PLUSPUNTEN
- Rustig fietsen op autovrije jaagpaden langs diverse kanalen
- Prachtige etappes door de wijngaarden
- De steden Auxerre, Beaune en Dijon
De Tour de Bourgogne fietsroute staat voor hoofdzakelijk vlak en veilig fietsen langs kanalen met af en toe een pittige helling en enkele glooiende etappes tussen de wijngaarden van de Côte d’Or.
Je kan de route in beide richtingen fietsen en starten waar dit voor jou het beste uitkomt. Je fietst langs het Canal de Bourgogne, het Canal du Nivernais, het Canal Latéral à La Loire en het Canal du Centre.
Deze historische regio is uiteraard ook bekend om zijn wijnen en heeft vrijwel iedere kilometer een verrassing in petto: een kasteel, een kapel, een dorpje, een sluis, een wijnkelder...
Deze grote fietslus is ideaal voor een eerste fietsvakantie al dan niet met het hele gezin of voor beginnende fietsers met weinig fiets(vakantie)ervaring. De route is maar gedeeltelijk bewegwijzerd. Het is aangewezen om met een fiets-gps te reizen. We volgden de gps-route van ‘France Vélo Tourisme’ en het fietsrouteboekje van Luc Oteman. We fietsten de route in 11 etappes.
De Bourgogne is een populaire regio op het gebied van fietstoerisme. Toch moet je met een aantal factoren rekening houden. De Bourgogne is een populaire vakantiestreek. Reserveren van je logies is aan te bevelen in het hoogseizoen. Frankrijk doet grote inspanningen voor het fietstoerisme, maar er valt nog heel wat te verbeteren. De verkeerssituatie voor fietsers is in de steden vaak niet duidelijk. Dorpen, gemeenten en kleine steden hebben amper voorzieningen om je te bevoorraden. Oplaadpunten en herstelpunten zijn nog heel schaars. Maar je fietst voortdurend in een prachtig decor.
Zoek je de betekenis van de sterretjes?
Je vindt de uitleg bij de informatie over de fietsblog op de homepagina.
Startplaatsen in Dijon, Beaune, Auxerre, …. of zoals wij in Tonnerre.
Binnen de Auxerrois zijn Irancy (met de beste wijnen) en Saint-Bris-le-Vineux de bekendste wijndorpen. Verder verwijderd van Auxerre tref je wijngaarden aan rondom de plaatsen Joigny, Tonnerre en Vézelay. Samen met de ‘Auxerrois’ vallen zij onder het wijndistrict ‘Grand Auxerrois’.
De Bourgognes, gemaakt van de vertrouwde pinot noir en chardonnay druiven, dragen de appellation régionale Bourgogne Côtes d’Auxerre. Wijn uit de dorpen Augy, Saint-Bris-le-Vineux, Quenne en Vincelottes doet met deze appellation mee.
Vanaf de laatste millenniumwisseling is de (Grand) Auxerrois weer booming. Het resulteerde onder meer in de toekenning van een drietal appellations villages: Irancy, Saint-Bris en Vézelay.
Over het algemeen zijn de Bourgognes rondom Auxerre prettig geprijsd, maar het volume is te klein om te kunnen concurreren met vooral de Mâconnais. Ze kunnen echter een goed alternatief zijn voor de steeds duurder wordende wijnen uit Chablis. Bron: blog van Miekel Corsten over “Wijn uit de Bourgogne”.
In 1389 wijdde Filips de Stoute, Hertog van Bourgondië, deze stadspoort in. Aan zijn zijde stond zijn net 18 jaar oude zoon Jan, de latere Jan Zonder Vrees. De gaten voor de ketting van de ophaalbrug zijn nog aanwezig. Later werd dit belfort met een bijzonder uurwerk uitgerust. Ieder heel uur trekt de legendarische dorpsimbeciel, Le Beurdin, aan de koord om de klok te luiden en steekt tegelijk zijn tong uit naar de passanten.
Margaretha Maria Alacoque was een kloosterzuster van de orde der Visitandines, die rond 1674 visioenen kreeg van Jezus met een van liefde brandend hart. Na de zaligverklaring van Alacoque in 1864 werd de verering van het H. Hart een religieuze trend. Zo verrees in Parijs de beroemde Sacré-Coeur en verhief Paus Pius IX in 1875 de abdijkerk van Paray-le-Monial tot basiliek. Jaarlijks trekken sindsdien veel pelgrims naar Paray.
Le Chartreuse van Champmol, gesticht door Filips de Stoute aan het einde van de 14e eeuw om de necropolis van de Hertogen van Bourgondië van de Valois-lijn te worden, was een wonderbaarlijk artistiek centrum waar Franse kunstenaars en kunstenaars uit het noorden samenwerkten. Het klooster, ontmanteld tijdens de Franse Revolutie, heeft twee belangrijke werken van de Vlaamse beeldhouwer Claus Sluter bewaard: het portaal van de kerk, waar Filips de Stoute en zijn vrouw Margaretha van Vlaanderen zijn afgebeeld en de Mozesput (le Puits de Moïse). De waterput is versierd met majestueuze beelden van koning David en Mozes en van de vier profeten: Jesaja, Daniël, Zacharias en Jeremia. De waterput werd gebouwd in het midden van het grote klooster. Opvallend realistisch illustreert dit meesterwerk van Sluter op briljante wijze de rijkdom en de finesse van de Bourgondisch-Vlaamse beeldhouwkunst uit het einde van de 14e eeuw.
“La Grande Forge de Buffon” is de historische industriële site van de grote smidse van (de Graaf) van Buffon. De smidse werd gebouwd tussen 1768 en 1772 om het Bourgondische ijzererts tot ijzer te smeden. De machines werden aangedreven op waterkracht door een watermolen die werd uitgegraven in een zijtak van de rivier de Armançon.