Nationaal Park De Maasduinen I fietsroutes

Startpunt: Gennep, Noord-Limburg (NL) bij Hotel De Kroon op de Markt

85 km
6 uur
vlak
etappes
2 weetjes

Situering

Het Nationaal Park De Maasduinen strekt zich uit over de rechteroever van de Maas tussen pakweg Gennep en Arcen, tussen de rivier de Maas en de Duitse grens, in het noorden van Nederlands Limburg.

De Maasduinen is een prachtig natuurgebied met de langste rivierduinengordel van Nederland. De deels met bos begroeide duinen langs de oostelijke oevers van de Maas bestaan uit parabool- en streepduinen en zijn in de loop van duizenden jaren ontstaan door een ongekend samenspel van water, wind en de mens.

Door een grillige afwisseling aan duinen, bossen, heidevelden, stuifzanden en vennen, is de natuur in dit licht glooiende landschap uniek te noemen.

Het nationaal park strekt zich uit over een lengte van ruim 20 kilometer en meet in totaal meer dan 4.500 hectare.

Bron: Fietsroutes in beeld

Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Nationaal Park De Maasduinen

Beoordeling

Bij onze downloads vind je drie fietsroutes om door de Maasduinen te fietsen. Naast de route van “Fietsroutes in Beeld” van 48 km die start bij knooppunt 30 aan het Reindersmeer in Bosscherheide, vind je ook de route van Luc Odou uit "Fietsen Moet Kunnen (nr.130)" van 67 km die start bij het Kasteel van Arcen én de twee routes van onze tweedaagse fietsuitstap van 85 km. Wij fietsten deze route tussen Gennep en Arcen in de maand mei, in twee dagen, met een groep van 20 personen.

De route varieert van een bosrijke omgeving op dag 1, met heel wat afwisseling en behoorlijk wat kilometers over niet geasfalteerde paden, naar een route met meer weidse zichten op de Maasvallei en mooie verharde fietspaden op dag 2.

We kregen een constant gevoel van genot, midden de natuur, de ene dag fietsend tussen begroeide Maasduinen ; de andere dag tussen beschermde Maasheggen. Een route zuinig voorzien van gezellige plekjes, nooit groots, steeds op mensenmaat. Heerlijk Limburgs!

Zoek je de betekenis van de sterretjes?
Je vindt de uitleg bij de informatie over de fietsblog op de homepagina.

Beleving:
Bereikbaarheid:
Veiligheid:
Parcours:
vlak
Stuurvaardigheid:
makkelijk

Totaal:

PLUSPUNTEN

 • Steeds heb je natuur om je heen
 • Mooie fietspaden
 • Gezellige Maasdorpen met voldoende horeca
 • De uitkijktoren van Wellerlooi
 • Kasteeltuinen in Arcen
 • Het Reindersmeer met het bezoekerscentrum

  MINPUNTEN

  • Fietsers betalen ook voor de veerdiensten
  • Veel fietsers op soms te smalle fietspaden
   Waar kun je starten

   Waar kun je starten

   Je kunt starten op de marktplaats van Gennep of Arcen, gezien de dagtrips onderling verwisselbaar zijn. Beide plaatsen bieden logies aan én de nodige gezelligheid, cafés en restaurants om je uitstap te starten of te eindigen.

   Treinstation
   Wil je met de trein naar de Maasduinen dan zal je steevast een eindje moeten fietsen om tot op de route te geraken. Hou hiermee rekening om je planning op te maken. Zo kan je naar het station van Venray (NL) op de lijn Nijmegen-Venlo sporen of naar Goch (DL) op de lijn Keulen-Kranenburg, maar beide liggen al meteen een 10 km van het eerste knooppunt op de route. De routes vanuit de stations vind je in de GPX met de waypoints.
   Parkeergelegenheid
   Zowel Gennep als Arcen heeft parkeerplaats waar je je wagen een dag en een nachtje kunt achterlaten. In Gennep is dat bijvoorbeeld op het Ellen Hoffmanplein; in Arcen kan je gebruik maken van de ruime parking van het Kasteel Arcen langs de Lingsforterweg.

   Nationaal Park De Maasduinen

   Nationaal Park De Maasduinen is uniek doordat de langste rivierduinengordel van Nederland zich in het gebied bevindt. Door een samenspel door de eeuwen heen van water, wind en mens is een prachtig natuurgebied ontstaan.

   Het beheer van De Maasduinen wordt gedaan door de Gemeente Bergen, Stichting het Limburgs Landschap, Staatsbosbeheer en particuliere grondbezitters. Samen zorgen zij er voor dat de flora en fauna van De Maasduinen beschermd wordt en dat we kunnen blijven genieten van deze unieke natuur.

   Meer over het ontstaan van de natuur, de cultuurhistorie en het beheer is te vinden bij Natuurparken Limburg.

   natuur natuur

   Gennep als startplaats

   In groep fietsen is anders dan alleen fietsen of met zijn tweetjes. Je fietst vooral, keuvelt onderweg en elke stop is voorbereid. Net als onze logeerplek vooraf was geboekt of het restaurant waar we na de lunch aan het avontuur zouden beginnen: restaurant De Kroon op de marktplaats van Gennep.

   “Je vakantie in Limburg begint in Gennep” lezen we bij visitgennep.nl . En dat is ook wat wij doen. Terwijl enkele kleine muziekgroepjes musiceren op het gezellige marktplein verzamelen wij voor de start.

   We verlaten Gennep langs het Duits Lijntje. De spoorlijn Boxtel – Wesel, ook wel het Duits lijntje genoemd (in Duitsland: Boxteler Bahn), is een voormalige spoorlijn van de Noord-Brabantsch-Duitsche Spoorweg-Maatschappij (NBDS). De lijn verbond het Duitse Wesel met het Nederlandse Boxtel via Goch, Gennep, Uden, Veghel en Schijndel. (Bron: Wikipedia).

   Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Nationaal Park De Maasduinen, Gennep Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Nationaal Park De Maasduinen, Gennep, WTC Lambroek Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Nationaal Park De Maasduinen, Gennep, WTC Lambroek

   We blijven in Nederland

   Wij fietsen niet naar Duitsland, maar blijven in het Nationaal Park De Maasduinen en dus gaat het richting het Heijense Bos. Het bos ligt op een rivierduin ten oosten van de Maas.

   De A77 scheidt dit bos van het Broedersbosch. Het Heijense Bos bleef eeuwenlang ongeschonden, tot de rondweg om Gennep (N271) erdoorheen moest. En daarna de snelweg A77 en toen kwam het vakantiepark van Center Parcs….

   Fietsen door of over zandduinen is uiteraard geen optie en dus kiezen wij voor een ommetje via Afferden. Vaak gaat het nu over goed aangelegde grindwegen.

   De Kasteelruïne Bleijenbeek (14de eeuw) heeft een lange geschiedenis. Sinds het in WOII werd gebombardeerd, blijven nog maar weinig uiterlijke sporen van deze lange geschiedenis over.

   Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Nationaal Park De Maasduinen Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Nationaal Park De Maasduinen, Kasteelruïne Bleijenbeek

   De Wellsche Hut

   Ten noordoosten van Nieuw Bergen ligt het smalle heidegebied Eckeltse Bergen. Aan de westzijde wordt het geflankeerd door naaldbos. De Ceresweg leent zich prima om met de fiets het heidegebied te bekijken. Het contrast kan niet groter met aan de ene zijde heide en bos en aan de andere zijde intensieve landbouw.

   We pauzeren in de Wellsche Hut die al honderd jaar in het bosrijke gebied van de Maasduinen ligt. Het restaurant ligt in Well en het dorp kent oude verhalen en mythes. Bijvoorbeeld het verhaal van Jan den Duvel die woonde in de streek van de Wellsche Hut. Hij had hier een logement voor daklozen en stropers. De muren van het restaurant kunnen helaas niet praten. Ook zonder al deze vergeten verhalen heeft de Wellsche Hut nog een rijke historie en blijft het een aangename plek voor het drinken van een drankje of het nuttigen van een hapje.

   Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Nationaal Park De Maasduinen, Bleijenbeeklossing Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Nationaal Park De Maasduinen, Bleijenbeeklossing Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Nationaal Park De Maasduinen, Eckeltse Bergen Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Nationaal Park De Maasduinen, Eckeltse Bergen Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Nationaal Park De Maasduinen

   Het Reindersmeer

   Het Reindermeer is de onzichtbare knoop van onze tweedaagse fietsuitstap. Op de terugweg zullen we dicht in de buurt komen, bij de sluis aan de andere kant van het meer. Het Reindersmeer is in de vorige eeuw ontstaan door de ontzanding, de winning van zand voor de betonindustrie. We fietsen niet rondom het meer, maar fietsen door de bossen van Well naar Wellerlooi.

   Om de 15 m hoge uitkijktoren van Wellerlooi  op te klimmen moeten we in Wellerlooi de route 500 meter verlaten (en terug). De toren heeft een metalen poortje. Per persoon moeten we een muntstuk van €1 in het geldgleufje schuiven om het poortje te openen. We zouden niet in Nederland zijn mocht het anders zijn, niet? De uitkijktoren biedt wel een heel mooi uitzicht over het aangrenzende natuurgebied.

   Een noodzakelijk stukje Rijksweg en een lusje via de Brouwerij Hertog Jan scheiden ons nog van het centrum van Arcen, een toeristische parel in de gemeente Venlo. Van oorsprong is Arcen een vestingstadje. Arcen is rijk aan terrassen en goed eten en drinken is hier vanzelfsprekend. Het dorp kent een overzichtelijke schaal en doet daardoor zeer gezellig aan. Wij logeren in Hotel De Maasparel.

   Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Nationaal Park De Maasduinen Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Nationaal Park De Maasduinen Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Nationaal Park De Maasduinen, Reindersmeer Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Nationaal Park De Maasduinen, Reindersmeer Fietsroute, fietsblog, review, fietsverslag, LF Maasroute, Wellerlooi, uitkijktoren Fietsroute, fietsblog, review, fietsverslag, LF Maasroute, Wellerlooi, uitkijktoren

   De kasteeltuin van  Arcen

   De kasteeltuin van  Arcen is een van de meest veelzijdige bloemen- en plantenparken van Europa. Het park bestaat uit diverse tuinen onderverdeeld in verschillende thema’s. Je kunt er gerust een hele dag in ronddolen. Laat uw zintuigen prikkelen, beleef de historie en ontdek de meer dan 15 unieke tuinen die zijn aangelegd rondom een historische buitenplaats van een 17e eeuws kasteel. Het kasteel zelf is minder interessant.

   Meer info >

   Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Nationaal Park De Maasduinen, Kasteeltuinen Arcen
   Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Nationaal Park De Maasduinen, Kasteeltuinen Arcen
   cultuur cultuur

   Veerdiensten in Arcen

   Na een stevig ontbijt nemen we een voormiddag de tijd om de tuinen van het Kasteel van Arcen te bezoeken. Jammer dat we geen extra dag hebben voorzien om in deze prachtige tuinen te verdwalen en rustig te genieten van al het moois dat hier te zien is.

   De fietsveer Arcen-Lottum is gesloten en dus moeten we uitwijken naar het autoveer Arcen-Broekhuizen vlakbij Brouwerij Hertog Jan.  Aan de kant van Broekhuizen heerst een gezellige sfeer, maar voor ons is het nog iets te vroeg om te stoppen. We volgen de Maas vanop een kleine afstand, dwars door de Maasvlakte over mooie fietspaden en komen via de Koninginnebrug in Well. De brug werd gebouwd tussen 1978 en 1980 en is 946 meter lang. Deze indrukwekkende brug is één van de weinige vaste oeververbindingen over de Maas in deze regio.

   Iets verderop komen we eerst langs het Leukermeer en opnieuw bij het Reindersmeer, bij het drukbezochte bezoekerscentrum en de Bosbrasserie ‘In de Sluis’. De sluis deed vroeger dienst als doorgangssluis voor de zand- en grondwinningsschepen. In de sluisbak is nu het milieuvriendelijke gebouw van de brasserie opgehangen.  Een heerlijke plek voor een pauze. De brasserie heeft een terras met zicht op het meer. Bij goed weer kan het hier wel druk zijn.

   Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Nationaal Park De Maasduinen, Hotel Maasparel, Arcen Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Nationaal Park De Maasduinen, Kasteeltuinen Arcen Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Nationaal Park De Maasduinen, Kasteeltuinen Arcen Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Nationaal Park De Maasduinen, Veerdienst Arcen Broekhuizen

   Geen hoogtemeters in de Eckeltse Bergen

   We komen nu langs de westkant van het natuurgebied van de Eckeltse bergen. Afferden laten we dit keer rechts liggen. We volgen de Maas van dichtbij en fietsen op de rand van het Natuurgebied de Maasduinen.

   Toen het laaggelegen hoogveengebied ten noordoosten van de duinen begin 20e eeuw werd ontgonnen, bleven de armere duingronden hiervan gespaard. Hier vond men enkel heide en stuifzanden. De randen van de Eckeltse Bergen bleven gelukkig ook gevrijwaard van de aanplant van naaldbos die tussen 1920 en 1935 werd gerealiseerd. De Heijenseweg brengt ons terug tot in het hart van Gennep.

   Onze korte fietsvakantie in Nederlands Limburg begon niet alleen in Gennep, ze eindigt hier nu ook. Twee dagen van heerlijk fietsen over mooie en veilige fietspaden. Niet te verwonderen dat er onderweg vaak over werd gepraat en heel wat werd gemopperd over die Vlaamse moordstrookjes, de grindpaden vol met putten, de betonstroken met ongelijke platen, de onderbreking van fietspaden op kruispunten, de hellende vlakken bij garagepoorten, ….

   Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Nationaal Park De Maasduinen, Eckeltse Bergen Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Nationaal Park De Maasduinen

   PRAKTISCH

   • Dag 1 : Gennep-Arcen 47 km
   • Dag 2 : Arcen-Gennep 38 km
   • Logeren kan je in Gennep in Hotel De Kroon en in Arcen in Hotel De Maasparel of Hotel Arcen, in Afferden in Hotel Auberge de Papenberg; in Broekhuizen in Het Maashotel
   • De Wellsche Hut te Well is gesloten op woensdag
   • Het veer van Arcen naar Broekhuizen vaart elke dag heen en weer
   • Plan uw bezoek aan de kasteeltuinen Arcen met www.kasteeltuinen.nl
   • De Bosbrasserie ‘In de Sluis’ te Well is alle dagen open

    FOTOGALERIJ

    deel deze fietsroute