute1. Beiden zijn nu versmolten tot de Land van Rode fietsroute warvan het parcours licht afwijkt van het parcours dat hier becommentarieert werd. De link naar de route verwijst naar de nieuwe versie, onze downloads naar de oorspronkelijke versie.
Fietsen op fietspaden langs wegen met autoverkeer is niet mijn ding en hou ik liefst zo beperkt mogelijk. Dergelijke fietspaden zijn goed voor functionele fietsverplaatsingen maar bevorderen de fietsbeleving niet of amper. Deze fietsroute heeft iets teveel van deze fietspaden om als een topper geklasseerd te worden. De kwaliteit van de fietspaden liet ook te wensen over. Gescheurde asfalt en betonplaten waren (in 2020) een terugkerend kenmerk. Hier zijn het vooral de zacht glooiende landschappen die mij deden kiezen om deze route te rijden. Gebruik je een fiets-gps, download dan onze route want de GPX van Toerisme Oost-Vlaanderen start op een willekeurig punt dat met geen enkel startpunt overeenkomt.
Zoek je de betekenis van de sterretjes?
Je vindt de uitleg bij de informatie over de fietsblog op de homepagina.
De route start op het Dorp in Oosterzele. Hier zijn wel enkele restaurants, maar een gezellig terrasje vind je er niet. Je kan ook starten bij de Stokerij Van Damme dat een eigen koffiehuisje heeft. Sint-Lievens-Houtem heeft heel wat meer potentieel en is een betere startplaats als je kiest om voor of na je rit een terrasje te doen. Het kleinere Moortsele is zeker ook een charmante startplaats. Ook het station van Balegem-Dorp kan een startplaats zijn als je met de trein komt. Je oriëntatiepunt is dan de Guillotinemolen aan de Diepestraat waar je kunt aansluiten op de route. De route is in één richting uitgepijld met zeshoekige bordjes.
Livinus zou in het jaar 657 in het naburige (Sint-Lievens) Esse zijn aangevallen door een groep heidenen, die zijn tong uitrukten en hem het hoofd afsloegen. Livinus zou vervolgens in (Sint-Lievens) Houtem begraven zijn. Livinus zou in 842 zijn heiligverklaard en zijn gebeente zou in 1007 zijn overgebracht van Houtem naar de Sint-Baafsabdij in Gent, waar het in 1578 verloren ging tijdens de beeldenstorm. Bij de overbrenging werd beloofd om elk jaar met de relieken naar Houtem terug te keren. Deze jaarlijkse bedevaart is het begin geweest van de nu zeer populaire jaarlijkse zomermarkt op 29 juni.
Volgens modern historisch onderzoek zou Livinus een fictief persoon zijn, een creatie in de strijd tussen de Gentse abdijen van Sint-Pieters en Sint-Baafs. In de kerk staat nog een houten beeld van de Heilige Livinus. Je vindt er ook nog een praalgraf van de heilige van circa 1465. Op het Marktplein heeft Livinus een kruisbeeld dat zijn naam draagt.
De Stokerij Van Damme (uit 1862) is samen met haar “Balegemse Genever”, een uniek merk én een begrip in Oost-Vlaanderen. Het is een ‘warme’ stokerij. De enige in de Benelux die bewaard bleef met behoud van de stokerij, de graansilo’s en de oude hoeve. De jenever wordt er nog altijd gestookt volgens de oorspronkelijke 19de eeuwse ambachtelijke methodes. Dat gebeurt traditiegetrouw van december tot april met eigen geteeld graan. Dat proef je aan de volle smaak. Het is de smaak van de échte graanjenever. In de volksmond worden de producten “Balegemsche” genoemd. Het hele jaar door kan je de stokerij bezoeken én proeven van het assortiment. Er is een koffiehuis en een winkeltje aan de stokerij verbonden. Bron: Stokerij Van Damme
Dé trots van het dorp: de steengroeve, annex steenkapperij. Balegemse Steen, het is door de eeuwen heen een begrip geworden in de geschiedenis van de profane en religieuze bouwkunst. De steen, een lediaanse zandsteen wordt hier al zo’n 1000 jaar opgedolven. Vijf à zes eeuwen geleden stond de ‘warme, handelbare’ zandsteen hoog in aanzien bij de toenmalige bouwheren en steenkappers. Hét visitekaartje van de Balegemse Zandsteen zijn tal van Oost-Vlaamse kerken waarin de steen veelvuldig werd aangewend. De Gentse Sint-Baafskathedraal, de O.L.V.-kerk van Dendermonde en deels ook de St.- Niklaaskerk en St.- Jacobskerk in Gent zijn de meest gekende. Ook in zowat alle Oost- en West-Vlaamse binnensteden tref je de Balegemse trots aan in gevels van woningen. Het laatste decennium wordt de steen alsmaar meer gebruikt als basis voor kleine monumenten en kunstwerken. Bron: Bruisend Balegem