Fietsroute fietsblog review Fietsroute fietsblog review Fietsroute fietsblog review

Scheldedijkroute II

Startpunt: Bornem, Klein-Brabant, Provincie Antwerpen, Stationsplein

45 km
3 uur
glooiend
lus
3 weetjes

Situering

Langs een kronkelende Scheldedijk tot het pittoreske Bazel en het kasteel Wissekerke.

Langs licht glooiende wegen via kasteel Altena en het natuurgebied Kortbroek naar de Kruibeekse Polders (overstromingsgebied).

Fietsen naar Rupelmonde waar op het Mercatoreiland de Graventoren en de Getijdenmolen staan.

Met de veerboot naar Wintam en de Notelaer en via het Buitenland en zijn schuine St-Jacobstoren terug naar Bornem.

fietsroute fietsblog scheldedijkroute scheldedijk

Beoordeling

Als je niet over een GPS beschikt ben je wel verplicht het alternatief via de knooppunten te volgen. Deze knooppuntenroute is even mooi, maar wel iets langer. Ze volgt voor 80% dezelfde paden. Heel even heb je een stukje onverhard of wat kasseien, maar de route is voor iedereen goed berijdbaar. Pareltjes op de route zijn zeker de Kruibeekse dorpjes Bazel en het Rupelmonde van Mercator, heerlijke plekjes voor een pauze. Je kan ook van de rust genieten op de rustbanken langs de route of bij het paviljoen van de Notelaer. Via Bornem is de route vanuit alle hoeken goed bereikbaar.

***** is een route die je ooit moet gereden hebben
**** is een route die een verplaatsing waard is
*** is een route die de moeite is als je in de buurt bent
** is een route die je kunt proberen maar wij hebben niet genoten
* is een route die je hier niet zal vinden

Beleving:
Bereikbaarheid:
Veiligheid:
Parcours:
glooiend
Stuurvaardigheid:
makkelijk

Totaal:

PLUSPUNTEN

  • de jaagpaden langs de Schelde
  • de Kruibeekse Polders
  • de dorpjes Bazel en Rupelmonde
  • de omgeving van de Notelaer in Hingene
  • de horecazaken langs de route

MINPUNTEN

  • de uurregeling van de veerdienst Rupelmonde-Wintam buiten de vakantiemaanden
Waar kun je starten

Waar kun je starten

We starten in Bornem aan het station en rijden naar knooppunt 40. De route van WTC Lambroek is enkel beschikbaar als GPX-route. We hebben ook een variant via de knooppunten met een GPX-bestand ter beschikking. De route via knooppunten is 50km en gebruikt de veerboot van Bazel naar Hemiksem in plaats van de veerboot van Rupelmonde naar Wintam en volgt de rechteroever via de Rupelmonding. Alternatieve startplaatsen zijn Temse of Bazel (Kruibeke).

Treinstation
Het station Bornem is een stopplaats op de lijn 54, Mechelen-Sint-Niklaas. Rij naar de Stationsstraat en volg knooppunt 40 in westelijke richting. Het station van Temse op de lijn 54 is ook een optie. Vanuit het station in Temse volg je de Rik de Rycklaan in zuidelijke richting tot bij knooppunt 74 ongeveer 400 meter verder. Daar volg je je GPS of kies je richting knooppunt 74.
Parkeergelegenheid
Aan het station van Bornem ligt een ruime gratis parking. In Temse kan je parkeren op de parking van het Gemeentehuis Het Zaat waarna je langs de Scheldedijk op zoek gaat naar knooppunt 75. In Bazel kan je parkeren aan het sportcomplex De Dulpop, tussen knooppunt 72 en 73, vlakbij het Kasteel Wissekerke.

Rupelmonde, geboorteplaats van Mercator

Wij vertrekken in Bornem. Via de Stationsstraat komen we op het stemmige Kardinaal Cardijnplein. Een ideale plek om straks bij onze terugkeer iets te eten om de dag af te sluiten.  Hier vinden we bij knooppunt 40 ook het Infokantoor van Toerisme Klein Brabant. We verlaten het centrum en komen via een oude Scheldearm in Temse bij de grootste brug over de Schelde. We rijden van de Provincie Antwerpen in de Provincie Oost-Vlaanderen, maar blijven in de regio Scheldeland. Eens de brug beneden rijden we op de linker Scheldeoever tot we via Steendorp in Rupelmonde aankomen.

Steendorp is een dorp dat met zijn rug tegen de Schelde aanleunt en zijn naam ontleent aan de vroegere steenbakkerijen. De steenbakkerijen en zoutziederijen vestigden zich hier rond 1880 omdat Rupelmonde geen uitbreidingsmogelijkheden meer had voor deze bedrijven.

Rupelmonde, de geboorteplaats van Mercator, heeft een rijk verleden. Van de 12tot de 14eeuw ontwikkelde Rupelmonde zich tot een belangrijke handelsplaats met stadsrechten. Rupelmonde heeft mooie Scheldeterrassen en ook in de buurt van de Graventoren en de Getijdenmolen kan je zeker je dorst lessen in één van de gezellige cafeetjes.

Fietsroute fietsblog review Scheldebrug Temse Fietsroute fietsblog review Schelde standbeeld Temse Fietsroute fietsblog review Schelde Fietsroute fietsblog review steenbakkerij Steendorp Fietsroute fietsblog review Rupelmonde Schelde

De Graventoren in Rupelmonde

De Graventoren is gebouwd op de ruïne van een waterburcht uit de 12e eeuw door de Graven van Vlaanderen. In 1389 werd het kasteel van Margaretha van Vlaanderen uit 1254 door Filips de Stoute grondig hersteld en verruimd tot een burcht met zeventien torens waarin onder meer het archief van Vlaanderen werd bewaard. De burcht werd in 1583 grotendeels verwoest door Marnix van Sint-Aldegonde. De overblijvende torens zullen tot in 1647 gebruikt worden als staatsgevangenis. Het kasteel vormde de achtergrond van verschillende historische terechtstellingen en gevangenisstraffen. Ook Mercator zat hier gevangen op beschuldiging van ketterij. Het slot deed nog tot 1748 dienst als militaire verschansing, maar reeds zwaar geteisterd werd het nooit hersteld. In 1817 deed baron de Feltz, schoonvader van graaf Filips Vilain XIIII, de puinen wegruimen en bouwde op de laatste overgebleven torenvoet een paviljoen van baksteen. Van de huidige toren is enkel het benedendeel van Doornikse kalksteen oorspronkelijk.

Fietsroute fietsblog review Rupelmonde Graventoren
Fietsroute fietsblog review Rupelmonde Graventoren
historisch historisch

Het tweede mooiste dorp van Oost-Vlaanderen

In Rupelmonde wijkt onze route af van de knooppuntenroute, maar beide loodsen onze via mooie en rustige paden naar het pittoreske Bazel. Onze route komt in Rupelmonde eerst voorbij het Mercatorplein en het standbeeld van deze cartograaf. De knooppuntenroute kiest meteen voor een passage langs de Graventoren en de Getijdenmolen die wij straks zullen zien wanneer we terugkeren om in Rupelmonde de veerboot te nemen.

De dorpskern van Bazel werd gehonoreerd als tweede mooiste dorp van Oost-Vlaanderen en is zeker het kleine ommetje waard. Bazel is een gezellig dorp met een rijke geschiedenis. Voor we op het dorpsplein zijn, rijden we langs De Schuur en het kasteel van de Heren van Wissekerke. Rond 1850 besliste de Graaf van Wissekerke, Philippe Vilain XIIII, een schuur te bouwen om één van de voornaamste producten van de polder, wijmen (of wilgentenen) te drogen. Wijmen waren de grondstof voor de mandenmakerij, die in deze streek een grote bloei kende. Eind vorige eeuw werd  de wijmdroogschuur omgebouwd tot een museum voor landbouwalaam.

Fietsroute fietsblog review Rupelmonde Mercator standbeeld Fietsroute fietsblog review Fietsroute fietsblog review kasteel Wissekerke Fietsroute fietsblog review kasteel Wissekerke

Kasteel Wissekerke

Op de plaats van het huidig kasteel stond reeds in de 10eeuw een burcht, deel uitmakend van de versterkingsgordel aan de Scheldeoever (andere burchten stonden te Kruibeke, Rupelmonde, Temse). Na de verbouwingen, begin 19eeuw, werd het kasteel van Wissekerke één van de eerste kastelen in België in neogotische stijl waarbij ook Empire-elementen werden geïntegreerd. De voorname status van Graaf Philippe Vilain XIIII en Zoë De Feltz aan het keizerrijk van Napoleon vroeg om een waardige leefomgeving naar de toen heersende stijl en smaak, zoals het Empire. Deze stijlkenmerken zijn tot heden nog steeds overheersend aanwezig in het kasteel, zoals in het grote salon, de vestibule en de Egyptische zaal. Het kasteel is heringericht en is in hoofdzaak bedoeld om een tijdsbeeld weer te geven van de vroege 19eeuwse glorieperiode van de familie Vilain XIIII. Bron: Gemeente Kruibeke

Fietsroute fietsblog review kasteel Wissekerke
Fietsroute fietsblog review kasteel Wissekerke
Fietsroute fietsblog review kasteel Wissekerke
historisch historisch

Genieten van de mooie flora en fauna

We verlaten Bazel (en de knooppuntenroute) langs de 600m lange rechte lindendreef die start bij de ingangspoort van het kasteel. We rijden in een lus rond Kruibeke, door akkers, weilanden en fruitboomgaarden. We steken de Barbierbeek over. Het landschap is hier beschermd omwille van de oude bolle akkers. Wanneer we de N419 hebben gekruist en bij het Kasteel Altena zijn, een in 1594 opgetrokken waterburcht, weten we dat we opnieuw bij de Schelde komen.  Het natuurgebied Kortbroek, dat rond dit kasteel ligt, maakt deel uit van de Polders van Kruibeke . 4km lang kunnen we genieten van de mooie flora en fauna van deze polders die een grote tegenstelling vormen met de industriezones van Hoboken en Hemiksem aan de overkant. De knooppuntenroute neemt het veer bij de pont van Bazel-Hemiksem en volgt de rechteroever over de Rupel en het Zeekanaal naar Wintam.  Wij volgen onze gps en blijven in de polder tot voorbij de Rupelmondse kreek. Terug in Rupelmonde steken we de Schelde over met de veerdienst Rupelmonde-Wintam.

Fietsroute fietsblog review Fietsroute fietsblog review Fietsroute fietsblog review Fietsroute fietsblog polders Kruibeke Fietsroute fietsblog polders Kruibeke Fietsroute fietsblog review Rupelmonde veer Fietsroute fietsblog review Rupelmonde veer

Polders van Kruibeke

Op een boogscheut van Antwerpen, in Kruibeke langs de Schelde, ligt het grootste overstromingsgebied van Vlaanderen. Geen nood, overstromen doet het slechts enkele keren per jaar.  Alle andere dagen van het jaar kan je zorgeloos wandelen, fietsen, spelen of vissen: het is allemaal mogelijk in de Polders van Kruibeke. Via de paden kan je je laten leiden door een gevarieerd landschap van slikken en schorren, elzenbroekbossen en weidevogelgebied. Vergeet je verrekijker niet om dieren te spotten. Bron: Natuur en Bos

Fietsroute fietsblog polders Kruibeke
Fietsroute fietsblog polders Kruibeke
Fietsroute fietsblog polders Kruibeke
Fietsroute fietsblog polders Kruibeke
Fietsroute fietsblog polders Kruibeke
Fietsroute fietsblog polders Kruibeke
natuur natuur

Fietsen in het Buitenland

Bij knooppunt 01 rijden we de dijk af en volgen de Notelaardreef. Wat verderop tegen de dijk aan en omgeven door broeken, pronkt het geklasseerde Notelaergebouw tussen notelaars, lindebomen en paardenkastanjes. De Notelaer werd in 1790 gebouwd als jachtpaviljoen/belvedère in het hertogelijk domein van de familie d’Ursel. Nu kunnen we hier terecht voor een drankje of een ijsje dat ons geserveerd wordt door het raam.  Het is heerlijk zitten onder de bomen. Veel fietsers maken van deze rustplaats gebruik.  Om terug op de dijk te geraken, kunnen we terugrijden tot knooppunt 01 of zoals wij, de fiets de helling opduwen.

Een knooppunt verder verlaten we definitief de Schelde ter hoogte van de Bornemse wijk Buitenland. Tot eind jaren 1920 bleef Buitenland een belangrijk centrum van mandenvlechterij. Nu staan er alleen nog enkele opmerkelijke gebouwen waaronder de scheve Sint-Jacobstoren, een overblijfsel van de tentoonstelling Oud-Antwerpen van 1894, hier heropgericht in 1898.

Via een fietstunnel onder de N16 komen we bij het Gemeentehuis van Bornem en zijn we zo terug bij het station en het centrum waar we nog nagenieten op een terrasje van deze mooie en gevarieerde fietsroute.

Fietsroute fietsblog review Notelaer Fietsroute fietsblog review Notelaer Hingene Fietsroute fietsblog review Notelaer Fietsroute fietsblog Bornem tripel Fietsroute fietsblog review Buitenland Bornem

PRAKTISCH

  • Logeren kan je in Bornem in Hotel ’t Land van Bornem of Hotel De Notelaer; in Bazel in B&B BAZ; in Kruibeke in B&B Ceder10 of in Haasdonk B&B De Vitshaag
  • Een bezoek aan de Getijdenmolen in Rupelmonde is gratis. Open van april tot september. Op maandag gesloten.
  • De Schuur in Bazel is open op zaterdag, zondag en feestdagen vanaf 11u
  • Het kasteel Wissekerke in Bazel is op maandag en zaterdag gesloten. Andere dagen is het kasteel te bezoeken in de namiddag.
  • De veerdienst Rupelmonde-Wintam vaart van april tot september tijdens weekends en op feestdagen op het uur en het halfuur, behalve om 12u30; in juli en augustus elke dag
  • De veerdienst Bazel-Hemiksem vaart 2 keer per uur; raadpleeg de dienstregeling voor de precieze tijdstippen
  • De Notelaer in Hingene is op vrijdag gesloten; enkel open in de namiddag.

FOTOGALERIJ

deel deze fietsroute