Fietsroute fietsblog Dender Ninove witkap plan bier Brouwerij Slaghmuylder Witkap fietsroute fietsblog review

Witkap fietsroute

Startpunt: Erpe-Mere, Denderstreek, Scheldeland, Oost-Vlaanderen, ’t Hof Schuurke, Wilgendries 4, Mere

46 km
3.25 uur
vlak
lus

Situering

Aalst en Ninove zijn echte biersteden. In deze streek groeien hopstaken en brouwen kleine topbrouwers hun wereldbieren. Hier vind je ook het beste bierrestaurant ter wereld "De Heeren van Liedekerke". Langs deze route proef je erkende parels, waar kenners het water van in de mond krijgen.

De blikvanger van Ninove is de scheve toren van de Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk die tussen 1635 en 1723 gebouwd is. Het is een van de grootste barokkerken in Vlaanderen en dus zeker de moeite waard om te bekijken.

In het buitengebied zie je prachtige hoeves en karakteristieke wegkapellen. Ook passeer je de watermolen Ten Broeck, een zestiende-eeuwse watermolen op de Molenbeek. De idyllische omgeving geniet van het statuut 'beschermd dorpsgezicht' en is prachtig om te bewonderen.

Bron: Toerisme Oost-Vlaanderen, fietsnetwerk Scheldeland

Fietsroute fietsblog Witkap Ninove kasseistrook review

Beoordeling

We fietsten de route op basis van het fietskaartje dat je van deze fietsblog kunt downloaden (zie verder). Een wat vreemde startplaats als je keuze hebt tussen twee zeer bereikbare boeiende Dendersteden. Ik beoordeel de route zoals ze wordt voorgesteld, maar verkies toch een startplaats waar je voor en vooral na de fietstocht nog iets kunt verteren en die kans is hier een stuk kleiner. Verder is dit zeker een fietsroute die de moeite waard is gefietst te worden. Wees wel voorzichtig, op de kasseien tussen de knooppunten 88 en 87 en vooral op het stukje pad met grof grind tussen de knooppunten 42 en 41 (juli 2018).

***** is een route die je ooit moet gereden hebben
**** is een route die een verplaatsing waard is
*** is een route die de moeite is als je in de buurt bent
** is een route die je kunt proberen maar wij hebben niet genoten
* is een route die je hier niet zal vinden

Beleving:
Bereikbaarheid:
Veiligheid:
Parcours:
vlak
Stuurvaardigheid:
gemiddeld

Totaal:

PLUSPUNTEN

  • de charmante Denderstad Aalst
  • het traject langs de Dender
  • de barokke abdijkerk in Ninove
  • het aanbod aan horecazaken

MINPUNTEN

  • de brede betonweg tussen kp90 en kp45
  • het pad met grove grint tussen kp42 en kp41
Waar kun je starten

Waar kun je starten

De keuze van de routemaker is Mere aan het charmante Bistro 't Hof Schuurke, tussen knooppunt 42 en 63. Je vertrekt noordwaarts richting knooppunt 63 en het centrum van Mere. De route volgt de fietsknooppunten. Je kan de fietskaart en de aangepaste GPX-route op deze fietsblog downloaden.

Treinstation
Wie graag met de trein reist, kiest best voor het station van Aalst als startpunt. Vanaf het stationsplein rij je dan via de Dr. André Sierensstraat naar het knooppunt 37 waar je over de Dender rijdt, op de rechteroever, richting knooppunt 34. Ook het station van Ninove is een mogelijke vertrekplaats. Via de Stationsstraat kom je bij de abdijkerk van waar je de Kloosterweg neemt die onder de spoorlijn duikt en je op het juiste pad zet richting knooppunt 90.
Parkeergelegenheid
Er is parkeerplaats bij de brasserie ’t Hof Schuurke in Mere. Maar Aalst en Ninove beschikken over heel wat meer parkeermogelijkheden. In Aalst kan je parkeren in de betaalparking van de Hopmarkt of de parking Keizershallen, allebei in de directe omgeving van de route. In Ninove heb je parkeermogelijkheden aan het station of op de Graanmarkt dat op de fietsroute ligt.

Aalst, Denderende stad

We vertrekken aan het charmante ’t Hof Schuurke in Mere dat in een authentiek kader voor een grote keuze aan streekbieren zorgt en een ruim zonneterras heeft. Dit café was vroeger een korenwatermolen waarvan de oudste verwijzing dateert van 1348.  De openingsuren zijn niet afgestemd op fietsers, behalve op zondag. Op vrijdag en zaterdag kan je misschien nog iets verteren ná je fietstocht, maar de andere dagen is deze zaak gesloten. Elk weekend wordt er verse spaghetti bolognese gemaakt die geserveerd wordt met zelfgebakken boerenbrood.  Ook  artisanaal ijs en pannenkoeken kunnen na een fietstocht zeer goed smaken.

Wij rijden rond het dorp van Mere en komen na 10km in het centrum van de stad Aalst. In Aalst is er altijd iets te beleven. Heb je tijd om de fiets een uurtje opzij te zetten en enkele van de bezienswaardigheden van één van de ‘denderende steden’ te ontdekken? Loop dan eens binnen in het mooie toeristisch infokantoor op de Hopmarkt.  Je hoeft er niet voor om te rijden. Het infokantoor ligt op je route. Wij waren hier eerder al en fietsen door.

Dikken van Pamel, een beeld zonder hoofd

Wij steken de Dender over aan de Sint-Annabrug, een beweegbare brug in het centrum van de stad. Meer dan 15 km rijden we op het mooie jaagpad langs de Dender tot Ninove.

Onderweg rij je voorbij Erembodegem, Denderleeuw en Pamel, waar het standbeeld van de ‘Dikken van Pamel’ staat, Victor De Klercq (°1848 – +1885),  “de zwaarste man ter wereld in Pamel”. Het beeld heeft geen hoofd. Naar verluidt was dit een keuze van de kunstenaar omdat van “de dikken” geen afbeeldingen of foto’s zouden bestaan waarop zijn gezicht te zien is.

Fietsroute fietsblog Witkap bier Pamel dikke Fietsroute fietsblog Witkap Dender
Fietsroute fietsblog Witkap Ninove barok abdijkerk Fietsroute fietsblog Witkap Ninove barok abdijkerk interieur Fietsroute fietsblog Witkaproute Ninove abdij

Onder de indruk van de barokke abdijkerk van Ninove

De Dender brengt ons tot aan de rand van de stad Ninove. De route wijst ons de weg naar het centrum. Benieuwd naar wat Ninove te bieden heeft? Loop dan ook hier eens binnen in het toeristisch infokantoor in de Burchtstraat 44, in de oude hospitaalkapel, 650 meter voorbij knooppunt 91 (even naar rechts fietsen).

Wij zijn onder de indruk van de barokke abdijkerk wat verderop. Barok is de stijl van de contrarevolutie. De Kerk die terrein herovert op het protestantisme. Wie triomfeert laat dit ook duidelijk merken: barok is groots, indrukwekkend, triomfantelijk, uitnodigend om mee te vieren.

Voorbij de kerk kom je aan de Brouwerij Slaghmuylder. De fietsroute werd genoemd naar het witkap-bier van deze Ninoofse brouwerij.  Het waren de witte kappen van de trappisten van de Abdij van Westmalle die de toenmalige brouwer Hendrik Verlinden in 1929 inspireerden en niet de paters van de Norbertijnerabdij van Ninove, die ook wel eens witheren worden genoemd. Verlinden was immers adviseur van de abdij en van de brouwerij van Westmalle. Van de abdij in Ninove bleef enkel een ruïne en de kerk over.

Net buiten Ninove rijden we door het dorp Outer. Het Boerkenshof aan de kerk nodigt uit voor een bezoekje. De zaak heeft een zeer ruim aanbod van bieren. Tussen de velden, langs smalle weggetjes met kassei- en grintstroken, gaat het via Lebeke tot Kerksken waar ook het Mangini’s Cafeeken onze aandacht trekt, een cafeetje waar speciale bieren en een gezellige sfeer centraal staan.  Zeven kilometer verder staan we opnieuw aan ons startpunt.

PRAKTISCH

  • brasserie ’t Hof Schuurke is open op vrijdag vanaf 18u, zaterdag vanaf 17u, zondag vanaf 11u; reserveren is aanbevolen (telefoon 0477 138 707).
  • de brouwerij Slaghmuylder in Ninove, brouwer van de Witkap, kan alleen in groep worden bezocht.
  • het Boerkenshof in Outer is gesloten op maandag, dinsdag en woensdag en op donderdag pas om 17u.
  • het Mangini’s Cafeeken in Kerksken is open van donderdag tot zondag; op zaterdag en zondag vanaf 14uur.
  • logeren langs de route kan in Denderleeuw, B&B Chillann; in Nederhasselt in B&B De Parelhoeve of in Erpe-Mere in B&B Den Dotter

FOTOGALERIJ

deel deze fietsroute