Fietsroute, review, fietsblog, zuunbeekroute Fietsroute, review, fietsblog, zuunbeekroute

Zuunbeekroute

Startpunt: Lennik Kasteel Gaasbeek, Pajottenland, Provincie Vlaams-Brabant, Kasteelstraat 34

25.6 km
2.25 uur
heuvelachtig
lus
1 weetje

Situering

Fietsen in het Vlaams-Brabantse Pajottenland.

Het Kasteel is een laatste restant van de vroegere machtspositie van de Heerlijkheid Gaasbeek.

Samen met de omliggende dorpen en gehuchten blijft Gaasbeek een mooi decor om in te fietsen. In de Zuunbeekvallei overheersen weidelandschappen en onvergetelijke vergezichten, hier en daar onderbroken door aanplantingen van snelgroeiende populieren. Langs de hellingen met hun rijke leemgrond speelt vooral de akkerbouw een hoofdrol.

Enkele imposante vierkantshoeven kenmerken het beeld van het Pajottenland.

Bron: Toerisme Vlaams-Brabant, Zuunbeekroute

Fietsroute fietsblog Zuunbeekroute Zuunbeek review

Beoordeling

Korte routes kies ik voor de kortere dagen in de herfst of de winter. De Zuunbeekroute is een mooie fietsroute voor als je in de buurt bent of logeert in een gezellige B&B in het Pajottenland. Het kasteel van Gaasbeek en het domein van Groenenberg zijn heerlijk om te wandelen. In de herfst toont de kleurenpracht van de bomen zich rijkelijk in de weidse landschappen. Grote delen van de route lopen over rustige landbouwwegen. Bij enkele onverharde stukken moet je handig sturen want soms gaat het snel naar beneden en dan is het weer roetsend omhoog. Ben je minder geoefend dan is ook een e-bike geen luxe. Behalve in de buurt van het kasteel ontmoette ik onderweg geen enkel café.

Zoek je de betekenis van de sterretjes?
Je vindt de uitleg bij de informatie over de fietsblog op de homepagina.

Beleving:
Bereikbaarheid:
Veiligheid:
Parcours:
heuvelachtig
Stuurvaardigheid:
gemiddeld

Totaal:

PLUSPUNTEN

 • het kasteel van Gaasbeek en het Domein Groenenberg
 • de weidse vergezichten
 • de kleurenpracht in de herfst

MINPUNTEN

 • de afwezigheid van horeca-zaken onderweg
 • het aanliggend fietspad langs de N272 tussen knooppunt 12 en 57
 • het kasteel Gaasbeek dat sluit van 1 november tot 1 april
Waar kun je starten

Waar kun je starten

Starten bij het kasteel betekent ook dat je je fietstocht met een mooie wandeling kunt combineren. Wanneer je start in Halle, bij het station, fiets je ongeveer 8 kilometer extra. De route volgt de fietsknooppunten. De route volgt de fietsknooppunten. Op het knooppuntenkaartje mag je het knooppunt 13 negeren. Je rijdt dus meteen van knooppunt 24 naar 12.

Treinstation
Met de trein spoor je tot Halle langs spoorlijn 94 Brussel-Halle-Moeskroen of de lijn 96 Brussel-Bergen-Quévy. Het station is tevens het eindstation van spoorlijn 26 Mechelen-Vilvoorde-Halle. De aansluitende route vanaf het station Halle vind je in ons gpx-bestand.
Parkeergelegenheid
Het Dorpsplein van Gaasbeek heeft enkele parkeerplaatsen. Parkeren kan je ook makkelijk op de zeer grote parking van het Kasteel Gaasbeek of het Domein Groenenberg in de Kasteelstraat tussen de knooppunten 23 en 24.

In het landschap van Bruegel

De kruinen van de bomen kleuren prachtig. Ik laat de fiets nog even op het fietsrek en ga op zoek naar het kasteel van Gaasbeek dat midden dit prachtige domein ligt. Fietsen is hier niet toegelaten. Er zijn veel wandelaars. De zon straalt tussen de takken van de bomen en maakt de bladeren transparant. De bomen laten stilletjes hun bladeren los.

Bergaf en dus ben ik meteen in de landelijke dorpskern van Gaasbeek. Voor de Onze-Lieve-Vrouwkerk ligt een mooi pleintje dat met bomen is omzoomd. Toch begrijp ik niet goed waarom de route per sé hier moet starten, tenzij je eerst wilt genieten van een lekkere lunch in Restaurant Molensteen. De vroegere brouwerij, boerderij en afspanning dateert uit 1777 en is van oudsher eigendom van de familie Limbourg. In 2005 werd het woonhuis daterend uit 1859 omgevormd tot een gezellig familierestaurant.

Ik fiets langs holle wegen die in het landschap zijn uitgegraven. De stilte valt op. Het schilderachtige landschap, met weidse vergezichten, heeft ooit Pieter Bruegel de Oude geïnspireerd voor veel van zijn schilderijen. Misschien moet je ook de Bruegelroute eens fietsen (45km) die start in Sint-Anna-Pede en die dit landschap met de Zuunbeekroute deelt.

Fietsroute fietsblog review Gaasbeek kasteel Zuunbeekroute

Het Kasteel van Gaasbeek

De burcht werd in 1236 gebouwd om het Hertogdom Brabant te beschermen tegen invallen. Door de verschillende verwoestingen moest de burcht herhaaldelijk worden heropgebouwd. Door de verbouwingen evolueerde de burcht van een middeleeuwse verdedigingsburcht naar een romantische residentie.

Het kasteel zelf is een museum van waardevolle kunstvoorwerpen zoals meubilair, tapijten, schilderijen, veel edelsmeedwerk, glasramen en beeldhouwwerk. Je kan er zelfs de badkamer, slaapkamer en ‘chambre rouge’ van de markiezin Arconati Visconti bewonderen. En vergeet vooal niet het park rond het kasteel te verkennen waarin nog een triomfboog ter ere van Napoleon staat. Bron: Toerisme Vlaams-Brabant

Fietsroute fietsblog review Gaasbeek kasteel Zuunbeekroute
Fietsroute fietsblog review Gaasbeek kasteel Zuunbeekroute
Fietsroute fietsblog review Gaasbeek kasteel Zuunbeekroute
historisch historisch

Overal Onze-Lieve-Vrouwkerken

De manège van Hof ter Molleken in Kester ligt in het dal van de Zuunbeek die ik voor het eerst oversteek. Maar dalen betekent ook klimmen. Van zodra ik boven ben, tekent het profiel van de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Bellingen zich mooi af tegen de horizon. De zon schijnt laag boven het landschap.

In het dorp Bellingen zijn nog overblijfselen te vinden van de Onze-Lieve-Vrouwepriorij die in 1182 werd gesticht, als afhankelijkheid van de augustijnerabdij van Cantimpré (Kamerijk). De ‘kerkstraat’ noemt hier trouwens Cantempréstraat. Om naar Bellingendorp te rijden moet je bij de Steenweg op Bellingen 400 meter naar rechts rijden.

Na Bellingen volgt Beert. En ook hier staat een Onze-Lieve-Vrouwkerk. Voor een koffie, gebak of een kleine snack moet je in het Koffiehuis Bardaloue zijn. Je mag dan niet het knooppunt 26 volgen maar het zeshoekig bordje van de Zuunbeekroute, bij de splitsing in de Johan Demaegtstraat.

Fietsroute fietsblog review Zuunbeekroute Bellingen Onze-Lieve-Vrouwkerk Fietsroute fietsblog review Zuunbeekroute Bellingen Onze-Lieve-Vrouwkerk Fietsroute fietsblog review Zuunbeekroute Beert Onze-Lieve-Vrouwkerk

Genieten bij een Oude Geuze Moriau

Na de koffie in Beert kom je in Halle, of toch op het grondgebied van deze stad. Via de Ninoofsesteenweg, rechtsaf, kom je in het centrum en bij het station. Bij de Lenniksesteenweg begint een lange strook van kasseien. Te midden van de velden ligt het Hof Te Wedem, een 13de eeuwse gesloten hoeve met belangrijk 17e eeuws woonhuis en omvangrijke witgekalkte hoevegebouwen uit de 19de eeuw. Iets verderop, in Sint-Pieters-Leeuw steek ik voor de tweede keer de Zuunbeek over. De Zuunbeek is amper 19km lang, is een zijriviertje van de Zenne en behoort dus tot het stroomgebied van de Schelde.

Wanneer ik bijna terug bij het Kasteel van Gaasbeek ben, aan knooppunt 23 rechtsaf, kan ik bij Taverne Klein Nederlo terecht voor een late lunch. Ook een zeer zachte lekkere Oude Geuze Moriau (7%) van de brouwerij Boon uit Lembeek mag niet ontbreken. Nadat ik de fiets op het fietsrek heb geplaatst, ga ik als afsluiter aan de overkant tevoet op verkenning in het prachtige domein Groenenberg. De stilte overvalt me. Met een goed gevoel rij ik naar huis en stilletjes hoop ik dat anderen mijn voorbeeld zullen volgen op deze Zuunbeekroute.

Fietsroute fietsblog Zuunbeekroute review Hof Te Wedem Fietsroute fietsblog Zuunbeekroute review Geuze Gueuze Moriau Boon Fietsroute fietsblog Zuunbeekroute review Groenenberg Groenenbergdomein

PRAKTISCH

 • Het Kasteel van Gaasbeek is open van 1 april tot en met 31 oktober, elke dag behalve maandag, telkens van 10 tot 18 uur
 • Brasserie Graaf van Egmond in Gaasbeek is gesloten van maandag tot woensdag
 • Restaurant Molensteen in Gaasbeek is gesloten van dinsdag tot donderdag
 • Koffiehuis Bardaloue in Beert is gesloten op maandag en dinsdag
 • Taverne Klein Nederlo in Vlezenbeek is gesloten op maandag en dinsdag
 • Logeren kan je in Halle in B&B Kaai 16 of Hotel Les Eleveurs

FOTOGALERIJ

deel deze fietsroute