Fietsroute, fietsblog, review, rhododendron

Rhododendron fietsroute

Startpunt: Wachtebeke, Meetjesland, Provincie Oost-Vlaanderen, Provinciaal Domein Puyenbroeck

40.8 km
2.5 uur
vlak
lus
4 weetjes

Situering

Hoewel we starten in het Meetjesland toeren we vooral in het Waasland, in het noordelijkste deel van de provincie Oost-Vlaanderen, op de rand van het Meetjesland. In dit deel van ‘Bloeiend Oost-Vlaanderen’ wordt vooral rhododendron en buxus gekweekt. Moerbeke, Klein-Sinaai en Eksaarde zijn de Waaslandse dorpjes op onze weg.

Rhododendron bloeit van april tot juni afhankelijk van de soort en de weeromstandigheden. Onderweg pikken we met het Heidebos een mooie brok natuur mee.

Bron: Routen, Rhododendron fietsroute

Fietsroute, fietsblog, review, rhododendron

Beoordeling

De route via knooppunten is zeer gevarieerd. Hoewel de route naar rhododendrons verwijst, zijn er amper tot geen rhododendrons te zien. Ze bloeien ook enkel in het voorjaar. Toch is deze route de moeite waard om gefietst te worden. Een klein ommetje van 500 meter, naar het gezellige Daknam, als je bij knooppunt 20 komt, kan je ervaring met deze route alleen maar goed doen.

Het startpunt in Wachtebeke is niet bereikbaar met de trein. Kies eventueel voor een alternatief startpunt in de buurt van Lokeren dat met de trein goed bereikbaar is.

Zoek je de betekenis van de sterretjes?
Je vindt de uitleg bij de informatie over de fietsblog op de homepagina.

Beleving:
Bereikbaarheid:
Veiligheid:
Parcours:
vlak
Stuurvaardigheid:
gemiddeld

Totaal:

PLUSPUNTEN

  • De Moervaart als decor om in te fietsen
  • Het fietspad langs de oude spoorlijn L77A
  • De dorpsplaats van Daknam (via een ommetje)
  • Diverse picknickplaatsen

MINPUNTEN

  • Weinig rhododendrons langs de route
  • De startplaatsen die enkel met de auto bereikbaar zijn.
Waar kun je starten

Waar kun je starten

Het Provinciaal Domein te Wachtebeke is de aangegeven startplaats. 'The New Four Seasons' is de cafetaria en het buffetrestaurant. Ideaal voor een hapje en een drankje. Bij mooi weer kun je terecht op het ruime terras. Een goed alternatief is Eksaarde en Bistro Den Bascuul als startplaats, een biorestaurant met (h)eerlijke gerechten op de kaart.

Treinstation
Het station van Lokeren op de spoorlijn L59 Antwerpen-Gent en L60 Brussel-Dendermonde-Lokeren heeft zeer goede verbindingen. Fiets vanaf het station noordoostwaars, duik onder de sporen door en ga op zoek naar de Uebergdreef die aansluit op het spoorwegpad dat je naar knooppunt 20 brengt.
Parkeergelegenheid
Parking 2 van het recreatiedomein Puyenbroek is een zeer grote parking. Parkeren kan je ook in Eksaarde bij Bistro Den Bascuul.

Rhododendronkwekerij

Rhododendron is een grote familie waar ook Azalea toebehoort. De rhododendronkwekerij bvba Raf Goossens (Ledestraat 1a, Moerbeke), werd in 1949 opgericht door Paul Goossens. Zijn opvolger, Raf Goossens, specialiseerde zich daarna meer en meer op de rhododendronteelt. De laatste 30 jaar, evolueerde de productie naar uitsluitend plantgoed van rhododendron. Vandaag is het bedrijf de Europese marktleider in vermeerdering van rhododendron. Meer dan 50 medewerkers zorgen voor de aflevering van een onberispelijk eindproduct. De totale jaarlijkse productie bedraagt circa 3 miljoen jongplanten. Dit plantgoed wordt geëxporteerd naar meer dan 15 landen. Waar men ook in Europa een rhododendron tegenkomt, de kans is meer dan 1 op 3 dat deze plant oorspronkelijk van dit bedrijf afkomstig is. Wil je de kwekerij bezoeken, rij dan bij knooppunt 78 linksaf of volg onze GPX-route. Bron: Raf Goossens bvba

bedrijvigheid bedrijvigheid

Van de Moervaart naar het Heidebos

Vanaf de saaie parking is het maar enkele trappen tot de Moervaart en knooppunt 82. De Moervaart is een in de Middeleeuwen door de paters van Boudelo gegraven afwateringskanaal dat later voor de turfnijverheid ook bevaarbaar werd gemaakt. ‘Moeren’ betekent dan ook het uitvenen van een plas of het opbaggeren van veenslik om turf te maken.

Om de Moervaart te graven werd gebruik gemaakt van de middenloop van de Durme. Het kanaal verbindt nog altijd de Durme met het zeekanaal Gent-Terneuzen. Mooie ijzeren ophaalbrugjes, zoals de geklasseerde Kalvebrug, typeren deze Moervaart. Voor de Moervaart zich zuidwestwaarts keert richting Mendonk en het zeekanaal, fiets ik noordwaarts naar Wachtebeke. Dit dorp behoorde tot het Ambacht Assenede en ligt dus in het Meetjesland.

Met een grote lus rij ik rond het Heidebos dat deel uitmaakt van een brede zandrug waarop planten en dieren voorkomen die je eerder in de Kempen verwacht. Een bos met majestueuze dreven en restanten van een oud fort bij knooppunt 67. Op de rand van het Heidebos kan je ook gallowayrunderen tegenkomen. Natuurpunt zet die dieren in om grote delen te begrazen. Ze grazen op open plekken en creëren zo een halfopen bos.

Fietsroute, fietsblog, review, rhododendron fietsroute, Moervaart, Wachtebeke Fietsroute, fietsblog, review, rhododendronroute, Moervaart Fietsroute, fietsblog, review, rhododendronroute, Moervaart Fietsroute, fietsblog, review, rhododendron fietsroute, Moervaart, Kalvebrug, Wachtebeke Fietsroute, fietsblog, review, rhododendron fietsroute, Heidebos Fietsroute, fietsblog, review, rhododendron fietsroute, station, gallowayrunderen, Heidebos

Geschiedenis van het gebied rond het Heidebos

Tussen 1568 en 1648 woedde in deze streek de Tachtigjarige oorlog. Daarbij stonden de Noordelijke (Staatse) en Zuidelijke (Spaanse) Nederlanden tegenover elkaar. Deze oorlog was ook een godsdienstoorlog tussen protestanten en katholieken. Het Waasland was een frontgebied. De Spanjaarden legden hier een verdedigingslinie aan tegen de meer noordelijke forten van prins Maurits (prins van Oranje). Het waren vooral aarden wallen, omringd door een gracht. Binnen de wallen was er een primitief kamp voor de soldaten. Aan het voormalig fort Francipany (knooppunt 67) zijn de oude wallen en grachten nog duidelijk herkenbaar. De glooiing van het terrein duidt aan waar de vroegere verdedigingsgracht lag. Naast het fort Francipany waren er nog andere forten. In 1645 bouwden de Spanjaarden het fort Ter West langs de Parmavaart. Deze ‘vaart’ werd in de zestiende eeuw door de Spanjaarden gegraven voor de bevoorrading van de troepen tijdens het beleg van Antwerpen. Bijna op één rij lagen de forten Francipany, de Papemutsen en Ter West. Dit laatste fort lag waar nu de verbindingsweg tussen Wachtebeke en Moerbeke loopt, ongeveer ter hoogte van de toegang tot het Heidebos. Deze straat heet daarom ook de Fortstraat. Bron: Natuurpunt

historisch historisch

Van Moerbeke naar Eksaarde

Voorbij het Heidebos en de oversteek van de fietssnelweg F41, kan ik meteen naar de Moervaart. Ik kies voor een alternatief via de dorpskern van Moerbeke. Bij het oude stationnetje staat een bekende stripheld, meneer Pheip uit de verhalen van Marc Sleen.

Vanaf de geklasseerde Dambrug volg ik de zuidelijke oever van de Moervaart. Hier kom ik in een landschap dat bestaat uit meersen gevormd tijdens de laatste ijstijd, waarin moeraskalk en hoogveen ontstond.  Bij de Coudenbormbrug gaat het richting Klein-Sinaai. De naam van de brug is afgeleid van het nabijgelegen Hof van Coudenborm, het buitenhof van de verdwenen cisterciënzerabdij Boudelo in Klein-Sinaai. Cisterciënzerabdijen staan bekend als grote ontginners van het landschap. In het geval van Boudelo waren de graven van Vlaanderen de grote motor achter de ontginningen.

Bij de picknickplaats van Reynaert De Vos verlaat ik de route omdat het gezellige Daknam met zijn romaans kerkje uit de 12de eeuw zo dichtbij is. Ik ga er genieten op een terrasje. Een extra kilometer kan er nog wel bij.

Fietsroute, fietsblog, review, rhododendron fietsroute, station, Moerbeke Fietsroute, fietsblog, review, rhododendron fietsroute, station, Moerbeke, Mijnheer Pheip, Marc Sleen Fietsroute, fietsblog, review, rhododendronroute, Moerbeke Fietsroute, fietsblog, review, rhododendronroute, Moerbeke Fietsroute, fietsblog, review, rhododendronroute, Moerbeke Fietsroute, fietsblog, review, rhododendron fietsroute, Moervaart, Coudenbormbrug, Moerbeke Fietsroute, fietsblog, review, rhododendron fietsroute, Moervaart Fietsroute, fietsblog, review, rhododendron fietsroute, Baudelo, stiltepad Fietsroute, fietsblog, review, rhododendron fietsroute, Baudelobeek Fietsroute, fietsblog, review, rhododendronroute, Daknam, Reinaert de vos

Moerbeke

De naam van het dorp verwijst naar de Germaanse woorden ‘mora’, veenmoeras of turfontginningsterrein en ‘baki’ wat beek betekent. Het ‘gekalsijde’ (met kasseien bestraat) dorpsplein wordt gedomineerd door een ensemble van mooi gerestaureerde burgerhuizen met er tussenin de lijstgevel met tonvormige bedaking van de in 1940 stopgezette brouwerij van de familie Plasschaert.

cultuur cultuur

Ontmoeting met Reynaert, de vos

In Daknam kan het gezellig druk zijn. Sommige bronnen beweren dat het Middeleeuwse dierenepos “Van den vos Reynaerde” zich in Daknam afspeelt. Reden waarom we hier een Reynaertbank treffen in het dorp en figuren uit het epos ontmoeten langs ons pad. Het verhaal begint op een hofdag waar alle dieren aanwezig zijn behalve Reynaert. Omdat hij er niet is, zien de bosbewoners kans om al hun klachten te gaan vertellen. Behalve Grimbeert….

Het fietspad op de oude spoorlijn L77a die liep van Lokeren tot Moerbeke komt langs Eksaarde. Waar vroeger passagiers op- en afstapten aan het stationnetje, ligt nu een gezellig pleintje waar jong en oud genieten van de faciliteiten en van het terras van Bistro Den Bascuul. Net voorbij de bebouwde kom van Eksaarde en vóór de Olentgracht gaat het linksaf.  Het gezellige veldcafé heeft een mooi zicht op de Zuidlede. De Zuidlede zelf volgen tot Puyenbroek is niet mogelijk, maar het fietspad langs de gracht is zeker ook mooi als afsluiter van deze mooie fietstocht.

Fietsroute, fietsblog, review, rhododendronroute, Daknam, Reinaert de vos Fietsroute, fietsblog, review, rhododendronroute, Daknamse meersen Fietsroute, fietsblog, review, rhododendronroute

De Abdij van Boudelo

In Klein-Sinaai bevinden zich de overblijfselen van de Abdij van Boudelo, een cisterciënzer abdij. Deze abdij is ook bekend als Baudelo in het Gentse.

In het begin van de dertiende eeuw vestigde een kleine religieuze gemeenschap zich in de barre wildernis van Klein-Sinaai, in de omgeving van Sint-Niklaas. Op deze plaats, die reeds in de verre prehistorie vormen van bewoning kende, richtte de uit de Gentse Sint-Pietersabdij afkomstige benedictijn Boudewijn van Boekel een bescheiden kloostertje op dat in 1204 door de Vlaamse graaf tot abdij werd verheven.

Bron: Genootschap van Boudelo

 


> Wie je graag meer weten?

historisch historisch

PRAKTISCH

  • Café ’t Fluitershoeksken in Eksaarde is alle dagen open
  • Bistro De Bascuul in Eksaarde heeft een oplaadpunt voor e-bikes en is alle dagen open
  • Het Veldcafé in Moerbeke heeft een oplaadpunt voor e-bikes maar is op donderdag gesloten
  • Logeren kan je in Wachtebeke in B&B De Minnetuin of in B&B Domisi'l

FOTOGALERIJ

deel deze fietsroute