Fietsroute fietsblog review Westerschelde schorre Fietsroute fietsblog review bomenrij

Zeeuwse polderdijkenroute

Startpunt: Axel, Zeeuws-Vlaanderen, Nederland, Markt

48 km
3 uur
vlak
lus
2 weetjes

Situering

Axel ligt nu middenin de binnenlanden van Zeeuws-Vlaanderen, maar heeft een polderlandschap dat herinnert aan de tijd dat het stadje een stuk dichter bij zee lag. Langzaam werd het land rond Axel uit de zee gewonnen en je rijdt in het noordelijke gedeelte van Axeler Ambacht, richting Zaamslag, door polders uit verschillende periodes. Je kunt dit verschil goed zien. Jonge polders zijn strak en recht. Oudere gebieden hebben meer kronkeldijken en een hobbelig uiterlijk wat herinnert aan het natuurlijke uiterlijk dat dit gebied oorspronkelijk had.

Je rijdt tot bij de buurtschap De Griete en volgt dan de Westerschelde tot Zeedorp waar je terug landinwaarts keert richting Hengstdijk en Vogelwaarde. Een afwisselende tocht met een fijne mix van natuur- en cultuurhistorie.

Bron: Fietsroutenetwerk Nederland

Fietsroute fietsblog review Griete Westerschelde

Beoordeling

Met je fiets het openbaar vervoer nemen naar Axel is niet mogelijk. Met de wagen daarentegen is Axel zeer bereikbaar. Het gezellige centrum is het vertrekpunt voor je fietstocht. De route gaat voornamelijk over polderdijken. Je hoeft helemaal niet te klimmen, alleen moet je af en toe de dijk oprijden en dat kan wel wat behendigheid vergen.

***** is een route die je ooit moet gereden hebben
**** is een route die een verplaatsing waard is
*** is een route die de moeite is als je in de buurt bent
** is een route die je kunt proberen maar wij hebben niet genoten
* is een route die je hier niet zal vinden

Beleving:
Bereikbaarheid:
Veiligheid:
Parcours:
vlak
Stuurvaardigheid:
makkelijk

Totaal:

PLUSPUNTEN

 • de rustige dijkwegen
 • café de Griete
 • het pad langs de Westerschelde
 • de scheepvaart op de Westerschelde

MINPUNTEN

 • weinig horecazaken onderweg
 • de fietspaden langs drukker verkeerswegen
Waar kun je starten

Waar kun je starten

De route start in Axel aan de Markt en volgt de knooppunten. Op de Markt kan je (enkel) op zondag gratis parkeren. Gratis parkeren is mogelijk op de parking van het Hofplein langs de Oranjestraat. Vanaf de Markt neem je de Weststraat en rij je links de Zeestraat in. Vervolg via de Oranjestraat tot net voor het rondpunt. Volg rechts het fietspad langs de Zuidsingel en zo kom je bij het eerste knooppunt 74.

Fietsen op een 'catwalk'

We starten op de Markt in Axel en rijden voorbij Eva’s Passie. Het terras van het restaurant lonkt, we kunnen weerstaan, maar zullen straks onze rit hier afsluiten. We hebben andere lunchplannen en willen eerst enkele kilometers fietsen. We verlaten Axel langs de Zuidsingel op het rode, brede fietspad dat we volgen tot knooppunt 71.

We rijden onze eerste polderdijk op, de Graaf Jansdijk. Bij knooppunt 73 volgen we de Doorndijk en verder de Eglantiersdijk tot in Magrette. Het is net alsof we fietsen op een ‘catwalk’. Vanop de dijken hebben we een mooi zicht op de omgeving. De velden kleuren in verschillende tinten. Het is juni en dan kleurt het vlas de velden paars. Sommige graanvelden zijn bijna goudrijp. En ook de witte bloemen van de aardappelplanten kleuren de velden. Een mooie variatie van gewassen tekent het landschap.

Fietsroute fietsblog polderlandschap vlas Fietsroute fietsblog review polderkleuren Fietsroute fietsblog review graanveld
Fietsroute fietsblog review Polen Zaamslag bevrijding Fietsroute fietsblog review Zaamslag Stropielekker

Stropielekkers

We rijden Zaamslag binnen. De inwoners zijn de Polen nog steeds dankbaar. Het Poolse leger bevrijdde het dorp in september 1944.

Inwoners van Zaamslag worden stropielekkers genoemd. Volgens de anekdote was er een winkeltje op het plein waar stroop werd verkocht. Uit een groot vat konden klanten hun stroopkannetje vullen. Na het vullen bleef er altijd een druppel stroop aan het tapkraantje hangen en ging menigeen er snel met zijn of haar vinger langs. Hun bijnaam was geboren. Een beeldje aan de kerk herinnert passanten aan deze anekdote.

De Staat-Spaanse Linies

De Staats-Spaanse Linies liggen net beneden Zaamslag. De linies waren niet  alleen in de Tachtigjarige Oorlog, maar ook in de Franse tijd en tot in de Tweede Wereldoorlog van belang. Vooral voor de strategische ligging van deze voormalige forten ten opzichte van de Schelde en daarmee van de haven van Antwerpen. Bron: Gemeente Zaamslag.

historisch historisch

Café de Griete

De kaarsrechte Polderstraat verbindt Zaamslag met Reuzenhoek.  De polderwegen zijn hier lange rechte stukken waar het fietsen is tussen grote hoeves. Een hoeve biedt zelfgemaakte confituren aan in een stalletje langs de weg. Ik koop een potje kersengelei voor €1,20. Het geld gaat in de brievenbus.

We naderen de Westerschelde en komen via de Paardendijk bij het sfeervol Café de Griete, in de Kleine Huissensepolder.  Het café is een drukbezochte plek voor fietsers. Wij nemen hier een lunchpauze, een sateetje met frietjes en een salade bij een lekkere Affligem Dubbel. Café de Griete is een gezellig bruisend café met een voorliefde voor Bourgondische gezelligheid.

We steken de dijk van de Westerschelde over om langs de zoute kant verder te rijden. Het kleine haventje steekt fel af tegen de grote zeeschepen die indrukwekkend dichtbij varen.

Fietsroute fietsblog review streekproduct confituur Fietsroute fietsblog review hoeve Zaamslag Fietsroute fietsblog review cafe de Griete

Het haventje van ‘de Griete’

Het haventje van ‘de Griete’ is een van de weinig overgebleven tijhavens in Zeeuws-Vlaanderen. In 1897 was de Griete een landbouwhaven waar continu twee binnenschepen en een zogenaamd peilschip lagen. Met paard en kar werden landbouwproducten, als suikerbieten, stro en aardappelen bij het haventje aangevoerd. Op de kaai werden de goederen gewogen voordat ze verscheept werden. Door de toename van het vrachtverkeer verloor het haventje zijn functie. Nu is het haventje in gebruik voor plezierjachten.  Bron: Café de Griete.

Fietsroute fietsblog review tijhaven Griete
Fietsroute fietsblog review Griete semafoor
bedrijvigheid bedrijvigheid

Genieten van de zilte lucht

We genieten van het uitzicht, de zilte lucht, de vogels, de rust en de natuur. De kleine en grote schepen over de Westerschelde zijn een lust voor het oog.

Aan knooppunt 8 gaan we terug de dijk over om ‘onder de dijk’ onze weg te vervolgen richting Ossenisse en de Zoutlandsedijk, de Koningsdijk, de Polderdijk, de dijk van de Klein Hengstdijk-polder en de bochtige Zuiddijk. Rechts van ons voert de ‘Oude Haven’ het water uit de polders naar het gemaal van Campen. Links liggen de fruitboomgaarden van het Fruitbedrijf van Assche dat ook een landwinkel uitbaat. Een winkel vol met heerlijke delicatessen van de boerderij.

Hengstdijk is een van de oudste dorpen van Oost-Zeeuws-Vlaanderen. De dijk waaraan het dorp ligt is in 1161 opgeworpen door monniken van de Abdij Onze-Lieve-Vrouw Ten Duinen (startplaats van de Veurne-Ambacht fietsroute, West-Vlaanderen). Het dorp ligt aan de kreek De Vogel en had vroeger een open verbinding met de Westerschelde. Wij pauzeren bij het recreatiedomein De Vogel.

Fietsroute fietsblog Westerschelde slikken Fietsroute fietsblog Westerschelde dijkpad Fietsroute fietsblog review Westerschelde schorre Fietsroute fietsblog review Recreatiedomein De Vogel terras
Fietsroute fietsblog review De Vogel recreatiedomein Fietsroute fietsblog review Sasdijk Fietsroute fietsblog review De Vogel kreek Hengstdijk Fietsroute fietsblog review Axel Warenhuis Fietsroute fietsblog review Axel Eva's passie

Vredig over de Liniedijk

Het dorpje Vogelwaarde wat verderop dankt ook zijn naam aan de kreek.

De Sasdijkweg brengt ons tot bij Luntershoek en De Oude Vaart die hier in 1789 werd afgedamd. De Oude Vaart is een voormalige waterweg die naar de vestinggracht van Hulst loopt. Het was de toegang tot de haven van Hulst. De vaarweg verzandde echter en verloor zijn scheepvaartfunctie.

We rijden niet naar Hulst, maar naar Axel en doen dit via de Nieuwe Zeedijk en de Liniedijk. De Liniedijk was een polderdijk die de hier aanwezige forten met elkaar verbond. Forten die de ene keer de Staatsen en de andere keer de Spanjaarden moest verdedigen, naargelang hun ‘bezetting’. De Liniedijk werd gebruikt voor troepenverplaatsing en transporten. Wij gebruiken de dijk om terug tot Axel te rijden en bij Eva’s Passie de ijscoupe te bestellen waar we al een tijdje naar uitkeken.

PRAKTISCH

 • restaurant Eva’s Passie in Axel is gesloten op woensdag en donderdag
 • café de Griete is gesloten op maandag en dinsdag
 • de Landwinkel (in) Oude Stoof van Fruitbedrijf Van Assche is gesloten op zondag en tussen 12u en 13u
 • de cafetaria van het Recreatiedomein De Vogel is elke namiddag open vanaf 14u, sommige dagen zelfs vanaf 12u
 • logeren kan je in Axel, B&B Het Pand , B&B Axelse Hof; in Magrette, B&B De Eglantiershoeve; in Zuiddorpe, Boutique B&B De Pastory; in Zaamslag B&B ’t Veer; in Westdorpe, B&B de Molenkreek

FOTOGALERIJ

deel deze fietsroute