PLUSPUNTEN
- De uitpijling met zeshoekige themabordjes.
- De rustige fietswegen.
- De mooie panorama's in de eerste helft van de route.
- De stad Waregem, ook al moet je daarvoor van de route af.
Tussen de Leie en de Schelde glooit het landschap. De Tiegemberg is niet de enige kuitenbijter op deze best wel pittige route. 0nderweg naar Kaster wachten prachtige panorama’s op de Scheldevallei. De West-Vlaamse Scheldemeersen bieden elk seizoen een ander uitzicht. Het Sint-Arnolduspark in Tiegem is voor jong en oud een pleisterplek. Het vakantiegevoel is nooit ver weg…
Bron: Toerisme Leiestreek
Om deze route te fietsen heb je een goede basisconditie nodig of is een e-bike aangewezen. De mooie panorama’s op het glooiende landschap tot voorbij de Tiegemberg zijn de hoofdreden om deze route te fietsen. De wegen zijn over het algemeen goed tot zeer goed. Het is aangenaam fietsen al blijkt onze fietstocht ook soms op een zoektocht naar een dorstlessende plek. Hier en daar tref je wel een gezellige horecazaak, maar vaak beperken ze hun openingsuren tot het weekend of zoals we moesten merken in Gijzelbrechtegem zijn fietsers die enkel iets willen drinken niet welkom. De belevingswaarde zou zeker een ster meer scoren indien het horeca-aanbod beter zou zijn.
Is deze route te lang, dan kan je kiezen voor een ingekorte lus. Vanuit Avelgem of Anzegem kan je een ingekorte route fietsen van 19,3 km. Start vanuit Waregem, Anzegem of Deerlijk voor een kleinere lus van 38,6 km. De route is uitgepijld met zeshoekige bordjes. Ook de inkortingen worden met een bordje aangegeven.
Zoek je de betekenis van de sterretjes?
Je vindt de uitleg bij de informatie over de fietsblog op de homepagina.
Bewegwijzerde fietsroute vanuit Avelgem, Anzegem, Deerlijk, Waregem. Waregem heeft de meeste faciliteiten zoals een station, de nabijheid van de E17, ruime parkings en heel wat horeca.
Startpunt Avelgem: Kloron Yachthaven, Kerkhove - Kaaistraat, Avelgem
Startpunt Anzegem: Sint-Arnolduspark, Vital Moreelsplein, Anzegem
Startpunt Deerlijk: Sint-Lodewijkkerk, Kapellestraat, Deerlijk
Het is zowel in als buiten hippische kringen bekend dat Waregem de bakermat is van de paardensport in België. Deze binding met het paard is zo sterk omdat de ontwikkeling van Waregem uit een onbeduidend landelijk dorp gegroeid is naar een bloeiend nijverheids- en handelscentrum. De bepalende factor hiervoor was de fantastische bekendheid van de Grote Steeple Chase van Vlaanderen tussen 1860 en 1880. Deze uiterst spectaculaire ren was toendertijd reeds één van de voornaamste wedrennen op het continent. Voor de top-jockeys was het een bijzondere eer om een overwinning aan de Gaverbeek op hun palmares te mogen en te kunnen bijschrijven. Vooral de sprong over de Gaverbeek was een beroemende hindernis.
Bron en foto: Waregem Koerse
In de weide van Achiel en Hector kan je in de zomermaanden logeren in ingerichte katoenen tenten (max. 6 personen) met opgemaakte bedden. Het logies is genoemd naar één van de ezels die je vanuit de tenten kan bewonderen. Maar je kan er ook ezel Roger spotten en ’s avonds dansen de vleermuizen boven je hoofd, hoor je de steenuiltjes roepen en val je in slaap met het geluid van tsjirpende krekels.
Meer info bij Achiel en Hector
De basis van het gehucht vormde het historische gehucht Hooghstraete, aangeduid op de Ferrariskaarten (1770-1778). Rond 1831-1832 – net na de onafhankelijkheid van België – vestigde Joseph Dooms (Deerlijk, 1786-1867) er een herberg annex bakkerij en kruidenierswinkel. Hij noemde zijn zaak den Belg. Al gauw veranderde hij dit in het beter klinkende Belgique. In de volksmond sprak men van ‘Den Belgiek’. Later was deze vervlaamste vorm van de naam zelfs de inspiratiebron voor de officiële naamgeving van het gehucht. In 1910 is de naam Belgiek voor het eerst vermeld op de kaart van Dépot de la Guerre. Bron: Wikipedia (geraadpleegd op 6 aug 2024)