VermoedelEyck daar fietsroute

Startpunt: Gent, Provincie-Oost-Vlaanderen, Sint-Baafsplein of Bisdomplein

47 km
3.25 uur
vlak
lus
2 weetjes

Situering

Het schilderij ‘De aanbidding van het Lam Gods’ en het verdwenen paneel van de ‘Rechtvaardige Rechters’ blijven tot de verbeelding spreken. Met deze route fiets je van de Gentse Sint-Baafskathedraal, waar het wereldberoemde veelluik hangt ... tot in Wetteren, de vroegere woonplaats van de hoofdverdachte van de diefstal, Arsène Goedertier.

Via de Visserij en het Keizerspark verlaat je Gent. Je komt voorbij de Gentbrugse Meersen en fietst naar Heusden en Destelbergen. Je belandt in Laarne, waar het 14de-eeuwse kasteel staat dat een van de best bewaarde versterkte burchten van Vlaanderen is. Voorbij Wetteren is het heerlijk fietsen terug naar Gent, over het verharde fietspad langs de Schelde.

Deze route is een aangepaste versie van de vroegere fietslus 1 van de “Rechtvaardige Rechters fietsroute”.

Bron: Toerisme Oost-Vlaanderen, fiets- en wandelkaart in het Gent van Van Eyck

Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Van Eyck Vermoedeleyck Sint-Baafs kathedraal

Beoordeling

De fietsroute start op het Bisdomplein, de gpx-route start pas bij knooppunt 5 in het Keizerspark. De eerste en de laatste kilometers lopen over hetzelfde traject. Het is jammer dat geen gebruik werd gemaakt van de beide oevers van de Schelde. De gpx die je hier kunt downloaden werd hierop aangepast. Bij de fietsroute hoort een wandel- en fietskaart met heel wat achtergrondinformatie over het verdwenen paneel van het Lam Gods, de Rechtvaardige Rechters. Op de kaart werden ook de knooppunten op een handige wijze afgedrukt.

Tenzij je in de stad Gent verblijft, kan je beter kiezen voor een andere startplaats dan het Bisdomplein. Gent is dan een leuke plek voor een pauze halfweg. Deze route heeft verschillende mogelijkheden om iets te eten of te drinken. De route is goed bereikbaar en comfortabel te rijden. Bij enkele kruispunten en oversteekplaatsen moet je goed oppassen.

***** is een route die je ooit moet gereden hebben
**** is een route die een verplaatsing waard is
*** is een route die de moeite is als je in de buurt bent
** is een route die je kunt proberen maar wij hebben niet genoten
* is een route die je hier niet zal vinden

Beleving:
Bereikbaarheid:
Veiligheid:
Parcours:
vlak
Stuurvaardigheid:
makkelijk

Totaal:

PLUSPUNTEN

 • De Cultuurstad Gent
 • Het Kasteel en het dorp van Laarne
 • Het Prullenbos
 • Het fietsen langs de Schelde
 • De Gentbrugse Meersen

MINPUNTEN

 • Het traject van 10km dat je dubbel doet (door G2W aangepast)
Waar kun je starten

Waar kun je starten

De fietsroute start in Gent aan het Bisdomplein aan de achterkant van de Sint-Baafskathedraal. Het Sint-Baafsplein aan de voorkant ligt niet langs een knooppuntenroute. Een zeer goed alternatief is starten aan de andere kant van de route in Wetteren. De route is een knooppuntenroute.

Treinstation
Het station van Gent Sint-Pieters ligt op 3 km van de kathedraal. Het traject van het station naar de kathedraal kan je mee downloaden met ons gpx-bestand. Het station Wetteren op de spoorlijnen L50a Brussel-Oostende en L53 Leuven-Gent, is een zeer goed alternatief. Via de Stationsstraat en de Florimond Leirensstraat ben je zo op Rode Heuvel en heb je géén kilometer gefietst.
Parkeergelegenheid
In de buurt van het Bisdomplein zijn wel wat stedelijke betaalparkings beschikbaar. Tenzij je daar goede redenen voor hebt, is het niet zo aangewezen je fietstocht in het centrum van de stad aan te vangen. Wetteren is een volwaardig alternatief. Makkelijk bereikbaar via de E40, met de Scheldekaaiparking onder het plein Rode Heuvel, waar je de fietsroute start. Je parkeert er bovendien gratis op zondag.

Van Rode Heuvel naar de scheldeoever

Mijn fietsroute start op Rode Heuvel in Wetteren. Via de mooie fietsbrug over de Schelde ben ik meteen op de linkeroever van de Schelde. Ik rij langs de natuurgebieden van Ham en Bastenakkers. Beiden staan nog op het programma van de Sigmawerken om als een gecontroleerd getijde- of overstromingsbied uitgebouwd te worden. Het kan dus zijn dat men je tijdens de werken omleidt. Laat dat je niet afschrikken want ook het dorpje Wetteren-ten-Ede loont de moeite om door te rijden.

Aan Heusdenbrug is het oppassen omdat de route hier een knoop heeft en de gpx in de war kan geraken. Straks kom ik hier terug. Nu fiets ik de brug over en de Gentbrugse Meersen in, een groenpool van meer dan 200 ha met een geboortebos, een speeltuin, wandelpaden en aan de randen telkens picknickbanken. De Gentse torens zijn al van ver te zien.

Fietsroute reisverslagen fietsblog review Lam Gods Vermoedeleyck fietslus fietsverslagen Schelde Wetteren fietsbrug Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Schelde Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Gentbrugse Meersen, Schelderoute Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Gentbrugse Meersen Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Gentbrugse Meersen Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Gentbrugse Meersen geboortebos Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Gentbrugse Meersen

Gentse Strop bij Sint-Baafs

De meersen zijn ontstaan door de rechttrekking van enkele meanders van de Schelde. Met de meersen aan de ene kant en de Schelde aan de andere kant, bereik ik de stadsrand van de Cultuurstad Gent die mij laat zien hoe de stad met de rand omgaat. Waar hier vroeger veel industrie te vinden was, zijn de oude industriegebouwen gerenoveerd en staan nu in het Arbedpark sociale en bescheiden woningen met groen en veel open ruimte.

Aan het Keizerspark steek ik de Schelde en de Franse Vaart over om langs de fietsstraat van de Visserij tot het Bisdomplein en de Sint-Baafskathedraal te fietsen. Gent is voor mij vooral een historische stad met een zeer lange en rijke geschiedenis, niet in een paar uur te bezoeken of in een paar regels samen te vatten. Tijd om dit allemaal eens te laten doordringen bij een fier blond biertje van brouwerij Roman, een Gentse Strop.

Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Gent Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Gent Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Gent Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Gent Van Eyck Sint-Baafs Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Gent Van Eyck Sint-Baafs Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Gent Van Eyck Streekbier Gentse Strop

In de nacht van 10 april 1934

In de nacht van 10 april 1934 worden twee panelen van het Lam Gods uit de Sint-Baafskathedraal gestolen. Dat is de nacht waarop één van de grootste Belgische vraagstukken werd geboren. Via dreigbrieven wordt een fikse dwangsom gevraagd. Eén paneel wordt teruggevonden, het paneel van de ‘Rechtvaardige Rechters’ verdwijnt. Er lijkt een doorbraak te komen wanneer Arsène Goedertier (1876-1934), een wisselagent uit Wetteren, z’n laatste woorden puft: “Ik ben de enige die weet waar het paneel zich bevindt.” Na die iconische zin gaat het licht uit voor Arsène en zit Vlaanderen opgescheept met een kanjer van een mysterie. Het paneel blijft zoek en werd tot op de dag van vandaag niet gevonden. Jaarlijks meent wel iemand het geheim te hebben ontrafeld. Elk geloofwaardig spoor wordt ook ernstig onderzocht. Verschillende pistes leidden naar Wetteren. Bron: Toerisme Oost-Vlaanderen, fiets- en wandelkaart in het Gent van Van Eyck.

Lam Gods, Paneel rechtvaardige Rechters, Wetteren
historisch historisch

De schutsluis oversteken

Ook mijn piste leidt terug naar Wetteren. Het parcours van Toerisme Oost-Vlaanderen wil me langs dezelfde route terugsturen tot aan knooppunt 12. De Schelde heeft toch ook in Gent een linkeroever? Daarom kies ik bij de stuw en de schutsluis van Gentbrugge, die de grens vormt tussen de Bovenschelde en de Zeeschelde, voor de linker Scheldeoever. De sluis zelf werd tot 1974 gebruikt voor de schepen die vanuit Gent geschut of versast werden naar de Zeeschelde. Mijn pad gaat over land en vanaf de overkant zie ik nu waar ik daarstraks Gent ben binnengereden. Heel wat fietsers kiezen voor dit jaagpad dat ik verlaat bij knooppunt 12.

Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Schelde Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Schelde schippershuis Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Schelde Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen old horses lodge laarne Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Laarne kasteel Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Laarne kasteel Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Laarne kasteel

Het kasteel van Laarne

Ik fiets rond Heusden naar Destelbergen en Laarne, gemeenten die deel uitmaken van de Bloemenstreek rond Gent. Vooral rond Lochristi, van Wachtebeke tot Wetteren worden begonia’s, azalea’s en in mindere mate ook rozen gekweekt. De Gentse azalea kreeg in 2010 als eerste Europese sierteeltproduct een beschermde geografische aanduiding. De liefhebbers van bloemenroutes moeten maar eens kijken bij de suggesties onderaan deze pagina.

‘The Old Horses Lodge’ of een asiel voor oude en verwaarloosde paarden, pony’s en ezels trekt mijn aandacht. Mooi initiatief. Iets verder kom ik bij het schitterende kasteel van Laarne, een parel van een middeleeuwse burcht. Het kasteel is meer dan 700 oud jaar oud. De spitse ronde torens en de imposante vierkante donjon stammen nog uit de beginperiode. In de loop der eeuwen werd er duchtig verbouwd en in de 17de eeuw was het slot uitgegroeid tot een aantrekkelijke adellijke zomerresidentie of maison de plaisance. Vandaag ademt het nog steeds de grandeur van die tijd.

Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Laarne Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Laarne Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Laarne Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Prullenbos Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Prullenbos Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Wetteren fietsbrug

Herberg Prullenbos

Wanneer ik de Preekheerenstraat in Laarne verlaat om naar knooppunt 28 in Wetteren te fietsen, doet het door landbouwvoertuigen kapotgereden pad me denken aan een smokkelpad dat passanten moet afschrikken om hier de grens over te steken.

Het pad is een minpuntje, maar het naburige Prullenbos is wel een bezoekje waard. Bij knooppunt 28 rij ik 250m naar rechts op zoek naar het terras van de gelijknamige herberg.

Via de Wetterse wijken Gransvelde, Giezeveld en Overschelde kom ik opnieuw bij de Schelde terecht. De mooie fietsbrug helpt me vlot in het centrum waar het terras van Markt 17 me met een Wetterse Pikaflor van de gelijknamige microbrouwerij doet besluiten dat VermoedelEyck hier geen paneel van de Rechtvaardige Rechters te vinden is.

Het Lam Gods van Van Eyck

Het Lam Gods is het beroemdste werk van de gebroeders Van Eyck. Het drieluik werd geschilderd op twaalf eiken panelen van 1cm dik. Voor- en achterkanten van de zijluiken zijn beschilderd. Om zowel de voor- als de achterkanten aan het publiek te kunnen tonen, werden de zijpanelen in 1894 overlangs doormidden gezaagd. Wanneer de panelen van de Rechtvaardige Rechters en de beeltenis van Johannes de Doper in 1934 werden gestolen, sprak men aanvankelijk van één paneel, wat eigenlijk ook zo was, voordat de zaag haar delicate werk had gedaan en van dat ene paneel er twee had gemaakt. Bron: Toerisme Oost-Vlaanderen, fiets- en wandelkaart in het Gent van Van Eyck.

cultuur cultuur

PRAKTISCH

 • Café Britania in Heusden is gesloten op maandag en dinsdag
 • Het kasteel van Laarne kan je in 2020 bezoeken van 10 mei t.e.m. 18 oktober elke zondag en in juli en augustus van zondag t.e.m. woensdag telkens van 13u tot 17u
 • Café De Fonteyn in Laarne is gesloten op woensdag en donderdag
 • Bistro De Verloren Hoek in Laarne is gesloten op maandag en dinsdag
 • Herberg Prullenbos in Wetteren is alleen open tijdens weekends en schoolvakanties
 • Café De Lindekens in Wetteren is gesloten op dinsdag en woensdag
 • Eetcafé Markt 17 in Wetteren is alle dagen open
 • Logeren kan je in Gent ondermeer in B&B Villa Emma, maar ook in Wetteren in B&B De Stuifduinen (zie hoger), B&B Eiland, B&B Close2Ghent of in Bloemenlust bij Anneke Van de Velde; in Laarne in B&B Annekin of B&B Dultenpoelhof
 • De Stad Gent kan je ook per fiets bezoeken: https://www.bajabikes.eu/nl/fietsen-in-gent/

FOTOGALERIJ

deel deze fietsroute