Fietsroute, fietsblog, review, roze olifant, brouwerij, huyghe

De Roze 0lifant fietsroute

Startpunt: Sint-Amandsberg (Gent), Oost-Vlaanderen, Brouwerij 't Haeseveld, Alfons Braeckmanlaan

45 km
3.25 uur
vlak
lus
2 weetjes

Situering

De fietsroute situeert zich ten zuid-oosten van Gent en ontrolt zich in een lus rond wat in de streek gekend is als Merelbeke-Flora en Melle-Vogelhoek. In de tweede helft van de 19de eeuw kende de Gentse sierteelt een expansie en heel wat Gentse bloemisterijen en tuinbouwbedrijven vestigden zich op de “Flora” en de “Vogelhoek”. Vanaf de jaren 20 werd het gebied meer en meer verkaveld en kwamen hier villawijken.

We fietsen tussen Gent en Melle waar ook Brouwerij Huyghe gevestigd is, gekend van de Roze Olifant. Het zuid-oosten van Gent geeft toegang tot prachtige natuur, vanop een fietspad naast de Schelde. Duik in de route en proef zeker de Delirium Tremens met het roze olifantje.

Bron: Toerisme Oost-Vlaanderen, Biergids

Fietsroute, fietsblog, review, roze olifant

Beoordeling

Wij hebben de route gefietst op basis van de fietskaart van het Plan Bier van Toerisme Scheldeland (kaartje en gpx kan je downloaden vanaf deze fietsblog - zie verder). De voorgestelde startplaats werd ondertussen omgebouwd tot een brouwerij. Het aangeboden fietskaartje volgt de knooppunten, maar is daardoor 45km lang en geen 38km zoals op het fietskaartje van Plan Bier staat vermeld.

De route zelf is voldoende afwisselend. Voor liefhebbers van grote villa’s heeft deze route een meerwaarde, maar ik ben geen groot liefhebber van fietsroutes langs rijkgevulde verkavelingen.

***** is een route die je ooit moet gereden hebben
**** is een route die een verplaatsing waard is
*** is een route die de moeite is als je in de buurt bent
** is een route die je kunt proberen maar wij hebben niet genoten
* is een route die je hier niet zal vinden

Beleving:
Bereikbaarheid:
Veiligheid:
Parcours:
vlak
Stuurvaardigheid:
makkelijk

Totaal:

PLUSPUNTEN

 • Het Liedermeerspark in Merelbeke
 • De Scheldevallei
 • De Gentbrugse Meersen
 • De Damvallei in Destelbergen

  MINPUNTEN

  • Enkele drukke stukken met aanliggende fietspaden
   Waar kun je starten

   Waar kun je starten

   Starten bij de brouwerij 't Haeseveld is tijd nemen voor een "proevertje" van de lokale brouwsels. Waarom zou je de Roze Olifant fietsroute niet starten bij de brouwerij Huyghe in Melle waar de Roze Olifant wordt gebrouwen. Je kan de route ook starten in Gent bij het Keizerpark (knooppunt 5) of beter dan toch in Heusden aan de kerk of in Merelbeke aan het gemeentehuis. In de dorpskernen van Melle, Merelbeke en Heusden is er wel een cafeetje te vinden. De route volgt de fietsknooppunten.

   Treinstation
   Het dichtst bijzijnde station is dat van Melle bij knooppunt 17 op de spoorlijn L50 Brussel-Gent
   Parkeergelegenheid
   Parkeren kan je op de parking van Brouwerij 't Haeseveld in Sint-Amandsberg (Gent). In Melle hebben zowel de stationsomgeving, het kerkplein als het gemeenteplein een parking (blauwe zone behalve op zondag). De stationsparking is gratis. Merelbeke heeft een voordelige ondergrondse betaalparking aan het gemeentehuis of een gratis parking aan de sporthal. Parkeren kan ook in de buurt van de kerk in Heusden waar zowel een parking langparkeren als kortparkeren (niet op zondag) beschikbaar is.

   Roze olifant, groene voetafdruk

   Het brouwen van bier is een eeuwenoude traditie op de Appelhoek in Melle. De mammoetjaren van de lokale bierkunst dateren zelfs al van de 17de eeuw. Vanaf 1902 zet ene Leon Huyghe zijn eerste voetstappen in de plaatselijke brouwerij. In de jaren die volgen leidt Leon de brouwerij de moderniteit binnen en in 1989 ziet een fier roos olifantje het levenslicht.

   Schaalgroei is niet gelijk aan wildgroei. Doorheen de jaren prijkt een uitgebalanceerd assortiment met een uniek smakenpallet bovenaan het prioriteitenlijstje van Brouwerij Huyghe. Het streven naar topkwaliteit gaat gepaard met zorg voor en verantwoordelijkheden tegenover mens en milieu. “Onze roze olifant mag dan stevig op zijn poten staan, zijn voetafdruk is overduidelijk groen.”

   De toekomst van Brouwerij Huyghe ziet er – hoe kan het ook anders – roze uit!

   Bron : Brouwerij Huyghe

   Fietsroute, fietsblog, review, roze olifant, brouwerij, huyghe
   bedrijvigheid bedrijvigheid

   De Ghelamco-arena trekt onze aandacht

   Onze fietsnamiddag begint bij het station in Melle aan knooppunt 17. We volgen de knooppunten die ons via soms smalle, bochtige paadjes tot in Merelbeke brengen. In de Kerkstraat stond ooit een kasteel. Alleen de kasteelhoeve “Hof ter Wallen” heeft nog wat sporen nagelaten. Een groot deel van het kasteeldomein werd in recente tijd opgeslorpt door het gemeentelijk sportcomplex. Een ander deel werd verkaveld of is ingenomen door woonhuizen.

   Bij knooppunt 99 bevinden we ons in de Merelbeekse Meersen. Aan de loop van de Schelde is hier wat “geprutst” en dat merk je al bij het oversteken van twee opeenvolgende bruggen. Eerst rijden we over de oude scheldearm (tijarm) en vervolgens over het Scheldekanaal. Het Scheldekanaal is een rechttrekking tussen twee meanders, die wat verderop de ringvaart rond Gent kruist. Over de ringvaart werd een tuibrug geplaatst met aan apart fietspad dat ons naar de oever brengt. Maar onze aandacht gaat volledig naar het imposante voetbalstadion van AA Gent, de Ghelamco-arena.

   Fietsroute, fietsblog, review, roze olifant Fietsroute, fietsblog, review, roze olifant Fietsroute, fietsblog, review, roze olifant, Merelbeke , Hof ter Wallen Fietsroute, fietsblog, review, roze olifant Fietsroute, fietsblog, review, roze olifant, Ghelamco

   Het Liedermeerspark

   We rijden op de grens tussen Gent en Merelbeke want eenmaal terug op de rechteroever van de Schelde rijden we eerst langs de haven van “Yachting Merelbeke”, sinds 1992 een jachthaven voor pleziervaartuigen en wat verderop langs het Merelbeekse Liedermeerspark. Het park rond de vijver is 25ha groot. Je kan hier picknicken of in ’t Chaletje een koffie met gebak bestellen.

   Wij zetten onze fietstocht verder langs de boorden van de Schelde die ons zonder veel moeite door de rand van Gent loodst en ons laat zien hoe de stad met de rand omgaat. Waar hier vroeger veel industrie te vinden was, zijn de oude industriegebouwen gerenoveerd tot mooie loftappartementen zoals op het Cotton Island of sociale en bescheiden woningen met veel groen en open ruimte zoals in het Arbedpark. Tussen Cotton Island en het Arbedpark komen we langs de stuw en de schutsluis van Gentbrugge die de grens vormt tussen de Bovenschelde en de Zeeschelde. De sluis werd tot 1974 gebruikt voor de schepen die vanuit Gent geschut of versast werden naar de Zeeschelde.

   Fietsroute, fietsblog, review, roze olifant, Merelbeke, Liedermeerspark Fietsroute, fietsblog, review, roze olifant, Gent, Franse Vaart

   Gentbrugse Meersen en Damvallei

   De Schelde staat hier in open verbinding met de zee en ondergaat daarvan enige invloed met een verschil tussen eb en vloed van ongeveer 2 meter. Bij laag water is de Zeeschelde tot de aansluiting van de ringvaart in Melle door de toenemende verzanding nog maar een klein beekje. Voor we bij de Scheldebrug in Heusden zijn duikt ons pad het zuidelijk deel van de Gentbrugse Meersen in, een prachtige groenpool van meer dan 200 ha met een geboortebos, een speeltuin, wandelpaden en aan de randen telkens picknickbanken.

   De Gentbrugse Meersen zijn net als de Damvallei ontstaan in een oude meander van de Schelde. De Damvallei en het Damvalleimeer liggen aan de overzijde van de huidige bedding van de Schelde. We moeten nog 3 km langs de linkeroever terug richting Gent rijden vooraleer we opnieuw ter hoogte van de Damvallei zijn en bij het Damvalleimeer uitkomen.

   Fietsroute, fietsblog, review, roze olifant, Gentbrugse Meersen Fietsroute, fietsblog, review, roze olifant, Gentbrugse Meersen Fietsroute, fietsblog, review, roze olifant, Gentbrugse Meersen, Schelderoute Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Gentbrugse Meersen, Schelderoute Fietsroute, fietsblog, review, roze olifant, Gentbrugse Meersen Fietsroute, fietsblog, review, roze olifant, Gentbrugse Meersen Fietsroute, fietsblog, review, roze olifant, Schelde, Ringvaart, Melle Fietsroute, fietsblog, review, roze olifant, Schelde

   De Damvallei

   De Damvallei is wellicht het mooiste natuurgebied rond Gent. Helaas ligt middenin het gebied het klaverblad van de E17 en de R4. De Damvallei is ontstaan langs een oude, verlande Scheldemeander. Nadat in de middeleeuwen de Vlaamse bossen gerooid waren, was er niet meer genoeg brandhout en men begon het veen te ontginnen. Dat verrijkte het landschap met tientallen turfputten die vandaag nog altijd een meerwaarde bieden voor de natuur. In de jaren 1960 werd, ondanks aanhoudend protest, een klaverblad van kruisende snelwegen aangelegd midden in het gebied. Dat was een zware slag voor de natuur, maar sinds 1995 blaast Natuurpunt het gebied met succes nieuw leven in.

   natuur natuur

   Langs rijkgevulde verkavelingen

   Aan de rand van het Damvalleimeer werd een mooi woonproject gerealiseerd met zicht op het meer. Het is mooi wonen in deze Gentse rand. Liefhebbers van grote villa’s komen de volgende kilometers –van Destelbergen tot Heusden- zeker aan hun trekken. Zelf ben ik geen liefhebber van fietsroutes langs rijkgevulde verkavelingen. Maar net hier situeert zich volgens de routefolder van Plan Bier, de startplaats van deze route, het (vroegere) Gasthof ’t Haeseveld in Sint-Amandsberg. Vroeger was ’t Haeseveld een Gasthof, straks wordt dit een brouwerij en ongetwijfeld een schitterende plek voor een pauze, een hapje of een bezoek aan de brouwinstallaties.

   Ook in Heusden aan de kerk is er nog gelegenheid voor een pauze. Ik ben echter blij dat ik de verkavelingen achter mij kan laten en opnieuw bij de Schelde ben. Eens voorbij de aansluiting met de ringvaart rijden we in Melle over de brug en komen we uit op het Dorpsplein waar we nog genieten van een Delirium op het terras van “Melle Rose Place”.

   Fietsroute, fietsblog, review, roze olifant, Damvallei Fietsroute, fietsblog, review, roze olifant, Schelde, Melle Fietsroute, fietsblog, review, roze olifant, brug, Melle

   PRAKTISCH

   • Bierhuis Brouwerij Haeseveld in Sint-Amandsberg is gesloten op dinsdag
   • Brouwerij Huyghe, Geraardsbergsesteenweg 4B in Melle, raadpleeg de website voor de bezoekregeling https://www.delirium.be/nl/bezoek
   • Melle Rose Place is gesloten op dinsdag
   • Den Barbier in Melle is gesloten op zondag en maandag
   • t Chaletje in Merelbeke is gesloten op maandag en dinsdag
   • Eetcafé Britania in Heusden is gesloten op maandag en dinsdag
   • Logeren langs of in de buurt van de route kan je in Gontrode in B&B Landhuis Ter Velt; in Sint-Amandsberg in B&B Villa Emma

    FOTOGALERIJ

    deel deze fietsroute