PLUSPUNTEN
- het traject op de RaVel 86
- de rustige fietsroutes
- brouwerij Dupont in Tourpes tussen kpn 36 en 33
- de Archeosite van Aubechies aan kp 37
- brouwerij Dubuisson in Pipaix aan kp 50
- de laatste stoombrouwerij ter wereld aan kp 10
De dorpen van Leuze hebben een rijke brouwerijtraditie van meer dan twee eeuwen oud. Drie authentieke brouwerijen brouwen er een dertigtal bieren. Moinette, Bush, Troll, Vapeur Cochonne,... u ontdekt er wereldbefaamde bieren! Op de plattelandswegen tussen de brouwerijen zijn de landelijke landschappen van de regio ruim toebedeeld. De route is bezaaid met typische en ongebruikelijke locaties. Houd halt in de Archeosite van Aubechies-Beloeil. Na uw bezoek kunt u er een gerstenbier proeven, de voorloper van het bier.
Bron: Maison du tourisme de la Wallonie picarde, "De authentieke brouwerijen van Leuze ".
***** is een route die je ooit moet gereden hebben
**** is een route die een verplaatsing waard is
*** is een route die de moeite is als je in de buurt bent
** is een route die je kunt proberen maar wij hebben niet genoten
* is een route die je hier niet zal vinden
Als het Automuseum open is, is de startplek misschien makkelijk te vinden omdat je dan kan parkeren op de parking van het museum. Anders kan je net zo goed aan het station van Leuze vertrekken voor deze verrassende tocht. De belevingswaarde is sterk afhankelijk van de tijd die je hebt en de mogelijkheid die er moet zijn om enkele van deze kleine brouwerijen te bezoeken of de Archeosite van Aubechies te verkennen. Als je dit niet kunt inplannen adviseren we je om deze tocht enkel te fietsen als je in de buurt bent.
Starten aan het Musée de l’Auto Mahymobiles, knooppunt 11, doe je best als het museum open is.
Een mogelijke startplaats, als je met de wagen komt, ligt bij knooppunt 37 en de Archeosite van Aubechies. Zeker te overwegen als je de fietsroute wilt combineren met een bezoek aan dit openlucht museumpark, het grootste park met archeologische reconstructies in België. Voor een bezoek moet je wel een halve dag reserveren.
Een derde mogelijkheid om te starten -en misschien wel de beste- is de Brasserie Dubuisson. De brouwerij ligt aan de Chaussée de Mons (N50) in 7904 Pipaix en heeft een eigen knooppunt 50.
Van het knooppunt 91 aan de spoorwegovergang tot het knooppunt 5 is maar een paar honderd meter. Hier start de RAVel L86 een fietsroute van 9,4km van Leuze tot Basècles. Vroeger reden hier treinen van De Pinte (Gent) tot Basècles (Beloeil). Door een tekort aan reizigers werd dit traject in 1985 afgeschaft, opgebroken en vervangen door een fietspad. Wij kunnen daar alleen blij om zijn en kunnen nu genieten van dit fietspad dwars door een groene omgeving.
We fietsen een eerste deel van 4km tot knooppunt 43 waar we de RAVel L86 verlaten en oostwaarts naar Tourpes fietsen. Het landelijke karakter van de streek is zeer opvallend. Veel velden met graangewassen en oude boerderijen, vaak gerestaureerd, maar met weinig respect voor hun erfgoedwaarde. In Brasserie “La Forge” kunnen we al proeven van de Moinette of de Saison Dupont van Brouwerij Dupont, de brouwerij die sinds 1844 gevestigd is in een oude 18deeeuwse hoeve wat verder in de straat.
De brouwerij is gespecialiseerd in seizoensbier, een bier dat zijn oorsprong vindt in de Belgische provincie Henegouwen en dat vroeger enkel in de winter werd gebrouwen op de boerderij-brouwerijen om ’s zomers door de seizoensarbeiders gedronken te worden tijdens de oogst. Gelukkig voor ons worden de hedendaagse saison-bieren het hele jaar door gebrouwen. Bon: Brasserie Dupont.
Aan de rand van het dorp staat het romaanse kerkje van Tourpes uit de 12deeeuw dat toegewijd is aan Sint-Maarten en vergroeid lijkt met de naburige hoeve.
Aan knooppunt 37 komen we bij de Archeosite van Aubechies. Voor een bezoek moet je een halve dag reserveren, dus wordt een combinatie met deze fietstocht moeilijk. Het charmante dorpje Aubechies, wat verderop, is opgenomen op de lijst van “Les plus beaux villages de Wallonie” (De Mooiste Dorpen van Wallonië). Rond de romaanse Saint-Géry kerk staan enkele karakteristieke boerderijen, maar onze aandacht gaat vooral naar de Taverne Saint-Géry, vroeger een kleine hoeve, met een grote geschiedenis, die net als veel andere in de buurt in de schaduw van de kerk ligt en nu is ingericht als een gezellige brasserie met een mooi aanbod van regionale gerechten. Tijd om een seizoensbiertje te proeven.
We zetten onze route verder langs rustige landelijke wegen en komen in Wadelincourt. Een dorp met een kerk, een café “Au Coq Wallon” en enkele huizen.
Na 20 km, aan knooppunt 7, bereiken we opnieuw de RAVel L86 die we nu in noordelijke richting nemen. We rijden terug naar knooppunt 43 op de oude spoorwegberm tot het punt waar we eerder ook de RAVel verlieten. We genieten volop van de rust en van het landschap en komen langs kleine landelijke dorpjes met namen als Braffe en Baugnies waar al sinds 1670 een kapelletje staat en dat nu gewijd is aan de “Notre Dame des Affligés” (Onze Lieve Vrouw van de Bedroefden). Het is sinds de 18de eeuw een bedevaartplaats waar in de maand juli ook een noveen wordt gehouden. Dit is een reeks van negen dagen waarop men op een bijzondere wijze bidt ter verkrijging van een gunst. Wij verkiezen verder te rijden naar de Brasserie Dubuisson.
De brouwerij ligt aan de Chaussée de Mons in Pipaix en heeft een eigen knooppunt 50. Het is de oudste en meest authentieke brouwerij van Wallonië, in 1769 opgericht, waar het befaamde Bush-bier en de Cuvée des Trolls wordt gebrouwen.
In feite gaat de brouwtraditie van de familie nog verder terug in de tijd want vóór 1769 brouwden Joseph Leroy en zijn team op het kasteel van Ghissegnies recht tegenover de huidige brouwerij. De Oostenrijkse keizerin Maria-Theresia maakte komaf met de oneerlijke concurrentie van de kasteelbrouwerijen. Zij waren namelijk vrijgesteld van belastingen. In 1769 werd een algemeen verbod op kasteelbrouwerijen afgevaardigd. Joseph Leroy besliste toen om voor eigen rekening te gaan brouwen op de huidige locatie, buiten het kasteeldomein. Hij vestigde zich als zelfstandig landbouwer-brouwer en brouwde ook hier vooral bier voor de landarbeiders.
Het was pas in 1931 dat Alfred Dubuisson besloot om een punt te zetten achter de landbouwactiviteit en voltijds te gaan brouwen. In 1933 lanceerde hij een Belgisch degustatiebier in Engelse stijl, toen zeer in de mode. Zo zag het BUSH BEER, Engels voor DUBUISSON BIER, het licht. Dit bier is nu één van de oudste Belgische merken op de markt. Bron: Brasserie Dubuisson.
Na een bezoek aan de ruime gelagzaal van de brouwerij keren we een eind terug tot het knooppunt 42 en rijden dan via een omweg naar de dorpskerk van Pipaix. 400 meter verder aan knooppunt 10 ligt de derde authentieke brouwerij van onze fietsroute. Het is de “Brasserie à Vapeur”, de laatste stoombrouwerij ter wereld. Hier brouwt men nog traditionele en natuurlijke ambachtelijke bieren zoals de Saison de Pipaix met apparatuur uit de 19deeeuw. Het is geen 3 km meer vanaf de stoombrouwerij tot het automobielmuseum.