PLUSPUNTEN
- De Scheldeboorden
- De Kalkense Meersen
- Het Donkmeer in Overmere
Van de gezellige drukte rond het Donkmeer naar de weidse rust van de Kalkense Meersen en daarna een plonsje wagen in de zwemvijver van Provinciaal Domein Nieuwdonk. Hoeveel variatie kan je hebben op één dag?
Je fietst in het Scheldeland tussen Dendermonde en Wetteren, langs oude meanders rond het Donkmeer in Berlare. Van het veer in Appels tot in Wetteren volg je kilometers lang het jaagpad van de Schelde. Geniet van de voorbijglijdende boten en de prachtige getijdennatuur.
De natte hooilanden van het meersengebied van de Kalkense Meersen zijn waardevolle natuur. Je zou er honger en dorst van krijgen en zelfs dat kan langs deze veelzijdige route alleen maar in je voordeel spelen.
Om in deze regio te komen fietsen, heb je steeds verschillende mogelijkheden om er te geraken. Zowel met de auto als met de trein zijn de startplaatsen goed bereikbaar. Ook over de horeca hebben we niet te klagen. Hoogtepunten zijn er niet echt, maar het fietsen is hier aangenaam en makkelijk. En de Schelde blijft verrassend mooi! Een verlengde versie van deze route is de fietsroute “Van natte hooilanden naar droge zandgronden”. Je maakt dan een extra lus naar de Stuifduinen in Wetteren.
Zoek je de betekenis van de sterretjes?
Je vindt de uitleg bij de informatie over de fietsblog op de homepagina.
Je start aan het Donkmeer in Overmere, op de ruime parking van de festivalhal. Wetteren of Schellebelle zijn alternatieven. Starten in Wetteren biedt je de mogelijkheid om met de trein te komen. Zowel in Wetteren als aan het Donkmeer zijn voldoende horecazaken om de dag te beginnen of gezellig af te sluiten. Het Dorp van Schellebelle heeft enkele café’s met zomerterrassen. De route volgt de knooppunten. Download het gpx-bestand of neem een kijkje bij de situering en de link naar de bron van deze route.
De ijsvogel is met zijn opvallend blauw en oranje kleuren een van de meest kleurrijke vogels in onze omgeving. Je kan hem met geen enkele andere inheemse vogel verwarren. Toch zal je in de natuur meestal de ijsvogel eerst horen en duurt het even voor je hem te zien krijgt. De ijsvogel leeft in de omgeving van water en heeft zich gespecialiseerd in het vangen van kleine visjes. Die vangt hij door pijlsnel (tot 80 km/uur) in het water te duiken. Eens de buit binnen vliegt hij ermee naar een overhangende tak waar hij het visje doodslaat en inslikt. Door zijn snelheid en schuwheid is hij moeilijk te observeren en hem voor je lens krijgen is al helemaal geen sinecure. Bron: natuurpunt.