PLUSPUNTEN
- De Moervaart als decor om in te fietsen
- Het fietspad langs de oude spoorlijn L77A
- De dorpsplaats van Daknam (via een ommetje)
- Diverse picknickplaatsen
Hoewel we starten in het Meetjesland toeren we vooral in het Waasland, in het noordelijkste deel van de provincie Oost-Vlaanderen, op de rand van het Meetjesland. In dit deel van ‘Bloeiend Oost-Vlaanderen’ wordt vooral rhododendron en buxus gekweekt. Moerbeke, Klein-Sinaai en Eksaarde zijn de Waaslandse dorpjes op onze weg.
Rhododendron bloeit van april tot juni afhankelijk van de soort en de weeromstandigheden. Onderweg pikken we met het Heidebos een mooie brok natuur mee.
De route via knooppunten is zeer gevarieerd. Hoewel de route naar rhododendrons verwijst, zijn er amper tot geen rhododendrons te zien. Ze bloeien ook enkel in het voorjaar. Toch is deze route de moeite waard om gefietst te worden. Een klein ommetje van 500 meter, naar het gezellige Daknam, als je bij knooppunt 20 komt, kan je ervaring met deze route alleen maar goed doen.
Het startpunt in Wachtebeke is niet bereikbaar met de trein. Kies eventueel voor een alternatief startpunt in de buurt van Lokeren dat met de trein goed bereikbaar is.
Zoek je de betekenis van de sterretjes?
Je vindt de uitleg bij de informatie over de fietsblog op de homepagina.
Het Provinciaal Domein te Wachtebeke is de aangegeven startplaats. 'The New Four Seasons' is de cafetaria en het buffetrestaurant. Ideaal voor een hapje en een drankje. Bij mooi weer kun je terecht op het ruime terras. Een goed alternatief is Eksaarde en Bistro Den Bascuul als startplaats, een biorestaurant met (h)eerlijke gerechten op de kaart.
Rhododendron is een grote familie waar ook Azalea toebehoort. De rhododendronkwekerij bvba Raf Goossens (Ledestraat 1a, Moerbeke), werd in 1949 opgericht door Paul Goossens. Zijn opvolger, Raf Goossens, specialiseerde zich daarna meer en meer op de rhododendronteelt. De laatste 30 jaar, evolueerde de productie naar uitsluitend plantgoed van rhododendron. Vandaag is het bedrijf de Europese marktleider in vermeerdering van rhododendron. Meer dan 50 medewerkers zorgen voor de aflevering van een onberispelijk eindproduct. De totale jaarlijkse productie bedraagt circa 3 miljoen jongplanten. Dit plantgoed wordt geëxporteerd naar meer dan 15 landen. Waar men ook in Europa een rhododendron tegenkomt, de kans is meer dan 1 op 3 dat deze plant oorspronkelijk van dit bedrijf afkomstig is. Wil je de kwekerij bezoeken, rij dan bij knooppunt 78 linksaf of volg onze GPX-route. Bron: Raf Goossens bvba
Tussen 1568 en 1648 woedde in deze streek de Tachtigjarige oorlog. Daarbij stonden de Noordelijke (Staatse) en Zuidelijke (Spaanse) Nederlanden tegenover elkaar. Deze oorlog was ook een godsdienstoorlog tussen protestanten en katholieken. Het Waasland was een frontgebied. De Spanjaarden legden hier een verdedigingslinie aan tegen de meer noordelijke forten van prins Maurits (prins van Oranje). Het waren vooral aarden wallen, omringd door een gracht. Binnen de wallen was er een primitief kamp voor de soldaten. Aan het voormalig fort Francipany (knooppunt 67) zijn de oude wallen en grachten nog duidelijk herkenbaar. De glooiing van het terrein duidt aan waar de vroegere verdedigingsgracht lag. Naast het fort Francipany waren er nog andere forten. In 1645 bouwden de Spanjaarden het fort Ter West langs de Parmavaart. Deze ‘vaart’ werd in de zestiende eeuw door de Spanjaarden gegraven voor de bevoorrading van de troepen tijdens het beleg van Antwerpen. Bijna op één rij lagen de forten Francipany, de Papemutsen en Ter West. Dit laatste fort lag waar nu de verbindingsweg tussen Wachtebeke en Moerbeke loopt, ongeveer ter hoogte van de toegang tot het Heidebos. Deze straat heet daarom ook de Fortstraat. Bron: Natuurpunt
De naam van het dorp verwijst naar de Germaanse woorden ‘mora’, veenmoeras of turfontginningsterrein en ‘baki’ wat beek betekent. Het ‘gekalsijde’ (met kasseien bestraat) dorpsplein wordt gedomineerd door een ensemble van mooi gerestaureerde burgerhuizen met er tussenin de lijstgevel met tonvormige bedaking van de in 1940 stopgezette brouwerij van de familie Plasschaert.
In Klein-Sinaai bevinden zich de overblijfselen van de Abdij van Boudelo, een cisterciënzer abdij. Deze abdij is ook bekend als Baudelo in het Gentse.
In het begin van de dertiende eeuw vestigde een kleine religieuze gemeenschap zich in de barre wildernis van Klein-Sinaai, in de omgeving van Sint-Niklaas. Op deze plaats, die reeds in de verre prehistorie vormen van bewoning kende, richtte de uit de Gentse Sint-Pietersabdij afkomstige benedictijn Boudewijn van Boekel een bescheiden kloostertje op dat in 1204 door de Vlaamse graaf tot abdij werd verheven.
Bron: Genootschap van Boudelo