PLUSPUNTEN
- De stad Diest
- Het begijnhof van Diest
- De mooie natuur
- De mooie fietspaden
- De abdij van Averbode
- De bedevaartsplek Scherpenheuvel
Een fietsroute om van te smullen. Letterlijk, want je proeft niet alleen van het heuvelende Hagelandse landschap en het groen van Averbode Bos en Heide, je kunt ook proeven van alle lekkernijen die de streek te bieden heeft. In de ‘Lekdreef’ aan de Abdij van Averbode wachten de ijsvensters je op, aan de basiliek van Scherpenheuvel proef je de lokale pepernoten en in Diest wacht je meer lekkers als het Gildenbier, koekjes van biscuiterie Stuckens, begijnenkoek en meer specialiteiten.
De fietsroute passeert langs het bedevaartsoord in Scherpenheuvel, de abdij van Averbode en langs het begijnhof van Diest, dat al sinds 1998 op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het is een uniek begijnhof, omdat het bestaat uit verschillende straten. De meeste begijnhoven zijn namelijk gebouwd rond een pleintje.
De Reynvaertroute heeft zijn naam te danken aan de reynvaren, oftewel het boerenwormkruid. Daarmee worden in Diest al eeuwen de kernmerkende groene pannenkoeken gemaakt.
De route volgt de fietsknooppunten (zie dus ook bij de downloads).
Bron: Visit Vlaams-Brabant
De groene pannenkoeken hebben we niet gevonden. Misschien maar goed ook als we lezen dat boerenwormkruid ('bij hoge doseringen') eigenlijk giftig is en buikpijn kan veroorzaken. Ook de overige streekproducten die door 'Visit Vlaaams-Brabant' vlotjes worden aangekondigd, zijn niet makkelijk te vinden. Zelfs de bierkaart van de door ons bezochte zaken zagen er gemiddeld poverder uit dan we gewend zijn. Een fietsroute om van te smullen is dus niet zo eenvoudig als het door 'Visit Vlaams-Brabant' wordt voorgesteld. Al zeker niet wanneer je dit letterlijk wilt opnemen. Anderzijds zorgen de vaak onverharde fietspaden, die je langs veel mooie plaatsen brengen, voor heel wat variatie tijdens de fietstocht. Een fietstocht om van te smullen? Jazeker, maar misschien iets minder letterlijk.
Zoek je de betekenis van de sterretjes?
Je vindt de uitleg bij de informatie over de fietsblog op de homepagina.
Wij startten bij Restaurant Pact 24. We kozen voor een startplaats vlakbij de autostrade E314 (afrit 24) te Bekkevoort met een ruime parking waar we voor onze start ook nog kunnen genieten van een lekkere maaltijd. Onze beoordeling is ook geschreven vanuit deze startplaats.
Visit Vlaams-Brabant koos voor de stad Diest (knooppunt 88) als vertrekpunt en ook dat is een zeer goede keuze. Diest heeft heel wat te bieden, zeker wanneer je deze fietsroute wilt combineren met een stadsbezoek en een overnachting. Suggesties voor een overnachting vind je bij de pratische tips. Knooppunt 88 ligt vlakbij een zeer grote parking en bij het Bezoekerscentrum Webbekomsbroek, beide aan de oever van de Demer. Een prima startplaats dus.
De Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel is het gekendste bedevaartsoord van België. Haar bestaansgeschiedenis start in de vroege 17de eeuw. Hierbij speelden de aarsthertogen Albrecht van Oostenrijk en Isabella een belangrijke rol. Zij stelden hun hofarchitect Wenceslas Coeberger aan om de plannen te tekenen voor de kerk en de stad.
Scherpenheuvel kreeg in 1605 stadsrechten. Hierdoor maakten ze geen deel meer uit van de stad Zichem, maar werden ze zelfstandig. In 1609 werd de bedevaartkerk gebouwd in het hart van de zevenpuntige ster. De kerk werd gebouwd op initiatief van de aartshertogen, die vlak tegenover de basiliek in het nog bestaande huis het Gulden Vlies verbleven tijdens hun bezoeken aan Scherpenheuvel.
Het gebouw is de oudste koepelkerk in de Lage Landen en werd ingewijd in 1627 door de aartsbisschop van Mechelen, Jacobus Boonen. Bij de inwijding offerde Isabella juwelen op de altaartrappen. Ze wilde hiermee aantonen dat aardse goederen niet het belangrijkst zijn. Desondanks moest de kerk wel opvallen. Daarom werden er op de bolle koepel 298 gulden sterren met zeven punten geplaatst. De zevenpuntige sterren staan symbool voor de zeven smarten en de zeven deugden van Maria.
De barokstijl van de basiliek was het symbool van de hervorming van de kerk in deze periode. De inrichting van de kerk gebeurde met de duurste materialen. Verder werden er nog tal van versieringen aangebracht zoals de stenen engelen, profeten en evangelisten van de gebroeders de Nole en de prachtige schilderijen van Theodoor van Loon.
Achter de naam van de toren zou de legende van Rosita schuilen, de dochter van kasteelheer Don Juan. Zij weigerde te trouwen met de door haar vader uitgekozen man. In plaats daarvan werd ze verliefd op een gewone soldaat. Haar vader keurde dat niet goed en sloot haar als straf op in de toren. Pas wanneer ze van gedachte zou veranderen, zou Don Juan zijn dochter vrijlaten. Dat gebeurde niet en maanden later gooide hij Rosita in de Demer.
Meer info: Visit Vlaams-Brabant, de Maagdentoren
De Witte, de Zichemse bengel en tegelijkertijd het bekendste boek van Ernest Claes.
Claes, die ooit nog in de voormalige drukkerij van Averbode werkte, werd in 1885 geboren in Zichem in een Kempense hoeve die er nog steeds staat en af en toe kunt bezoeken.
Meer info over Ernest Claes vind je hier.
Rond 1134 stichtte graaf Arnold II van Loon de Abdij van Averbode. Oorspronkelijk was er sprake van een dubbelabdij, waarbij mannen en vrouwen samenleefden in een religieuze gemeenschap. Uiteindelijk verhuisden de dames uit Averbode naar een eigen abdij in de omgeving van Roermond.
Rondom de abdij vormde zich het dorp Averbode. De norbertijnenabdij bleef eeuwenlang een belangrijke rol spelen in het leven van de gemeenschap.
De bron van deze info en meer vind je hier.
Het begijnhof van Diest werd gesticht in 1253 door Arnold IV, Heer van Diest en opgeheven in 1796 door het Franse bewind.Het is een van de 13 Vlaamse begijnhoven die werden erkend door UNESCO als Werelderfgoed. De meeste van de 90 huizen en conventen dateren uit de 17e en 18e eeuw. De prachtige barokke begijnhofpoort dateert van 1671. De begijnhofkerk opgetrokken in ijzerzandsteen is toegewijd aan de heilige Catharina. Elke 1e zondag van de maand is er een boekenmarkt.
Ingrediënten
Bereiding