PLUSPUNTEN
- De start aan het Witloofmuseum
- Een mooi gevarieerde fietsroute
- De bosrijke omgeving
- De passage langs Hofstade Bad (buiten het zomerseizoen)
Deze vlakke knooppunten fietsroute brengt je door het vlakke landschap van Noord-Dijleland in de Groene Gordel. Deze streek is verbonden met witloof, asperges en heerlijk bier. Deze route brengt je langs velden, actieve boerderijen en brouwerijen.
Het verhaal van het witloof is ook het verhaal van Kampenhout en omliggende witloofgemeentes. Sinds er ergens diep in een Brusselse kelder een kropje groeide uit een witloofwortel vond de teelt zijn weg naar de vruchtbare gronden van de streek. De jaren ’50 en ’60 van vorige eeuw waren de gouden jaren van het witte loof. In de jaren ’70 kwam de innovatieve hydroteelt opzetten. Bedrijven werden groter, de teelt minder intensief. En de traditionele grondtelers ... zijn aan het verdwijnen. Eten we wel voldoende van het witte goud?
Wit Goud hebben we onderweg niet gezien behalve dan op het menu in het restaurant. Het museum helpt wel om het thema van deze fietsroutes beter te begrijpen. Het is bijna een must om even stil te staan bij een stukje geschiedenis van deze regio.
Eens op weg hebben we ons geen moment verveeld. De fietsroute langs mooie landelijke paden zorgt voor heel wat variatie. Mooie stukjes natuur, landelijke vergezichten, kastelen en zelfs een spottersplatform voor vliegtuigen en een strand met zwemvijver zorgen voor een aangename afwisseling.
Een fietsroute zonder echte hoogtepunten, maar met heel wat potentieel als je kunt genieten van een bankje, een picknick of een lekker streekbiertje.
Zoek je de betekenis van de sterretjes?
Je vindt de uitleg bij de informatie over de fietsblog op de homepagina.
Naast de voorgestelde startplaats in Kampenhout, zijn er langs de route nog mooie startplaatsen zoals in Perk aan de Sint-Niklaaskerk, in Kortenberg, Weerde of Hofstade, aan het station of aan het sportcomplex. Uiteraard kan je zoals wij deden, starten bij de B&B waar je een kamer hebt geboekt. Dit laatste is zeker interessant als je de oost- én de westroute (in twee dagen) wilt fietsen.
“Fietsers Welkom”. Als je dit label op de deur of het raam van een horecazaak ziet dan weet je als fietser dat je er welkom bent. Dat je er meer dan een streekeigen natje of droogje vindt. Je vindt er ook een ruime fietsstalling, een reparatiekit, toeristische informatie en alles wat een fietser nodig heeft na een mooie fietstocht.