PLUSPUNTEN
- De variatie van landschappen langs de Schelde
- De nabijheid van de Vlaamse kunststeden
- De gratis veerpontjes op de Schelde
- De route is perfect voor families met kinderen of mensen met minder tijd
De route volgt de Schelde in Vlaanderen. Onderweg komen we langs een paar van de knapste Vlaamse kunststeden. De Schelde is een stroom met een verhaal. Om het verhaal te ontdekken moet je af en toe stoppen, hier en daar overnachten, tijd nemen om de relicten te ontdekken van een dicht of een ver verleden.
De route volgt het jaagpad van de Schelde door een afwisselend landschap. We kruisen af en toe de stroom met kleine veerboten.
Er zijn ook plannen om de route over de grenzen te connecteren. Voorlopig (maart 2022) blijft dit beperkt tot een connectie met de LF13 naar Vlissingen bij knooppunt 78 in Bath (Nederland).
Een heel mooie route voor wie van natuur en water houdt. De route volgt de Schelde, maar nog niet over de volledige loop van de bron in Frankrijk tot de monding in Nederland. Er wordt wel aan gewerkt. De route werd al een stukje op Nederlands grondgebied uitgepijld en Frankrijk en Wallonië zouden volgen.
De Schelde ritst dan wel enkele mooie steden aan elkaar, je moet wel zelf je weg zoeken naar de binnenstad. Met een paar uitgepijlde extra lussen zouden toeristen vlugger de inspanning doen om de Scheldesteden te bezoeken. Voor fietstoeristen zou het ook handig zijn indien er specifieke uitpijling voorzien wordt naar enkele leuke drank- en eethuisjes die wat van de route verwijderd liggen, met informatie dan over de afstand tot het drankhuisje en de openingsuren.
De twee extremen van de route zijn niet bereikbaar met het openbaar vervoer. Uiteraard kan je zelf kiezen waar je de route wilt starten. De Schelderoute laat zeker toe lussen te fietsen of kan door langeafstandsfietsers gebruikt worden om hen door Vlaanderen te loodsen.
Zoek je de betekenis van de sterretjes?
Je vindt de uitleg bij de informatie over de fietsblog op de homepagina.
Je start in Spiere-Helkijn op de grens met Wallonië (Henegouwen) als je stroomafwaarts fietst of in het Antwerpse havengebied op de grens met Nederland als je stroomopwaarts wilt fietsen. Je kunt natuurlijk van gelijk welke plaats langs de Schelde een startplaats voor je route maken.
Een jaagpad. Een jaagpad of trekpad is een pad langs een kanaal of rivier dat werd gebruikt om schepen vooruit te trekken. Dit voorttrekken werd jagen genoemd. Gewoonlijk werd gejaagd door een paard met begeleider, maar soms gebeurde het ook door mensen.
Het jagen van schepen was al bij de Romeinen bekend. Verplichtingen om stroken grond langs een rivier als jaagpad vrij te houden, werden reeds op gezag van Karel de Grote opgelegd. De jaagpaden werden niet altijd goed onderhouden en bij hoog water waren ze onbruikbaar omdat ze onder water lagen. Verder wisselden de jaagpaden van oever, waardoor paarden of mensen overgezet moesten worden. Na de terugval van de trekschuit in de negentiende eeuw en de komst van de stoommachine verloren jaagpaden aan betekenis. Bron: Wikipedia (16.11.2021)
Vroeger zette de Schelde bij hoog tij de weilanden in haar vallei onder water. In haar brede winterbedding had de rivier ruimte zat om buiten haar oevers te treden en in de laag gelegen weilanden (meersen) telkens een laagje klei af te zetten. In drogere periodes trok de Schelde zich in haar smallere zomerbedding terug.
Tot in de 19de eeuw maakte de lokale baksteenindustrie dankbaar gebruik van deze kleilaag. Arbeiders ontgonnen de klei met de hand, persten ze in mallen en bakten de Scheldesteen ter plaatse in veldovens. Een blik op het landschap leert ons dat sommige percelen een halve tot een meter lager liggen: ‘uitgebrikte’ gronden, als stille getuigen van de kleiwinning van toen. Bron: Agentschap Natuur en Bos Vlaanderen.
Sint Amands ligt op de rechteroever van de Schelde en behoort tot de mooiste dorpen van België. Het is een oud dorp waarvan we zeker weten dat het al in de negende eeuw bestond. Er zijn echter geen gebouwen of andere bewijzen uit deze periode bewaard gebleven. Het oudste gebouw in het dorp is de Sint-Amanduskerk uit de zeventiende eeuw. Verder zijn er nog enkele huizen uit de zeventiende en achttiende eeuw te vinden. Mede hierdoor kun je een goed beeld krijgen van hoe het dorp er vroeger moet hebben uitgezien. De mooiste huizen van het dorp zijn te vinden aan de Kerkstraat. Bron: mooistedorpjes.nl
De Antwerpse haven kan terugblikken op een bijzonder kleurrijke geschiedenis. Al sinds de Middeleeuwen vinden schepen met lading en passagiers hun weg over de Schelde.
Het polderlandschap en het dorp Lillo hebben moeten wijken voor de haven. Het Fort werd in 1579 gebouwd in opdracht van de Prins van Oranje om de Schelde vrij te houden en aanvallen van de Spanjaarden op Antwerpen vanuit Bergen op Zoom (NL) tegen te houden. Vandaag is het een plek waar in de zomer veel toeristen komen en mensen komen wandelen of genieten van de enkele terrasjes.