Fietsroute, fietsblog, geuzenbaan, fietsparadijs, duinengordel

Geuzenbaan fietsroute

Startpunt: Gruitrode, Kempen, Provincie Limburg, Phil Bosmansplein

34.3 km
3 uur
glooiend
lus
2 weetjes

Situering

Nationaal Park Hoge Kempen in de Belgische provincie Limburg is een uniek natuurgebied. Ten noorden van de Bosbeekvallei wordt dit natuurgebied begrensd door een 5km lange gordel van landduinen. Vaak werden ze met naaldbomen bebost en herken je enkel nog het reliëf. Je fietst door het landelijke Oudsbergen, waar erfgoed, natuur en landbouw samengaan. Je trapt het natuurgebied Duinengordel in. Een natuurgebied waar het heerlijk stil kan zijn. Je belandt via Opglabbeek bij de historische Geuzenbaan die dwars door het bos loopt. Deze dreef dankt zijn naam aan de terugtocht van Willem van Oranje na de Slag van Geldenaken in 1568.

Je fietst door de Itterbeekvallei en passeert het 13de eeuwse Sint-Hubertuskerkje in Neerglabbeek. Je spot net voor je terug bent nog de Commanderij van de Duitse ridderorde.

Bron: Fietskaart Nationaal Park Hoge Kempen

Fietsroute, fietsblog, geuzenbaan, fietsparadijs, duinengordel

Beoordeling

Deze kortere fietsroute, ook 'Duinengordel' genoemd, kan je zeker ook buiten het klassieke fietsseizoen rijden wanneer de dagen nog kort zijn. Bomen zonder bladeren kunnen mooie lijnen tekenen en geven inkijk in het achterliggend landschap. Voortdurend mooie fietspaden waaronder zeker ook de Geuzenbaan zelf, maar geen échte hoogtepunten die de beleving uniek maken. De Oudsberg, de hoogste landduin, is fietsend moeilijk te bereiken. Je moet sowieso de route verlaten en van de fiets af. Je doet dit best ongeveer 250m vóór je bij knooppunt 526 bent en aan de Geuzenbaan begint. De helft van de route rij je over autovrije paden. Deze route is zeker en vast ook een mooie fietsroute om te combineren met andere fietsroutes uit de regio.

Het spoorwegnet in Limburg is zeer dunnetjes. De start van de route is daarom zo goed als alleen met de auto bereikbaar. Dit maakt wel dat er keuze is uit verschillende startplaatsen.

Wij kozen ook voor een overnachting in B&B Bed and Beyond in Opglabbeek en maakten er een 2-daagse van ook al waren door de coronamaatregelen (maart 2021) de café's en restaurants nog gesloten.

Zoek je de betekenis van de sterretjes hiernaast?
Je vindt de uitleg bij de informatie over de fietsblog op de homepagina.

Beleving:
Bereikbaarheid:
Veiligheid:
Parcours:
glooiend
Stuurvaardigheid:
makkelijk

Totaal:

PLUSPUNTEN

 • De Geuzenbaan en andere fietspaden
 • De picknickplaats Ruiterskuilen
 • De lekkere streekproducten (zie bij 'praktisch')
 • De mooie logeerplekjes

  MINPUNTEN

  • De (on)bereikbaarheid via het openbaar vervoer
  • De trajecten door of langs de sterk verkavelde buurten
   Waar kun je starten

   Waar kun je starten

   Gruitrode, met het fietscafé De Kastelein in de buurt, is een goede keuze om te starten. Komt het beter uit om te starten in Opglabbeek of Opitter dan moet je dat zeker doen. Ook het Sentower Park tussen de knoopunten 527 en 527 is een aanbevolen startplaats.

   Treinstation
   Het dichtstbijzijnde station is dat van Genk. Vanuit Genk is het nog 14 km fietsen tot je in Opglabbeek bent (knooppunt 527). De fietsroute van 34km zou dus 28km langer worden wat buiten proportie is. Niet echt aan te raden dus. In het GPX-bestand met waypoints hebben we het traject van Genk naar Opglabbeek bijgevoegd.
   Parkeergelegenheid
   Gruitrode heeft met het Phil Bosmansplein een ruime parking. In Opglabbeek kan je parkeren op het Dorsplein. In Opitter is er parkeerplaats op het Itterplein. Alle drie zijn ze goed bereikbaar via Vlaamse Gewestwegen. De parkings zijn zoals steeds in het GPX-bestand aangegeven als waypoints.

   Klein geluk is groot geluk

   Phil Bosmans kijkt ons glimlachend toe met zijn boodschap “Klein Geluk is Groot Geluk”. Gelijk heeft hij. We zijn klaar om te genieten van deze eerder kleine fietstocht.

   De Sint-Gertrudiskerk van Gruitrode draagt twee belangrijke kenmerken van de streek: ze werd opgetrokken in Limburgse mergelsteen in opdracht van een landcommandeur en ridder van de Duitse Orde. We starten bij de kerk en eindigen straks bij de Commanderie.

   Voorbij de woonbuurt Venhoven komen we bij het Ophovenerbos in een vennengebied. Een kleine vaak ondiepe waterplas in een zanderig heidegebied, noemt men een ven. Vanaf de 19de eeuw tot de zestiger jaren van de vorige eeuw werd veel heidegebied ontgonnen tot weiland of akkerland of verkaveld waardoor veel vennen zijn verdwenen. In dit prachtige natuurgebied liggen meerdere vennen zoals het Zwartven en het Turfven, maar het zijn vooral de twee vennen van de Ruiterskuilen die we met stip hebben aangeduid. De over het water hangende picknickplaats is een ideale plek voor een stiltemoment. Ook als je geen honger hebt of geen picknickzak bij hebt.

   Fietsroute, fietsblog, geuzenbaan, fietsparadijs, duinengordel, Bosmans, Gruitrode Fietsroute, fietsblog, geuzenbaan, fietsparadijs, duinengordel, Gruitrode, Sint-Gertrudiskerk Fietsroute, fietsblog, geuzenbaan, fietsparadijs, duinengordel, Gruitrode, Duinengordel, Ophovenerbos Fietsroute, fietsblog, geuzenbaan, fietsparadijs, duinengordel, Gruitrode, Duinengordel, Ophovenerbos Fietsroute, fietsblog, geuzenbaan, fietsparadijs, duinengordel, Gruitrode, Duinengordel, Ophovenerbos, Ruiterskuilen, ven

   Natuurgebied Duinengordel.

   Duinengordel is een unieke natuurkern in het noordoosten van Limburg. Dit heuvelachtig en onstuimig gebied van 3 000 ha, strekt zich uit over Oudsbergen, Maaseik en Bree tussen Bosland en het Nationaal Park Hoge Kempen.

   Hier wisselen gouden landduinen, diepblauwe vennen, paarsbloeiende heide en uitgestrekte bossen zich af. Te midden van deze grote verscheidenheid aan landschappen ligt de Oudsberg, de hoogste en bekendste landduin van Vlaanderen. Deze stijgt tot 40 m boven de boomkruinen uit en geeft zo een prachtig uitzicht op de ruime omgeving.

   Dankzij 200 km aan bewegwijzerde routes kan je in Duinengordel eindeloos genieten en ontspannen. Wandelen, fietsen, paardrijden of mountainbiken? Duinengordel is een plek waar je topnatuur avontuurlijk beleeft! Bron: Duinengordel.be

   Fietsroute, fietsblog, geuzenbaan, fietsparadijs, duinengordel, Oudsbergen, Oudsberg, Duinengordel
   Fietsroute, fietsblog, geuzenbaan, fietsparadijs, duinengordel, Oudsbergen, Oudsberg, Duinengordel
   Fietsroute, fietsblog, geuzenbaan, fietsparadijs, duinengordel, Oudsbergen, Oudsberg, Duinengordel
   natuur natuur

   De Laatste Hindernis

   Het water van de Ruiterskuilen kleurt bruin door de hoge zuurtegraad. Het Ophovenerbos, dat in het natuurgebied Duinengordel ligt, is een echt wandelparadijs. Met de fiets blijven we aan de rand van het bos. Het gaat iets vlugger en plots staan we in het centrum van Opglabbeek. Of toch bijna. We vermijden het centrum met zijn winkels en druk verkeer en gaan terug op zoek naar de bosrand van het Ophovenerbos.

   Naast het Sentowerpark, een unieke en indrukwekkende evenementenhal, waar jaarlijks nationale en internationale paardenwedstrijden worden gereden, ligt het café de “Laatste Hindernis”. Ongetwijfeld verwijst deze benaming naar de paardenwedstrijden, maar net zo goed zou die passen in het verhaal van de Willem de Zwijger (Willem van Oranje) die, zo wil het verhaal, iets verderop met zijn Geuzenleger van protestanten in 1568 langs de Geuzenbaan zou voorbijgetrokken zijn. Gruitrode en de Commanderie van de zeer katholieke Duitse Orde die zich hier in de 15de eeuw had gevestigd, waren voor Willem te vermijden hindernissen. Voor ons is het Geuzenpad geen hindernis. Het wordt meer dan 5km genieten van een prachtige dreef.

   Fietsroute, fietsblog, geuzenbaan, fietsparadijs, duinengordel, Oudsbergen, Sentowerpark Fietsroute, fietsblog, geuzenbaan, fietsparadijs, duinengordel, Oudsbergen, ijsbar Fietsroute, fietsblog, geuzenbaan, fietsparadijs, duinengordel, Oudsbergen Fietsroute, fietsblog, geuzenbaan, fietsparadijs, duinengordel, Oudsbergen

   De Duitse Orde.

   De commandeurs van de Duitse Orde bestuurden Gruitrode vanaf 1416 tot het einde van de 18de eeuw. In 1416 kocht Iwan van Cortenbach, de landcommandeur van de Duitse Orde, het goed. Deze geestelijke ridderorde werd in 1190 in het Heilig Land tijdens de derde kruistocht gesticht. De ridders stonden in voor de verpleging van zieke en gewonde kruisvaarders en de militaire verdediging van de heroverde gebieden. Vanaf dan maakte de Commanderij van Gruitrode deel uit van de twaalf commanderijen die gegroepeerd waren rond de hoofdcommanderij in Alden Biesen. Het gebouw werd in 1485 verwoest als gevolg van een vete tussen twee families. Ter vervanging van de oorspronkelijke Commanderij, werd in de tweede helft van de 16e eeuw het huidige kasteel met pachthoeve in Maaslandse renaissancestijl gebouwd. Tot de Napoleontische tijd bleef het goed in het bezit van de Ridders van de Duitse Orde. Na 1815 ging de Commanderij over in privé-eigendom. Bron: Gemeente Oudsbergen

   historisch historisch

   Koppige biertjes als afsluiter

   In Opitter treffen we de Brouwerij Sint-Jozef, vandaag de Brouwerij Cornelissen, een familiebrouwerij die zweert bij authenticiteit. En dat wordt bevestigd door een reeks van “koppige” biertjes. Naast de “Herkenrode” bieren worden hier ondermeer nog de Sint-Gummarus dubbel en tripel gebouwen, de Limburgse Witte en het Bosbier. Proeven in de Brasserie Het Brouwershof zit er voor ons niet in. Dan maar enkele flesjes kopen om straks op het terras van onze B&B na te genieten met deze heerlijke streekproducten.

   Tussen Opitter en Gruitrode volgen we het Itterdal. Een vrij smalle vallei die werd geboetseerd door de Itterbeek die zich een weg snijdt door het Kempens Plateau. De vallei vormt de grens van het natte Kempen Broek met de droge Hoge Kempen. De Itterbeek brengt ons via een ommetje langs Neerglabbeek met zijn 13de eeuwse Sint-Hubertuskerk uiteindelijk bij de door Willem De Zwijger gevreesde Commanderij van de Duitse Ridderorde. Veel van de oorspronkelijke gebouwen van dit waterkasteel is er niet overgebleven, maar het spreekt nog steeds tot onze verbeelding. Vandaag is het kasteel een toegangspoort tot een fantastisch mooi fiets- en wandelgebied. We hebben genoten.

   Fietsroute, fietsblog, geuzenbaan, fietsparadijs, duinengordel, Bree, Opitter, Brouwerij Cornelissen Fietsroute, fietsblog, geuzenbaan, fietsparadijs, duinengordel, Bree, Opitter, Brouwerij Cornelissen Fietsroute, fietsblog, geuzenbaan, fietsparadijs, duinengordel, Bree, Opitter, Brouwerij Cornelissen, streekbier, Sint-Gummarus, Ops-Ale, Limburgse Witte Fietsroute, fietsblog, geuzenbaan, fietsparadijs, duinengordel, Bree, Opitter, Itterbeekvallei Fietsroute, fietsblog, geuzenbaan, fietsparadijs, duinengordel, Bree, Opitter, Itterbeekvallei Fietsroute, fietsblog, geuzenbaan, fietsparadijs, duinengordel, Bree, Opitter, Itterbeekvallei Fietsroute, fietsblog, geuzenbaan, fietsparadijs, duinengordel, Bree, Opitter, Itterbeekvallei Fietsroute, fietsblog, geuzenbaan, fietsparadijs, duinengordel, Bree, Opitter, Itterbeekvallei Fietsroute, fietsblog, geuzenbaan, fietsparadijs, duinengordel, Oudsbergen, Gruitrode, Commanderij, Commanderie, Duitse Orde Fietsroute, fietsblog, geuzenbaan, fietsparadijs, duinengordel, Oudsbergen, Gruitrode, Commanderij, Commanderie, Duitse Orde

   PRAKTISCH

   • Brouwerij Cornelissen in Opitter is te bezoeken na afspraak. Bespreek de mogelijkheden via info@brouwerijcornelissen.be of +32(0)89864711
   • "Fietscafé de Kastelein" in Gruitrode is op woensdag gesloten
   • "Staaf's Café" in Gruitrode is gesloten op maandag en dinsdag (woensdag en donderdag gesloten tot 16u )
   • "'t Fleurig ijsje” (ijs en koffiehuisje) in Opglabbeek is enkel open op woensdag, zaterdag en zondag
   • Voor de e-bikes vonden we oplaadpunten in Gruitrode aan het fietscafé de Kastelein en in Neerglabbeek bij Brasserie Orshof
   • Logeren kan je ondermeer in Gruitrode in "B&B De Blauwe Maaten" of “B&B Hellson”; in Neerglabbeek in "B&B Orshof"; in Opglabbeek in "B&B Bed and beyond" of in Wijshagen in "B&B De Wijshagerhoeve"
   • Streekproducten: blauwe bessen en de likeur 't Oterke; boekweitpannenkoeken; Orshof gin; de knapkoek; Ops-Ale van Brouwerij Cornelissen; Heikiés (kipkap); Balkenbrij; het Oudsbergs Drupke

    FOTOGALERIJ

    deel deze fietsroute