fietsroute fietsblog review reisverslagen

Fietsen langs knooppunten doe je zo

Hoe werkt het?

Fietsroutes langs fietsknooppunten zijn aangeduid door twee soorten bordjes. De bordjes zijn verschillend voor Nederland en Vlaanderen of Wallonië en kunnen zelfs verschillen per provincie. In Vlaanderen en Nederland zijn de meeste bordjes witte bordjes met groene bedrukking. In de provincie Limburg vinden we vooral blauwe bordjes.

1. Bordjes die een knooppunt aanduiden en de verschillende richtingen die je bij een kruispunt kunt nemen. Elk kruispunt van fietsroutes is een knooppunt en heeft een nummer. Je kunt van knooppunt naar knooppunt fietsen.

2. Bordjes langs de routes die verwijzen naar een volgend knooppunt. Deze bordjes bevatten enkel het nummer van het volgende knooppunt.

Het idee om elk kruispunt van fietsroutes een nummer te geven komt uit Vlaanderen. Knooppunten zijn inmiddels ook in heel Nederland te vinden. Zelfs in Wallonië en Duitsland kan je hier en daar al via knooppunten fietsen.

Mooie fietspaden

Fietsen via fietsknooppunten maakt het vinden van de weg een stuk makkelijker. Als je gebruik maakt van dit netwerk fiets je ook bijna altijd over mooie fietspaden.

Fietsnetwerkkaarten en fietsrouteplanners

Veel toeristische regio’s hebben fietsnetwerkkaarten te koop om je eigen fietsroutes uit te stippelen via knooppunten.

Ook voor je fietsgps kan je zelf fietsroutes langs knooppunten uitstippelen. Twee van de meest gebruikte websites zijn de routeplanner van Vlaanderen Fietsland en de routeplanner van Fietsnet.

Op deze fietsblog “Genieten op 2 Wielen” vind je enkel uitgewerkte fietsroutes. Je hoeft zelf niets uit te stippelen. Gewoon een route kiezen. Je vindt hier zowel thematische fietsroutes die uitgepijld zijn met zeshoekige bordjes, als fietsroutes langs knooppunten. Je leest dit telkens onder de titel “Waar kun je starten”. De knooppunten zelf vind je bij de route-informatie (bron). Klik op de link bij “Situering”.

Bij “Downloads” kan je een gpx-bestand met knooppunten downloaden of een fietsroutekaart met de knooppunten indien die beschikbaar is. De downloads kan je van je computer in je fietsgps importeren of op je smartphone kopiëren als je gebruikt maakt van een fietsapp zoals bijvoorbeeld ViewRanger.

Veel fietsplezier.

deel dit bericht