Fietsgps ViewRanger

Navigeren met je smartphone

Kan een fietsroute gpx op je smartphone

Veel fietsroutes worden tegenwoordig beschikbaar gesteld in een gpx of kml formaat dat je kunt opladen in je fiets-gps. Of je kan deze bestanden zelf aanmaken in een routeplanner voor de fietsroutes die je zelf al dan niet via knooppunten heb uitgestippeld.

Hoewel ik nog steeds liever een fiets-gps op (herlaadbare) batterijen gebruik boven een smartphone met een gps-ontvanger, lijkt die laatste oplossing voor veel mensen een stuk toegankelijker en eenvoudiger. Ik krijg dan ook regelmatig de vraag hoe je een gpx-file van Genieten op 2 Wielen, zeg maar de digitale routekaart, op je smartphone kunt toveren.

Welke navigatie app gebruiken

Om een gpx-file op je smartphone te kunnen gebruiken, heb je een navigatie-app nodig. Je kent misschien wel al Google Maps of Waze, maar ik zou deze app’s niet meteen aanbevelen als navigator voor je recreatieve fietstochten.

Het aanbod van navigatie-apps is zeer ruim. De basisversie van deze app’s is meestal gratis, maar om toegang te hebben tot alle functies moet je meestal enkele euro’s per jaar betalen. Een populaire app is Komoot. Met Komoot werk ik af en toe omdat de app me via spraakboodschappen kan navigeren en dat is handig als je geen houder hebt op je fiets om je smartphone of GPS op vast te klikken. Voor routes via knooppunten gebruik ik soms ook Fietsknoop. Ik maak dan zelf een route-gpx op mijn smartphone op basis van de knooppunten zodat ik later de route kan fietsen met de smartphone en ik me geen zorgen moet maken als er al eens een knooppunt-bordje verdwenen is.

Welk app je ook kiest, de praktijk is de beste leerschool. En leren doe je met vallen en opstaan. Naast Komoot, Fietsknoop, RouteYou, Outdooractive,… bestaan er ook app’s die je kunt gebruiken op je smartphone om fietsroutes van deze app’s te fietsen zoals Vlaanderen Fietsland, Fietskompas, Westvlinderen, …

De GPX downloaden van de fietsroutes van Genieten op 2 Wielen

Genieten op 2 Wielen heeft voor bijna alle fietsroutes gpx-bestanden (digitale routekaarten) die je kunt downloaden op je computer en bewaren in een map “fietsroutes” bijvoorbeeld of bij je “downloads”. Om een gpx-file nadien op je smartphone te krijgen (importeren) moet je de bestanden van je computer meestal eerst kopiëren of verplaatsen naar de documentenmap van je smartphone of naar een cloud zoals Dropbox. Als de route in de documentenmap van je smartphone staat en je een account hebt aangemaakt bij de gekozen navigatie-app kan je aan de slag.

Bij gebruik van de app Komoot ga je eerst naar je profiel. Bij “Tours” staat een plus-teken. Klik op + en kies het fietsroutebestand (gpx) op je smartphone of je cloud dat je wilt importeren. Je vindt de route daarna bij de “geplande” tours. Selecteer en start de navigatie.

Toch liever een fietsgps

Ik heb je met dit bericht enkel willen prikkelen om het toch eens te proberen. Maar of het gebruik van je smartphone nu eenvoudiger is dan een fiets-gps betwijfel ik sterk, zeker wanneer je een route wilt fietsen die nog niet in de app werd opgeladen.

Geniet vooral van het fietsen!

deel dit bericht