PLUSPUNTEN
- de polderdorpjes Vlissegem en Houtave
- de Meetkerkse lage Moere
- het kanaal Gent-Brugge
We fietsen aan de Belgische Kust in het Brugse Ommeland. De fietsroute verkent de polders tussen Bredene en Brugge, een karakteristiek open landschap dat door zijn relatieve gaafheid tot de fraaiste gebiedsdelen van West-Vlaanderen behoort.
Vertrekkend vanuit Bredene komen we eerst in het achterland van De Haan. Oude kreekruggen brengen de fietser naar even oude nederzettingen als Vlissegem, Houtave en Stalhille en naar de Meetkerkse Moere, aan de rand van de Brugse agglomeratie. Op de terugweg maak je kennis met een aantal middeleeuwse vaarwegen zoals de Ieperlee en de Noordede.
De route werd vroeger bewegwijzerd door de provincie. Sinds het voorjaar van 2023 zijn alle bordjes verwijderd. Je kunt de route wel nog fietsen met een GPS. De route blijft fietswaardig. Zie bij downloads.
De route is makkelijk en veilig te fietsen als je geen rekening moet houden met de eventuele felle tegenwind. Electrisch fietsen kan voor sommige mensen een deugd zijn in dit overigens schitterende polderlandschap. Oplaadpunten heb ik spijtig genoeg nergens gezien. Je rijdt hoofdzakelijk over rustige asfaltwegen met slechts hier en daar enkele betonstroken.
Gezien de horecazaken soms ver uit elkaar liggen, is het jammer dat er niet meer aangename rustplekken zijn met dito picknicktafels, zoals in Varsenare aan de Nieuwegebrug. Altijd een goed alternatief voor een gesloten bistro of café.
Zoek je de betekenis van de sterretjes?
Je vindt de uitleg bij de informatie over de fietsblog op de homepagina.
Het Staf Versluys Meeting en Eventcenter (Toerismekantoor Bredene) is de voorgestelde en voor de hand liggende startplaats in Bredene als je met de auto komt. Tijdens een zonnig zomerweekend kan het er wel druk zijn. Vertrek je aan het treinstation in Oostende dan fiets je 2x4 km extra van het station tot de spuikom waar je op de fietsroute kunt aansluiten.
Je kunt ook kiezen voor een startplaats in het ‘achterland’. De polderdorpjes Meetkerke en zelfs Houtave zijn met de wagen goed bereikbaar. Allebei hebben een beperkte horeca, maar kijk wel eerst de openingsuren na.
In Meetkerke ligt de kleine of de lage Moere (570ha). De (grote) Moeren liggen bij Veurne, dichtbij de Frans-Belgische grens en zijn bij veel fietsers zeer goed gekend. ‘Moer’ is ooit door de zee overspoeld veen. ‘Moeren’ is het uitvenen van een plas of het opbaggeren van veenslik om turf te maken. Het veen dat hier bijna aan de oppervlakte lag, werd vanaf de 12 de eeuw weggegraven als brandstof. Brugge met zijn kapitaalkrachtige patriciërs ligt niet veraf en brandstof verhandelen is altijd al een lucratief zaakje geweest.
Na de uitvening kwamen deze poldergebieden onder water te staan. Omstreeks 1622 werd begonnen met het droogleggen van de waterplas. Men bouwde rond het gebied een dijk en met de hulp van twee windmolens werd het water in de Blankenbergse vaart gepompt.