PLUSPUNTEN
- De vallei van de Bovenschelde tussen Bossuit en Pecq
- Het Château de Bourgogne in Estaimbourg
- Het Spierekanaal
- Het sluisje en het Maison du Canal in Leers-Nord
- De Trimaarzate, het fietspad op de oude spoorlijn L85
Geen enkele korte fietsroute overschrijdt zoveel provinciegrenzen als de Spierevalleiroute.
Je fietst door het gevarieerde landschap van de Bovenschelde en het beekdal van de Spiere in de provincies West-Vlaanderen en Henegouwen langs de grens met Frankrijk in Picardisch Wallonië. Je fietst in een verborgen hoekje van België, in de schaduw van de Métropole européenne de Lille (Rijsel, Tourcoing, Roubaix). Het zal niet verwonderen dat dit zichtbaar is in de architectuur en cultuur.
De fietsroute was ooit uitgepijld door Westtoer. De bordjes zijn verdwenen, maar de route blijft fietswaardig. De fietsroute start in Bossuit (Avelgem) en je rijdt via de Schelde naar Spiere-Helkijn en Pecq. Via Estaimbourg en Leers-Nord kom je bij de Franse grens. Op de terugweg fiets je langs de oevers van het Spierekanaal en de bedding van de oude spoorlijn Avelgem-Herseaux.
Wil je voor of na je route een hapje eten dan doe je dat best in Avelgem of Sint Denijs (Zwevegem). Je bent sowieso aangewezen op de wagen en dan maakt een kleine omweg weinig uit. De route moet het vooral van zijn belevingswaarde tijdens het fietsen zelf hebben. Het zijn de Scheldeboorden en het Spierekanaal die van deze route een smaakvolle fietsroute maken. Enkele korte trajecten, vooral in Henegouwen (Wallonië), lopen langs een drukke weg met slecht uitgeruste fietspaden.
Met het openbaar vervoer zal je hier moeilijk geraken. De route ligt verscholen in een hoekje van de Belgische grens, in een kronkeling van de schreve met Frankrijk. Grensgebieden zijn nooit goed uitgerust als het om openbaar vervoer gaat.
De route kan je enkele nog downloaden via deze blog.
Zoek je de betekenis van de sterretjes hiernaast?
Je vindt de uitleg bij de informatie over de fietsblog op de homepagina.
Naast een start in Bossuit kan je ook starten in Sint Denijs (Zwevegem) aan de kerk of in Pecq aan het Château de Bourgogne. Start je in Sint Denijs dan daal je de heuvel af tot je bij het fietspad van de Trimaarzate bent, enkele honderden meters vanaf de kerk.
Het Franse Leers en Belgische Leers-Nord vormden lang een geheel. Toen in 1769 (uiteindelijk) een grensverdrag werd getekend tussen de Franse koning Lodewijk XV en Maria-Theresia van Oostenrijk, werd Leers definitief bij het Franse koninkrijk gevoegd. Kerkelijk bleef Leers daarentegen onder het Bisdom Doornik. De weg van Doornik naar Menen liep door Leers en dus over de grens, wat omwille van tol op verzet stuitte. In 1779-1780 kwam er onder Lodewijk XVI een nieuw verdrag. Leers werd hierbij in twee verdeeld. Leers-Nord kwam bij het Doornikse in de Oostenrijkse Nederlanden, Leers-Sud bleef in de Franse Kasselrij Rijsel. De dorpskern van Leers-Nord is tegenwoordig door nieuwe woonwijken en lintbebouwing met die van het Franse Leers vergroeid.
Een faciliteitengemeente is een Belgische gemeente, gelegen in een eentalig gebied. Grondwettelijk is vastgelegd dat een faciliteitengemeente gemeentelijke diensten in een andere taal moet aanbieden dan in de officiële taal van het taalgebied waarin de gemeente ligt. Enkel als burgers daar om vragen. Deze anderstalige diensten worden (taal)faciliteiten genoemd. Zo moeten Vlaamse of Duitstalige faciliteitengemeenten Franse taalfaciliteiten aanbieden en moeten Waalse faciliteitengemeenten Nederlandse en/of Duitse taalfaciliteiten aanbieden.
De faciliteitenregeling is regelmatig een onderwerp van discussie tussen Nederlandstaligen en Franstaligen. Veel Vlamingen vinden dat de faciliteiten hun oorspronkelijke doel niet meer dienen en daarom afgeschaft moeten worden. De meeste Franstaligen zien de faciliteiten echter als een fundamenteel recht. Daar de wet die de faciliteiten regelt, niets zegt over het doel van de faciliteiten of de eindigheid ervan, blijven deze tegenstellingen bestaan. Bron: Wikipedia