Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Hoge Veluwe Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Hoge Veluwe

Bilderberg Klavertje Vier Fietsarrangement

Startpunt: Garderen, Veluwe, Gelderland (NL), Bilderberg Résidence Groot Heideborgh

204 km
13 uur
glooiend
etappes
4 weetjes

Situering

Met het 5-daagse Bilderberg Klavertje Vier Fietsarrangement fietst u van hotel naar hotel door de prachtige Veluwe. U fietst door prachtige bossen, heidegebieden, velden en gezellige dorpjes. De fietsroutes van het Bilderberg Klavertje Vier Fietsarrangement zijn gebaseerd op het Nederlandse fietsroutenetwerk (knooppunten). U kunt de routes ook naar uw eigen hand zetten. Een extra ommetje of juist een kortere weg? Het kan allemaal. Bilderberg Hotels bezorgt u de fietsroutes, de knooppunten en een beschrijving in een mooie folder, bij aankomst in elk hotel.

Elke avond verblijft u in een ander gastvrij Bilderberg hotel, waar u kunt genieten van een driegangenmenu, luxe hotelfaciliteiten en de Bilderbergse gastvrijheid. Zo bent u vijf dagen onderweg en verblijft u in vier verschillende Bilderberg hotels.

Bron: Bilderberg Hotels Fietsroutes

Beoordeling

Het arrangement boeken en je koffers pakken. Eventueel je fietsen op het fietsrek plaatsen. Meer hoef je niet te doen om een mooie korte fietsvakantie te beleven. Alles wordt keurig geregeld door de Bildergerggroep. Ideaal voor wie weinig of geen ervaring heeft met fietsvakanties.

De bezochte hotels zijn uitstekend en gaven aan onze fietsvakantie een grote meerwaarde. De ligging, de diners en de ontbijten, de extra faciliteiten voor wie na het fietsen nog eens in het zwembad wil duiken of van de sauna genieten, de bars en natuurlijk het comfort van het bagagetransport. Een super hotelarrangement met luxueuze kamers.

Het is ook heerlijk fietsen op de Veluwe. Je rijdt voornamelijk langs rustige en verharde of semi-verharde fietspaden, door bossen of heide. Het meest gunstige tijdstip is wanneer de heide bloeit, van half augustus tot half september. Maar ook op andere tijdstippen van het jaar is het de moeite deze fietsroute te rijden en het fietsarrangement te boeken. In de hotels zijn fietsers welgekomen gasten. Je krijgt elke dag je parcours voor de volgende dag in een goed geïllustreerde folder. Je zet wel best zelf de avond voordien je knooppunten op een goed leesbaar lijstje of maak een routegpx op je smartphone of voor je fietsgps.

Er zijn voldoende mogelijkheden om te pauzeren, maar elke dag een hapje en een drankje meenemen voor onderweg blijft wel verstandig. Dranken koelen voor je drinkbus kan in de hotels enkel via de receptie. Er zijn geen koelkasten op de kamers vanuit milieuoverwegingen. Voor het driegangenmenu krijg je elke avond de keuze uit de menukaart met voor- en hoofdgerechten.

Zoek je de betekenis van de sterretjes?
Je vindt de uitleg bij de informatie over de fietsblog op de pagina "over mij".

Beleving:
Bereikbaarheid:
Veiligheid:
Parcours:
glooiend
Stuurvaardigheid:
makkelijk

Totaal:

PLUSPUNTEN

 • De Veluwe
 • De stad Apeldoorn
 • De mooie fietspaden
 • De vele picknickplaatsen
 • De schitterend gelegen Bilderberg hotels
 • Alle hotels hebben een fietsberging met oplaadfaciliteiten voor e-bikes en mogelijkheid tot fietsenhuur
 • Het bagagetransport van hotel naar hotel
 • De heerlijke avonddiners die in het arrangement zijn begrepen
 • Geen grote voorbereidingen nodig, alles wordt voor je geregeld.

MINPUNTEN

 • De Nederlandse automobilist is minder fietsvriendelijk dan de fietspaden zouden doen vermoeden
 • Sommige fietspaden door bossen of heidegebieden zijn nogal smal zeker bij druk fietsverkeer (nieuwe fietspaden zijn doorgaans breder)
Waar kun je starten

Waar kun je starten

Met het arrangement start je in Garderen aan de Bilderberg Résidence Groot Heideborgh. De dag van aankomst wordt er niet gefietst. Het lekkere diner ’s avonds en het eerste ontbijt samen met familie of vrienden is een ideale gelegenheid om in de juiste stemming te komen.

Treinstation
Heb je een fiets gehuurd, dan kan je vanaf station Putten bus107 nemen richting Station Ede-Wageningen. Je stapt uit bij de bushalte Hooiweg. Na 290 meter vind je Bilderberg Résidence Groot Heideborgh aan je rechterzijde. Heb je je eigen fiets mee op de trein dan is het 10 km fietsen van station Putten tot het Bilderberghotel. Fiets naar het centrum van Putten en het knooppunt 20 bij de rotonde. Volg dan de knooppunten 52, 50, 72 en 13. Voor je in Garderen komt, ga je linksaf. Het is dan nog goed 500 meter tot het hotel.
Parkeergelegenheid
We parkeren gratis op het ruime parkeerterrein van de Bilderberg Résidence Groot Heideborgh. Het hotel heeft een ingang aan de kant van de parking. De wagen kan er de hele tijd van de fietsvakantie blijven staan.

4 fietsroutes - 4 Bilderberg hotels

Garderen.
Bilderberg Résidence Groot Heideborgh. Prachtige en rustige ligging. Bosrijke omgeving. Ruime gerieflijke kamer met zithoek en goede bedden. Vriendelijke mensen.

Fietsroute 1 (51 km) langs de schaapskooi van Hoog Buurlo, over glooiende heidevelden. We passeren bij het stoomtreinmuseum en fietsen langs het kanaal naar Apeldoorn.

Apeldoorn.
Bilderberg Hotel De Keizerskroon.
 Naast Paleis Het Loo op wandelafstand van het centrum. Mooie ruime kamer met Vlaamse zenders op de televisie. Vriendelijk personeel.

Fietsroute 2 (48km) door het mooie Apeldoorn, langs de spoorweghalte in Assel. Een zeer bosrijke route met een behoorlijk aantal kilometers over semi-verharde paden.

Bilderberg Hotel Groot Heideborgh Bilderberg Hotel De Keizerskroon Bilderberg Hotel Speulderbos Hotel De Bilderberg

Garderen.
Bilderberg Hotel ’t Speulderbos.
 Alweer een bosrijke en rustige omgeving om te overnachten in een ruime kamer. Voortreffelijk restaurant en vriendelijke service.

Fietsroute 3 (62 km) langs vele campings naar Kootwijkerbroek; over de Ginkelse hei, via Kasteel Doorwerth naar de rand van Oosterbeek.

Oosterbeek.
Hotel De Bilderberg.
Prachtige ligging. Gezellig restaurant en bar. Ruim ontbijtbuffet. Mooie kamers. Vriendelijk personeel.

Fietsroute 4 (43 km) komt langs het interessante Airborne Museum in Oosterbeek en zo je wilt door het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Via Otterlo terug naar Garderen.

 

Boek hier het fietsarrangement.

Aankomst in Garderen

Bij onze aankomst in Résidence Groot Heideborgh kunnen we al meteen genieten van het ruim terras én van een lokaal biertje. Ideaal om de eerste rit voor te bereiden. En met het heerlijke avonddiner, met gerechten die we mogen kiezen uit het menu, zitten we in een perfecte setting om ons in de juiste stemming te brengen.

Een goed bed zorgt voor een goede nachtrust en het zijn de vogels die ons al vroeg wakker fluiten. Na het uitgebreide ontbijt halen we de fietsen uit de fietsberging. We hoeven onze fietsen niet op te tuigen met onze fietstassen. De luxe van een bagagetransport zijn wij niet gewend. We kunnen ons wel inbeelden dat heel wat fietstoeristen dit comfort waarderen.

Al meteen bij het buitenrijden van het kleine Garderen worden we getrakteerd met de stellingmolen ‘De Hoop’ uit 1852. Voor ons Vlamingen zijn molens altijd iets meer bijzonder dan voor Nederlanders. Wij hopen alvast op een schitterende korte fietsvakantie in de Nederlandse Veluwe.

Bilderberg Hotel Groot Heideborgh Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier

Radio Kootwijk zendt niet meer uit

 

Dan fietsen we de Veluwe in.

Kootwijk en wat verderop Radio Kootwijk, wat een vreemde naam, liggen temidden van wat 100 jaar geleden één grote zandvlakte was. Vandaag is er nog maar een klein stukje zandverstuiving over. Het zendgebouw uit 1920 in art-déco-stijl verklaart de naamgeving. Enkele mensen onderhouden de buitenomgeving. Uit een kort gesprek blijkt het om een sociaal project te gaan. Mensen met vroegdementie zorgen samen met enkele vrijwilligers dat de omgeving er steeds netjes bijligt.

Zo ver we kunnen kijken is een aaneenschakeling te zien van zandduinen, gesierd met ribbels en laagjes dankzij het opstuivende zand dat dagelijks nieuwe vormen aanneemt. Typerend voor de Veluwe.

Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Veluwe Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Kootwijk Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Hoog Buurlo Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Hoog Buurlo Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Radio Kootwijk Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Hoog Buurlo Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Radio Kootwijk Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Hoenderloo

Fietsen op de Veluwe

Nergens in Nederland zijn de heidevelden en zandverstuivingen zo uitgestrekt als op de Veluwe. Het is ook de enige streek in Nederland waar edelherten, moeflons en wilde zwijnen voorkomen. Met wat geluk krijg je die misschien ook nog te zien. Niet voor niets heeft de wolf de Veluwe als woongebied uitgekozen bij zijn terugkeer in Nederland. Ook de vos, de zeldzame das, de boommarter, de wezel en tal van andere kleine roofdieren vinden hier hun plek. Nergens anders dan op de Veluwe is zo’n dichte concentratie roofvogels aanwezig. Er broeden honderden paartjes haviken en zelfs de slechtvalk brengt hier ieder jaar een nest jongen groot.

De natuur op de Veluwe is uniek en van grote schoonheid. IJstijden en zandstormen, bebossing en agrarische activiteiten hebben er het huidige aanzien aan gegeven. Heuvels tot meer dan honderd meter, diep uitgegraven sprengen die hun water tussen steile oevers door spoelen, grazige valleien waar de Rijn en de IJssel de natuurlijke grenzen vormen. En midden in dit vaak nog woeste landschap rijst af en toe weleens een middeleeuws kasteel op. Bron (april 2022): Natuurscanner.nl

Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Veluwe
Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Veluwe
Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Veluwe
Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Veluwe
Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Veluwe
Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Nationaal Park Hoge Veluwe
natuur natuur

Kaartje voor de stoomtrein

Klimmend en dalend komen we bij Hoenderloo, een van de meest toeristische dorpen op de Veluwe. Het dorp vormt een toegangspoort tot het Nationaal Park de Hoge Veluwe. Voor ons komt Hoenderloo net op tijd voor een lekkere lunch op het terras van Brasserie Délicat.

We draaien weg van het bekendste natuurpark van Nederland en zetten koers naar Beekbergen. Heerlijk fietsen in de schaduw van de bomen van dit bosrijk gebied. De fietspaden kronkelen zich als een slang door het landschap. In Lieren (Beekbergen) zouden we de stoomtrein kunnen nemen naar Apeldoorn. Maar we vrezen dat op deze oude knar onze fietsen niet welkom zijn. We fietsen dan maar op het mooie fietspad langs het Apeldoorns kanaal dat net als de spoorlijn de verbinding maakt tussen Dieren en Apeldoorn. We doorkruisen deze gezellige stad die ons meer dan eens in verleiding brengt. Niet te verwonderen dat de Koninklijke Familie hier jarenlang heeft gewoond. We worden voor één nacht buren want Bilderberg Hotel De Keizerskroon ligt naast Paleis Het Loo (17de eeuw).

Maar voor we de nacht ingaan, ontspannen we onze spieren eerst nog in het zwembad. Na deze verfrissing worden we opnieuw verwend door de keuken van het hotel. Dit keer laten we ons verrassen. En dat resulteert in een gastronomisch hoogstandje van de chef. Rust vinden we uiteindelijk in de alweer comfortabele bedden en in de stilte van de nacht.

 

Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Veluwe Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Veluwe, Beekbergen, Veluwsche Stoomtrein Mij Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Veluwe, Beekbergen, Veluwsche Stoomtrein Mij Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Veluwe, Beekbergen, Veluwsche Stoomtrein Mij Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Veluwe, Apeldoorns kanaal Bilderberg Hotel De Keizerskroon

Paleis Het Loo moet je zien

We hebben vanochtend eerst Paleis Het Loo bezocht. Een “must see” voor wie van geschiedenis en kastelen houdt. Voldoende gerenoveerd voor een heropening tijdens het Paasweekend van 2022, maar pas in 2023 zullen de plannen helemaal gerealiseerd zijn.

Bij het uitchecken worden we door de vriendelijke dames van de hotelbalie nog verrast met een lunchpakketje met een drankje en wat zoets voor onderweg. We verlaten de stad bij de Naald, het cadeau van de inwoners van Apeldoorn aan het bruidspaar koningin Wilhelmina en prins Hendrik. De stad echt verlaten doen we via het Orderbos. De rechte lanen en wegen laten het oorspronkelijke patroon van de bebossing zien die eind 19de eeuw is gestart.

De spoorlijn loodst ons naar Halte Assel en het eetcafé hier komt mooi gelegen voor een broodjeslunch na deze lange rechte stukken. Halte Assel is van oorsprong een treinstation dat werd geopend op 15 mei 1876. De halte werd vaak gebruikt door Koning Willem III. Vanaf hier ging hij naar zijn jachtslot en Kroondomein Het Loo, wat nu Paleis Het Loo wordt genoemd.

Heb je niet geluncht in Assel, dan kan dat zeker ook nog in Hoog Soeren, misschien zelfs in “Het Jachtslot”. Doe dit zeker als je een iets uitgebreider lunch wilt.

Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Veluwe, Apeldoorn, Paleis Het Loo Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Veluwe, Apeldoorn, Paleis Het Loo, De Naald

Stil in de Echoput

Van het hoge punt van Hoog Soeren naar het dieptepunt van de Echoput, vlakbij de Amerfoortseweg (N344) de oude weg van Londen naar Moskou. Een put met een verhaal die zijn naam geeft aan een voor deze plek buiten proportioneel groot hotel-restaurant. Maar rij niet om voor een bakstenen gebouwtje dat toegang geeft tot de put. Niemand doet moeite om je wegwijs te maken of de deur te openen.

De put is gegraven op last van Lodewijk Napoleon (de broer van) en werd gebruikt voor het drinkwater van de paarden van het leger. Dankzij de diepte van de put is de meest duidelijk hoorbare echo ter wereld ontstaan. In de jaren 50 en 60 was de echoput een bekende toeristische attractie en een populaire bestemming van veel schoolreisjes. Vandaag kijkt niemand er nog naar om.

In lange rechte stukken fietsen we naar het gezellige Elspeet waar we in het Pannenkoekenhuis ‘Anno 1760’ ons laten verwennen met, jawel, een heerlijke pannenkoek.

Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Veluwe Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Veluwe Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Veluwe, Hoog Soeren, echoput Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Veluwe, Elspeet, Pannekoekenhuis Anno 1760

Omrijden langs Staverden

Elspeet is omgeven door bos en heide. Ten noorden van het dorp ligt de Elspeetsche Heide. Oorspronkelijk was dit een bosgebied. Na het kappen van de bomen gebruikten de boeren van Elspeet en omgeving het gebied eeuwenlang voor de schapenhouderij. Door deze begrazing ontstond een uitgestrekt heideveld.

We kunnen van Elspeet in één rechte lijn naar Staverden of we volgen de route en gaan een glimp opvangen van het Elspeetsche heidegebied.  We kiezen voor het origineel en rijden tot knooppunt 73. Zo gaat het van de heide naar het bos en via de oude grafheuvels die in de bestrating zichtbaar zijn gemaakt naar het buurtschap Staverden, de kleinste stad van Nederland, met zijn witte kasteel. Een ommetje waard en een mooi plekje om op een bank te genieten van de zon of bij koud weer van een opkikker in de brasserie. Het Speulderbos is het laatste bos van deze bosrijke route waar we op de rand, het Bilderberg Hotel ’t Speulderbos vinden.

Voor onze derde nacht slapen we opnieuw tussen de bomen. Niet in een hangmat, maar in een goed bed op een confortabele kamer en na een lekker dineetje dat we zelf mochten samenstellen uit de gangbare menukaart. Keer op keer weet Bilderberg ons te verrassen en onze fietsdag op een bijzondere manier af te ronden.

Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Veluwe Bilderberg Hotel Speulderbos

We ruiken de bewoners

 

Na een stevig ontbijt in Bilderberg Hotel ‘t Speulderbos, gaat het op onze derde dag al vroeg zuidwaarts, van Garderen richting Oosterbeek.

Het dorp Garderen vormt de knoop van onze vierdaagse fietsroute. De naam van het dorp zou verwijzen naar zijn ligging op een ‘zandige heuvelrug’. We merken dit aan de glooiingen van het parcours. Over een mooi, maar smal lemen fietspad dalen we af naar de schaapskooi van Boeschoten.

Tussen Garderen en Voorthuizen ligt het Hunnenbos, een vakantieplek voor liefhebbers van campings, blokhutten of chalets. In deze landelijke omgeving staan prachtige oude, fotogenieke ‘boerehoven’. We ademen de ‘boerelucht’ en ruiken soms de bewoners van de grote schuren.

Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Veluwe, Speulderbos Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Veluwe, schaapskooi Boeschoten Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Veluwe, Gelderland Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Veluwe, Gelderland Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Veluwe

Misschien beter gewoon de route volgen

We zijn bijna halfweg van onze dagetappe als we bij knooppunt 75 de uitdaging aangaan om naar het middelpunt van Nederland te fietsen. Een uitdaging want in dit “Lage Land” ligt het middelpunt op een “Gouden Berg”, op één van de toppen (51m)  van de Lunterse Goudsberg.  Een fikse klim tot bij het uitkijkpunt dat uitkijkt over de Gelderse Vallei. Nog even rechtdoor tot rechtover de ingang van Camping De Goudsberg en dan linksaf naar de plek die meer symboliek heeft dan romantiek.

Toch maar een foto nemen en terug bergaf naar het gezellige en autovrije centrum van Lunteren. Tijd voor een aperitiefje of een lunch, als je wat later zou vertrokken zijn.

Ons routeboekje suggereert ons om bij knooppunt 78 een ommetje te doen langs de “De Koepel” in het Luntersche Buurtbosch. We kunnen zeggen dat dit rustplekje op de Galgenberg (33m) is meegegroeid met de bomen die het omringen. Het begin van de aanplant van het bos dateert van 1889. Vandaag is “De Koepel” 22 meter hoog. Wij zijn te vroeg om de koepel te beklimmen want deze gaat pas om 13u open. Wil je graag deze toren bezoeken, dan is het een gouden tip om in Lunteren te lunchen.

Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Veluwe, Goudsberg Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Veluwe, Goudsberg Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Veluwe, Goudsberg, Middelpunt Nederland Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Veluwe, Goudsberg, Middelpunt Nederland Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Veluwe, Goudsberg, Middelpunt Nederland Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Veluwe, De Koepel, Luntersche Buurtbosch

Middelpunt van Nederland

Tot 1935 moeten er drie grote puntige kalender- of zonnewendestenen hebben gestaan op deze plek. De ene zijde van de stenen driehoek wees naar het noord-oosten waar de zon op de langste dag opkomt en de andere zijde wijst naar het zuid-oosten waar de zon op de kortste dag opkomt. Vanaf dit middelpunt zou er in alle windstreken (noord, zuid, oost en west), vóór de drooglegging van de grote IJsselmeerpolders, evenveel land te vinden geweest zijn. In 1965 werd een zwerfsteen met daarop de inscriptie ‘Middelpunt van Nederland’ onthuld. Pas in 2015 kwam men met een nieuwe ‘onderbouwing’ van het middelpunt. De afstanden tussen de vier uithoeken van Nederland zijn van hieruit gelijk. Lunteren ligt even ver van Rottumeroog (NO) als van St. Anna Ter Muiden (ZW) en even ver van Terschelling (NW) als van het Drielandenpunt bij Vaals (ZO). Vandaag liggen er opnieuw drie zwerfkeien op een half verhard plateau omwald met cortensstaal en zorgvuldig uitgelijnd op de zon. Bron: middelpuntvannederland.nl

cultuur cultuur

Ginkelse Heide heeft een geschiedenis

Bij de Doesburgmolen is het gezellig picknicken voor een bejaard koppel. De molen is genoemd naar de buurtschap halverwege Lunteren en Ede. De molen is een grondzeiler omdat de wieken bijna de grond raken en geldt als een van de oudste molens van Nederland. Hij werd vermoedelijk gebouwd rond 1620.

Het befaamde restaurant van Juffrouw Tok, vlakbij de Schaapskooi, gaat pas om 16u30 open. Niet getreurd. Het naastgelegen Pannenkoekenrestaurant “Bloem” zorgt voor een even verrassende, heerlijk hartige, pannenkoek met toppings naar keuze.

Na de pannenkoeken fietsen we de Ginkelse en Edese Heide in, nu een prachtig natuurgebied. Adembenemend. Maar in WOII werden hier duizenden soldaten gedropt om Nederland te bevrijden. En in diezelfde heide kom je plots bij een Belgenmonument dat herinnert aan de vele vluchtelingen die hier tijdens WOI  terecht konden in een “modelkamp”. De Ginkelse Heide heeft een verhaal te vertellen dat we later in het Airborne Museum nog feller te horen zullen krijgen.

Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Veluwe, Doesburgmolen Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Veluwe, Doesburgmolen Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Veluwe, Ginkelse Heide, Juffrouw Tok Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Veluwe, Ginkelse Heide, Pannenkoeken Bloem Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Veluwe, Ginkelse Heide, schaapskooi Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Veluwe, Ginkelse Heide, schaapskooi Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Veluwe, Ginkelse Heide Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Veluwe, Ginkelse Heide, Belgenmonument

WOI en het Belgenmonument

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was de Edese en Ginkelse Heide het toevluchtsoord voor 20.000 Belgische vluchtelingen die na de val van Antwerpen in oktober 1914 naar Nederland waren gevlucht en hier ondergebracht werden in het Vluchtoord Ede.

Het Belgenmonument op de heide bij de Gelderse plaats Ede is een gedenksteen ter nagedachtenis aan het voormalige Belgische vluchtelingenkamp Vluchtoord Ede dat hier van 1915 tot 1918 gevestigd was.

Ondanks alle moderne technieken die waren toegepast bleef het een vluchtoord, waar mensen verbleven die al hun bezittingen hadden achtergelaten en op de vlucht waren gegaan voor het oorlogsgeweld. Men werd opgevangen met meerdere mensen in een barak, niet bepaald ideale woonomstandigheden.

Voor meer informatie klik je hier.

Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Veluwe, Ginkelse Heide, Belgenmonument
historisch historisch

WOII en de Slag om Arnhem

Tijdens de Slag om Arnhem vond een historische luchtlanding plaats op de Ginkelse Heide. De veldslag duurde van 17 tot 25 september 1944 en was onderdeel van Operatie Market Garden, een grote geallieerde operatie met als doel de bruggen over de Maas, Waal en Rijn in Nederland in handen te krijgen.

Hoewel de Slag om Arnhem een van de grootste operaties op Nederlands grondgebied was tijdens de Tweede Wereldoorlog, was het voor de geallieerden grotendeels een nederlaag. De brug over de Rijn kon niet worden ingenomen van de Duitsers. Daardoor slaagde Operatie Market Garden, en daarmee de opmars naar Berlijn, niet.

Bron van dit bericht en meer info vind je hier.

Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Veluwe, Ginkelse Heide, Operatie Market Garden
historisch historisch

Midden-Nederlandroute

Bij Heelsum staat een mooi “Kerkje op de Heuvel”. Het kerkje ligt op een stuwwal naast de Heelsumsebeek. Het is gebouwd vanaf 1517 in een laatgotische stijl. Opdrachtgever was jonker Frederick van Voorst (1480-1535), heer te Doorwerth.

Iets verder komt onze route samen met de LF4, de Midden-Nederlandroute (300km), de fietsroute van Den Haag in het westen naar Enschede in het oosten van Nederland. Wij volgen deze LF-route tot Oosterbeek. Maar eerst gaan we nog een kijkje nemen bij Kasteel Doorwerth. Kasteel Doorwerth is een stoer, middeleeuws kasteel dat ook de belangrijke rivier De Nederrijn overzag. Het kasteel sluit de deuren wel om 17u. Plan je het kasteel te bezoeken, houd dan rekening met de openingsuren.

Langs een pittige “Holleweg” en een slingerende route gaat het verder naar de rand van Oosterbeek waar Hotel De Bilderberg verscholen ligt in de prachtige Veluwse bossen. Zonder enige discussie hebben alle hotels van de voorbije dagen ons telkens weten te verrassen. Vanavond was het “Julia’s Kitchen” die ons, na een lange fietsdag, een smakelijk diner wist voor te schotelen. En als wijnliefhebbers hebben we zeker geapprecieerd dat ook een lekker wijntje steevast bij het aanbod van een Bilderberghotel hoort.

Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Veluwe, Heelsum, Kerkje op de Heuvel Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Veluwe, Heelsum, Kerkje op de Heuvel Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Veluwe Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Veluwe, Kasteel Doorwerth Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Veluwe, Kasteel Doorwerth Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier Hotel De Bilderberg

Slag om Arnhem

 

Voor onze laatste dag hebben we een bezoek gepland aan het Airborne Museum in Oosterbeek op enkele honderden meters van het hotel. We zijn ook in de buurt van Arnhem. Hier is in de oorlog fel gevochten. Het museum is een “moeten-we-gezien-hebben” nu we hier zo dicht bij Arnhem zijn. Het verhaal van de oorlog moet ons blijven verbazen. Vrede is zo fragiel. We rekenen voor het bezoek op anderhalf uur. Best te doen. Er blijft in de namiddag voldoende tijd voor de laatste 40 km van onze fietsvierdaagse.

We hadden het al gezien in het museum, maar de oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest, op de rand van Oosterbeek, grijpt nog meer naar de keel. Het Arhems Oorlogsmuseum fietsen we voorbij hoewel we ons kunnen indenken dat ook voor dit museum wel interesse kan bestaan.

Wij kijken uit naar de passage door de Hoge Veluwe waarvoor we vooraf tickets hebben besteld.

Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Veluwe, Oosterbeek, Hotel De Bilderberg Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Veluwe, Oosterbeek, Airborne museum Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Veluwe, Oosterbeek, Airborne museum Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Veluwe, Oosterbeek, Airborne museum Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Veluwe, Oosterbeek, Airborne museum Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Veluwe, Oosterbeek, Airborne War Cemetery Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Veluwe, Oosterbeek, Airborne War Cemetery

Nationaal Park De Hoge Veluwe

 

Bij de ingang Schaarsbergen van het Nationaal Park De Hoge Veluwe verlaten we de knooppuntenroute en kiezen voor een alternatieve route door het park, de groene schatkamer en één van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van Nederland.

We hebben zelf een parcours uitgestippeld over mooie fietspaden, richting Otterloo. Het begint met bos, dan volgt de heide met weidse panorama’s en heel even wanen we ons zelfs in een woestijngebied.

Wat is het heerlijk langzaam fietsen hier. We genieten van elke kilometer. Deze passage is niet gratis, maar zeker de moeite waard.

Volg je ons of volg je de knooppunten, we zien elkaar hoedanook terug in Otterloo, “Het bruisende hart van de Veluwe”.

Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Nationaal Park Hoge Veluwe Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Nationaal Park Hoge Veluwe Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Nationaal Park Hoge Veluwe Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Nationaal Park Hoge Veluwe Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Nationaal Park Hoge Veluwe Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Nationaal Park Hoge Veluwe Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Nationaal Park Hoge Veluwe

Grootste drijfzandgebied van West-Europa

 

In Otterloo is het tijd voor een lunch. Wij kiezen voor het zonnige terras van De Waldhoorn.

Van Otterloo naar Harskamp fietsen we in een open landschap van landerijen en akkerbouw. Dit blijft zo ook een eind voorbij Harskamp tot we door de Harskamperdennen fietsen. De Harskamper grove den werd in 1850 geplant om als windbreker te dienen en het oprukken van het zand te vertragen. Eens door het bos zijn we bij de oostelijke heidevlaktes van het Kootwijkerzand, het grootste drijfzandgebied van West-Europa! Hier kunnen we nog zien hoe de Veluwe er meer dan 100 jaar geleden uitzag.

Terug in Garderen komen we in de gekende omgeving rond Bilderberg Résidence Groot Heideborgh waar deze schitterende fietsvierdaagse begon en waar de wagen op ons wacht voor de terugreis. Maar eerst nog een laatste glas op het terras. Santé!

Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Nationaal Park Hoge Veluwe Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier, Nationaal Park Hoge Veluwe Fietsvakantie, fietsroute, fietsblog, review, Bilderberg Klavertje Vier

PRAKTISCH

 • Reserveer tijdig je fietsarrangement via een klik bij de bronmelding van deze route (bovenaan)
 • Bekijk de Gelderlandse streekproducten op geldersestreken.nl/thema/streekproducten/
 • Plaspauze onderweg? Vind toiletten via de app HogeNood.
 • Museumstation Beekbergen. Bekijk de rijdagen van de stoomtrein op stoomtrein.org
 • Reserveer vooraf je tickets voor Paleis Het Loo; gesloten op maandag.
 • Reserveer je tickets voor een bezoek aan Kasteel Doorwerth; gesloten op maandag
 • Reserveer je trickets voor een bezoek aan het Airborne Museum in Oosterbeek; alle dagen open.
 • Reserveer je tickets voor een passage door het Nationaal Park De Hoge Veluwe; alle dagen toegankelijk.

FOTOGALERIJ

deel deze fietsroute