PLUSPUNTEN
- De Kalkense Meersen
- Het Donkmeer in Overmere
- De Scheldeboorden
- De Wetterse Stuifduinen
Het veer van Schellebelle vormt een toegangspoort tot het uitgestrekte natuurgebied van de Kalkense Meersen. De natte hooilanden van het meersengebied zijn waardevolle natuur. Je fietst in het Scheldeland tussen Wetteren en Dendermonde, langs oude meanders rond het Donkmeer in Berlare.
Je fietst van het veer in Appels tot in Schoonaarde op het jaagpad van de Schelde. Geniet van de voorbijglijdende boten, de prachtige getijdennatuur en rust uit in één van de talrijke cafeetjes.
In Schoonaarde kom je in het land van de boomkwekers. De zandige Warandeduinen in Wetteren laten zien hoe 15.000 jaar geleden de laatste ijstijd zijn stempel drukte op dit prachtig stukje Scheldeland.
Om in deze regio te komen fietsen, heb je verschillende mogelijkheden om er te geraken. Zowel met de auto als met de trein zijn de startplaatsen goed bereikbaar. Over de horeca hebben we niet te klagen. Fietsen is hier aangenaam en makkelijk. De route heeft heel wat pluspunten en nagenoeg geen minpunten. En langs de Schelde is het in elk seizoen verrassend mooi! Wie ooit de inmiddels afgeschafte Turfputtenroute fietste, zal zich hier ongetwijfeld herkennen. Een verkorte versie van deze fietsroute is de 'Ijsvogel' fietsroute die start in Overmere. De droge zandgronden krijg je dan niet te zien.
***** is een route die je ooit moet gereden hebben
**** is een route die een verplaatsing waard is
*** is een route die de moeite is als je in de buurt bent
** is een route die je kunt proberen maar wij hebben niet genoten
* is een route die je hier niet zal vinden
De route start aan het veer in Schellebelle. Er zijn meer plaatsen langs deze route waar je op de fiets kan, zoals Wetteren, het Donkmeer in Overmere of Schoonaarde. Ook de kerk van Kalken of Serskamp liggen op het parcours. Het Dorp van Schellebelle heeft enkele café’s met zomerterrassen. Ook in Wetteren of aan het Donkmeer zijn voldoende horecazaken. De route volgt de fietsknooppunten. Je vindt de knooppunten bij de praktische tips. Je kunt ook het gpx-bestand downloaden of een kijkje nemen bij de bron van deze fietsroute.
Waar het Donkmeer en Berlarebroek liggen, lag duizenden jaren geleden een meander van de Schelde rond een zandheuvel. Toen de meander afgesneden raakte van de Schelde vormde zich een hoefijzermeer waar zich veen afzette dat vanaf de late 17de eeuw als turf werd opgegraven. Toen er in 1891 een stoomtram in gebruik werd genomen tussen Gent en Hamme, bracht deze de eerste toeristen naar het Donkmeer. Voor 1918 waren er al verschillende cafés en restaurants rond het meer en werden er zeil- en roeibootjes verhuurd. In de daaropvolgende jaren groeide het toerisme sterk. De Donk werd een bekend recreatieoord in Oost-Vlaanderen en trok veel toeristen, onder andere door de palingrestaurants.