Rond(je) Oberhausen

Startpunt: Oberhausen, Nordrhein-Westfalen, Ruhrgebied, Hotel Oberhausen Neue Mitte, Centroallee, 280

40.7 km
5 uur
glooiend
lus
1 weetje

Situering

Oberhausen (Nordrhein-Westfalen), dat is Westfield Centro, het bijna grootste winkelcentrum van Duitsland (119.000 m2) met 14.000 gratis parkeerplaatsen, maar dat is ook de Rudolf Weber Arena met plaats voor 13.000 bezoekers. Beide kunnen een reden zijn om Oberhausen te bezoeken. Vanuit Oberhausen is het ook mooi fietsen in de hoek tussen de Ruhr en het Rijn-Hernekanaal in het Duitse Ruhrgebied. We fietsen rond Oberhausen en komen langs het gezellige Mülheim a/d Ruhr. Ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog vond hier de Slag bij Mülheim (1605) plaats, tussen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden onder leiding van Maurits van Nassau, de latere prins van Oranje en Spaanse troepen onder leiding van veldheer Ambrogio Spinola. Het beleg maakte deel uit van Spinola's veldtocht van 1605-1606.

Bron: Fietsen in het Ruhrgebied

Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Oberhausen

Beoordeling

We hebben voor deze route voor het eerst rekening gehouden met de tijd die je best uittrekt om deze route te fietsen in combinatie met een minimum aan tijd om onderweg ook te genieten van een terrasje, een rustbankje of een picknickplaats (5 uur).

De route zelf heeft ons in positieve zin verrast. Er zijn wel enkele minder aangename verbindingstukjes te fietsen, vooral in de eerste helft, maar die wegen niet op tegen de aangename fietstrajecten, de bijzondere plekjes onderweg en de mooie fietspaden langs de oever van de Ruhr en het kanaal dat de Rijn met Herne verbindt.

Zoek je de betekenis van de sterretjes?
Je vindt de uitleg bij de informatie over de fietsblog op de homepagina.

Beleving:
Bereikbaarheid:
Veiligheid:
Parcours:
glooiend
Stuurvaardigheid:
makkelijk

Totaal:

PLUSPUNTEN

 • De fietssnelweg naar en de Hochpromenade in Mülheim
 • De Ruhrpromenade in Mülheim
 • De Mülheimer Garten
 • Het Schloss Broich
 • De mooie fietspaden

  MINPUNTEN

  • Het traject door de woonstraten van de wijk Frintrop (Essen)
  • De (vaak) kapotte fietslift naar de Ruhrpromenade in Mühlheim
  • De beperkte aanwezigheid van cafés en terrasjes
   Waar kun je starten

   Waar kun je starten

   Oberhausen (met de auto) of Mülheim (met de trein) zijn de meest uitgelezen startplaatsen voor deze fietsroute.

   Treinstation
   Het Central Station van Mülheim a/d Ruhr sluit onmiddellijk aan op de route ter hoogte van de Hochpromenade.
   Parkeergelegenheid
   Oberhausen heeft een gigantische parking bij het koopcentrum Westfield Centro. Parkeren kan uiteraard ook op de parking van het Hotel Oberhausen Neue Mitte.

   Het Emscher Landschaftspark

   Van het Hotel Oberhausen Neue Mitte langs de Rudolf Weber Arena, rond het Legoland Discovery Centre, komen we voor het eerst bij het Rijn-Hernekanaal.

   Bij de “Waghalsbrücke” steken we het kanaal over. De benaming van de brug verwijst naar de tijd toen hier enkel tijdelijke houten bruggen zonder leuningen werden gebouwd omdat bij elke overstroming de bruggen toch werden meegesleurd met het water.

   We komen terecht in een oase van het westelijke deel van het Emscher Landschaftspark. Het landschapspark, een smalle groene zone langs de Emscher en het Rijn-Hernekanaal, vormt het groene centrum van de metropool Ruhrgebied. Het strekt zich uit van de Rijn in het westen tot Hamm in het oosten en heeft een oppervlakte van 457km². Het verbindt tal van open ruimtes met elkaar, waaronder het Rivierpark Nienhausen en de andere Rivierparken die in de jaren zeventig zijn ontstaan.

   Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Oberhausen Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Oberhausen, knooppunt, knotenpunkt 7 Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Oberhausen, Rijn-Herne-kanaal, Waghalsbrücke

   De Läppkes Mühlenbach

   Via de vallei van het kleine riviertje Läppkes Mühlenbach komen we in een minder aangenaam bewoond deel van Frintrop, een stadswijk van Essen.

   De Läppkes Mühlenbach stroomt van noord naar zuid richting Emscher. De beek kronkelt door de groene vallei, die toegankelijk is via paden en bruggen. De Läppkes Mühlenbach is een van de eerste beken die in de jaren tachtig opnieuw werd gerenatureerd.

   Na 5 km fietsen in typisch Duitse woonstraten komen we bij de Rheinische Bahn en bij de RS1, de Ruhr-fietssnelweg richting Mülheim a/d Ruhr. Het is een geweldig fietspad, breed en geasfalteerd die langs de bekendste spoorlijn door het westelijke Ruhrgebied loopt. Een spoorlijn tussen Essen en Duisburg.

   Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Mülheim a/d Ruhr, Hochpromenade

   De Mülheimer Hoch- en Ruhrpromenades

   Zonder kruispunten fietsen we naar het centrum van Mülheim a/d Ruhr en komen hoog boven de stad uit.

   De “Hochpromenade” is maar 650 meter lang, maar elke meter telt.  Dit gedeelte van de RS1 is dan ook ingericht als “slow travel zone”. Er is een uitweg naar de Ruhrpromenade met de lift. Maar die is meestal kapot. Verlaat daarom de fietssnelweg ter hoogte van het treinstation en ga rechtsaf naar het centrum van de stad. En dat is zeker een must.

   De Ruhrpromenade is de perfecte plek voor een drankpauze.

   Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Mülheim a/d Ruhr, Hochpromenade Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Mülheim a/d Ruhr, Hochpromenade Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Mülheim a/d Ruhr Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Mülheim a/d Ruhr Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Mülheim a/d Ruhr Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Mülheim a/d Ruhr Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Mülheim a/d Ruhr

   De Ruhr

   De Ruhr is een zijrivier van de Rijn in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. De rivier ontspringt ongeveer drie kilometer ten noordoosten van Winterberg in het Sauerland. Het stroomgebied van de Ruhr ligt nabij de waterscheiding van de Rijn en de Wezer. De Ruhr is in totaal 217 kilometer lang en verloopt in hoofdzaak in oost-west-richting. Bij Duisburg-Ruhrort mondt de rivier uit in de Rijn.

   In de achttiende eeuw werden over de Ruhr vooral kolen vervoerd. Het kolentransport over water kwam nagenoeg tot een einde toen de spoorwegen hun intrede deden. Er is vandaag nauwelijks nog goederentransport over de Ruhr.

   De Ruhr heeft wel nog een functie in de elektriciteitsproductie. Langs de rivier staan een aantal waterkrachtcentrales. Andere elektriciteitscentrales gebruiken het water uit de Ruhr als koelwater en meer dan vijf miljoen mensen worden door de Ruhr van drinkwater voorzien. Per jaar wordt daarvoor circa 510 miljoen kubieke meter water aan de rivier onttrokken. In de rivier liggen ook zes stuwmeren.  Bron: Wikipedia (geraadpleegd op 25 januari 2024).

   natuur natuur

   De MüGA en het Schloss Broich

   De brug over de Ruhr geeft ons nog een mooi zicht op deze rivier vooraleer we aan de overkant van de Ruhrpromenade de MüGa (Mülheimer Garten) infietsen. Een prachtig park en een ‘groene long’ midden in de stad. Het park ligt naast het Schloss Broich en werd aangelegd op een voormalig spoorwegterrein. Op een oppervlakte van 66 hectare vinden bezoekers kunstvoorwerpen, groene zones voor picknicks, fietspaden, fonteinen, parkbanken, fauna en flora.

   Het Schloss Broich heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 9e eeuw, toen het oorspronkelijk werd gebouwd als verdedigingswerk tegen Vikingaanvallen. Gedurende de voorbije eeuwen heeft het kasteel verschillende renovaties ondergaan wat heeft geleid tot een unieke mix van bouwstijlen. Tegenwoordig herbergt het Schloss Broich een museum over zijn geschiedenis.

   Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Mülheim a/d Ruhr, Hochpromenade Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Mülheim a/d Ruhr, Camera Obscura Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Mülheim a/d Ruhr, Schloß Broich Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Mülheim a/d Ruhr, Schloß Broich Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Mülheim a/d Ruhr, MüGa - Mülheims Garten an der Ruhr Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Mülheim a/d Ruhr, MüGa - Mülheims Garten an der Ruhr

   De Ruhrtal Radweg

   We volgen nu het parcours van de Ruhrtal Radweg. Van Mülheim tot aan het Rhein-Herne kanaal in Duisburg fietsen we door het Natuurgebied Styrumer Ruhraue langs de Ruhr-oever. Hoe groen is het hier in het Ruhrgebied tussen al het staal!

   De watertoren van Styrum is een oude watertoren met een imposante buitentrap. Vandaag is het een museum dat op indrukwekkende wijze het belang van water voor de wereld zichtbaar maakt.

   August Thyssen liet deze 50 meter hoge watertoren in 1892/93 bouwen om zijn nabijgelegen buis- en walserijen én de gemeenschap van Styrum te bevoorraden.

   In 1912 werd het gebouw verkocht aan de nieuw opgerichte Rheinisch-Westfälische Wasserwerksgesellschaft (RWW), die het huidige museum nog steeds exploiteert.

   Direct ernaast ligt Schloss Styrum met de mooie de tuin waar we doorheen fietsen. Het kasteel was de bakermat van de heerschappij van Styrum en werd later de voorouderlijke zetel van de graven van Limburg-Styrum.

   Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Mülheim a/d Ruhr, Konrad Adenauer brücke Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Ruhr vanaf de Styrumer brücke Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, watertoren van Styrum

   Een symbool voor de structuurveranderingen van het Ruhrgebied

   Net voor de Ruhr in de Rijn uitmondt, ligt het Ruhrgebied weer dicht bij de natuur. Het zicht op de oevers van het Ruhrgebied vanaf deze mooi berijdbare fietspaden is prachtig.

   In de 19e eeuw kon je ter hoogte van Alstaden de Ruhr oversteken met een veerboot. De mooie gedenksteen herinnert daar nog aan.

   We fietsen niet tot de monding van de Ruhr in de Rijn, maar volgen opnieuw het Rijn-Herne-kanaal. De Oberhausensluis maakt deel uit van de tweede van de vijf kanaalfasen van het Rijn-Herne-kanaal. De huidige sluisgroep overbrugt een hoogteverschil van 4,10m en heeft twee sluizen. Altijd spannend als er schepen de sluis in varen.

   De Gasometer Oberhausen is voor ons een oriëntatiepunt. De oude gashouder werd in 1993/94 op voorstel van het IBA Emscher Park omgebouwd tot een bijzondere tentoonstellings- en evenementenhal en is tevens hét herkenningspunt van de stad Oberhausen. Een symbool dat tevens staat voor de structuurveranderingen van het Ruhrgebied.

   Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Altstaden, Erinnerung an die Ruhrfähre Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Ruhrtal Radweg, Duisburg Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Ruhrtal Radweg, Duisburg Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Gasometer Oberhausen

   PRAKTISCH

   • Overnachten kan je in Oberhausen, Hotel Oberhausen Neue Mitte of in Mülheim a/d Ruhr bij Tante Alma's Mülheimer Hotel
   • Het Camera Obscura Museum in Mülheim is open van woensdag tot zondag van 10-17u
   • Het Schloss Broich in Mülheim kan je bezoeken. Raadpleeg de website.
   • De watertoren van Styrum is te bezoeken van 10u tot 18u behalve op maandag
   • Meer weten over Mühlheim? Zie bij Reisroutes.be

    FOTOGALERIJ

    deel deze fietsroute