Tiegembergfietsroute

Startpunt: Waregem, West-Vlaanderen, Leiestreek, Zuiderlaan 26, Expo Waregem

48.3 km
3.5 uur
glooiend
lus
3 weetjes

Situering

Tussen de Leie en de Schelde glooit het landschap. De Tiegemberg is niet de enige kuitenbijter op deze best wel pittige route. 0nderweg naar Kaster wachten prachtige panorama’s op de Scheldevallei. De West-Vlaamse Scheldemeersen bieden elk seizoen een ander uitzicht. Het Sint-Arnolduspark in Tiegem is voor jong en oud een pleisterplek. Het vakantiegevoel is nooit ver weg…

Bron: Toerisme Leiestreek

Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Tiegembergroute, Tiegemberg, Witte Bergmolen

Beoordeling

Om deze route te fietsen heb je een goede basisconditie nodig of is een e-bike aangewezen. De mooie panorama’s op het glooiende landschap tot voorbij de Tiegemberg zijn de hoofdreden om deze route te fietsen. De wegen zijn over het algemeen goed tot zeer goed. Het is aangenaam fietsen al blijkt onze fietstocht ook soms op een zoektocht naar een dorstlessende plek. Hier en daar tref je wel een gezellige horecazaak, maar vaak beperken ze hun openingsuren tot het weekend of zoals we moesten merken in Gijzelbrechtegem zijn fietsers die enkel iets willen drinken niet welkom. De belevingswaarde zou zeker een ster meer scoren indien het horeca-aanbod beter zou zijn.

Is deze route te lang, dan kan je kiezen voor een ingekorte lus. Vanuit Avelgem of Anzegem kan je een ingekorte route fietsen van 19,3 km. Start vanuit Waregem, Anzegem of Deerlijk voor een kleinere lus van 38,6 km. De route is uitgepijld met zeshoekige bordjes. Ook de inkortingen worden met een bordje aangegeven.

Zoek je de betekenis van de sterretjes?
Je vindt de uitleg bij de informatie over de fietsblog op de homepagina.

Beleving:
Bereikbaarheid:
Veiligheid:
Parcours:
glooiend
Stuurvaardigheid:
gemiddeld

Totaal:

PLUSPUNTEN

  • De uitpijling met zeshoekige themabordjes.
  • De rustige fietswegen.
  • De mooie panorama's in de eerste helft van de route.
  • De stad Waregem, ook al moet je daarvoor van de route af.

MINPUNTEN

  • De lange, smalle strook langs de kasseien van de Varentstraat in Kerkhove
  • Het af en toe storend sluipverkeer op de rustige wegen.
  • Het grote gebrek aan horeca in de eerste helft van de route.
  • De sluitingsuren op weekdagen van de schaarse horeca die er dan wel is.
Waar kun je starten

Waar kun je starten

Bewegwijzerde fietsroute vanuit Avelgem, Anzegem, Deerlijk, Waregem. Waregem heeft de meeste faciliteiten zoals een station, de nabijheid van de E17, ruime parkings en heel wat horeca.

Startpunt Avelgem: Kloron Yachthaven, Kerkhove - Kaaistraat, Avelgem
Startpunt Anzegem: Sint-Arnolduspark, Vital Moreelsplein, Anzegem
Startpunt Deerlijk: Sint-Lodewijkkerk, Kapellestraat, Deerlijk

Treinstation
Station Waregem ligt op de Lijn 75 van Gent naar Moeskroen. Knooppunt 90 ligt in de buurt van het station en geeft verbinding met knooppunt 17 op het parcours. Volg dan verder knooppunt 21.
Parkeergelegenheid
Parking Expo aan de Zuiderlaan (N35) in Waregem biedt heel wat plaats. Ook in het centrum van Waregem zijn er verscheidene parkeermogelijkheden. Ook bij de andere aangeduide startplaatsen ligt telkens een kleine parking.

De Hippodroom

We parkeren op de ruime parking van Expo Waregem. We mijden de drukste centrumstraat, maar laten onze neus toch al even zien op markt van Waregem. Een bezoek aan een terrasje is voor straks.

Ook de bistro in het kasteelpark ten noorden van de markt kan ons nog niet bekoren.  Het beschermde kasteelpark Baron Casier is een groen rustpunt van 8 hectare in het centrum van de stad Waregem. Het 19de-eeuwse domein laat je prachtige groepen oude bomen zien en mooie vijvers met fonteinen. Het kasteel is de blikvanger en werd gebouwd rond 1850 in neoclassicistische stijl.

Over de Gaverbeek komen we bij de meest bekende site van Waregem, de Hippodroom, bekend van Waregem Koerse. Het is hier heel rustig nu. Op een eenzame ruiter na die zijn paard naar de stal leidt. De Bar’botte is gesloten, maar niet getreurd, we zijn nog maar 2,5 km ver en de website van Toerisme Leiestreek belooft nog veel meer.

Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Tiegembergroute

Waregem Koerse

Het is zowel in als buiten hippische kringen bekend dat Waregem de bakermat is van de paardensport in België. Deze binding met het paard is zo sterk omdat de ontwikkeling van Waregem uit een onbeduidend landelijk dorp gegroeid is naar een bloeiend nijverheids- en handelscentrum. De bepalende factor hiervoor was de fantastische bekendheid van de Grote Steeple Chase van Vlaanderen tussen 1860 en 1880. Deze uiterst spectaculaire ren was toendertijd reeds één van de voornaamste wedrennen op het continent. Voor de top-jockeys was het een bijzondere eer om een overwinning aan de Gaverbeek op hun palmares te mogen en te kunnen bijschrijven. Vooral de sprong over de Gaverbeek was een beroemende hindernis.

Bron en foto: Waregem Koerse

cultuur cultuur

De Tjammelberg (57m)

De Karmeldreef verwijst naar de zusters karmelietessen die zich hier, op het domein van het buitenverblijf van een Franse Kortrijkzaan, het zogenaamde “Kasteel van den Berg”, in 1923 kwamen vestigen. Nu is het een woonzorgcentrum en wordt het kasteelpark gebruikt door de golfclub.

Ons pad loopt zacht omhoog. We zitten op de flank van de Tjammelberg (57m).  Boven ligt D’Oude Stokerij, een vroegere plaatselijke landbouwstokerij en distilleerderij uit 1752.  Jammer genoeg gesloten.

De Tjammelberg naar beneden langs de Tjammelstraat, anderhalve kilometer afdaling met een gemiddeld percentage van 2,6% (max. 5,3%). We wanen ons even sportieve renners. Tot het Kasteel Heemsrode, de zetel van de voormalige heerlijkheid Hemsrode, de belangrijkste heerlijkheid in Anzegem, vanwaar we naar de herberg ‘Noorman’ klimmen die ook op ongeveer 80 meter hoogte ligt.

Ook deze herberg houdt zijn deuren voor ons gesloten. “Bistro Noorman. Voor iedereen met een luide dorst of een stille honger is er bar NOORMAN. Hier vult de waard de drinkhoorns met een mengsel van water, mout, hop en gist. Net zoals de Vikings het vroeger deden… Dit bierwalhalla veroverde een plek in de gids ‘Op café in Vlaanderen’, het boek van de bekende biersommelier Sofie Vanrafelghem.” Zo staat geschreven….

Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Tiegembergroute

Een 'Karkas' als kunstwerk

In de afdaling komen we wat verderop in Gijzelbrechtegem waar bij Taverne Bergrust mensen op het terras zitten. Eindelijk zo denken we, een zaak die open is. Maar twee klanten die een sigaretje staan te roken, wijzen ons op het buitenbord waarop in duidelijke taal geschreven staat dat de zaak geen tearoom is, maar enkel restaurant. Niet geschikt voor dorstige fietsers dus.

Wanneer we ook de Sint-Pieterskerk van Kaster voorbijzijn, en gemikt fietsen op de smalle strook langs de kasseien van de Varentstraat, komen we wat verderop letterlijk bij het dieptepunt (het laagste punt) van onze tocht, de oever van de Schelde.

De jachthaven Kloron ligt in een oude, afgesneden Scheldearm in Kerkhove. Aanlegsteigers, clubhuis, café, sanitair, douches, je vindt er alles terug. Alleen is het café enkel op vrijdag-, zaterdag- en zondagvoormiddag open!

Vlakbij de vistrap aan de stuw in Waarmaarde-Kerkhove zouden we kunnen picknicken bij een bijzondere en verrassende ontmoetingsplaats. De eyecatcher is het kunstwerk ‘Karkas’, een kruising van een duikboot en een walvis. Het werk nodigt uit om in te vertoeven en te verkennen en omvat ook een uitkijkpunt met een mooi zicht op de omgeving. De picknickplaats is ingericht met stevig picknickmeubilair. Ideaal om even uit te rusten en te genieten van de picknick …  als je die bijhebt.

Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Tiegembergroute, Gijzelbrechtegem Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Tiegembergroute, Kaster Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Tiegembergroute, Kaster, Stijn Streuvels Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Tiegembergroute, Kaster Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Tiegembergroute, Kerkhove Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Tiegembergroute, Kerkhove, jachthaven Kloron Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Tiegembergroute, Kerkhove, Karkas Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Tiegembergroute, Kerkhove, Karkas

Bij Achiel en Hector

Vanaf de Scheldeboord gaat het opnieuw langzaam omhoog.

Midden de velden worden we verrast door de nazaten van Achiel en Hector. Want iedereen wil op visite in hun nostalgische koffie- en theeschuur en kinderboerderij. Dat is toch wat we lezen op de website. In grootmoeders servies zou gebak liggen, homemade met zelfgekweekt fruit. Frisco’s komen van de ijsjesmaker vlakbij en het streekbier ‘Tieberg’ van de gelijknamige brouwerij uit Vichte. Maar ook deze tearoom is enkel open op zaterdag- en zondagnamiddag.

Wij ontmoeten wel Jeroen, de uitbater en leggen hem uit dat we de Tiegemberg fietsroute rijden en dat er ondanks de veelbelovende promotie op de website van Toerisme Leiestreek geen enkele horecazaak open is om onze dorst te laven. Jeroen, die veel begrip toont, wil ons dan ook een streekbiertje verkopen. In een gezellige babbel legt hij uit waarom zijn afgelegen zaak enkel in het weekend open is. Meer info vind je via onderstaand ‘weetje’ of de advertentie die we uit dankbaarheid plaatsten.

Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Tiegembergroute, Tiegem, Bij Achiel en Hector Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Tiegembergroute, Tiegem, streekbier, Tieberg Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Tiegembergroute, Tiegem, streekbier, Belevingslogie Fons, Bij Achiel en Hector

Belevingslogie Fons

In de weide van Achiel en Hector kan je in de zomermaanden logeren in ingerichte katoenen tenten (max. 6 personen) met opgemaakte bedden. Het logies is genoemd naar één van de ezels die je vanuit de tenten kan bewonderen. Maar je kan er ook ezel Roger spotten en ’s avonds dansen de vleermuizen boven je hoofd, hoor je de steenuiltjes roepen en val je in slaap met het geluid van tsjirpende krekels.

Meer info bij Achiel en Hector

Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Tiegembergroute, Tiegem, streekbier, Belevingslogie Fons
horeca horeca

Tiegemberg (79m)

Het dorpje Tiegem ligt aan de voet van de gelijknamige Tiegemberg waarvan de top op 79 meter hoogte ligt.

Van hier gaat het langzaam bergop met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,3%. Dat is een stuk meer dan de hellingsgraad van een gemiddelde fietsbrug. Gelukkig is de ‘berg’ maar 800 meter lang.

Op de flank van de berg ligt het Sint-Arnolduspark dat eind 19de eeuw werd aangelegd na een paar miraculeuze genezingen. Er werd een kapel gebouwd en er kwamen kunstmatige rotsen, vijvers, fonteinen, wandelpaden en een ligweide. Vooral de rotspartijen in cement, een typisch Belgisch verschijnsel, zijn de moeite waard.

Op de top staat de witte bergmolen die omstreeks 1880 werd opgetrokken ter vervanging van een houten staakmolen uit 1738. Enkele jaren geleden werd die oorspronkelijke molen, die scheuren en barsten vertoonde, gesloopt en enkele tientallen meter verderop volledig heropgebouwd. De molen is privé bezit en is niet te bezoeken.

Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Tiegembergroute, Tiegemberg, Kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Nood Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Tiegembergroute, Tiegemberg, Witte Bergmolen Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Tiegembergroute, Tiegemberg, Witte Bergmolen

Het Lijsternest

Terug beneden komen we uit bij de Stijn Streuvelsstraat en ‘Het Lijsternest’. Stijn Streuvels wordt beschouwd als een van de belangrijkste Nederlandstalige schrijvers van de twintigste eeuw. Omdat hij hield van de rust liet hij in Ingooigem de idyllische woning ‘Het Lijsternest’ bouwen. Het huis bleef uitstekend bewaard.

Bij de kerk van Ingooigem vinden we een bakker die ons een rijsttaartje kan verkopen. Met wat drank uit de drinkbus kunnen we verder, maar niet zonder een klein ommetje langs het ‘Ingoyghem Military Cemetery’. Tijdens de oktobergevechten in 1918 is deze begraafplaats door de Duitsers aangelegd. Ze werd verder gebruikt door de Britten na de bevrijding van Ingooigem. De begraafplaats, met 54 Duitse en 88 Gemenebest graven, is nu beschermd als monument.

Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Tiegembergroute, Tiegemberg, Het Lijsternest, Ingooigem, Stijn Streuvels Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Tiegembergroute, Ingooigem, Ingoyghem Military Cemetery, militair kerkhof Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Tiegembergroute, Ingooigem, Ingoyghem Military Cemetery, militair kerkhof

Den Belgiek

De basis van het gehucht vormde het historische gehucht Hooghstraete, aangeduid op de Ferrariskaarten (1770-1778).  Rond 1831-1832 – net na de onafhankelijkheid van België – vestigde Joseph Dooms (Deerlijk, 1786-1867) er een herberg annex bakkerij en kruidenierswinkel. Hij noemde zijn zaak den Belg. Al gauw veranderde hij dit in het beter klinkende Belgique. In de volksmond sprak men van ‘Den Belgiek’. Later was deze vervlaamste vorm van de naam zelfs de inspiratiebron voor de officiële naamgeving van het gehucht. In 1910 is de naam Belgiek voor het eerst vermeld op de kaart van Dépot de la Guerre. Bron: Wikipedia (geraadpleegd op 6 aug 2024)

Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Tiegembergroute, Deerlijk, Belgiek
historisch historisch

Nog veel werk op de plank

Nog in Ingooigem staat het café ‘In d’halve maan’, een dorpskroeg die al meer dan 120 jaar bestaat. Ook dit café is enkel op zaterdag en zondag in de namiddag open.  Vroeger kwam ook Stijn Streuvels hier over de vloer.

Via akkers en weilanden fietsen we naar Sint-Lodewijk waar we in koffiehuis ‘Mokka & Meer’ eindelijk terecht kunnen voor een drankje en een hapje. De zaak heeft zijn naam niet gestolen en legt de nadruk op méér. Wij houden het bij een streekbiertje, een blonde Boer Willem van de Badkuipbrouwers uit Deerlijk.

Hoe gezellig de ‘Eet-, whisky- en Bierkroeg ’t Kruiske’ in het gehucht ‘Den Belgiek’ er ook mag uitzien en ondanks de promotie op de website van Toerisme Leiestreek, is dit geen plek waar fietsers écht welkom zijn want deze avondkroeg opent pas om 17u30.

Nog wat ‘veldwerk’ (fietsen door de velden) denken we dan, want er werd ons nog een ambachtelijke brouwerij beloofd. Maar warempel ook deze blijkt gesloten.  Jammer want vanaf het poortgebouw hebben we zicht op het domein van het 18de-eeuwse ‘Goed te Nieuwenhove’ en dat ziet er best gezellig uit om het ter plekke gebrouwen bier van ’t Gaverhopke te proeven.

Verder ‘ploegen’ door de Vlaamse velden dan maar tot bij het drukbezochte aqua- en adventure park ‘De Geestige Put’. De beachbar is in de zomermaanden 7/7 open, maar op 2 km van Waregem centrum verkiezen we nu een zomers terras op het mooie marktplein. En jawel, de zaken zijn open!

Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Tiegembergroute, Sint-Lodewijk, Mokka & Meer, Blond Boer Willem, streekbier Fietsroute, fietstour, fietsuitstap, fietsblog, review, fietsverslag, Tiegembergroute, Deerlijk, Goed te Nieuwenhove, Nieuwenhove, huisbrouwerij ’t Gaverhopke

PRAKTISCH

  • Neem zelf voldoende drank en eventueel een picknick mee.
  • Bar’botte in Waregem (Hippodroom) is enkel op woensdag, zaterdag en zondag in de namiddag open.
  • D’Oude Stokerij in Wortegem is enkel open op zaterdag- en zondagnamiddag.
  • Bistro Noorman in Anzegem is enkel op zondag in de namiddag open (vanaf 16u).
  • Café Sint-Arnoldus in Tiegem is enkel op vrijdag, zaterdag en zondag in de namiddag open. Maandag gesloten en op andere dagen vanaf 16u.
  • Het Streuvelshuis in Ingooigem is open voor publiek van 1 april tot en met 30 september. Gesloten op maandag en dinsdag en tussen 12u30 en 13u.
  • In d’halve maan in Ingooigem is gesloten op dinsdag en woensdag. Open op maandag: 18u00 – 22u30; donderdag: 11u30 – 14u30 en 18u00-22u30; vrijdag: 11u30 – 14u30 en 16u30 – 23u00; zaterdag: 11u30 – 23u00; zondag: 11u30 – 22u30.
  • Koffiehuis ‘Mokka & Meer’ in Sint-Lodewijk (Deerlijk) is gesloten op maandag en dinsdag.
  • Logeren kan je in Kerkhove, B&B Maison Kerkhove; in Zwevegem in B&B PassaDia; in Tiegem in Belevingslogie Fons of in B&B Sterrehof; in Zwevegem in Hotel Uilenspiegel en in Waregem in Logie De Geestige Put.

FOTOGALERIJ

deel deze fietsroute