Smokkelaarsroute

Startpunt: Centrum Poppel (Ravels), Noorderkempen, Provincie Antwerpen, VVV Toerisme Ravels vzw, Kloosterstraat 4

45 km
3 uur
vlak
lus
1 weetje

Situering

De Smokkelaarsroute is een fietstocht die je meeneemt langs het rijke smokkelverleden van de Kempense grensstreek tussen België en Nederland nabij Poppel, Ravels en Baarle.

Onderweg kom je bij enkele vrolijke smokkelklompen. Hou even halt en luister naar de spannendste smokkelverhalen van vroeger en nu. Van de legendarische boteroorlog tot de professionele handel in namaakproducten vandaag.

De route volgt de fietsknooppunten.

Bron: Toerisme Kempen, Smokkelaarsroute

Fietsroute, fietsblog, review, fietsverslag, smokkelaarsroute

Beoordeling

De Smokkelaarsroute is uiteraard een grensroute en die zijn altijd wat moeilijker bereikbaar. Toch is deze fietsroute een verplaatsing waard. De voorgestelde startplaats in Poppel kan echter niet opwegen tegen het veel gezelliger Baarle-Nassau (NL). Ook de horecavoorzieningen zijn er een stuk ruimer.

De route gaat via mooie en rustige landelijke wegen soms door beboste gebieden. 30% van de route is zelfs autovrij. Zelf voldoende drank en eventueel proviand meenemen voor een picknick is wel aan te raden gezien de schaarse horecagelegenheden onderweg.

Zoek je de betekenis van de sterretjes?
Je vindt de uitleg bij de informatie over de fietsblog op de homepagina.

Beleving:
Bereikbaarheid:
Veiligheid:
Parcours:
vlak
Stuurvaardigheid:
makkelijk

Totaal:

PLUSPUNTEN

  • De mooie landelijke fietspaden
  • Het tweelingdorp Baarle
  • Oplaadpunten bij de Natuurpoort Roovertsche Leij
  • De 11 smokkelklompen die elk een boeiend stukje geschiedenis of een spannend smokkelverhaal vertellen

MINPUNTEN

  • Moeilijk bereikbaar met de trein
  • Via de knooppunten van de route kom je niet in Baarle
  • Sommige langere trajecten zonder horeca of picknickplaats
Waar kun je starten

Waar kun je starten

De route start in Poppel (gemeente Ravels) aan de kerk, maar net zo goed kan je starten in Nederland in Baarle-Nassau. Ook Natuurpoort de Roovertsche Leij is een mooie startplaats voor wie de fietsroute wilt combineren met een wandeling.

Treinstation
Als je wat verder wilt fietsen, kan je overwegen om met de trein naar Turnhout te sporen als je uit België komt of naar Tilburg als je uit Nederland komt. Vanuit Turnhout (7 km enkel) kom je via de fietssnelweg aan de achterkant van het station en het Bels Lijntje op de route. Vanuit Tilburg (12 km enkel) volg je de knooppunten 65-80-67-81-46-37-36-33-38-50 en verder naar knooppunt 08 op de route.
Parkeergelegenheid
Bij de kerk van Poppel, in het centrum van Baarle-Nassau en aan de Natuurpoort De Roovertsche Leij zijn er gratis parkeerplaatsen.

Geen grens zonder smokkel

Voor de vaak arme grensbewoners vormden de prijsverschillen tussen België en Nederland een welkome kans om het gezinsinkomen te spekken. Het begin van een spannend kat-en-muisspel tussen de smokkelaars en de douane. Vooral tijdens de oorlogsjaren werd smokkelen bittere ernst. Het hielp de beproefde bevolking om te overleven. De kleine smokkelaars (ook pungelaars genoemd) gebruikten bij het smokkelen in de Belgisch-Nederlandse grensstreek smokkelklompen om de douaniers om de tuin te leiden. Aan de onderzijde waren de zool en de hak verwisseld, zodat de opsporingsambtenaren het spoor van de smokkelaars in de verkeerde richting volgden. De smokkelklompen werden gebruikt in de jaren ’20 en ’30 van de 20-ste eeuw. En de smokkelwaar? Die varieerde van boter over varkens tot…  soldatenbrieven. Bron: Toerisme Antwerpen

Fietsroute, fietsblog, review, fietsverslag, smokkelaarsroute, smokkelklomp, smokkelaarsklomp
cultuur cultuur

Wij starten in Baarle-Nassau

Wij starten in Baarle-Nassau omdat de horecavoorzieningen daar een stuk ruimer zijn dan in Poppel. Net buiten het dorp hebben we al meteen een kort gesprek met de brouwer van ‘Brouwerij De Dochter van de Korenaar’, een Belgische brouwerij uit Baarle-Hertog. Handig zo’n Belgisch zusterdorp waardoor je bieren het label “Belgisch bier” krijgen. Deze lokale brouwerij brouwt lekkere biertjes die we onderweg zeker gaan proeven.

Drie kilometer verder komen we bij kp 84 op de Smokkelaarsroute aan de Nederlandse kant van de grens. Bij het Buurtschap Groot-Bedaf gaan we de grens over, maar blijven die langs de Belgische kant volgen tot we de Poppelsche Leij over rijden en terug in Nederland zijn.

We fietsen langs akkers en kleinere bospercelen, in een dunbewoond gebied, kenmerkend voor een grensgebied. Natuurpoort De Roovertsche Leij is de poort die toegang geeft tot het gebied van de Kempische Landgoederen. Deze vijf particuliere landgoederen zijn samen goed voor 4200 hectare natuurschoon. Statige landhuizen en boerderijen vormen een verwijzing naar het rijke verleden. Dwars door het gebied slingeren riviertjes, ook wel ‘Leijen’ genoemd, die deze streek, samen met vennen, heide, bossen en charmante dorpjes, zeer afwisselend maken. Het is prachtig fietsen hier.

Fietsroute, fietsblog, review, fietsverslag, smokkelaarsroute, Brouwerij De Dochter van de Korenaar Fietsroute, fietsblog, review, fietsverslag, smokkelaarsroute Fietsroute, fietsblog, review, fietsverslag, smokkelaarsroute, smokkelklomp, smokkelaarsklomp Fietsroute, fietsblog, review, fietsverslag, smokkelaarsroute, grenspaal 214 Fietsroute, fietsblog, review, fietsverslag, smokkelaarsroute, Natuurpoort De Roovertsche Leij

Het Aards Paradijs

De slingerende Rovertsche Leij was volgens de 16e eeuwse Jan Gerartsen van Gorp het ‘Aards Paradijs van Adam en Eva’. Idyllische graslandjes en de uitbundige vegetatie met vele varens zorgen inderdaad voor een paradijslijk gevoel.

Bij de Rovertkapel uit 1735 zijn rustbanken voorzien, maar geen picknicktafel. Het verhaal van de kapel staat te lezen op een bord. Een vreemd verhaal over een inbraak met diefstal uit de Sint-Valentinuskerk van Poppel op 13 oktober 1735. Op de plaats waar de ingegraven geroofde voorwerpen werden teruggevonden, werd deze kapel gebouwd. Om het verhaal wat straffer te maken werd er ooit verteld dat een herder deze plek aanwees omdat zijn schapen er neerknielden toen hij er voorbijtrok.

Exact 4 kilometer voorbij de kapel komen we in een bocht bij een smal pad dat we rechtdoor volgen. We gaan op zoek naar het gezellige terras van de ‘Biertuin’.

Fietsroute, fietsblog, review, fietsverslag, smokkelaarsroute, Poppelsche Leij Fietsroute, fietsblog, review, fietsverslag, smokkelaarsroute Fietsroute, fietsblog, review, fietsverslag, smokkelaarsroute, Poppel, Rovertkapel Fietsroute, fietsblog, review, fietsverslag, smokkelaarsroute

Het Bels Lijntje

Wie in Poppel gestart is, moet bij knooppunt 40 rechtdoor naar Poppel.

Ons pad kronkelt zich een weg naar het eerstvolgende knooppunt 53 en verder door weiland en akkerveld, langs de rand van bos en bomenrijen. We fietsen ten zuiden van Weelde wanneer we aan knooppunt 5 bij Het Bels Lijntje komen.

Het Bels Lijntje is gekend als het rechtstreekse fietspad tussen Turnhout en Tilburg. Maar vroeger raasde er een trein over dit traject. Het tracé vormde het Nederlandse deel van Spoorlijn 29. Op 1 oktober 1867 opende de spoorlijn van Tilburg naar Turnhout. Zowel de aanleg als de exploitatie gebeurde door Grand Central Belge. Hierdoor werd de spoorlijn in de (Noord-Brabantse) volksmond ‘Bels Lijntje’ genoemd. Wij “stappen af” in Baarle-Nassau waar onze rit eindigt en we opzoek gaan naar een gezellig terras.

Fietsroute, fietsblog, review, fietsverslag, smokkelaarsroute, Bels Lijntje Fietsroute, fietsblog, review, fietsverslag, smokkelaarsroute, Bels Lijntje, Station Baarle-Nassau-Grens Fietsroute, fietsblog, review, fietsverslag, smokkelaarsroute, Bels Lijntje, Station Baarle-Nassau-Grens Fietsroute, fietsblog, review, fietsverslag, smokkelaarsroute, Bels Lijntje, Grens

PRAKTISCH

  • Scan het informatiebordje bij elke klomp en bekijk de filmpjes. Elena en Adriaan vertellen je een boeiend stukje geschiedenis of een pakkend verhaal. Soms hilarisch, soms dramatisch. Over de ‘klak’ van Schorre Frans of de Dodendraad tijdens de Eerste Wereldoorlog. Over de legendarische boteroorlog of de professionele handel in namaakproducten vandaag.
  • De Biertuin in Poppel is open van donderdag tot zondag. Raadpleeg www.biertuin.be
  • Logeren kan je in Poppel in B&B Maarle, B&B Op den Buiten, B&B Het Schalks Genot; in Ravels in B&B Nachteneel; in Weelde in B&B El Bayo; in Goirle (NL) in het Klooster Nieuwkerk Goirle, B&B De Roovertsche Leij; in Baarle in Hotel Den Engel

FOTOGALERIJ

deel deze fietsroute