fietsroute fietsblog streek van mijnen en koolputters mijnsite

Streek van mijnen en Koolputters

Startpunt: Bolderberg (Heusden-Zolder), Limburg (BE), Domein Bovy, Galgeneinde 22

24 km
1.75 uur
vlak
lus
1 weetje

Situering

In de jaren ‘20 van vorige eeuw verstoorde de komst van de steenkoolmijnen de rust in de Kempen. Op deze tocht maak je kennis met de relicten van de mijnsite van Zolder. Bij een Koolputter of een mijnwerkersbier proef je het roemrijke Limburgse verleden. De uitgestrekte mijnterreinen van weleer fungeren, sinds de grootscheepse reconversie, als toeristische trekpleister of als bedrijventerrein.

Dit is een voormalige route van 'Knooppunter'.

fietsroute fietsblog streek van mijnen en koolputters mijnsite Zolder

Beoordeling

Een korte route met een keuzeoptie want er bestaat ook een langere versie. Het Domein Bovy is met de wagen makkelijk bereikbaar via de E314, afrit 27. In Limburg is het altijd heerlijk fietsen maar gezien de korte afstand van deze fietsroute is deze variant enkel een optie wanneer je al in de buurt bent.

Zoek je de betekenis van de sterretjes?
Je vindt de uitleg bij de informatie over de fietsblog op de homepagina.

Beleving:
Bereikbaarheid:
Veiligheid:
Parcours:
vlak
Stuurvaardigheid:
makkelijk

Totaal:

PLUSPUNTEN

  • het Domein Bovy als startplaats, picknick-mogelijkheid
  • de mooie autovrije fietspaden
  • electrisch oplaadpunt op de mijnsite De Schacht in Zolder
  • de horeca in het dorp Bolderberg

MINPUNTEN

  • de beperkte verbindingen met de treinstations van Heusden-Zolder of Zonhoven
  • de korte afstand van de fietsroute
Waar kun je starten

Waar kun je starten

Domein Bovy is een schitterende startplaats, maar is moeilijk bereikbaar met de trein. Met de auto is het domein bereikbaar via de E314, afrit 27. Het knooppunt 301 is zeker geen geschikte startplaats voor wie met de wagen komt. Wie vanuit Hasselt wil vertrekken met de fiets (2x10 kilometer extra) of vanuit het station Zonhoven (2x1,5km extra) komt wel eerst bij fietsknooppunt 301 terecht.

Treinstation
Station Zonhoven. Je verlaat het station Zonhoven aan de Engstegenseweg; aan het kruispunt met de Halveweg rij je over de spoorweg richting Zolder. Anderhalve kilometer verder kom je bij knooppunt 301.
Parkeergelegenheid
Het Domein Bovy heeft een grote gratis parking en is ideaal voor wie met de wagen komt.

Domein Bovy

Het Domein Bovy behoorde van de 12de tot en met de 18de eeuw toe aan de abdij van Averbode. In de 19de eeuw kwam het domein in handen van Jozef Bovy, voormalig gouverneur van Limburg, die aan het domein zijn naam schonk. Domein Bovy is een 34 ha groot park met vijvers, bossen en weiden en is gelegen in De Wijers, een uniek gebied in Vlaanderen met meer dan 1000 vijvers, samen goed voor zo’n 700 hectares water en riet.

fietsroute fietsblog Limburg Domein Bovy Wijers fietsroutereview
fietsroute fietsblog streek van mijnen en koolputters domein Bovy
fietsroute fietsblog streek van mijnen en koolputters domein Bovy terras
historisch historisch

Vertrek aan het Domein Bovy

Wij zijn met de fiets in Hasselt vertrokken. Zo hebben we 20km extra. Maar deze optie zou ik niet aanbevelen. Geen meerwaarde. Het parcours heeft andere logeermogelijkheden dan de stad Hasselt en de fietsrit heen en terug, van Hasselt tot knooppunt 301, is geen aanrader. Onze fietsroute begon dus aan fietsknooppunt 301 zo’n  5 km voorbij het domein Bovy. Jij vertrekt hopelijk aan het Domein Bovy.

Van het Domein Bovy tot de dorpskern van Bolderberg is het geen 300 meter. We kruisen de St.-Jobstraat en komen bij het verlaten van de dorpskern in een mooi bosgebied met zicht op de eerste vijvers. Met een korte onderbreking van iets voor knooppunt 301 tot knooppunt 300, rijden we opnieuw in een rustig bosgebied. Achter de vroegere mijnterril van Houthalen-Helchteren, die begin van de jaren zeventig werd platgeduwd om plaats te maken voor een industriezone, ligt nog de ruïne van een voormalig pomphuis uit 1939. Van hieruit pompte men koelwater uit de vijver naar de steenkoolmijn. Een infobord nodigt ons uit om even te stoppen bij dit stukje mijnnostalgie, maar veel is er niet te zien.

fietsroute fietsblog streek van mijnen en koolputters fietsknooppunt 301 Limburg fietsroute fietsblog streek van mijnen en koolputters domein Bovy picknick
fietsroute fietsblog bier Ter Dolen

Op het kruispunt met de Stationsstraat in Houthalen ligt het fietscafé Vini’s waar je kan genieten van de streekbieren van “Ter Dolen” van de kasteelbrouwerij De Dool uit Helchteren. Aan knooppunt 316 nemen we “De Tramroute” en rijden zo van het ene mooie fietspad naar het andere. Na 12 km komen we bij de mijnsite De Schacht in Zolder. Deze mijnsite is de stille getuige van wat eens een van de meest bloeiende industrietakken van Limburg was. De mijnexploitatie in Zolder startte in 1923. Toen de mijn in 1992 haar deuren sloot betekende dit het einde van de laatste mijn in de Benelux.  Enkele belangrijke gebouwen van de voormalige mijnzetel zijn als monument beschermd in 1993.

Aan knooppunt 311 kan je de route uitbreiden tot een trip van 49km. Iets voorbij knooppunt 311, net buiten de site, rijden wij 7 km lang over een nagenoeg kaarsrecht fietspad in een bosrijke omgeving tot bij het Albertkanaal aan knooppunt 304. We volgen nu het Albertkanaal.  Het kanaal werd met de hand gegraven tussen 1930 en 1939. Tijdens de viering van het 100-jarige bestaan van België gaf koning Albert I op 31 mei 1930 symbolisch de eerste spadesteek voor het kanaal dat zijn naam zou dragen. We volgen het kanaal tot net voorbij het autocircuit van Zolder en knooppunt 302 waar we opnieuw richting Bolderberg en het Domein Bovy rijden.

PRAKTISCH

  • Bistro Bovy is op dinsdag gesloten (april tot oktober) en op maandag en dinsdag (november tot maart)
  • Er zijn veel logeermogelijkheden in de streek; in de omgeving van de route kan dit in Houthalen-Helchteren, Hotel Belfleur; in Heusden-Zolder, Hostellerie Soete Wey; in Zonhoven, Hotel Goudbloem

FOTOGALERIJ

deel deze fietsroute