Een speed pedelec is gemaakt om snel te fietsen.
Waarom een trage fietser toch een snelle speedelec wil testen, lees je hier.
Je kan met een speedelec ook traag rijden. Door de weinig sportieve look, de kleine wielen; door je zithouding op de fiets met de lage opstap en de mogelijkheid om fietstassen op te hangen, kan je met deze speedelec best ook genieten van je recreatieve fietstochten.
Ik fiets van Leuven naar Mechelen langs het Dijlekanaal op de Dijlevallei-fietsroute. Lange stukken fietspad in hetzelfde decor. Dan mag het ook wel eens wat sneller gaan. Zeker als ik alleen fiets. De Dijlevallei-fietsroute is meer dan 60 km. Elektrisch fietsen helpt dan om de volledige fietsroute binnen een redelijke termijn te fietsen en onderweg voldoende tijd te hebben voor een terrasje of een lekker tussendoortje. En ook om de meer vervelende lange trajecten aan een hoge(re) snelheid te overbruggen. Zonder ooit het gevoel te hebben te racen. De fietskenmerken van deze Ellio Speed Pedelec, een intelligente fiets van Belgische makelij, heeft meerdere troeven, ook voor de recreatieve fietser.
Een stabiele wegligging
De Ellio Speed Pedelec is een elektrische fiets met twee motoren en een aandrijving van zowel het achterwiel als het voorwiel. En een accu met een capaciteit van 1.150 Wh. Geen kettingen en geen versnellingen, maar twee fietsriemen. De dubbele aandrijving, die wordt gestuurd door ingebouwde software, draagt bij aan zijn uitermate stabiele wegligging. Net als het heel lage zwaartepunt door de kleinere wielen. Dit maakt het fietsen ook bij hogere snelheden bijzonder comfortabel. Kasseien of oneffenheden worden opgevangen door de banddikte die het kleine wielformaat goed compenseren.
Een vaste cadans
Maar dat is lang niet alles. Omdat je geen versnellingen hebt, hoef je ook niet te schakelen om je cadans te regelen. Je kan een cadans (trapfrequentie) instellen die de fiets niet zal overschrijden zolang je de gekozen cadans aanhoudt, ook als je sneller gaat fietsen door meer kracht te zetten op de pedalen. Het is in het begin wat wennen, maar eenmaal je weet hoe het moet, werkt het heel natuurlijk. Een groot comfort. Want als fietser gebeurt het regelmatig dat je bij een kruispunt moet stoppen en je vergeten hebt vooraf kleiner te schakelen. Je moet dan aanzetten met een veel te groot verzet. Of je staat plots voor een onverwachte helling en dan moet je (krakend) schakelen tijdens het klimmen. De slimme Ellio e-bike vangt dit vloeiend op. Ik vind dit geweldig!
Extra remondersteuning
Als je snel fietst moet je soms snel kunnen stoppen. Waar ik minder het gevoel had snel te fietsen, kreeg ik dat gevoel wel bij het remmen. Niet bij het handremmen, maar door het afremmen van de motor wanneer je de pedalen stilhoudt of licht achteruit draait. Krachtig remmen op de motor voorkomt ook het wegschuiven van je wielen.
Fietsen met een snelheidsbegrenzer
De fiets beschikt zowel over een cruise control om een gekozen snelheid aan te houden als een snelheidsbegrenzer om een maximale snelheid niet te overschrijden. Net zoals bij een auto, met dat verschil dat je altijd moet blijven trappen. Bijzonder handig als je fietst in een binnenstad waar steeds vaker een 30km/u grens geldt.
De benen nog altijd laten voelen dat je fietst
Ik fiets graag en wil niet het gevoel hebben dat ik met een stille brommer rij. Ik wil de spieren in mijn benen voelen. Dat kan door in het menu de ondersteuning in te stellen op niveau 1 of 2. Ingesteld op niveau 1 of 2 zorgt de Ellio ook voor vloeiende acceleraties. Met een ondersteuning op niveau 3 en zeker 4 moet je niet alleen minder je eigen benenkracht gebruiken, maar reageert de fiets ook van zodra je kracht zet op de pedalen en schiet hij als het ware vooruit. Niet meteen een gevoel dat ik wil krijgen als ik recreatief aan het fietsen ben.
Wel opletten waar je fietst
Het grootste minpunt van een speedelec is de reglementering van de speed pedelecs. Er zijn nog teveel paden waar je met je speedelec niet mag rijden, ook als je zinnens bent om traag te fietsen. Maar Ellio heeft ook andere fietsen in zijn assortiment dan een snelle speedelec. Omwille van zijn prijs en zijn kwaliteiten is dit een fiets die je idealiter combineert voor zowel je woon- werkverplaatsingen als voor een lange recreatieve fietsuitstap tijdens het weekend.
De fiets is ongetwijfeld een topper! Zeker voor de woon- werkverplaatsingen. Maar ook voor de recreatieve fietsuitstappen met familie of vrienden schrikt de fiets niet af. Al is het misschien wel aangewezen dat ook je fietspartners dan elektrisch fietsen.
Conclusie
Na een dagje fietsen en het uittesten van de grenzen van de fiets, heb ik meer dan 90 km op de teller met toch nog voldoende batterijreserve voor wat extra kilometers. De Ellio Speed Pedelec kan nu terug opgeladen worden terwijl ik ga genieten van een lekker avondmaal en een zachte nachtrust.
Zelfs eens uitproberen?
Bekijk hier het assortiment en de technische kenmerken.
Of boek hier een testrit.