PLUSPUNTEN
- Mooie fietspaden
- De imposante duinen
- De kernen van Vlissingen en Ouddorp
- De indrukwekkende waterwerken
- Het aanbod van horeca en logiesmogelijkheden
Fietsen langs de Nederlandse Kust betekent fietsen met de wind door de haren. Soms wind mee, soms wind tegen, maar altijd 'proef' je het heerlijke kustgevoel. De 610 km lange LF Kustroute kenmerkt zich door langgerekte duinstroken langs de Hollandse kust en door de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden. Kleine badplaatsen en historische steden zorgen voor leuke tussenstops op de route. Langs de Waddenkust loopt de route door één van de rustigste en dunstbevolkte delen van Nederland met diverse authentieke (terp)dorpjes en stadjes. De route vormt het Nederlandse deel van de Internationale North Sea Cycle Route, EuroVelo 12, die over 7.000km door acht landen rond de Noordzee loopt.
Wij fietsten 170 km van de route van Breskens tot Katwijk aan Zee, waar we overstapten op de Limesroute (zie bij fietsroutes die je mogelijk ook wilt fietsen). We lieten ons ook leiden door het fietsboekje LF1 Noordzeeroute (2015-2de druk) van Bas van der Post, een uitgave van Buijten & Schipperheijn Recreatief.
Deze beoordeling en dus ook de plus- en de minpunten slaan enkel op het deel van de route dat wij hebben gefietst.
De LF Kustroute fietsen betekent niet dat je voortdurend langs de zeedijk fietst. Het betekent wél dat je vooral tijdens de vakantiemaanden door populaire vakantiebestemmingen fietst en het hier en daar wel druk kan zijn. Ook op de fietspaden. Het betekent ook niet dat je niet af en toe stevig moet duwen op hardnekkige duinenhellingen. Een e-bike kan voor sommige mensen ook hier een zegen zijn.
Het deel van de route dat wij fietsten kent voldoende afwisseling en enkele verrassende plekjes. Met heel af en toe een negatieve verrassing zoals de Fast Ferry in Rotterdam. Fast betekent niet dat je altijd snel aan de overkant bent. Hou daar zeker rekening mee, vooral wanneer je van zuid naar noord fietst. Ook de capaciteit van de boten kan in het hoogseizoen al eens onvoldoende zijn en dan worden fietsen bijna op een hoopje gegooid.
Zoek je de betekenis van de sterretjes hiernaast?
Je vindt de uitleg bij de informatie over de fietsblog op de homepagina.
Het eigenlijke startpunt ligt bij de grens met België, aan de Zwinstraat in het plaatsje Retranchement (Sluis). Als je voor je eigen routevariant zorgt en je start niet vanaf je woonplaats, kies dan een startplaats met een station of met een parkeerplaats (langparkeren) voor je wagen. Als je de route volledig wilt fietsen, start je in Cadzand-Bad in het zuiden of in Bad Nieuweschans in het noorden. Omdat wij de route wilden combineren (zie bij fietsroutes die je mogelijk ook wilt fietsen) hebben we gekozen voor het traject van Breskens tot Katwijk. De volledige route is bewegwijzerd in beide richtingen en volgt ook de knooppunten. De GPX van de volledige route gaat van noord naar zuid.
De Westerschelde is pas in de Middeleeuwen ontstaan door stormvloeden die het veenriviertje de Honte hebben uitgespoeld tot het huidige estuarium ontstond. Oorspronkelijk was de Oosterschelde de monding van de Schelde. Het Verdrag van Londen uit 1839 garandeert (na eeuwen van blokkeringen) de vrije toegang tot de haven van Antwerpen via de Westerschelde.
We logeerden in het gezellige Ouddorp in Hotel Akershoek, centraal gelegen in het centrum van Ouddorp aan Zee. Hotel Akershoek is sinds eind 19e eeuw een begrip op de “Kop van Goeree”. De naam “Akershoek” dateert ook uit die tijd. De oorspronkelijke eigenaar was namelijk Willem Akershoek.
Vroeger beschikte het hotel over kamers die hoofdzakelijk door één persoon werden gebruikt. Meestal waren dat vertegenwoordigers (reizigers) die op de fiets het eiland bezochten om hun “waar” aan de man te brengen. Nu heeft het hotel 8 hotelkamers die comfortabel en bovenal gezellig zijn ingericht. Alle hotelkamers zijn voorzien van een eigen douche en toilet.
We logeerden niet in Katwijk, maar reden door tot Leiden dat enkele kilometers van de kust verwijderd ligt. Hotel de Doelen bevindt zich aan het Rapenburg, één van de mooiste grachten van Nederland, in een fraai Patriciërshuis. Patriciërshuizen waren panden van zeer voorname, niet adelijke personen of regenten. Omdat de woningen blijk moesten geven van de rijkdom van de bewoners, zijn ze vaak rijkelijk versierd. Het oorspronkelijk pand is gebouwd in 1638 in Hollands classicistische trant.
De naam van het hotel is afgeleid van de vroegere doelen. Een doelen was een oefenplek of schietbaan voor boogschutters en met geweer bewapende leden van de schutterij in de Nederlanden. Later werd de naam gebruikt voor een gebouw waarin boogschutters oefenden.