Bulskampveld fietsroute

Startpunt: Beernem, Provincie West-Vlaanderen, Brugse Ommeland, Lippensgoed-Bulskampveld, Parking Het Aanwijs, Wingenesteenweg

43 km
3 uur
vlak
lus
3 weetjes

Situering

We fietsen in het Brugse Ommeland. De fietsroute verkent de ruimere omgeving van het Bulskampveld, een parklandschap ten zuidoosten van Brugge, dat gedomineerd wordt door bossen en landgoederen.

Naast het Bulskampveld passeer je ook het Blekkersbos-Hooggoed in Aalter en het Kampveld-Rooiveldbos in Oostkamp.

Op de terugweg fiets je langs de mooie oevers van het kanaal Brugge-Gent.

Bron: Visit West-Vlaanderen, Bulskampveldfietsroute

Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Bulskampveld

Beoordeling

Heide en bos vind je ook in West-Vlaanderen. Het parklandschap Bulskampveld is een schitterende fietsomgeving die de vergelijking met Limburg zeker kan doorstaan. En nog makkelijk bereikbaar ook. De E40 die België in twee snijdt, komt zo goed als aan de poort van het Bulskampveld voorbij. Je fietst langs rustige wegen. Sommige zijn onverhard en vergen dus wat meer stuurvaardigheid om de putten of plassen te vermijden. Jammer is het gebrek aan degelijke horeca die ook rekening houdt met het fietstoerisme tijdens de week. Picknicktafels zouden dit tekort deels kunnen opvangen, maar die staan er nauwelijks of, op weinig interessante plaatsen zoals in Hertsberge naast een elektriciteitscabine (6/2/2020).

Wij fietsten een variant van deze route in 2020 van 43 km. Van deze oudere variant vind je de routegegevens bij de downloads van deze routepagina. Visit West-Vlaanderen heeft de route ondertussen aangepast en uitgebreid naar 56,2 km. De beoordeling en de beschrijving handelen nog over de oudere variant uit 2020.

Beleving:
Bereikbaarheid:
Veiligheid:
Parcours:
vlak
Stuurvaardigheid:
gemiddeld

Totaal:

PLUSPUNTEN

 • Het Domein Lippensgoed-Bulskampveld
 • Mooie natuur met bossen en heide
 • Het kanaal Gent-Brugge
 • Het uitkijkpunt langs het kanaal met het verhaal van de Slag van het Beverhoutsveld
 • Het ruim aanbod aan overnachtingsmogelijkheden in de buurt

MINPUNTEN

 • Weinig horeca die inspeelt op het doordeweekse fietstoerisme
 • Een gebrek aan goed geplaatste picknicktafels
Waar kun je starten

Waar kun je starten

Je start je fietstocht aan het 300 ha groot provinciedomein Lippensgoed-Bulskampveld. Je kan er voor of na je fietstocht terecht voor een hapje of een drankje in de gelijknamige tea-room (kijk toch eens bij de praktische tips). De route is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes.

Treinstation
De stations van Beernem en Oostkamp liggen beide in de onmiddellijke omgeving van de route op de Lijn 50a (Brussel-Oostende/ Blankenberge/ Knokke/ Zeebrugge). Er is wel maar één trein per uur. Het station Oostkamp ligt op amper 350m van de route via de Patersonstraat aan de andere kant van het stationsgbouw. Je bent meteen bij het Kanaal Gent-Brugge. Het station Beernem ligt 1,5km van de route en sluit aan op de route bij het St.-Amandusinstituut, via de (drukke) Wingenesteenweg (N370).
Parkeergelegenheid
Parkeer de wagen op de parking "Het Aanwijs" aan de Reigerlostraat te Beernem. De parking is makkelijk bereikbaar vanaf de E40, afrit Beernem.

Vrouw Rotsaert en van den Bogaerde paerde in t jaer negen en veertig

‘Aanwijs’ is een vreemde naam voor een parking. De naam verwijst dan ook naar een oude richtingwijzer op het vijfwegenpunt. Ik kies de richting Beernem. Aan mijn linkerzijde ligt het St.-Amandusinstituut, één van de belanrijkste psychiatrische instellingen van België.

De knooppuntroute stuurt me bij de eerste straat naar rechts, maar voor ik bij het kasteel Reygerlo kom, wil ik een kijkje nemen op de hoeve ‘Goed van den Bogaerde’ (1784) en neem het eerste straatje links. Boven de deur herinnert een bord ons dat “vrouw Rotsaert en van den Bogaerde in ’t jaer negen en veertig (1749) paerde (trouwde)’.

Het bewoonde kasteel Reygerlo is nauwelijks te zien tussen de bomen. Zigzaggend rij ik tussen met beuk en eik omzoomde dreven. Aan het zogenaamde “Kasteel Schuurlo” hangt een heel verhaal vast over de oorlog, maar wat ik nu nog zie, is een in 1931 heropgebouwd neotraditioneel kasteeltje.

Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Bulskampveld St.-Amandus Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Bulskampveld Hoeve Goed van den Bogaerde Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Bulskampveld Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Bulskampveld Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Bulskampveld Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Bulskampveld

Grooten Herwegh van Ghent nar Brugghe

Bij de kerk van Maria-Aalter herinnert een stillistisch beeld van een bietenrooier en een grote kantklos aan de harde 19de eeuw toen landarbeiders uit deze arme zandstreek naar Noord-Frankrijk in de bietenteelt gingen werken. De kantklos symboliseert de thuisnijverheid van de achterblijvende echtgenotes.

Tussen de villa’s van het deels verkavelde Blekkerbos ligt het Kasteel Blekkervijver en het Domein Menas van de Broeders van Liefde. Een oase van rust.

Vroeger was het hier een zandige heide die lang geleden door de Jezuïeten werd bebost. En nog veel vroeger moeten hier volgens kaarten uit de 17de eeuw Romeinen zijn gepasseerd langs de ‘Grooten Herwegh van Ghent nar Brugghe’. Ik volg dit smalle betonwegje 4,5 km terwijl ik me moeilijk kan voorstellen dat hier grote legers zouden langs gemarcheerd hebben.

Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Bulskampveld Maria-Aalter bietenrooier beeld Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Bulskampveld Domein Menas Kasteel Blekkervijver Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Bulskampveld Domein Menas Kasteel Blekkervijver Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Bulskampveld Blekkerbos Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Bulskampveld Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Bulskampveld Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Bulskampveld Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Bulskampveld

Badmuts en BH’s

Een anekdote verteld door broeder René. “Novicen en jonge broeders mochten vroeger niet gaan zwemmen, maar als jonge gast vind je natuurlijk altijd manieren om de dingen die je niet mag, toch te doen. De jonge broeders wisten dat de overste hen goed in de gaten hield. Dus zochten ze een manier om hen een beetje op afstand te houden. Als ze gingen zwemmen in de vijver, verstopten ze hun habijt tussen de struiken en trokken een badmuts en een bh aan. De overste dacht dan dat het vrouwen waren die in de vijver zwommen waardoor hij niet dichterbij durfde te komen. Ik was daar natuurlijk niet bij hé!” Bron: Domein Menas, Broeders van Liefde

cultuur cultuur

Bossen van het Vagevuur

Het bos verandert voor een korte tijd in een open veld: ‘Het Sint-Pietersveld’. Eeuwenlang was dit een desolaat gebied van heide en vennen tot in 1836 enkele investeerders hier probeerden een suikerfabriek met bijhorende bietenvelden uit de grond te stampen. De fabriek stond waar later het St.-Amandusinstituut werd gebouwd.

Van de “heide” naar de ‘Bossen van het Vagevuur’. Langs rechte stukken over de halfverharde Bruggeweg, kom ik opnieuw op het Domein Lippensgoed-Bulskampveld. Deze lange rechte dreef noemt men in de volksmond de ‘Oude Gravier’ (de oude grindweg). Via een paar haakse bochten kom ik eerst in de Kasteeldreef en dan bij de kerk van Hertsberge en Café ’t Oud Gemeentehuis. De Kasteeldreef verraadde het al, in Hertsberge staat een kasteel. Wat je ervan kunt zien, ziet er wat verwaarloosd uit. Het is in privé handen en hoegenaamd niet te bezichtigen.

Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Bulskampveld Bossen van het vagevuur Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Bulskampveld Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Bulskampveld Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Bulskampveld Lippensgoed Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Bulskampveld Lippensgoed Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Bulskampveld

Kasteel van Hertsberge

Ooit was dit het minder luxueuse onderkomen van de 12de eeuwse Proosdij van Hertsberge. Deze kloostergemeenschap was bedoeld als strafkolonie voor monniken die zich niet aan de voorschriften van de Heilige Stoel hielden. De gestrafte monniken werden tot zware handenarbeid verplicht: ontginnen van de heidevelden, droogleggen van moerassen en vijvers en aanplanten van bomen in het ruige Bulskampveld. De oude kloosterkapel maakt nu deel uit van het kasteel. Bron: Westtoer, Fietsroute Bulskampveld ©2013

historisch historisch

De Slag van het Beverhoutsveld

Het kasteel van hertsberge ligt in de vallei van de Hertsbergebeek. Dit valleigebeid is één van de gaafste landschappen van de hele provincie. Na een eerste oversteek van de beek kom ik bij het Rooiveld- en Kampveldbos, twee oude heidevelden. Het is niet de eerste keer dat de natuur mij hier het gevoel geeft in Limburg te fietsen, een natuur met heiderestanten en aangeplante bospartijen.

De Hertsbergsebeek mondt uit in de Rivierbeek die ik twee keer te zien krijg. Tussen de Rivierbeek en de Bornebeek in, fiets ik in de richting van het kanaal Gent-Brugge-Oostende. Wanneer ik over de autostrade en de spoorweg ben, kom ik in de Gevaartsestraat. De straat herinnert ons aan Lamsin Gevaert die in de 15de eeuw in Beernem de veerdienst verzorgde over het kanaal. Langs het jaagpad van het kanaal is het heerlijk fietsen – 36 km van Gent. Ik stop bij het uitkijkpunt over de omgeving en lees er het relaas van de Slag van het Beverhoutsveld.

Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Bulskampveld vallei Zuidleie Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Bulskampveld vallei Zuidleie Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Bulskampveld vallei Zuidleie Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Bulskampveld vallei Zuidleie Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Bulskampveld Kanal Gent Brugge Oostende Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Bulskampveld vallei Zuidleie Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Bulskampveld vallei Zuidleie Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Bulskampveld Slag van het Beverhoutsveld Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Bulskampveld Slag van het Beverhoutsveld

Een kanaal met een verhaal

Het kanaal Brugge-Gent behoort tot de oudste scheepvaartwegen van België. Van Brugge tot Beernem werd de vaarweg grotendeels gegraven in de bedding van de vroegere Zuidleie, een natuurlijke waterloop die in verbinding stond met het Zwin. Met het uitdiepen van deze middeleeuwse rivier werd reeds vroeg begonnen. In 1379 hadden de delvers Beernem bereikt, toen de Gentse Witte Kaproenen hen overvielen. De Gentenaren dachten immers dat de nieuwe vaarweg het waterpeil voor de voor hen zo belangrijke Leie, ongunstig zou beïnvloeden. De ruzie ontaardde in een serieuze veldslag: in 1382 versloegen de Gentenaren de Bruggelingen in de slag van het Beverhoutsveld en meteen werden de graafwerken definitief stilgelegd.

Ruim 200 jaar duurde het vooraleer de werken werden hervat. In 1621 waren de werkzaamheden zo ver gevorderd dat men de dijken kon doorsteken. Mettertijd verzorgden trekschuiten een dagelijkse verbinding tussen Gent en Brugge. Echt snel ging het niet, want paarden of stoere kerels moesten de boten vooruit slepen. Bron: Westtoer, Fietsroute Bulskampveld ©2013

Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Bulskampveld Kanal Gent Brugge Oostende
Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Bulskampveld Kanal Gent Brugge Oostende
Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Bulskampveld Kanal Gent Brugge Oostende
Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Bulskampveld Kanal Gent Brugge Oostende
Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Bulskampveld Kanal Gent Brugge Oostende
Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Bulskampveld Kanal Gent Brugge Oostende
historisch historisch

Het kasteel "Drie Koningen"

Bij het uitnodigend terras van d’Halve Maene verlaat ik het kanaal en zwenk ik af naar mijn startplaats.

Bij het kruispunt met de Wellingstraat word ik nog eens verrast door het mooi ogende kasteel in empirestijl “Drie Koningen”. Een imposant kasteel in neoclassicistische stijl. Het kasteel “Drie Koningen” werd in 1802 gebouwd door baron de Serret van Outryve in een gebied dat oorspronkelijk volledig toebehoorde aan de paters karmelieten. Het kasteel werd gebouwd op de meest verheven heuvel zogenaamd “de Hooge Maere” van het domein Bulskampveld, naar verluidt deels met bouwmaterialen afkomstig van de verwoeste Sint-Donaaskerk te Brugge.

Ik maak nog een klein ommetje naar het Kasteel Bulskampveld waar het bezoekerscentrum is gevestigd. Vriendelijke dames helpen me wegwijs. Om een biertje te proeven van de Beernemse streekbrouwerij Rostune zal ik nog eens moeten terugkeren.

Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Bulskampveld Kasteel Drie Koningen Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Bulskampveld Kasteel Drie Koningen Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Bulskampveld Hoeve Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Bulskampveld Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Bulskampveld Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Bulskampveld Fietsroute fietsblog review fietslus fietsverslagen Bulskampveld

PRAKTISCH

 • Provinciedomein Bulskampveld is toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang
 • Het Bezoekerscentrum van Bulskampveld is dagelijks open van 13u30 tot 16u30 (17u30 vanaf de Paasvakantie); vrijdag gesloten; meer info op de website
 • Urban Café Bulscampveld is op maandag en dinsdag gesloten
 • Koffiehuis Touché in Maria-Aalter is alle dagen open
 • Gastro Boutique Raffiné in Hertsberge is gesloten op maandag en dinsdag
 • Logeren kan je in Beernem in B&B Het Soete Water of in Hotel Ten Lande; in Hertsberge in B&B De Heerlijkhyd; in Oostkamp in B&B De Camerling, B&B Stee 23; in Hotel Het Raetshuijs of B&B Hoeve Westdijk; in Ruiselede in B&B Castel ’t Haantje; in Wingene in B&B Het Brembos

FOTOGALERIJ

deel deze fietsroute