Fietsroute fietsblog review Gouda Krimpenerwaard Marktplein

Genieten van Gouda en de Krimpenerwaard

Startpunt: Ammerstol, Krimpenerwaard, Zuid-Holland, Het Gebouw Ammerstol, eetcafé aan de Lek

53 km
3.5 uur
vlak
lus
2 weetjes

Situering

Rondom Gouda kun je de rust en de ruimte opzoeken van de Krimpenerwaard. Het is hier heerlijk fietsen met weidse uitzichten over de graslanden die door koeien worden begrazen. Fietsen door de polder en langs de Lek.

De Krimpenerwaard heeft karakteristieke oude dorpjes, zoals het pittoreske Vlist met zijn monumentale zeventiende-eeuwse boerderijen. Ook in Haastrecht is het historische aangezicht bewaard gebleven. Het is fietsen door de Reeuwijkse Plassen die in de achttiende eeuw zijn ontstaan door turfwinning. De turf werd onder meer gebruikt door pottenbakkerijen en bierbrouwers in Gouda. Vanaf de dijk die midden door de plassen loopt, heb je mooie uitkijkjes over het water. In Gouda beleef je in het oude centrum de sfeer van vervlogen tijden.

Bron: route.nl - Genieten van Gouda en de Krimpenerwaard, fietsroute 139240

Fietsroute fietsblog review Gouda Krimpenerwaard fietsers

Beoordeling

De route start in Ammerstol, een deelgemeente van Krimpenerwaard en een plaats die enkel met de wagen bereikbaar is. Een alternatief is starten in Gouda zelf, waar de reis- en logeerfaciliteiten veel ruimer zijn. Waar je ook start, de belevingswaarde van deze fietsroute is bovenmaats. Je fietst voor het grootste deel over prachtige fietspaden of landelijke wegen waar je enkel voor fietsers en voetgangers moet oppassen. De route is vlak en makkelijk te rijden. Je moet enkel op de sommige smallere dijkpaden wat extra opletten. Een topper!

***** is een route die je ooit moet gereden hebben
**** is een route die een verplaatsing waard is
*** is een route die de moeite is als je in de buurt bent
** is een route die je kunt proberen maar wij hebben niet genoten
* is een route die je hier niet zal vinden

Beleving:
Bereikbaarheid:
Veiligheid:
Parcours:
vlak
Stuurvaardigheid:
makkelijk

Totaal:

PLUSPUNTEN

  • de passage in Gouda met al zijn toeristische mogelijkheden
  • de schilderachtige omgeving
  • de mogelijkheden om te picknicken
  • de mooie fietspaden

MINPUNTEN

  • alleen op donderdagvoormiddag is er een traditionele kaasmarkt in Gouda
Waar kun je starten

Waar kun je starten

De route volgt de fietsknooppunten en start in Ammerstol aan de Lek. Gezien de route ook in Gouda voorbijkomt, kan de stad een alternatieve startplaats zijn. In Gouda zijn de reis- en logeerfaciliteiten zeer ruim. En Gouda heeft een treinstation.

Misschien koppel je aan de fietsroute een verblijf in een of ander logies aan de rand van de stad, zoals wij hebben gedaan. Wij logeerden bij Hotel Arendshoeve in Bergambacht (Krimpenerwaard). Een uitstekend hotel, met een zeer ruime parking en een zeer goed vertrekpunt voor deze fietsroute. De fietsroute die vertrekt bij dit hotel (46km) kan je downloaden via deze blog.

Bergambacht of Ammerstol

Onze route start in Bergambacht bij het Hotel Arendshoeve. Een zeer ruim hotel met een fietshok, restaurant en ruime kamers. Vlak naast het hotel staat een oude windmolen met onderaan een pannenkoekenrestaurant waar zowel zoete als hartige pannenkoeken worden geserveerd.

Vanaf Hotel Arendshoeve rijden wij meteen richting knooppunt 34 (zie route bij downloads). Onze route wordt zo 7 km korter. Je kan ook kiezen om door het dorp richting knooppunt 76 in Bergstoep te rijden, 2,5 km verder. Neem je dit extraatje erbij dan wordt de route 5 km langer. Bij knooppunt 76 rij je richting knooppunt 37 en kom je voorbij Ammerstol en eetcafé Het Gebouw, waar de routemaker de route liet aanvangen.

Fietsroute fietsblog review Gouda Krimpenerwaard Fietsroute fietsblog review Gouda Krimpenerwaard vlist

Waar tolbelasting werd geheven

De naam Ammerstol (Ammers-tol) komt van de plaats waar tolbelasting werd geheven. Ammerstol kreeg in 1322 stadsrechten, maar omdat dit te duur werd bevonden, bleef Ammerstol toch een dorp. De economie dreef in die tijd op de zalmhandel. In Ammerstol was een visafslag die in het begin van de 15e eeuw naar de naburige stad Schoonhoven werd verplaatst; in de 18e eeuw kwam de visafslag weer terug. Tevens waren er veel mandenmakers actief. Later bloeide Schoonhoven uit tot een stad omdat Ammerstol zijn stadsrechten niet benutte. Toen er op de Lek geen zalm meer was in de jaren 1920, werden de activiteiten verplaatst en kwamen er veel grondwerkers in het dorp. In 1985 ging Ammerstol op in de gemeente Bergambacht. Op 1 januari 2015 ging de plaats samen met de gemeente op in de gemeente Krimpenerwaard. Bron: Wikipedia (geraadpleegd in juni 2019).

historisch historisch
Fietsroute fietsblog review Gouda Krimpenerwaard kaarsrecht Fietsroute fietsblog review Gouda Krimpenerwaard water

Krimp betekent rivierbocht

Van Ammerstol gaat het via een kaarsrecht pad richting Vlist. Dit pad komt voorbij knooppunt 34 waarop je rechtstreeks kan aansluiten vanuit Bergambacht. Wij hebben gekozen om via knooppunt 33 en 32 te rijden om uit te komen bij het fiets- en eetcafé De Vlist in Vlist. Een mooi en ruim terras met een aantrekkelijke menukaart. Verderop in Vlist, genoemd naar het gelijknamige riviertje dat er stroomt, zijn er nog mogelijkheden om iets te drinken of te eten.

We rijden op de westelijke kant van de Krimpenerwaard, een gebied dat wordt omsloten door de Hollandse IJssel, de Lek en de Vlist. ‘Krimp’ betekent rivierbocht en een ‘waard’ is een geheel door rivieren omgeven stuk land.

Een boezem voor de polders

We volgen het riviertje de Vlist tot in Haastrecht waar het uitmondt in de Hollandsche IJssel. De Vlist is een veenrivier en werd vroeger gebruikt als boezem voor de polders rondom het riviertje. Kanovaarders genieten op de rivier van het rustig kabbelende water. Zo heeft iedereen zijn plezier. Wij genieten van het ongestoord fietsen.

Haastrecht is klein en aaibaar. Het is één van de mooiste dorpen van Zuid-Holland. Het water in en rond Haastrecht, de mooie typische oude Hollandse gevels en de relaxte sfeer, maken van dit dorp een populaire plek.

We zijn nu vlakbij Gouda, maar maken nog een ommetje via de Reeuwijkse Plassen. We fietsen over de dijken die tussen de plassen lopen en zelfs hier staan nog mooie huizen, op de rand van het water.

Fietsroute fietsblog review Gouda Krimpenerwaard vlist zeilboot Fietsroute fietsblog review Gouda Krimpenerwaard molen

Reeuwijkse plassen

De Reeuwijkse plassen zijn dertien plassen tussen Bodegraven en Gouda, ten oosten van het dorp Reeuwijk. Ze zijn van elkaar gescheiden door smalle weggetjes. De plassen hebben allemaal een rechthoekige vorm, waarin de vroegere verkaveling van de veengronden uit de tijd van de ‘Grote Ontginning’ nog valt te herkennen. De totale oppervlakte is circa 735 hectare. De meeste plassen zijn in de 18e eeuw ontstaan door turfwinning. Het veen werd tot ver onder het grondwaterpeil weggebaggerd, om te worden gedroogd tot turf die werd opgestookt door de pottenbakkerijen en bierbrouwerijen van Gouda.

Fietsroute fietsblog review Gouda Krimpenerwaard plassen Reeuwijk
Fietsroute fietsblog review Gouda Krimpenerwaard plassen Reeuwijk dijk
Fietsroute fietsblog review Gouda Krimpenerwaard plassen Reeuwijk waterlelies
natuur natuur

De beroemdste kaas ter wereld

Gouda is wereldberoemd om haar Gouda kaas, siroopwafels, kaarsen, pijpen en aardewerk. Volgens de stad en de inwoners heeft Gouda de beroemdste kaas ter wereld.

Gouda is een compacte stad met grachten en hofjes, veel bezienswaardigheden, authentieke winkeltjes en kleine middeleeuwse straatjes. We pauzeren voor een drankje op de markt en maken tijd voor een wandeling.

Het historisch centrum van de stad is prachtig bewaard gebleven.  De twee bekendste monumenten van de stad zijn het Oude stadhuis en de Sint-Janskerk.  Door de stad heen zijn er gezellige restaurants en cafeetjes te vinden waar je even bij kan komen van alle indrukken.

Fietsroute fietsblog review Gouda Krimpenerwaard Gouda kaaswinkel Fietsroute fietsblog review Gouda Krimpenerwaard Gouda kaasbollen Fietsroute fietsblog review Gouda Krimpenerwaard Gouda centrum stadhuis Fietsroute fietsblog review Gouda Krimpenerwaard Gouda centrum fietsstalling Fietsroute fietsblog review Gouda Krimpenerwaard Gouda centrum erfgoed Fietsroute fietsblog review Gouda Krimpenerwaard Gouda centrum haven varend erfgoed
Fietsroute fietsblog review Gouda Krimpenerwaard Gouda centrum gouds plateel Fietsroute fietsblog review Gouda Krimpenerwaard Gouda stellingmolen slot Fietsroute fietsblog review Gouda Krimpenerwaard molen Vlist

Genieten van een prachtige fietstocht

We verlaten de stad via de Gouwe. Aan de rand van de stad, net buiten het historische centrum, staat de stellingmolen ’t Slot, die uitkijkt over de Hollandse IJssel. De eerste versie van deze molen is gebouwd in de zestiende eeuw. De huidige molen stamt uit het begin van de negentiende eeuw.

Bij knooppunt 10 duiken we opnieuw de Krimpenerwaard in. Met nog meer kaarsrechte fietspaden. Zorg dat je voldoende gegeten en gedronken hebt, want hier zijn geen cafeetjes meer te vinden. Bij knooppunt 24 moeten we een keuze maken. Wij zijn gestart in Bergambacht en gaan hier eerst linksaf en dan rechtsaf. De originele route richting Ammerstol volgt knooppunt 36 en 60 tot bij de Lek. Via de oever van de Lek kom je bij Ammerstol. Wij zijn ondertussen gearriveerd in Bergambacht en zitten al op het terras van het hotel na te genieten van deze prachtige fietstocht.

PRAKTISCH

  • van april t/m augustus vindt elke donderdagochtend op de Markt de traditionele kaasmarkt plaats
  • logeren kan je in Gouda en in de omgeving in Bergambacht, Hotel Arendshoeve; in Beekbergen, B&B In de Oude Praktijk; in Schoonhoven, Hotel Belvédère; in Haastrecht, Hotel Over de Brug
  • de Vlistertee in Vlist is gesloten op woensdag
  • café De Vlist in Vlist is gesloten op maandag en dinsdag
  • eetcafé Het Gebouw Ammerstol is gesloten op maandag, dinsdag en woensdag
  • café de Goudse Eend in Gouda is gesloten op maandag
  • pannenkoekenrestaurant Onder de Molen in Bergambacht is gesloten op zondag en maandag

FOTOGALERIJ

deel deze fietsroute