PLUSPUNTEN
- de passage in Gouda met al zijn toeristische mogelijkheden
- de schilderachtige omgeving
- de mogelijkheden om te picknicken
- de mooie fietspaden
Rondom Gouda kun je de rust en de ruimte opzoeken van de Krimpenerwaard. Het is hier heerlijk fietsen met weidse uitzichten over de graslanden die door koeien worden begrazen. Fietsen door de polder en langs de Lek.
De Krimpenerwaard heeft karakteristieke oude dorpjes, zoals het pittoreske Vlist met zijn monumentale zeventiende-eeuwse boerderijen. Ook in Haastrecht is het historische aangezicht bewaard gebleven. Het is fietsen door de Reeuwijkse Plassen die in de achttiende eeuw zijn ontstaan door turfwinning. De turf werd onder meer gebruikt door pottenbakkerijen en bierbrouwers in Gouda. Vanaf de dijk die midden door de plassen loopt, heb je mooie uitkijkjes over het water. In Gouda beleef je in het oude centrum de sfeer van vervlogen tijden.
Bron: route.nl - Genieten van Gouda en de Krimpenerwaard, fietsroute 139240
De route start in Ammerstol, een deelgemeente van Krimpenerwaard en een plaats die enkel met de wagen bereikbaar is. Een alternatief is starten in Gouda zelf, waar de reis- en logeerfaciliteiten veel ruimer zijn. Waar je ook start, de belevingswaarde van deze fietsroute is bovenmaats. Je fietst voor het grootste deel over prachtige fietspaden of landelijke wegen waar je enkel voor fietsers en voetgangers moet oppassen. De route is vlak en makkelijk te rijden. Je moet enkel op de sommige smallere dijkpaden wat extra opletten. Een topper!
***** is een route die je ooit moet gereden hebben
**** is een route die een verplaatsing waard is
*** is een route die de moeite is als je in de buurt bent
** is een route die je kunt proberen maar wij hebben niet genoten
* is een route die je hier niet zal vinden
De route volgt de fietsknooppunten en start in Ammerstol aan de Lek. Gezien de route ook in Gouda voorbijkomt, kan de stad een alternatieve startplaats zijn. In Gouda zijn de reis- en logeerfaciliteiten zeer ruim. En Gouda heeft een treinstation.
Misschien koppel je aan de fietsroute een verblijf in een of ander logies aan de rand van de stad, zoals wij hebben gedaan. Wij logeerden bij Hotel Arendshoeve in Bergambacht (Krimpenerwaard). Een uitstekend hotel, met een zeer ruime parking en een zeer goed vertrekpunt voor deze fietsroute. De fietsroute die vertrekt bij dit hotel (46km) kan je downloaden via deze blog.
De naam Ammerstol (Ammers-tol) komt van de plaats waar tolbelasting werd geheven. Ammerstol kreeg in 1322 stadsrechten, maar omdat dit te duur werd bevonden, bleef Ammerstol toch een dorp. De economie dreef in die tijd op de zalmhandel. In Ammerstol was een visafslag die in het begin van de 15e eeuw naar de naburige stad Schoonhoven werd verplaatst; in de 18e eeuw kwam de visafslag weer terug. Tevens waren er veel mandenmakers actief. Later bloeide Schoonhoven uit tot een stad omdat Ammerstol zijn stadsrechten niet benutte. Toen er op de Lek geen zalm meer was in de jaren 1920, werden de activiteiten verplaatst en kwamen er veel grondwerkers in het dorp. In 1985 ging Ammerstol op in de gemeente Bergambacht. Op 1 januari 2015 ging de plaats samen met de gemeente op in de gemeente Krimpenerwaard. Bron: Wikipedia (geraadpleegd in juni 2019).
De Reeuwijkse plassen zijn dertien plassen tussen Bodegraven en Gouda, ten oosten van het dorp Reeuwijk. Ze zijn van elkaar gescheiden door smalle weggetjes. De plassen hebben allemaal een rechthoekige vorm, waarin de vroegere verkaveling van de veengronden uit de tijd van de ‘Grote Ontginning’ nog valt te herkennen. De totale oppervlakte is circa 735 hectare. De meeste plassen zijn in de 18e eeuw ontstaan door turfwinning. Het veen werd tot ver onder het grondwaterpeil weggebaggerd, om te worden gedroogd tot turf die werd opgestookt door de pottenbakkerijen en bierbrouwerijen van Gouda.