PLUSPUNTEN
- de jaagpaden langs de Schelde
- de Kruibeekse Polders
- de dorpjes Bazel en Rupelmonde
- de omgeving van de Notelaer in Hingene
- de horecazaken langs de route
Langs een kronkelende Scheldedijk tot het pittoreske Bazel en het kasteel Wissekerke.
Langs licht glooiende wegen via kasteel Altena en het natuurgebied Kortbroek naar de Kruibeekse Polders (overstromingsgebied).
Fietsen naar Rupelmonde waar op het Mercatoreiland de Graventoren en de Getijdenmolen staan.
Met de veerboot naar Wintam en de Notelaer en via het Buitenland en zijn schuine St-Jacobstoren terug naar Bornem.
Als je niet over een GPS beschikt ben je wel verplicht het alternatief via de knooppunten te volgen. Deze knooppuntenroute is even mooi, maar wel iets langer. Ze volgt voor 80% dezelfde paden. Heel even heb je een stukje onverhard of wat kasseien, maar de route is voor iedereen goed berijdbaar. Pareltjes op de route zijn zeker de Kruibeekse dorpjes Bazel en het Rupelmonde van Mercator, heerlijke plekjes voor een pauze. Je kan ook van de rust genieten op de rustbanken langs de route of bij het paviljoen van de Notelaer. Via Bornem is de route vanuit alle hoeken goed bereikbaar.
***** is een route die je ooit moet gereden hebben
**** is een route die een verplaatsing waard is
*** is een route die de moeite is als je in de buurt bent
** is een route die je kunt proberen maar wij hebben niet genoten
* is een route die je hier niet zal vinden
We starten in Bornem aan het station en rijden naar knooppunt 40. De route van WTC Lambroek is enkel beschikbaar als GPX-route. We hebben ook een variant via de knooppunten met een GPX-bestand ter beschikking. De route via knooppunten is 50km en gebruikt de veerboot van Bazel naar Hemiksem in plaats van de veerboot van Rupelmonde naar Wintam en volgt de rechteroever via de Rupelmonding. Alternatieve startplaatsen zijn Temse of Bazel (Kruibeke).
De Graventoren is gebouwd op de ruïne van een waterburcht uit de 12e eeuw door de Graven van Vlaanderen. In 1389 werd het kasteel van Margaretha van Vlaanderen uit 1254 door Filips de Stoute grondig hersteld en verruimd tot een burcht met zeventien torens waarin onder meer het archief van Vlaanderen werd bewaard. De burcht werd in 1583 grotendeels verwoest door Marnix van Sint-Aldegonde. De overblijvende torens zullen tot in 1647 gebruikt worden als staatsgevangenis. Het kasteel vormde de achtergrond van verschillende historische terechtstellingen en gevangenisstraffen. Ook Mercator zat hier gevangen op beschuldiging van ketterij. Het slot deed nog tot 1748 dienst als militaire verschansing, maar reeds zwaar geteisterd werd het nooit hersteld. In 1817 deed baron de Feltz, schoonvader van graaf Filips Vilain XIIII, de puinen wegruimen en bouwde op de laatste overgebleven torenvoet een paviljoen van baksteen. Van de huidige toren is enkel het benedendeel van Doornikse kalksteen oorspronkelijk.
Op de plaats van het huidig kasteel stond reeds in de 10e eeuw een burcht, deel uitmakend van de versterkingsgordel aan de Scheldeoever (andere burchten stonden te Kruibeke, Rupelmonde, Temse). Na de verbouwingen, begin 19e eeuw, werd het kasteel van Wissekerke één van de eerste kastelen in België in neogotische stijl waarbij ook Empire-elementen werden geïntegreerd. De voorname status van Graaf Philippe Vilain XIIII en Zoë De Feltz aan het keizerrijk van Napoleon vroeg om een waardige leefomgeving naar de toen heersende stijl en smaak, zoals het Empire. Deze stijlkenmerken zijn tot heden nog steeds overheersend aanwezig in het kasteel, zoals in het grote salon, de vestibule en de Egyptische zaal. Het kasteel is heringericht en is in hoofdzaak bedoeld om een tijdsbeeld weer te geven van de vroege 19e eeuwse glorieperiode van de familie Vilain XIIII. Bron: Gemeente Kruibeke
Op een boogscheut van Antwerpen, in Kruibeke langs de Schelde, ligt het grootste overstromingsgebied van Vlaanderen. Geen nood, overstromen doet het slechts enkele keren per jaar. Alle andere dagen van het jaar kan je zorgeloos wandelen, fietsen, spelen of vissen: het is allemaal mogelijk in de Polders van Kruibeke. Via de paden kan je je laten leiden door een gevarieerd landschap van slikken en schorren, elzenbroekbossen en weidevogelgebied. Vergeet je verrekijker niet om dieren te spotten. Bron: Natuur en Bos