Fietsgps ViewRanger

Navigeren met je smartphone

Kan een fietsroute gpx op je smartphone

Veel fietsroutes worden tegenwoordig beschikbaar gesteld in een gpx of kml formaat dat je kunt opladen in je fiets-gps. Of je kan deze bestanden zelf aanmaken in een routeplanner voor de fietsroutes die je zelf al dan niet via knooppunten heb uitgestippeld.

Hoewel ik nog steeds liever een fiets-gps op (herlaadbare) batterijen gebruik boven een smartphone met een gps-ontvanger, lijkt die laatste oplossing voor veel mensen een stuk toegankelijker en eenvoudiger. Ik krijg dan ook regelmatig de vraag hoe je een gpx-file van Genieten op 2 Wielen, zeg maar de digitale routekaart, op je smartphone kunt toveren.

Welke navigatie app gebruiken

Om een gpx-file op je smartphone te kunnen gebruiken, heb je een navigatie-app nodig. Je kent misschien wel al Google Maps of Waze, maar ik zou deze app’s niet meteen aanbevelen als navigator voor je recreatieve fietstochten.

Het aanbod van navigatie-apps is zeer ruim. De basisversie van deze app’s is meestal gratis, maar om toegang te hebben tot alle functies moet je meestal enkele euro’s per jaar betalen. Een populaire app is ViewRanger die naast de app ook een website heeft die je toelaat op je computer ook zelf fietsroutes uit te stippelen. Nog populairder dan ViewRanger is RouteYou. Wat je ook kiest, de praktijk is de beste leerschool. En leren doe je met vallen en opstaan.

Naast ViewRanger en RouteYou bestaan er ook tal van app’s die je kunt gebruiken op je smartphone om fietsroutes van deze app’s te fietsen zoals Vlaanderen Fietsland, Knooppunter, Fietskompas, Westvlinderen, …

De fietsroute GPX downloaden van Genieten op 2 Wielen

Genieten op 2 Wielen heeft voor bijna alle fietsroutes gpx-bestanden (digitale routekaarten) die je kunt downloaden op je computer en bewaren in een map “fietsroutes” bijvoorbeeld of bij je “downloads”. Om een gpx-file nadien op je smartphone te krijgen (importeren) gebruik je de documentenmap van je smartphone of een cloud zoals Dropbox. ViewRanger kan je zelfs koppelen aan Dropbox.

Als de route in je documentenmap staat en je een account hebt aangemaakt bij de gekozen app kan je aan de slag. Bij het gebruik van ViewRanger vind je bovenaan je scherm rechts drie puntjes “…” waarop je kan klikken. Dan vind je de functie Import/Export en verder de mogelijkheid om een gpx-file te importeren. Je vindt ze dan terug onder het icoontje met het kopje hetzij als een route hetzij als een track (spoor). Genieten op 2 Wielen heeft enkel tracks die je met ViewRanger kunt omzetten in een route. Start de route!

Toch liever een fietsgps

Ik heb je met dit bericht enkel willen prikkelen om het toch eens te proberen. Maar of het gebruik van je smartphone nu eenvoudiger is dan een fiets-gps betwijfel ik sterk, zeker wanneer je een route wilt fietsen die nog niet in de app werd opgeladen.

Geniet vooral van het fietsen!

deel dit bericht