Fietsroute, fietsblog, review, fietsverslag, LF Maasroute, uitkijktoren, Wellerlooi

6 populaire meerdaagse fietsroutes in Nederland

Ga je graag op fietsvakantie maar liever niet te ver weg? Overweeg eens een van de vele mooie lange-afstand fietsroutes in Nederland.

Het Fietserpad

Misschien heb je wel eens gehoord van het Pieterpad, een lange meerdaagse wandelroute die van Noord naar Zuid Nederland loopt. De route is in 2 a 3 weken te lopen. Voor fietsers is er een leuk alternatief voor het Pieterpad bedacht: Het Fietserpad.

Deze fietsroute volgt grotendeels het traject van het wandelpad tussen Pieterburen in Groningen en de Sint-Pietersberg in Limburg.  Het Fietserpad, dat een afstand van 574 kilometer beslaat, is niet gemarkeerd met borden. Fietsers kunnen echter zelf een route plannen aan de hand van de bekende fietsknooppunten. Het is af te raden om het Pieterpad exact na te fietsen, aangezien fietsen niet overal is toegestaan op dit pad. Bovendien zijn de fietspaden in Nederland vaak al behoorlijk druk bezocht. Er is een leuke gids uitgebracht, die alleen helaas niet in je stuurpas past. De gids heet ‘Fietsen langs het Pieterpad’ en is geschreven door Ad Snelderwaard. Mocht je de tijd hebben zou ik deze route echter lekker wandelen, hij is prachtig!

LF Kustroute

De LF Kustroute is een iconische fietsroute langs de Nederlandse kustlijn, met een lengte van ongeveer 610 kilometer. Deze LF Kustroute maakt deel uit van North Sea Cycle Route (EuroVelo 12) Fietsers worden getrakteerd op een afwisselende reis langs schilderachtige landschappen, historische bezienswaardigheden en bruisende badplaatsen. Enkele hoogtepunten langs de route zijn onder meer de Waddenzee in het noorden, waar fietsers kunnen genieten van het unieke landschap en de rijke vogeldiversiteit.

Verder naar het zuiden doorkruist de route levendige kustplaatsen zoals Scheveningen, met zijn bruisende boulevard en historische pier. Fietsers kunnen ook genieten van de rust en natuurlijke schoonheid van de duinen in natuurgebieden zoals de Kennemerduinen en de Zuid-Kennemerland.  Langs de LF Kustroute zijn er talloze mogelijkheden om te stoppen en te genieten van lokale lekkernijen in gezellige strandtenten en restaurants. De route biedt fietsers een perfecte balans tussen ontspanning, avontuur en culturele ontdekkingen langs de prachtige Nederlandse kustlijn. Als je wilt kun je deze route combineren met de Nederlandse Waddeneilanden. Met name Vlieland is heel prettig. Lees een uitgebreid reisverslag met bijbehorende foto’s over de LF Kustroute.

LF Waterlinie Route

Met de LF Waterlinieroute verken je prachtige natuurgebieden en ontdek je het Nederlandse erfgoed van wereldklasse. De historische ‘Hollandse waterlinies’ werden ontworpen om indringers te weerhouden door grote delen land onder water te zetten, een unieke vorm van verdediging die alleen door Nederlanders bedacht kon zijn.

De route strekt zich uit over 410 kilometer van Edam naar Bergen op Zoom, langs de Stelling van Amsterdam, de Nieuwe Hollandse Waterlinie en het West-Brabantse deel van de Zuiderwaterlinie. Veel van de militaire bouwwerken, zoals inundatiekanalen, batterijen en liniedijken, zijn nog steeds zichtbaar in het landschap.

Fietsend door een schilderachtige omgeving van water en boeiende natuur, passeer je aantrekkelijke forten en vestingstadjes waar de historische sfeer nog voelbaar is. Er zijn voldoende accommodaties langs de route. Deze tocht brengt de geschiedenis van de waterlinies tot leven en biedt een fascinerende reis door het verleden. Lees meer over de LF Waterlinie fietsroute.

Friese Elfstedentocht met de Fiets

De Elfstedentocht biedt een fantastische fietservaring. Gedurende zeven dagen verken je alle elf steden, startend in Leeuwarden. De route van 265 kilometer kun je op je eigen tempo afleggen. Tijdens de tocht geniet je van het Friese merengebied en kun je de charmante steden langs de route verkennen. Deze steden staan bekend om hun grachten, historische centra en havens. Na de tocht kun je ontspannen in een van de comfortabele hotels langs de route.

LF Zuiderzeeroute

De LF Zuiderzeeroute is een adembenemende fietsroute die fietsers meeneemt op een reis rondom de voormalige Zuiderzee, nu het IJsselmeer. Met een totale lengte van ongeveer 400 kilometer biedt deze route een fascinerende mix van natuurlijke schoonheid, rijke geschiedenis en charmante dorpjes.

Enkele hoogtepunten langs de route zijn onder meer de historische stadjes Enkhuizen, met zijn levendige haven en het beroemde Zuiderzeemuseum (aanrader), en Hoorn, bekend om zijn rijke maritieme erfgoed en sfeervolle binnenstad. Je vindt aan de route diverse betaalbare hotels, maar ook aardige B&B’s.

Fietsers kunnen ook genieten van de prachtige natuur van Nationaal Park Weerribben-Wieden, met zijn uitgestrekte moerassen en waterwegen.  Langs de LF Zuiderzeeroute zijn er volop mogelijkheden om te stoppen en te genieten van lokale specialiteiten in gezellige restaurants en eetgelegenheden. Of je nu op zoek bent naar een ontspannen dagtocht of een meerdaagse fietsvakantie, de LF Zuiderzeeroute belooft een onvergetelijke ervaring te worden langs de fraaie kust van het voormalige Zuiderzeegebied. Het is goed mogelijk om tijdens deze fietsvakantie te kamperen.

Rondje Nederland

Mocht je echt veel tijd hebben en zin hebben een dwarsdoorsnee van Nederland door te maken, dan is het Rondje Nederland de fietsvakantie voor jou. De route loop van Arnhem naar Arnhem en maakt een ronde, vrij dicht langs de landsgrenzen van Nederland. De route is bijna 1400 kilometer lang, al komt er natuurlijk altijd wat bij voor de boodschappen en accommodaties.

Met deze tour door Nederland via LF-routes ervaar je de grote verscheidenheid aan landschappen die ons kleine land te bieden heeft: van de Noordzeekust tot de Achterhoek en van Groningse terpen tot Brabantse vennen. Karakteristieke dorpen en steden, duinen, dijken, bossen, polders, rivieren, heide, heuvels; deze rondrit heeft het allemaal.  Deze tour verbindt verschillende delen van LF-routes met elkaar. Je kunt het als een complete fietsvakantie fietsen. Of je kunt het opsplitsen in verschillende dag- of weekendtochten.

Overige fietsroutes in Nederland

Mocht je niet genoeg hebben aan bovenstaande meerdaagse fietsroutes in Nederland: er zijn er meer! De LF Maasroute langs de rivier de Maas is ook een bekende, net als de Langs de Friese Hanzesteden-tocht, de Rijn-fietsroute en de Midden-Nederlandroute van Den Haag naar Enschede. Anders dan het fietserpad loopt deze route horizontaal door Nederland, in plaats van verticaal zoals bij het Fietserpad het geval is. Mocht je bij onze Noorderburen gaan fietsen, wensen we je alvast veel fietsplezier!

deel dit bericht