Fietsroute, fietsblog, review, Oudenaarde, Carrillon Fietsroute, fietsblog, review, Oudenaarde, Brouwerij Liefmans

Oudenaarde brouwt het bruin

Startpunt: Oudenaarde, Vlaamse Ardennen, Oost-Vlaanderen, Markt en Centrum Ronde van Vlaanderen (CRVV)

36.8 km
2.25 uur
heuvelachtig
lus

Situering

Oudenaarde is een echte bierstad. De biertraditie is hier al eeuwenoud. Al sinds de verre middeleeuwen is Oudenaarde gekend om zijn bruin bier. Ooit telde Oudenaarde en omgeving tot zeventien brouwerijen. Het Oudenaards bruin bier dankt zijn reputatie aan de kwaliteit van het grondwater, dat rijk is aan ijzer en calcium. Brouwerij Roman, de oudste en grootste van de Oudenaardse brouwerijen, zet met de Adriaen Brouwer-bieren de traditie van het Oudenaardse bruin bier verder. Ook brouwerij Cnudde in Eine brouwt nog steeds op ambachtelijke wijze hun Cnudde Oudenaards bruin.

Ook de Schelde eist hier al eeuwen een hoofdrol op. In de 10de eeuw was dit gebied rond Oudenaarde en Ename belangrijk als Markgraafschap van de Duitse Keizer. De stad zelf is rijk aan monumenten en de groene wandtapijten (‘verdures’) die hier werden gemaakt zijn wereldberoemd. In de 16de eeuw werkte bijna de helft van de bevolking in de tapijtindustrie. Een bezoek aan het MOU (Museum Oudenaarde) is zeker een aanrader.

Het GPX-bestand en de knooppuntenlijst bij de downloads van deze fietsblog zijn eigen opnames van Genieten op 2 Wielen.

Bron: Knooppunter, Oudenaarde brouwt het bruin

Fietsroute, fietsblog, review, Oudenaarde, Den Obus, Volkegem

Beoordeling

Genieten van een bruintje doe je best achteraf. Met Oudenaarde als startplaats zit je meteen goed. Makkelijk bereikbaar en altijd iets te beleven. Hou er rekening mee dat het parcours behoorlijk wat klimwerk vraagt. Niet onoverkomelijk, maar de sportieve uitdaging is een groot deel van de beleving. Mooie vergezichten zijn telkens de beloning. Je proeft van de Vlaamse Ardennen in al zijn facetten. Ook een beetje van de Ronde van Vlaanderen dus met verschillende kasseistroken. Zijn de moeilijk toegankelijke brouwerijen niet de echte hoogtepunten op deze route, de kroegen, de restaurantjes en de logeeradresjes, kunnen dit gemis ruimschoots compenseren. Wil je toch een brouwerij bezoeken, bekijk dan vooraf de mogelijkheden.

Zoek je de betekenis van de sterretjes hiernaast?
Je vindt de uitleg bij de informatie over de fietsblog op de homepagina.

Beleving:
Bereikbaarheid:
Veiligheid:
Parcours:
heuvelachtig
Stuurvaardigheid:
gemiddeld

Totaal:

PLUSPUNTEN

 • De stad Oudenaarde
 • Het historische Ename
 • De legendarische fietsstroken van de wielerklassiekers
 • Het charmante Volkegem
 • De gezellige horeca

MINPUNTEN

 • De eerste kilometers op de drukke fietssnelweg F3 langs de Schelde
 • De beperkte bezoekmogelijkheden van de brouwerijen
 • De hoogtemeters voor niet geoefende fietsers zonder e-bike
Waar kun je starten

Waar kun je starten

Oudenaarde is de beste keuze. Als je een bezoek wilt brengen aan het Provinciaal Erfgoedcentrum kan je ook starten aan dit museum of aan het PAM, het Provinciaal Archeologisch Museum, beide in Ename. Heb je een bezoek geplant aan één van de brouwerijen, dan start je bij deze brouwerij.

Treinstation
Het station van Oudenaarde heeft goede verbindingen met de rest van het land. Het ligt op de lijnen L89 Denderleeuw-Kortrijk en L86 Ronse-Gent. Neem vanaf het station de Stationsstraat, het Tacambaroplein en de Hoogstraat tot aan het kruispunt met de Kattestraat. Ga daar linksaf richting knooppunt 93.
Parkeergelegenheid
Gratis parkeren kan je in Oudenaarde op de parking Meerspoort aan de afrit van de N60 die Gent verbindt met Valenciennes in Frankrijk. De parking ligt vlakbij de Markt van Oudenaarde en dus de startplaats van de fietsroute.

Kerkhofbier van Brouwerij Cnudde

Hoewel de Schelde dichtbij is, blijft ze toch ver weg door de rijweg die me van de oever scheidt. Tot de met Amerikaanse bizons versierde Ohiobrug, die Eine met Nederename verbindt, volg ik de drukke fietssnelweg. Met een klein ommetje langs de Sint-Eligiuskerk van Eine kom ik voorbij de Brouwerij Cnudde die een bruintje brouwt dat Cnudde bruin noemt. Een type Vlaams oud bruin dat hier ook wel Kerkhofbier wordt genoemd. Het water waarmee het bier gebrouwen wordt komt uit de boorput onder de binnenkoer van de brouwerij. Het kerkhof is vlakbij. Voor het Bizon kriekbier is de brouwerij de naam ook niet ver gaan zoeken.

Langs de rechteroever is het aangenamer fietsen tot in het historische Ename. Ename is een dorp dat een boeiend historisch parcours heeft afgelegd. Zeker de moeite waard om al zijn bezienswaardigheden te bezoeken.

Fietsroute, fietsblog, review, Oudenaarde, Stadhuis Fietsroute, fietsblog, review, Brouwerij Liefmans Fietsroute, fietsblog, review, Scheldevallei, brouwerij Liefmans Fietsroute, fietsblog, review, Eine Fietsroute fietsblog Kaaihoeve Provincie Oost-Vlaanderen omgeving brouwerij Cnudde Fietsroute, fietsblog, review, Eine, Ohiobrug Fietsroute, fietsblog, review, Oudenaarde, Schelde Fietsroute, fietsblog, review, Ename

De top van de Volkegemberg op 84 meter

Ik verlaat de Scheldevallei langs de beschermde, gekalsijde Kattenberg (600m – 8%). Wist je dat ‘kalsijde’ een oude vorm is van het woord ‘kassei’? Zuchtend kom ik boven op het ‘Blote’ aan de rand van het Bos t’ Ename. De straatbenaming verwijst naar de gedeeltelijke kaalkapping van het bos door de Franse troepen voor de slag van Oudenaarde van 11 juli 1708, tijdens de Spaanse Successieoorlog.

In deze streek wordt veel gekoerst, vooral in het voorjaar. De Vlaamse heuvels en kasseien trekken elk jaar veel wielerliefhebbers aan. Voor een fietstoerist is dit parcours een uitdaging. Na de Kattenberg volgt al snel de ook als monument beschermde, gekalsijde Ruiterstraat. De Ruiterstraat en in het verlengde de Wolvenberg, zou een stuk van het tracé volgen van een oude Romeinse weg Hofstade-Velzeke-Kortrijk. Gelukkig loopt de Wolvenberg bergafwaarts tot beneden aan de Volkegemberg. Bij de kerk van het charmante Volkegem, één kilometer verder, ben ik net de top voorbij. De top ligt op 84 meter. Geen bord voor een heroïsche foto, maar het terras van het authentieke dorpscafé Den Obus is even welkom. De naam van het café verwijst naar een granaatinslag uit WOI.

Fietsroute, fietsblog, review, Blote, Oudenaarde Fietsroute, fietsblog, review, Ruiterstraat Fietsroute, fietsblog, review, Mater Fietsroute, fietsblog, review, Volkegemberg, Volkegem Fietsroute, fietsblog, review, Cafe Den Obus, Volkegem

Genieten van de mooie Vlaamse Ardennen

Het terras van de De Witte Hoeve is een ideale plek voor een extra pauze en wat lekkers. De hoeve ligt halfweg de lange en beschermde kasseistrook van de Karel Martelstraat en Kerkgate. Het is genieten van de vergezichten van de mooie Vlaamse Ardennen. De Tissenhovemolen steekt met twee van zijn wieken uit boven dit weidse plateau. De molen heeft de oudste voorgeschiedenis (1218) van alle nog bestaande windmolens in Vlaanderen. Maar wat is er met twee van zijn wieken gebeurd? Op 27 april 2020 brak tijdens het draaien van de molen, bij een zachte bries, een wiek af. “Om de molen niet uit balans te brengen en om hem opnieuw te kunnen laten draaien, werd ook de overstaande wiek vakkundig verwijderd, waardoor er nu nog maar twee overblijven.” las ik in een krant. Het is dus wachten op de restauratie.

Dat de kasseiwegen schaars worden is hier amper te merken. De “Jagerij” die ik over zijn volle lengte van bijna 1km moet trotseren, is een prototype van hoe een wegverharding er vroeger uitzag. Hobbelend en dobberend fietsen over onroerend erfgoed. Je moet er iets voor over hebben. Het maakt deel uit van de charme van deze fietstocht.

Fietsroute, fietsblog, review, Kerkgate, Mater Fietsroute, fietsblog, review, Mater, Witte Hoeve Fietsroute, fietsblog, review, Kerkgate, Mater Fietsroute, fietsblog, review, Tissenhovemolen, Mater Fietsroute, fietsblog, review, Vlaamse Ardennen Fietsroute, fietsblog, review, Vlaamse Ardennen, Jagerij, Mater

Langs Brouwerij Roman

Voor de Brouwerij Roman langs de N8 moet ik geen omweg maken. Wel goed oppassen bij het oversteken van de drukke en gevaarlijke weg! En dan is het afdalen naar de Maarkebeekvallei. De vallei vormt samen met haar zijbeken de natuurlijke verbinding tussen de getuigenheuvels van de Vlaamse Ardennen en de vallei van de Bovenschelde. Het is een typisch Vlaamse Ardennen-landschap met glooiende heuvels en diep ingesneden valleitjes.

De Brouwerij Roman is niet individueel te bezoeken. Gelukkig zijn er iets verderop ook fietsvriendelijke gelegenheden zoals “t’Hof Wijmenier” of “Het genot op den berg” aan de Bovenstraat. De beklimming van de Bovenstraat (1100m – 9%) wordt bekroond met een weids panorama vanaf de Nieuwe Bossenaremolen, een houten korenwindmolen op de top van de Bossenareheuvel. “Nieuw”, want deze molen is eigenlijk heropgebouwd met onderdelen van de oude Tukmolen (1763) die in 1992 werd verhuisd van Impe (Lede, Oost-Vlaanderen) naar Etikhove.

Fietsroute, fietsblog, review, Brouwerij Roman Fietsroute, fietsblog, review, Vlaamse Ardennen, Varent, Maarkedal Fietsroute, fietsblog, review, Vlaamse Ardennen, Kerkem, Maarkedal Fietsroute, fietsblog, review, Vlaamse Ardennen, Kerkem, Bossenaremolen, tukmolen Fietsroute, fietsblog, review, Vlaamse Ardennen, Kerkem, Maarkedal

Oudenaards bruin biertje in de Carillon

Via Etikhove en een stukje fietsen over zware steenslag, tussen de knooppunten 56 en 55, in een overigens prachtig heuvelachtig valleilandschap, kom ik bij de rand van de Schelde en het natuureducatief gebied het Spei. In 1988 legden Oudenaardse schoolkinderen hier een gemengd loofbos aan.

Met het zicht vanaf de Scheldebrug op Oudenaarde, op de linkeroever en de Abdij van Maagdendale en de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Pamele, op de rechteroever, ben ik aan het einde van een stevig wintertochtje. De kerk van Pamele is een typevoorbeeld van de Scheldegothiek en werd gebouwd door de Heren van Pamele in de 13e eeuw. Het was in deze kerk dat in 1522 de buitenechtelijke dochter van keizer Karel V en Johanna van der Gheynst werd gedoopt. Ze werd Margaretha genoemd en werd later als Margaretha van Parma landvoogdes van de Nederlanden van 1559 tot 1567.

Op mij wacht een heerlijk Oudenaards bruin biertje in de Carillon, het oudste cafeetje in Oudenaarde, aan de voet van de Sint-Walburgakerk.

Fietsroute, fietsblog, Etikhove Fietsroute, fietsblog, Oudenaarde Fietsroute, fietsblog, Pamele, Oudenaarde

PRAKTISCH

 • Donderdagochtend is het marktdag in Oudenaarde
 • Brouwerijbezoeken. Raadpleeg de website van de Stad Oudenaarde en zoek naar ‘brouwerij bezoeken’
 • De erfgoedsite in Ename is op maandag gesloten
 • De Sint-Laurentiuskerk in Ename is gesloten op maandag
 • Het Huis Beaucarne in Ename is te bezoeken na reservatie. Raadpleeg de website
 • Café Den Obus in Volkegem is gesloten op dinsdag en woensdag
 • T’Hof Wijmenier is enkel op zondag open
 • Het genot op den berg in Maarkedal is op maandag, dinsdag en woensdag gesloten
 • Logeren in de buurt kan in Ename in 'Huys Van Enaeme; in Mater in B&B 't Oezent of B&B Mater Amabilis; in Oudenaarde in Hof Ter Kammen of Hotel Leopold

FOTOGALERIJ

deel deze fietsroute