PLUSPUNTEN
- Het Damiaanmuseum in Ninde-Tremelo
- De meanderende Dijle
- Het dorpje Werchter
- Het meanderpad
- Het pad langs het natuurgebied Vorsdonkbos-Turfputten
- Het Sven Nys Cycling Center in Balen
De Dijle en de Demer geven vorm aan een streek vol geschiedenis en verhalen, op de grens van het Hageland met de Zuiderkempen.
Van de Balenberg naar de Bolloheide. Van de wereld van Jozef de Veuster en het Damiaanmuseum, langs de meanders van de Dijle naar Werchter en de weide van het beste rockfestival ter wereld. Van de Demer naar de Plas en de indrukwekkende donjon Ter Heyden in Rotselaar. Langs het natuurgebied Vorsdonkbos-Turfputten en het kasteel van Rivieren. Terug naar de fameuze Balenberg om bij aankomst alles te weten te komen over het leven van een cyclocrosser in het Sven Nys Cycling center.
Bron: Toerisme Vlaams-Brabant
Baal (Tremelo) ligt in de driehoek Mechelen, Leuven, Aarschot. Het Sven Nys Cycling Center ligt net buiten de dorpskern. De startplaats is bijgevolg goed bereikbaar met de wagen. Ook met de trein kom je vlot op een punt van de route terecht. De route is geschikt voor iedereen ook als je niet met een e-bike rijdt. De Balenberg vereist geen klimmerscapaciteit en onderweg moet je amper eens harder op de pedalen duwen. Je rijdt voor het grootste deel langs rustige, landelijke wegen en jaagpaden. Van zodra je bij de Dijle komt is het alleen nog maar genieten en genieten.
Zoek je de betekenis van de sterretjes hiernaast?
Je vindt de uitleg bij de informatie over de fietsblog op de homepagina.
Je kunt starten in Tremelo aan het Sven Nys Cycling Center waar je voor of na je rit ook terecht kunt in het eetcafé Velo. Combineer je graag met een museumbezoek, dan zijn het Damiaanmuseum in Tremelo of het Belevingscentrum Rock Werchter X in Werchter ook geschikte startplaatsen. Zie ook bij de mogelijkheden met de trein. De fietsroute volgt de fietsknooppunten.
Jozef De Veuster, beter bekend als Pater Damiaan en bijgenaamd ‘De apostel der melaatsen’, was van 1873 tot aan zijn dood in april 1889 missionaris op het eiland Molokai waar hij als priester de begeleiding en verzorging op zich nam van een aldaar gevestigde leprakolonie. Meer over het leven van Pater Damiaan >
De zandige Zuiderkempen en het leemrijke Hageland ontmoeten elkaar in de Demervallei. Daarom zorgt het natuurgebied “Vorsdonkbos en Turfputten” voor een fraaie afwisseling van biotopen: van natte hooilanden en blauwgraslanden tot zanderige donken met oude bossen en zelfs kleine stukjes heide.
De geschiedenis van dit gebied is vooral verbonden met de Demer die zich in de prehistorie tegen de Eikelberg aanvleide. Deze beeldbepalende heuvels zijn nog overblijfselen van versteende zandbanken. Een ander resultaat van dat grillig gedrag van de Demer zijn de “donken”. Zand dat door het water elders werd weggeschuurd, vormde zandbanken en rivierduinen. Aan die donken heeft het natuurgebied een deel van zijn naam te danken. Een “donk” is een zandige en droge opduiking in een moerasgebied. “Vors” staat dan weer voor de waterminnende kikker en “turfputten” verwijst naar de oude turfwinningen die we vooral in het oosten van het gebied terugvinden. Bron: Natuurpunt>
De vriendschap die de heren van Nieuwland en van Rivieren onderhielden, zou plots worden verbroken. Een grootse jachtpartij waaraan hoogedele heren en dames van de Hoven van Brabant deelnamen, maakte er een einde aan. Oorzaak van de vete was een jonge edelvrouwe, lief en schoon. De Heer van Nieuwland wilde haar tot bruid net als de Heer van Rivieren. De twee jaloerse pretendenten zouden tenslotte om de gunsten van de freule oorlog voeren.
In die meedogenloze strijd sneuvelden Erhard, Bernhard en Wolfhard, drie zonen van een arme weduwe en strijders aan de kant van de Heer van Rivieren. Toen Reinhard, de gewonde vierde zoon, de dood van zijn broers kwam melden, brak een hevig onweer los. Een schuilplaats zoekend, kwam de Heer van Nieuwland in de hut van de treurende vrouw terecht. De weduwe herkende hem en riep: ”Vervloekt Nieuwland!”. Net op dat moment stak een bliksemschicht alles wat nog overeind was gebleven in brand. Alleen Achma en haar witte geit bleven gespaard. Later vernam men dat de lieve edelvrouwe inmiddels met een andere ridder in het huwelijk was getreden.
Bij hevig onweer vaart Achma nu nog over de gronden van Nieuwland en Rivieren. Telkens doemt plots de mist op. Niemand blijkt ooit Achma, noch haar geit te hebben ontmoet. Waarom zou zij dan de buurt van Kasteel van Nieuwland en Postiljon onveilig maken? Het zal dus maar een sage zijn. En waarom doemt de mist nu nog plots op? Wees gerust; het heeft gewoon met een klimatologische toestand te maken. Bron: Kasteel van Nieuwland – De Postiljon>