PLUSPUNTEN
- Gavere als startplaats
- De kunststad Oudenaarde
- De mooie Scheldevallei
- Weidse landelijke uitzichten
Fietsen langs de Schelde tussen Gavere en Oudenaarde, in de groene vallei naar het bronnendorp Dikkelvenne. Op de rand van de Vlaamse Ardennen in het zuidwestelijk deel van de provincie Oost-Vlaanderen.
Voor de scheepvaart werd de Schelde hier rechtgetrokken. De oude Schelde-armen konden daarom uitgroeien tot waardevolle natuurgebieden. We fietsen langs de Kaaihoeve en de middeleeuwse site van Ename.
De route maakt deel uit van drie aansluitende fietsroutelussen in de Scheldevallei tussen Gent en Kluisbergen. Dit is de middelste van de drie.
De fietstroute is redelijk kort. Dus heb je onderweg zeker tijd om te genieten van het parcours. Gavere is een zeer uitnodigende plek om de route te starten of te eindigen. Vergeet niet dat ook een bezoek aan Oudenaarde tot de mogelijkheden behoort, ook al moet je hiervoor een klein ommetje maken. De uitgepijlde route komt niet langs de prachtige Markt van Oudenaarde, maar die mag je niet missen indien je hier nooit eerder was. Oudenaarde is een apart bezoek waard en dus is een overnachting in de regio zeker te overwegen. De route loopt overwegend door een vlak landschap met vooral in het begin enkele onverharde delen. Enkel het traject van Oudenaarde tot Eine valt wat tegen. Je fietst er over de drukke fietssnelweg die daarbij van de Schelde is gescheiden door een drukke autobaan.
***** is een route die je ooit moet gereden hebben
**** is een route die een verplaatsing waard is
*** is een route die de moeite is als je in de buurt bent
** is een route die je kunt proberen maar wij hebben niet genoten
* is een route die je hier niet zal vinden
De Markt van Gavere is de officiële startplaats waar ook de GPX start. Ook Oudenaarde is een geschikte startplaats. De route is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes in één richting.
Uit het Gallia Belgica van Julius Caesar weten we dat het gebied langs de rechteroever van de Schelde hier bevolkt werd door de Nerviërs. Zij controleerden de belangrijke handelsroute tussen Boulogne en Keulen. Langs de Schelde bevonden zich toen al een aantal overslagzones voor goederen. In het begin van de 19de eeuw werd de Kaaihoeve gebouwd. Door de rechttrekking en verbreding van de Schelde in de 20ste eeuw werden de oude meanders afgesloten van de rivier en verloor De Kaaihoeve zijn overslagfunctie.
De stroom vormde tijdens de Middeleeuwen de grens tussen het Duitse Keizerrijk (waartoe ook Ename behoorde) en het Franse Koninkrijk (aan de linkeroever). Ename maakte samen met Antwerpen en Valenciennes, in het laatste kwart van de 10de eeuw deel uit van een versterkingsgordel tegen Frankrijk.
De markgraaf bouwde hier een imposante burcht (reeds lang verdwenen) met handelsnederzetting en twee keizerlijke kerken. Slechts één kerk bleef bewaard: de Sint-Laurentiuskerk. In 1047 eindigt het internationale verhaal: de Graaf van Vlaanderen neemt Ename in en richt hier een Benedictijnerabdij op. De abbij bleef bestaan tot het einde van de 18de eeuw. In het archeologisch park kan je er nog de funderingen van zien.
Hanske de Krijger heeft ze van in de belforttoren van het gotische stadhuis door al die eeuwen allemaal zien komen. De vorsten, de heren en de dames, de tapijtwevers, de brouwers en de drinkers, de reizigers… Slechts één enkele keer viel de stadswacht in slaap en bleven de gasten in de kou staan. Keizer Karel heeft hem toen een bril gegeven en sindsdien staat de poort wijd open. Zodra u binnen bent, willen Lodewijk XIV, de heer van Pamele, Margaretha van Parma en Adriaan Brouwer u heel graag het verhaal vertellen van het roemrijke verleden van Oudenaarde. Ze staan u op te wachten in het nieuwe museum Mou. Tenzij u liever eerst de stad verkent en op zoek gaat naar tastbare getuigen van wat hier de voorbije eeuwen is gebeurd. De monumenten en historische gebouwen staan op wandelafstand van elkaar. Zijn rijke historie heeft de stad aan de Schelde niet weerhouden om geschiedenis te blijven schrijven. Bron: Stad Oudenaarde