Witte Goudroute Oost

Startpunt: Kampenhout, Groene Gordel, Vlaams-Brabant, Witloofmuseum, Dorpsstraat 6

48 km
3.25 uur
vlak
lus
3 weetjes

Situering

Deze vlakke knooppunten fietsroute brengt je door het vlakke landschap van Noord-Dijleland in de Groene Gordel. Deze streek is verbonden met witloof, asperges en heerlijk bier. Deze route brengt je langs velden, actieve boerderijen en brouwerijen.

Het verhaal van het witloof is ook het verhaal van Kampenhout en omliggende witloofgemeentes. Sinds er ergens diep in een Brusselse kelder een kropje groeide uit een witloofwortel vond de teelt zijn weg naar de vruchtbare gronden van de streek. De jaren ’50 en ’60 van vorige eeuw waren de gouden jaren van het witte loof. In de jaren ’70 kwam de innovatieve hydroteelt opzetten. Bedrijven werden groter, de teelt minder intensief. En de traditionele grondtelers ... zijn aan het verdwijnen. Eten we wel voldoende van het witte goud?

Bron: Toerisme Vlaams Brabant, Witte Goudroute Oost

Beoordeling

Wit Goud hebben we onderweg niet gezien behalve dan op het menu in het restaurant. Het museum helpt wel om het thema van deze fietsroutes beter te begrijpen. Het is bijna een must om even stil te staan bij een stukje geschiedenis van deze regio.

De fietsroute loopt langs mooie landelijke paden en zorgt voor heel wat variatie. Mooie stukjes natuur, landelijke vergezichten, een bosrijke omgeving en mooie stukjes langs de Dijle en het Dijlekanaal.

Wie graag huizenkijkt zal zich er niet aan storen, maar op deze route fietsen we opvallend veel door 'rijkelijk' gevulde verkavelingen. Ik hou daar niet zo van.

Een fietsroute zonder echte hoogtepunten, maar met heel wat potentieel als je kunt genieten van een bankje, een picknick of een lekker streekbiertje.

Zoek je de betekenis van de sterretjes?
Je vindt de uitleg bij de informatie over de fietsblog op de homepagina.

Beleving:
Bereikbaarheid:
Veiligheid:
Parcours:
vlak
Stuurvaardigheid:
makkelijk

Totaal:

PLUSPUNTEN

 • De start aan het Witloofmuseum
 • Een mooie gevarieerde fietsroute
 • Het fietsen langs de Dijle
 • De Hoevebrouwerij Hof ten Dormaal in Haacht
 • De vele picknickbanken

  MINPUNTEN

  • De wiltoofboeren, witloofvelden en aspergetelers liggen niet langs de route of zijn niet herkenbaar gemaakt
  • De openingsuren van sommige interessante plaatsen
  • Het huizenkijken in de 'rijkelijk' verkavelde bossen
   Waar kun je starten

   Waar kun je starten

   Kampenhout, Boortmeerbeek, Haacht of Wespelaar, zijn geschikte startplaatsen omdat er een station is, parkeergelegenheid, en/of horeca die bij het vertrek en/of bij de aankomst je dorst en/of honger kunnen helpen stillen. Nog beter is het om een kamer in een B&B langs de route te boeken en van daaruit te vertrekken.

   Treinstation
   Kampenhout zelf heeft geen treinstation. Het station van Boortmeerbeek (L53 Leuven - Mechelen - Dendermonde - Gent-Sint-Pieters) ligt op de route. Op dezelfde lijn liggen ook de stations van Haacht, Wespelaar-Tildonk en Hambos van waar je makkelijk kunt aansluiten op de fietsroute.
   Parkeergelegenheid
   Je kunt gratis parkeren op het Gemeenteplein in Kampenhout of op de parkings van de Frederik Wouterslaan of de Tritsstraat.

   Fietsen in Vlaams-Brabant

   Fietsers Welkom”.  Als je dit label op de deur of het raam van een horecazaak ziet  dan weet je als fietser dat je er welkom bent. Dat je er meer dan een streekeigen natje of droogje vindt. Je vindt er ook een ruime fietsstalling, een reparatiekit, toeristische informatie en alles wat een fietser nodig heeft na een mooie fietstocht.

   horeca horeca

   Starten aan de B&B

   Onze rit start bij B&B Barebeek Sweet Home (zie advertentie met link naar de website onderaan) waar we twee nachten hebben geboekt om zowel de oostelijke als de westelijke “Witte Goudroute” te fietsen.

   Onze fietsroutes liggen in de hoek die de E19 met de E40 vormen, in de nabijheid van de Belgische hoofdstad en van de Nationale Luchthaven van Zaventem. Tussen de velden zijn de auto’s ver weg. De opstijgende en landende vliegtuigen nemen we er graag bij. Wij duiken heel even het Steentjesbos in. Hoewel de naam van het bos verwijst naar paden die geplaveid zouden zijn met overblijfselen van een Gallo-Romeinse villa is ons pad onverhard.

   Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Witte Goud route (oost), Steentjesbos Kampenhout Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Witte Goud route (oost), Steentjesbos Kampenhout

   De meanderende Dijle

   Onze fietsroute ligt deels in de Dijlevallei. Naast de Dijle werd in de 18de eeuw het kanaal Leuven-Dijle, ook wel de Leuvense Vaart genoemd, gegraven als een lateraal kanaal van de Dijle. We fietsen niet langs het kanaal maar erover.

   Ter hoogte van Boortmeerbeek ligt tussen de spoorlijn en de eigenlijke Dijle een uitgestrekt valleigebied met natte weilanden, akkers en broekbossen, het Boortmeerbeeks Broek. Het golvende weidelandschap met enkele zandige hoogtes kreeg de naam Ronsdonk mee.

   Tussen knooppunt 22 en 73 volgen we de bochtige Dijle. Ons pad volgt hier de Dijlevalleiroute, een fietsroute tussen de Dijlesteden Leuven en Mechelen. Tot Rijmenam.

   Wat op de kaart als een mooi bos lijkt, is in werkelijkheid één grote residentiële verkaveling van het boomrijke Rijmenam tot het aspergedorp Keerbergen. Met toch een stukje erfgoed. De tramhalte ‘De Kastanjehoeve’.

   Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Witte Goud route (oost), Dambeekvallei Boortmeerbeek Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Witte Goud route (oost), Binnenbeekvallei Haacht Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Witte Goud route (oost), Dijle Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Witte Goud route (oost), langgevelhoeve, Kastanjehoeve Keerbergen

   Tramhalte De Kastanjehoeve

   De Kastanjehoeve is een voorbeeld van een typische Kempische langgevelhoeve. De familie baatte hier niet alleen een boerenbedrijf uit, maar ook een drukbezocht café. Het café was een groot succes omdat er zich voor de deur een tramhalte op de lijn Mechelen-Aarschot bevond. Boeren en boerinnen namen de tram naar Mechelen met manden vol aardappelen, asperges, eieren en boter.

   In de Zeept, de naam van het gehucht waar de boerderij stond, hoorden ze de tram al lang aankomen voor hij Keerbergen statie binnenreed. De tram moest immers fluiten bij iedere halte. En soms had het trampersoneel ook dorst. Ze gingen dan een glas drinken in de “Kastanjehoeve” of in café “In de Aspergevelden”. Het verhaal wil, om niet te verraden dat ze een onnodige tussenstop maakten, dat ze ‘vergaten’ te fluiten.

   In het voorjaar van 1957  maakte de tram zijn laatste rit en werd vervangen door een busdienst.

   Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Witte Goud route (oost), langgevelhoeve, Kastanjehoeve Keerbergen
   historisch historisch

   Huizen kijken

   De Emiel Opdebeecklaan en de Dijlestraat liggen op de rand van het Natuurgebied de Broekelei, een door de Dijle gevormde fossiele meander. Dankzij het Vlaamse woonbeleid zijn hier hele zones verkaveld met straten die zich in het natuurgebied wringen. Het  is echter het Vlaamse stikstofbeleid dat van de aanwezigheid van De Dijlehoeve misschien een probleem maakt. Niet van uitlaatgassen van de auto’s, de schoorstenen van de houtkachels, de verwarming met de fossiele mazout, ….  Jelle en Evelyn van de Dijlehoeve zijn een dynamisch koppel die er alles aan doen om elke dag een vers en gevarieerd aanbod aan te bieden. Een aanbod van eerlijke producten, recht van bij de boer of producent zoals de voorstanders van de korte keten dat graag zien.

   De Heimolen en de Hansbrug

   En nog meer verkavelingen als we door Keerbergen rijden, de maalvaardige Heimolen uit 1706 voorbij, de Tremelobaan over, de Fazantendreef door, tot aan de Dijle en de Oude Hansbrug.

   De brug verbindt Keerbergen met Haacht. “In alle restaurants in Haacht is het lekker tafelen. Streekproducten sieren de kaart en het ‘witte goud’ doet de borden stralen. Haacht zet dan ook het merk ‘Witte Goud’ in de kijker. Haacht, op de snijlijn tussen witloof en asperges, op smaak gebracht met lokaal bier.” (Bron: Gemeente Haacht).

   Van Haacht naar Wespelaar, dat aan de andere kant van de spoorlijn ligt, fietsen we in de vallei van de kronkelende Leibeek op de rand van het Haachts Broek. Omdat het gebied zo waterrijk is, bleef het gespaard van bebouwing.

   Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Witte Goud route (oost), Heimolen, Keerbergen Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Witte Goud route (oost), Hansbrug, Haacht

   Brouwerij Hof ten Dormaal

   Het is niet al (wit) goud dat blinkt langs deze route.  In de Dormaalhoeve in Tildonk, ooit het centrum van de heerlijkheid Lauwendries, is vandaag een levendige hoevebrouwerij en een landbouwbedrijf gevestigd. De familie Janssens gebruikt voor het bier hop en gerst dat ze zelf telen. En ze halen een deel van de energie voor het koken, koelen en bottelen van het bier uit koolzaad van eigen teelt. Zij verwerken ook alle gerstproducten, koolzaadkoek en draf als veevoeder.  In het assortiment van Brouwerij Hof ten Dormaal vinden we het eerste witloofbier van België.  Jammer dat het bedrijf zo weinig open is.

   Het kasteeltje van Tildonk is een blokvormig woonhuis met het jaartal 1642 op de gevel.  De oudste vermelding als “hove Ter Borcht” dateert van 1401. Het rustige Tildonk zelf ligt langs het kanaal Leuven-Dijle. Bij het belevingscentrum ’14-’18 staan we voor een gesloten deur ook als is het donderdag en dus geen sluitingsdag en nog geen 17u.

   Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Witte Goud route (oost), Hoevebrouwerij, Hof ten Dormaal, Haacht Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Witte Goud route (oost), Hoevebrouwerij, Hof ten Dormaal, Haacht Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Witte Goud route (oost), Hoevebrouwerij, Hof ten Dormaal, Haacht Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Witte Goud route (oost), Kasteeltje van Tildonk

   Brussels grondwitloof van Bieke en Danny

   De kwekerij van traditioneel grondwitloof van Bieke & Danny Schoevaerts-Hoogeras is een gesloten bedrijf want ze kopen geen witloofzaad maar gebruiken hun eigen methode voor witloofzaad winning. Door met eigen soorten te werken helpen ze met de instandhouding van de  biodiversiteit. De gronden voor de wortelteelt  zijn niet verder dan 4 km van het bedrijf verwijderd.

   Het witloof groeit op het ritme van de natuur: vroege en late soorten worden niet verwarmd maar groeien op hun eigen ritme. Alleen in de winter worden sommige soorten verwarmd of krijgen extra bedekking. Het doel is om witloof te oogsten, van half september tot april-mei, als een typisch seizoen product.

   bedrijvigheid bedrijvigheid

   Afsluiten door de Wildersedreef

   De fietspaden vanaf het kanaal, door de open velden naar Buken richting Wilder kunnen ons meer bekoren dan de enige witloofteler die we op onze route gevonden hebben en waarvoor we een eind langs de gevaarlijke en drukke Leuvensesteenweg (N26) moesten.

   Het eenvoudige kasteeltje van Wilder werd in laat-classicistische stijl opgericht in 1823. Het is ingeplant in een ruim park met talrijke populieren. In 1629 wordt “Wilre” nog beschreven als een ruim domein dat onder meer een pas opgericht kasteel bevatte. Anno 2023 is het de Golf & Businessclub Kampenhout die ons laat genieten van deze groene omgeving en vooral van de Wildersedreef die ons tot op de rand van Kampenhout brengt.

   Maar waarom zouden we het gezellige clubhuis van de golfclub zomaar voorbijrijden?

   Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Witte Goud route (oost), Wildersedreef, Wilder

   PRAKTISCH

   • Raadpleeg de website van het witloofmuseum “De Krop” voor de openingsuren op https://www.kampenhout.be/contact-dekrop
   • De Dijlehoeve (hoevewinkel) in Keerbergen is gesloten op maandag
   • De Hoevebrouwerij Hof ten Dormaal in Haacht is open op vrijdag vanaf 17u en op zaterdagnamiddag
   • Het Belevingscentrum ’14 – ’18 in Tildonk is gesloten op maandag. Op andere dagen open tot 18 uur (17u in de wintermaanden)
   • Streekproducten naast het witloof en de asperges zijn: witloofbier “Witgoud” van Br. Hof ten Dormaal; bieren van de Br. Haacht; Witloofconfijt van Wildiers; de “Witlov”-bieren van Br. Van Campenhout
   • Logeren kan je in Kampenhout in "B&B Barebeek Sweet Home"; "B&B Bulsomhuys, bed& bike" of "B&B Hof Van Volmersele"

    FOTOGALERIJ

    deel deze fietsroute