Fietsroute, fietsblog, review, fietsverslag, Schelderoute Doornhammeke Zevergem

Drie nieuwe routes: Schelderoute, Frontroute 14-18 en Kempenroute

De drie nieuwe Vlaamse icoonfietsroutes zijn met zorg uitgestippeld en liggen integraal op het fietsknooppuntennetwerk. Ze werden in beide richtingen bewegwijzerd met nieuwe en uniforme borden.

De Schelderoute

Deze meerdaagse fietsroute start op de grens van West-Vlaanderen met Henegouwen, in Spiere-Helkijn. Via Oudenaarde volgt ze de loop van de Boven-Schelde tot ze in Gent de oevers van de Zee-Schelde vervoegt richting Antwerpen. De ambitie is er om – naar het voorbeeld van de internationale Maasfietsroute – de Schelderoute door te trekken over de grenzen richting bron in Frankrijk en richting monding in Nederland.

In de korte doortocht door West-Vlaanderen ontdekt de fietser de natte en natuurrijke Scheldemeersen met zijn oude Scheldearmen. Vervolgens bereikt de Schelderoute Oost-Vlaanderen, waar ze zich kronkelend een weg baant door de Vlaamse Ardennen, de Leiestreek, Scheldeland en het Waasland. In de provincie Antwerpen vormt de overzet met het veer naar de rechteroever van de Schelde een heerlijk intermezzo. Op de Kaai van Sint-Amands komt de fietser voorbij het graf van dichter Emile Verhaeren. Via Mariekerke, nog zo’n voormalig vissersdorpje, en het stiltegebied van Weert bereikt de route de Oude Schelde. Daar duikt plots het sprookjesachtige kasteel Marnix de Sainte Aldegonde op. In Antwerpen fiets je onder meer door de fietserstunnel onder de Schelde en langs het historische Steen en de fascinerende haven.

De Frontroute 14-18 (100 km)

De Frontroute 14-18 verbindt Nieuwpoort met Mesen. Ze leidt langs het front van de Groote Oorlog, waar herdenkingsbomen de Duitse en geallieerde frontlijnen markeren en bunkers, loopgraven en bomkraters aan de strijd herinneren.

De Kempenroute (203 km)

De Kempenroute laat je in Antwerpen en Limburg  vooral kennis maken met iconische landschappen, zoals de Kempense Meren, maar evenzeer met vermaarde industriële erfgoedsites zoals C-mine.

>> Meer informatie 

Fietsers vinden hier een eenvoudig kaartje van de routes, een korte beschrijving en gpx-bestanden om te downloaden op smartphone of gps-toestel.

Nog voor de zomer van 2021 worden ook de resterende icoonfietsroutes en de Vlaanderenroute voorgesteld.

deel dit bericht