Fietsroute, fietsblog, review, begoniaroute, begonia

Langs begoniavelden fietsroute

Startpunt: Laarne, Scheldeland, Oost-Vlaanderen, Kasteel

33 km
2.5 uur
vlak
lus
1 weetje

Situering

Vroeger kon je Laarne, Lochristi of Destelbergen niet voorbijrijden zonder een veld vol begonia's te passeren, vandaag is deze regio nog altijd het epicentrum van de begoniakweek, maar die is nu meer gecentraliseerd. De begonia bloeit de hele zomer lang. Vanaf het einde van augustus worden de bloemblaadjes vaak geplukt om bloementapijten aan te leggen.

Het verhaal van de begonia begon eind 17de eeuw, toen de Franse monnik en botanist Charles Plumier in opdracht van zonnekoning Lodewijk XIV in de Antillen op zoek ging naar exotische planten. Daar ontdekte de geestelijke een robuuste plant met schitterende kleuren. Al vrij vroeg na hun ontdekking slaagde men erin om deze planten via generatieve weg bij duizenden te vermenigvuldigen in rijke, kleurvaste variëteiten. In en rond Gent gingen talrijke landbouwkundige bedrijven zich daarna specialiseren in de teelt van vooral knolbegonia's.

Bron: Toerisme Oost-Vlaanderen, Langs begoniavelden fietsroute

Fietsroute, fietsblog, review, begoniaroute, begonia

Beoordeling

Het is aangenaam fietsen in deze kleurrijke bloemenregio. Meestal langs rustige fietswegen, heel af en toe met een onverhard stuk. Ideaal voor een zomerse namiddag. Het Kasteel en het Dorp van Laarne zijn enkele van de schaarse hoogtepunten.

De titel van de route is wat misleidend, want veel begoniavelden zijn er niet te zien. De voorgestelde startplaats aan het Kasteel in Laarne is via de E17 goed bereikbaar met de wagen. De lokale horeca vind je in het Dorp aan de andere kant van de prachtige Kasteeldreef.

Zoek je de betekenis van de sterretjes hiernaast?
Je vindt de uitleg bij de informatie over de fietsblog op de homepagina.

Beleving:
Bereikbaarheid:
Veiligheid:
Parcours:
vlak
Stuurvaardigheid:
makkelijk

Totaal:

PLUSPUNTEN

  • Kasteel en Dorp van Laarne
  • De Prullenbos in Wetteren
  • Het stukje Kalkense Meersen
  • De boorden van de Schelde

MINPUNTEN

  • Weinig begoniavelden
  • Verschillende kruispunten met wegen van druk verkeer
Waar kun je starten

Waar kun je starten

De route start aan het kasteel in Laarne. Het dorp zelf -op 1 km- heeft enkele mooie horecazaken. Een goed alternatief, zeker voor wie de trein neemt, is de Markt van Wetteren. In het centrum van Wetteren vind je verscheidene horecazaken voor een drankje of een snack, vóór of na je fietstocht.

Treinstation
Het station van Wetteren heeft goede verbindingen en is een ideaal startpunt voor wie zijn fiets op de trein zet en kiest voor het openbaar vervoer.
Parkeergelegenheid
Parkeren (gratis) kan je in Laarne aan het kasteel of (betalend) in Wetteren in de overdekte parking Scheldekaai, onder het centrumplein Rode Heuvel.

Bosrijke stuifduinen

Wij vertrekken op Rode Heuvel in Wetteren en duiken via de schitterende fietsbrug en een stukje steenweg (N407) de Kasteeldreef in. Verwacht hier geen kasteel meer, dat werd na de Duitse bezetting in 1944 door brand verwoest. In de wijk Gransvelde fietsen we langs verkavelde woonstraten naar de groene omgeving van de Prullenbos, waar de herberg zorgt voor de gezelligheid en de visvijver voor de rust. De Prullenbos is een stuifduin op de grens van Laarne met het landelijke kerkdorpje Ten Ede, een gehucht van Wetteren.

Ten Ede wordt in het zuiden begrenst door de Schelde die hier een grote krul maakt. Een meander die iets meer stroomopwaarts bijna is opgedroogd alsof de bevaarbare Ringvaart, die in Melle in de Schelde uitmondt, al het water heeft opgeëist. De Schelde stroomt hier rond het Oost-Vlaamse Heusden, niet noordoostwaarts zoals verderop, maar van noord naar zuid. Wanneer we op het meest noordelijke punt van onze tocht zijn, komen we bij Bistro Céline, het voormalige palinghuis Stapsteen. Vanaf het terras hebben we uitzicht op een prachtig stukje natuurgebied.

Fietsroute reisverslagen fietsblog review Lam Gods Vermoedeleyck fietslus fietsverslagen Schelde Wetteren fietsbrug Fietsroute, fietsblog, review, begoniaroute, rozen Fietsroute, fietsblog, review, begoniaroute, Schelde Fietsroute, fietsblog, review, begoniaroute, Schelde Fietsroute, fietsblog, review, begoniaroute, Ten Ede Fietsroute, fietsblog, review, begoniaroute, Prullenbos

Begonia’s

Het verhaal van de begonia begon eind 17de eeuw, toen de Franse monnik en botanist Charles Plumier in opdracht van zonnekoning Lodewijk XIV in de Antillen op zoek ging naar exotische planten. Daar ontdekte de geestelijke een robuuste plant met schitterende kleuren. Het was echter de voormalige gouverneur van de Franse kolonie Haïti, Michel Bégon, die zijn naam gaf aan de “begonia”. Later vonden andere botanici nog verschillende andere begoniasoorten die in de loop der jaren met elkaar werden gekruist.

Vanaf begin 19de eeuw werd de begonia immens populair in heel Europa, onder meer door toedoen van de bekende Gentbrugse horticulturist Louis Van Houtte. Al vrij vroeg na hun ontdekking slaagde men erin, vooral dankzij Van Houttes experimenten, om deze planten via generatieve weg bij duizenden te vermenigvuldigen in rijke, kleurvaste variëteiten. In en rond Gent gingen talrijke landbouwkundige bedrijven zich daarna specialiseren in de teelt van vooral knolbegonia’s. Bron: routen.be

natuur natuur

Het Kasteel van Laarne is een juweel

Het tweede deel van deze korte fietstocht voert ons naar het epicentrum van de begoniakweek. Vroeger kon je Laarne, Lochristi of Heusden (Destelbergen) niet voorbijrijden zonder een veld vol begonia’s te passeren, vandaag is deze regio nog altijd het epicentrum van de begoniakweek, maar die is nu meer gecentraliseerd.

Van het Slot van Laarne (Kasteel van Laarne) tot aan de dorpskerk is het een en al bloemenpracht (in de zomer). Het zijn geen begonia’s die het dorp kleuren, maar petunia’s. Mij maakt het niet uit en veel wandelaars die komen genieten van deze omgeving evenmin.

Meer dan 700 jaar geleden werd de eerste steen van de middeleeuwse burcht gelegd. De spitse ronde torens en de imposante vierkante donjon stammen nog uit die tijd. In de loop der eeuwen werd er duchtig verbouwd en in de 17de eeuw was het slot uitgegroeid tot een aantrekkelijke adellijke zomerresidentie of maison de plaisance.

Fietsroute, fietsblog, review, begoniaroute, Kasteel Laarne Fietsroute, fietsblog, review, begoniaroute, Kasteel Laarne Fietsroute, fietsblog, review, begoniaroute, Kasteeldreef Laarne

Geen begonia maar wel een Pikaflor

Omdat ik Wetteren koos als startplaats heb ik wel lang moeten wachten op het enige begoniaveld langs de route, net voorbij de Berlinde Kapel op de grensscheiding van Laarne en Kalken, in de wijk Steentje. De naam Berlindekapel zou kunnen verwijzen naar het toponiem “berre linde”. Een “berre linde” kan dan een lindeboom geweest zijn zonder bladeren of de alleenstaande boom, waar heel veel vroeger nog een boomkapelletje aan hing. De huidige kapel kreeg zijn vorm in 1774.De begoniavelden behoren toe aan de familie Van Rysselberghe-Van Impe, een bedrijf gespecialiseerd in knolbegonia’s.

Wanneer ik de Kalkensteenweg (N407) een eerste keer oversteek, kom ik via onverharde paden in de Kalkense Meersen of toch in een klein stukje ervan. Het uitgestrekte meersengebied is vooral een wandelgebied en een overwinteringsplaats voor weidevogels.

Mijn fietstocht eindigt bij het volgende kruispunt met de Kalkensteenweg. Nog één kilometer en ik sta opnieuw op het Marktplein van Wetteren. De begonia heeft nog niet voor inspiratie gezorgd voor een lokaal biertje. Met wat geluk kunnen de herbergiers je hier wel een Pikaflor, een Stien, een Uitzet of een Lam Gods uitschenken.

Fietsroute, fietsblog, review, begoniaroute, Berlindekapel Fietsroute, fietsblog, review, begoniaroute, begoniaveld Fietsroute, fietsblog, review, begoniaroute, begoniaveld Fietsroute, fietsblog, review, begoniaroute, Kalkense meersen Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen scheldeland Kalkense Meersen Fietsroute, fietsblog, review, begoniaroute, Scheldemeersen

PRAKTISCH

  • Reserveer uw bezoek aan het Kasteel van Laarne via https://www.kasteelvanlaarne.be/bezoeken/
  • Café De Fonteyn in Laarne is gesloten op dinsdag en woensdag
  • Eetcafé ’t Steentje in Laarne is alleen op zaterdag en zondag open in de namiddag
  • Café De Kapelle in Laarne is alleen op vrijdag, zaterdag en zondag open in de namiddag
  • Café De Lindekens in Wetteren is gesloten op dinsdag en woensdag
  • Herberg De Prullenbos in Wetteren is gesloten op maandag, dinsdag en donderdag
  • Bistro Céline in Heusden is gesloten op dinsdag en woensdag
  • Logeren kan je in Wetteren in B&B De Stuifduinen, B&B Eiland, B&B Close2Ghent ; in Laarne in B&B Dultenpoelhof

FOTOGALERIJ

deel deze fietsroute