Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela

St. Jacobs fietsroute

Startpunt: een echte pelgrimstocht begint bij jou thuis.

2260 km
200 uur
heuvelachtig
lange afstand

Situering

Quatuor viae sunt …. Vier wegen leiden naar Sint-Jacob. Zo staat het in de Gids voor de pelgrim, een onderdeel van het omstreeks het jaar 1140 samengestelde boek over Sint-Jacob, het beroemde Liber Sancti Jacobi. Er zijn dus verschillende mogelijkheden om naar Compostela te fietsen. Ik deed deze pelgrimstocht al in 2006 langs de Via Turonensis en de Camino Francès, de traditionele route via Roncesvalles en steden zoals Burgos en Leon.

In 2013 kozen we voor de via Lemovicensis, de route via Vézelay en Limoges. Deze route loopt in Frankrijk ook nog langs Reims, Troyes en Périgueux. In Spanje kozen we voor de Camino del Norte, een route langs de noordkust van Spanje, via steden zoals San Sebastian, Bilbao, Santander en Oviedo.

We reden 2.260 km in 23 etappes. Dit is ons dagboek van 2013.

Bron: Clemens Sweerman, St. Jacobs fietsroute

Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela

Beoordeling

Fietsen naar Santiago de Compostela is een schitterend alternatief als je niet de tijd of de fysieke mogelijkheid hebt om die te wandelen. Het is belangrijk dat je voldoende tijd neemt, iets wat wij te weinig hebben gedaan. Vanuit België of Nederland reken je best op vijf tot zes weken om onderweg te zijn. Zo heb je tijd om te genieten van de vele bezienswaardigheden, je af en toe wat rust te gunnen en in te spelen op eventuele slechte weersomstandigheden.

Omdat er (2013) amper een wegbeschrijving beschikbaar was, zijn we zelf op zoek gegaan naar het juiste pad. We hebben ons wel af en toe vergist. Vooral in Spanje waar de gps geen rekening hield met de stijgingspercentages van de wegen. De Camino del Norte is amper voorzien op fietsers, wegens té steil of té moeilijk. We hebben ons vooraf uitgestippeld parcours geregeld moeten bijstellen. Bereid je dus goed voor. Bij bici:map (www.guiasbicimap.com) is ondertussen wel een Spaanstalige gids uitgegeven van de Camino Del Norte.

***** een fietsreis voor je bucketlijst
**** een aanvulling voor je fietsbelevingen
*** een fietsreis die zeer goed kan meevallen
** een fietsreis waarvan wij niet hebben genoten
* een fietsreis die je hier niet zult vinden

Beleving:
Bereikbaarheid:
Veiligheid:
Parcours:
heuvelachtig
Stuurvaardigheid:
gemiddeld

Totaal:

PLUSPUNTEN

 • De mooie landschappen, de prachtige steden
 • De Champagnestreek
 • Het prachtige Baskenland
 • De mooie noordkust van Spanje
 • Het onderweg zijn met veel lotgenoten
 • De uitdaging om de route traag te fietsen

  MINPUNTEN

  • De vele hoogtemeters indien de conditie niet optimaal is
  • De Camino del Norte is minder een fietsroute
  • Op sommige trajecten zijn er weinig horecazaken of buurtwinkels
   Waar kun je starten

   Je eigen Camino organiseren

   Je start bij voorkeur aan je eigen voordeur en rijdt de camino liefst in één reis volledig uit. Je kunt ervoor kiezen om de route over meerdere reizen te spreiden, maar dan gaat een deel van het bedevaartgevoel verloren. Je hebt de keuze uit verschillende routes en kunt desgevallend je eigen combinatie maken. Je vindt in de boekenwinkel heel wat boeken met routes en documentatie. En zeker op het internet staat heel wat informatie, met veel beeldfragmenten en reiservaringen. Een beeldfragment (in 3 delen) van mijn fietsreis naar Compostela uit 2006 vind je op YouTube (Google naar : Genieten op 2 Wielen Fietsbedevaart naar Compostela). Vergeet zeker niet om ook eens met een ex-bedevaarder te praten. Haar of zijn ervaringen kunnen je heel wat miserie besparen. Maar vergeet vooral niet om traag te reizen en veel tijd te nemen, om na te denken en te genieten van het onderweg zijn. En vergeet ook niet je terugreis te organiseren!

   Dag 1

   Douchen met de knijper op de neus

   Deze morgen stipt om 9u, na een “uitwuifontbijt”, vertrokken voor een etappe van 108 km richting Henegouwen. De schrik voor deze eerste rit, met al heel wat hoogtemeters was ongegrond.

   Al vroeg begon het zonnetje vanachter de wolken te piepen en voor we het wisten stond er 50km op de teller. Via Ninove richting Enghien en verder via Soignies en Binche. Steeds golvend, op en af, geholpen door de wind, schoven de kilometers vlot voorbij. De wind was de hele dag onze bondgenoot en de koeien die weten uit welke richting die komt. Om half vijf waren we op onze eindbestemming, een camping in Beaumont in de Laars van Henegouwen, tegen de Franse grens. Heel mooi gelegen, maar hiermee is alles gezegd. We hebben gedoucht met een knijper op de neus. Het water deed deugd en na een geurtje en een kleurtje, konden we aanschuiven voor een pasta op een terras in het centrum van Beaumont.

   Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela

   Dag 2

   Uitgestrekte velden en prachtige dorpjes

   We werden deze ochtend om 7u gewekt door de vogeltjes. Wat moet een mens meer hebben. Alhoewel, in een tentje slapen op een harde ondergrond is niet zo bevorderlijk voor 56 jarige knoken. Zoals echte trekkers, met een minimum aan comfort en omdat we het niet zagen zitten om nog eens die vuile douche op te zoeken, hebben we ons toilet gemaakt in open lucht, naast de tent. Kleine meevaller… we hebben niks moeten betalen voor ons verblijf.

   Om kwart voor 9 zaten we op de fiets voor een tocht van 110 km. Het werd er uiteindelijk één om “u” tegen te zeggen, zowel qua landschap als qua moeilijkheidsgraad. De spieren werden vandaag grondig getest.

   De vergezichten waren adembenemend. Uitgestrekte korenvelden en prachtige dorpjes wisselden elkaar af. Rond 11 u reden we Frankrijk binnen langs een vergeten douanekantoortje. Bij de bron van de l’Oise, net over de grens, zijn we even gestopt. Na de Marne is de l’Oise (351 km) de belangrijkste zijrivier van de Seine.

   Rond kwart na vijf bereikten we onze tweede campingplaats. Een hemelsbreed verschil met die van gisteren.

   Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela camperen Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Source bron Oise Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela frontière grens douane Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela

   Dag 3

   De Champagne via Reims tot Epernay

   Vannacht wakker geschrokken van het vuurwerk ter gelegenheid van de Franse nationale feestdag. De knallen waren zeer hevig. Het vuurwerk werd ontstoken op een paar honderd meter van onze tent.

   Tot Reims reden we door zachtgolvende weidse graanvelden en kleine dorpjes waar ze geen volk meer bij elkaar krijgen om nog iets te vieren. In Reims waren veel toeristen. In de kathedraal van Reims gingen we een stempel halen. Onze naam en nationaliteit werden er nauwkeurig in een register opgetekend. Reims kennen we uit de geschiedenis, maar ook van de Champagne. Tot Reims hebben we echter geen wijnstok gezien. Pas op de weg van Reims naar Epernay werden de graanvelden geruild voor wijngaarden. Maar ook door zachte en minder zachte glooiingen. Door afdalingen en stevige klimmetjes, die op het einde van de dag begonnen doorwegen. Als hoogtepunt van de dag kregen we eerst het zicht op en nadien de afdaling naar Epernay. Telkens met prachtige vergezichten.

   En dan onze camping. Wat een geluk dat we vandaag en niet morgen onze tent in Epernay moeten opzetten. Vanaf morgen is de hele camping exclusief voorbehouden voor 600 motards. Genoeg gepend. Nu een glas Champagne gaan drinken.

   Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Reims Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Reims kathedraal Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Reims kathedraal Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Reims Champagne Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Epernay Champagne Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela

   Dag 4

   Pootje baden in de Aube

   Na onze mondvoorraad voor de dag te hebben opgeslagen, zijn we vertrokken voor een trip van uiteindelijk 7u fietsen. In de supermarkt hadden we Vlaams horen praten. We waren er niet op ingegaan. Toen we een half uur later langs de oevers van de Marne fietsten, hoorden we vanop een boot iemand roepen “daar zijn de Massemenaren”. We schrokken ons een hoedje. Bleek dat die man van de supermarkt op onze t-shirts had gezien dat we in Massemen vertrokken waren. Een leuk moment.

   Voor de rest was het heel eenzaam fietsen met alweer kilometers en kilometers korenvelden. Dorpje na dorpje reden we voorbij, maar van een terrasje was nergens sprake. Zelfs de auto’s konden we vandaag op één hand tellen. Toch wel een lastig parcours. En de brandende zon deed zijn slopende werk. Pootje baden in de Aube hielp voor eventjes. En op het einde lag nog een steile klim, op een onverharde weg. De mooie camping met zwembad en een wasmachine om onze bezwete T-shirts te wassen, maakten veel goed. Na een verfrissende douche en een pastaatje in Troyes, met een koel wijntje, was alles vlug vergeten.

   Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Marne Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Champagne Côte des Blancs Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Marne

   Dag 5

   Verkoeling zoeken onder een veldsproeier

   De zon stond al heel vroeg naar ons te lachen en de eerste tientallen kilometers liepen gesmeerd. Beetje op en af, glooiend en de wind in de rug. Het leek wel alsof Frankrijk uit één rechte baan bestond. De glooiingen werden hellingen en de hellingen heuse klimmetjes die na enkele uren op de fiets heel zwaar begonnen door te wegen. Liters water en op tijd eten was de boodschap. Maar het is niet altijd simpel om drinkbaar water te vinden. Alle dorpjes hebben een mooie kerk en een bevlagde “Mairie”, maar de horeca en de winkels zijn vaak verdwenen. We zijn content als er een wolk voor de zon schuift en we als twee dolle kinderen onder de sproeier van een aardappelveld kunnen gaan staan.

   We hebben voortdurend geflirt met de Bourgogne-streek. Eerst in Tonnerre en later in Vézelay. Het werd uiteindelijk een 124km lange rit met nog een felle klim naar Vézelay. Daarom besloten we in Vézelay te stoppen en onszelf te trakteren op een hotelletje met een heus bed.

   Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela camperen Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Tonnerre Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Tonnerre

   Dag 6

   Een onvergetelijk parcours

   We zijn onze dag gestart met een bezoek aan de wondermooie Romaanse kathedraal van Vézelay van waaruit menig pelgrim zijn tocht naar Compostela is begonnen. Hier begin je te voelen dat je deel uitmaakt van een lange geschiedenis. Een traditie die er ook nog lang na ons zal zijn.

   Zoals de voorbije dagen brandde de zon weer op een loodzwaar parcours. Gelukkig wisselden de graanvelden meer af met een bebost stukje landschap. De gps is feilloos, maar ook meedogenloos. Steile hellingen worden niet overgeslagen. Het parcours loopt geregeld over onverharde wegen. Afdalingen lijken soms “downhill”-ritten die veel energie en concentratie vergen.

   We zijn in Pouilly s/Loire van de gekende Pouilly Fumé. De camping ligt vlak aan het water. Het witte wijntje smaakt heerlijk. Maar de weg tot Pouilly zullen we niet gauw vergeten.

   Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Vézelay Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Vézelay kathedraal Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Vézelay kathedraal Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Vézelay Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Pouilly Fumé Loire

   Dag 7

   De Loire voorbij

   Even zag het er naar uit dat we regen zouden krijgen, maar het bleef bij enkele druppels en een vochtige lucht. Veel viel er niet te beleven vandaag.

   Vanochtend zijn we de Loire overgestoken over een zeer lange, maar lelijke brug. Bruggen krijgen mijn bijzondere aandacht tijdens deze tocht. Ik zie het als een manier om aan deze pelgrimstocht een extra dimensie te geven en ja, soms de verveling wat te doorbreken. De vele kilometers kunnen lang duren. De horizon ligt soms op oneindig. Bruggen vind je overal en altijd. Veel meer dan je ooit zou denken. Bruggen fotograferen vanaf de weg is wel niet altijd makkelijk. Nog vervelender is dat veel bruggen ook in een dal liggen. Stoppen aan de brug betekent daarna bergop rijden, zonder aanloop, met een zware fiets. Toch beleef ik op saaie dagen plezier aan dit folieke.

   Het was warm en vochtig. De muggen voelden zich in hun nopjes. In de apotheek, waar we iets extra’s zijn gaan halen tegen die muggen, beloofde men ons een zeer hete week en raadde men ons aan om veel te drinken. Zo hebben we onze dag dan ook geëindigd. Maar zonder alcohol.

   Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela camperen Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Loirebrug Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Auron Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela

   Dag 8

   Camperen bij "le Lac d'Eguzon"

   De voorbije nacht zijn we verschillende keren wakker geworden van de kletterende regen op het tentzeil. Maar vanochtend was het gelukkig droog toen we vertrokken. En deze voormiddag was het zalig fietsen. De regen had alles afgekoeld en de zon zat nog achter een stevig wolkendek.

   Het parcours leende zich tot flink doortrappen. Tegen de middag waren we al over de helft van ons traject. Een bezoek aan enkele Romaanse kerkjes, een stempel halen in een plaatselijk toeristisch bureau en prachtige velden met zonnebloemen, waren de hoogtepunten van de dag. Het landschap veranderde. We reden meer over kronkelende wegen met verborgen hellingen.

   De beloning van de dag was een schitterende camping met notabene een Vlaams onthaal van een dame uit Oudenaarde die hier woont en werkt. Ons tentje hebben we opgesteld vlakbij het “Lac d’Eguzon”. Dat wordt genieten…

   Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Cher Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Romaans Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Romaans Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela zonnebloem Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Lac d'Eguzon

   Dag 9

   We volgen de ruta Lemovicensis

   Een rit met klimwerk en meer dan 1500 hoogtemeters. Nog niet boven de 500 meter, maar de steile klimmetjes en de snelle afdalingen volgden vandaag elkaar voortdurend op.

   Na goed 10 km kwamen we bij de rivier de “Creuse”. We bestelden een koffie en ontbijtkoeken in een hotelletje dat werd uitgebaat door een Nederlander. We gingen aan de praat en hadden het over de crisis. Het was ons opgevallen hoeveel huisjes leeg staan in de kleine dorpjes.

   Een dorp verder zaten we midden in een rommelmarkt. Niets bijzonders, maar ik kon niet weerstaan aan de Spaanse churros om me al even in Spanje te wanen. Na de middag werd het warmer en droogden onze drinkflessen op. De laatste 40 km reden we voortdurend langs of over de autosnelweg. Geen moment voelden we ons nog alleen. Zeker niet wanneer we de grote stad Limoges binnenreden. Ik kon nog net een stempel halen in de kathedraal voor hij werd gesloten. Een belangrijke stempel want de pelgrimsroute die we in Frankrijk volgen is genoemd naar de stad Limoges (ruta Lemovicensis). Limoges ligt aan de “Vienne”, net als onze camping in Aixe.

   Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela churros Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Limoges Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Limoges Vienne

   Dag 10

   Een feestmaal in de Périgord

   21 juli, nationale feestdag voor de Belgen. België schrijft geschiedenis met de koningswissel en de overdracht van de Kroon van Albert II aan Philippe I.

   Het is zondag en dus komen de wielertoeristen naar buiten. Ze halen ons in of kruisen ons pad, maar van iedereen krijgen we een opgestoken duim als teken van waardering voor onze prestatie. Mensen spreken van een hittegolf en dat was ook te merken aan onze drinkbussen. Niemand schijnt hier graag te werken op zondag. We waren daarom heel tevreden met de ijsblokjes en het frisse water van een energieke Nederlander die hier een zaak runt. Ook een plaatselijke fontein zorgde voor éxtra verfrissing. En een leuke babbel met een Nederlands echtpaar voor wat afwisseling. Het koppel was op terugweg van hun bedevaart naar Compostela die in Amersfoort was begonnen.

   Gezien het toch een beetje feestdag was en we het niet zagen zitten om de tent op te zetten in die hitte, trakteerden we onszelf op een familiaal hotelletje in Antonne. Terwijl onze gastvrouw onze was deed, hebben wij genoten van een heerlijke tagliatelle met gebakken foie gras en een truffelsausje. Een ‘must do’ want Antonne is een dorp in de Périgord, vlakbij Périgueux in het Département de la Dordogne.

   Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Dordogne

   Dag 11

   Natte bandana’s houden het hoofd koel

   Vandaag geen zoektocht naar een boulangerie en een bar tabac voor de koffie. De hoteluitbaatster trakteerde met een heerlijk ontbijt van vers gebakken brood, zelfgemaakte confituur en een bol vol met verse aardbeien.

   Onze eerste halteplaats was Périgueux. De stad van de kathedraal met het dak van schubben. De romaans-byzantijnse Cathédrale Saint-Front, opgericht in de XIIe eeuw.

   Tegen de middag zaten we volledig door onze drankvoorraad en moesten we noodgedwongen stoppen aan een treinstation om wat water uit de automaat te halen. De thermometer klom naar 40° en meer dan eens moesten we pauzeren in de schaduw van een boom om wat uit te rusten. In de rivier “Isle” konden we onze voeten verfrissen en de bandana’s nat maken om het hoofd koel te houden.

   Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Périgueux Cathédrale Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Périgueux Cathédrale Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Périgueux Cathédrale Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela

   Dag 12

   Kilometers door de Landes

   De wekker liep om 6u af. We dachten regen te horen tikken op het tentzeil. Toen we een half uur later de tent uit kropen, bleek dat we onder een boom stonden waarvan het geritsel van de bladeren klonk als regen. Was dit hallucineren of wishful thinking?

   Met ons Belgisch vlagje én Vlaams leeuwke worden we goed herkend. Zo kwam een charmante vrouw tijdens een drankpauze een babbeltje slaan. Ze was ook Belgische en woonde al 16 jaar in een godvergeten klein dorpje samen met haar man die nog part-time werkte in Frankrijk. Ze waren het hectische leven in Brussel ontvlucht. Het deed haar wel plezier om nog eens twee moedige landgenoten te ontmoeten.

   Mooie weidse velden met typische boerderijen en schuren en uitgestrekte wijngaarden wisselden elkaar af. We zijn in de Bordeaux streek en eens over de Garonne stonden we aan de poort naar de Landes. 50 kilometer door pijnboombossen fietsen, in een geparfumeerde lucht én op vlakke wegen. Om 18u15 al op de camping. Veel minder moe en leeg dan gisteren, maar wel toe aan een frisse pint na al dat water.

   Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Garonne Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Landes Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Landes Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Landes

   Dag 13

   Uitgeput en dan worden heuvels bergen

   Vanochtend gestart in de Landes. Eens uit de Landes, voorbij Mont-de-Marsan, ging het opnieuw stevig op en neer.

   De voormiddag verliep nogal chaotisch. Eerst een omweg moeten maken om het nodige proviand in te slaan. Wat later over de vangrail van een autoweg geklauterd. Terug een stuk autoweg moeten nemen omdat er geen alternatief was. Ten slotte enkele kilometers moeten omrijden omdat de uitgestippelde route over meerdere kilometers omgebouwd was tot autoweg. We hadden geen andere keuze dan kleine wegen te nemen die steil op en neer gingen.

   In de namiddag werd het puffen. Gezien het lastige parcours werd het Mireille wat teveel. De energie raakte op, de moed zakte in de fietsschoenen, de “heuvels” werden “bergen”. We moesten naar het noodscenario grijpen dat bedoeld is voor regendagen. Overnachten in een hotel in Orthez. Eens goed eten en in een normaal bed slapen. Elke dag 100 km fietsen in een sterk golvend landschap bij temperaturen die oplopen tot 40° is niet niks. We hopen op koeler weer.

   Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela

   Dag 14

   Fietsen door een postkaart

   Een ferm bord pasta en het stevig ontbijt hebben de slechte benen en de mentale dip van gisteren snel doen vergeten. De dag begon met een stevige klim om uit het dorpje te geraken. Maar het voelde goed en het was het begin van een schitterende dag. We fietsten in Baskenland. De hoge toppen van de Pyreneeën lagen op een veilige afstand. Het steeds op en neer rijden, met kilometerslange hellingen van 4 à 5 % afgewisseld met korte pittige klimmetjes, joeg wel het aantal hoogtemeters omhoog, 1236hm vandaag. We fietsten door landschappen als postkaarten die in een foto niet te vatten zijn. We kwamen ook weer heerlijke mensen tegen zoals die gezellige Bask. Ook mensen die ons spontaan vragen of we fris water moeten hebben, zoals de olijke cafébaas bij wie we een colaatje dronken. We reden van het ene mooie dorpje naar het andere. Pareltjes met witte huizen en rode daken. Het stadje Espelette komt net uit een sprookje en is gekend voor zijn kruidenpoeder van rode pepertjes.

   Het ging goed vandaag. Zo goed dat we bijna al onze achterstand van gisteren hebben weggewerkt. We zijn gestopt in Saint-Pée-sur-Nivelle aan een klein charmant hotelletje. Onze fiets staat veilig gestald in de feestzaal.

   Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Baskenland Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Baskenland Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Baskenland Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Baskenland Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Baskenland Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Baskenland Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Baskenland Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Baskenland Espelette Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Baskenland Espelette Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Baskenland Espelette

   Dag 15

   De eerste nacht in een refugio

   Het was vandaag weer klimmen, klimmen, klimmen. De conditie zat goed en het bleef fietsen in een postkaart. Frans Baskenland hebben we geruild voor Spaans Baskenland met zicht op de zee en de golf van Biskaje.

   We reden door San Sebastian. Een prachtige stad die alles heeft wat een mens verlangt op vakantie. Het weer, het strand, de zee en een fantastische binnenstad met onnoemelijk veel pleintjes, leuke straatjes en een overaanbod aan gezellige tapasbars. Spijtig genoeg konden we hier niet blijven.

   Onze camping ligt bovenop een col. Het uitgestippelde parcours stuurde ons via bergwegen met stijgingspercentages tot 20%. We zijn er geraakt. En omdat we pelgrims zijn, met de nodige documenten, mogen we in een bed slapen. Men noemt dit een refugio. Zeer proper en dat voor 5 euro/persoon.

   Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Camino del Norte Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Camino del Norte Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Camino del Norte Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Camino del Norte Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Camino del Norte San Sebastian Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela San Sebastian Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Camino del Norte San Sebastian Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Camino del Norte San Sebastian Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Camino del Norte San Sebastian Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Camino del Norte Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Camino del Norte

   Dag 16

   Het gevecht om Guernica

   Het koppel waarmee we de refugio deelden waren stappers. Ik had gevraagd wanneer ze ‘s ochtends vertrokken. Halfacht kwam ons goed uit. Dus geen wekker gezet. Ik lag vanochtend al een tijdje wakker toen ik vroeg hoe laat het was. Halfnegen! Vlug alles ingepakt en vertrokken.

   Er waren veel wielertoeristen op weg. Toen we het zoveelste havendorpje inreden, hoorden we dat het feest was. We werden aangesproken door een Baskisch koppel. Mijnheer is wielertoerist en was ons in de ochtend voorbijgereden. Thuis had hij zijn vrouw verteld dat hij twee Duisters had gezien die onderweg waren naar Compostela. En kijk nu waren die daar terug. Er zijn wel meer mensen die onze Belgische vlag verwarren met de Duitse.

   Daarna ging het fout. De weg was zo steil dat Mireille moest afstappen. Dus moesten we opnieuw aan de noodrem trekken en onmiddellijk een hotel zoeken. Het eerstvolgende dorp had geen logies. “We zitten hier midden in de bergen” kregen we te horen. Tot Guernica, 13 km verder, was het bergaf. In minder dan een halfuur stonden we aan het onthaal van Hotel Gernika in Guernica. Op de kamer de routegegevens gecheckt en bleek dat we amper 8 kilometer achterstand hadden. Een meevaller dus. Net als de afsluiter van de avond. Een gratis folklore-avond in de lokale sporthal. Goed voor de moraal!

   Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Camino del Norte Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Camino del Norte Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Camino del Norte Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Camino del Norte Guernica

   Dag 17

   Nog 690,90 kilometer

   Het hotel vanochtend was luxe voor pelgrims. Behalve het Spaanse ontbijt. De uitbaters beseften niet dat pelgrims nood hebben aan een stevig ontbijt om de dag te starten. Na de koffie en de koek en de nodige route-uitleg van de bazin vertrokken we naar Bilbao. Onze GPS wou ons steeds over de bergen sturen, maar daar hadden we geen zin in. En dan sta je daar, oog in oog met het stadion van Atletico Bilbao en het fantastische Guggenheimmuseum. Een kippenvelmoment. Bilbao is een stad met grote niveauverschillen. Met veel bruggen en een lift om ook met de fiets het niveau te kunnen overbruggen. Van Bilbao naar Portalete en de hangende brug “el puente colgante”. De brug is historisch erfgoed. Dag op dag 120 jaar geleden werd de brug op 28 juli 1893 voor het eerst in gebruik genomen. Voor het feest gaven we forfait.

   En dan begon opnieuw het klimwerk. Door de zeer steile hellingen en een te lage snelheid, werd het onmogelijk om de voorziene camping te halen. Ondertussen wel Baskenland geruild voor Cantabrië met het “positieve” nieuws dat Compostela op 690,9 km lag. We hebben besloten om in Castro Urdiales te overnachten. Een zeer mooi havenstadje, met gezellige tapasbars, op 30 km van de voorziene bestemming.

   Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Camino del Norte Bilbao Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Camino del Norte Bilbao Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Camino del Norte Bilbao Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Camino del Norte Bilbao Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Camino del Norte Bilbao Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Camino del Norte San Miguel Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Camino del Norte Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Camino del Norte

   Dag 18

   De kleine wegen mijden

   Omwille van een achterstand van 30km op ons schema, zaten we deze morgen al om 8.35u op de fiets. Wat we ondertussen weten, is dat we onze GPS niet meer mogen volgen wanneer die kleine wegen gaat opzoeken. Zolang mogelijk op de hoofdweg blijven, is de les die we de voorbije dagen hebben geleerd.

   We kwamen veel wandelende pelgrims tegen. We lazen gisteren in de krant dat de Camino del Norte meer en meer aan populariteit wint. We kunnen dat alleen maar bevestigen. De frisse zeewind maakt de lucht koeler en aangenamer om te fietsen. De zee is steeds in de buurt. Als we hoog boven de zee fietsen, zijn de panorama’s adembenemend mooi. In Laredo (het voorziene eindpunt van gisteren) zijn we proviand gaan inkopen. Daar kregen we een gouden tip. Een eind verderop lag een fietspad tot bij een overzetbootje, die ons naar de overkant van de baai kon brengen.

   Eenmaal in Santander begon de hoop te leven dat we misschien al onze achterstand konden wegfietsen. Hier zitten we nu in een schitterend hotelletje vlak aan het strand. We horen, zien en ruiken de zee. We kunnen ze net niet aanraken, maar het zal vannacht heerlijk slapen zijn met het zachte ruisen van de golven op de achtergrond.

   Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Camino del Norte Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Camino del Norte Santander Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Camino del Norte Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Camino del Norte Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Camino del Norte Santander Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Camino del Norte Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Camino del Norte Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Camino del Norte Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Camino del Norte

   Dag 19

   De Picos van Europa

   In Unquera hebben we Cantabrië verlaten en zijn we Asturië binnengereden. Tegen de middag waren we in het verrassend leuke plekje Llanes en daarvoor nog in het prachtige San Vicente de la Barquera. De rode draad doorheen de dag waren de “Picos de Europa”. De hele dag leken de Picos zo dichtbij dat we ze bijna konden aanraken. We zijn uiteindelijk in Arriondas beland en dat is niet volgens plan. In Ribadesella heb ik overlegd over de route in het plaatselijk infokantoor voor toeristen. De boodschap was vrij duidelijk. Wanneer we naar Oviedo wilden fietsen, volgden we best de nationale weg. Dat was het veiligst en het kortst. De kust met de mooie strandjes hebben we dus tijdelijk moeten verlaten.

   Vanuit Ribadesella fietsten we langs de rivier de Sella tot in Arriondas. Het was vandaag perfect fietsweer. De volgende dagen zouden zonnig blijven zodat de kans groot is dat we 23 opeenvolgende dagen in de zon zullen hebben gefietst. Morgen is het onze 20-ste opeenvolgende etappe.

   Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Camino del Norte Picos de Europa Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Camino del Norte Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Camino del Norte Picos de Europa Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Camino del Norte Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Camino del Norte Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Camino del Norte Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Camino del Norte Arriondas

   Dag 20

   Horreos in Asturië

   We hebben onze tent de voorbije dagen niet meer opgesteld. We ondervinden dat de tocht veel zwaarder is dan we ons hadden voorgesteld. Fietsen langs de kust is niet vlak, zoals we hadden gedacht.

   In Asturië zien we veel bijhuisjes op palen, “horreos” genoemd. Schuurtjes om de oogst te bewaren en te beschermen tegen ratten en muizen. We reden tot Oviedo waar we rond 15u arriveerden. Oviedo heeft een mooie binnenstad met een prachtige kathedraal.

   Vanaf Oviedo werd het lastiger door de wind. Zelfs bij het dalen moesten we bijtrappen. Het bleef zeer heet en de bidons water moesten steeds worden bijgevuld. Gelukkig waren er onderweg wat fonteinen waar we ons konden verfrissen. Het werd uiteindelijk nog een superlange en zeer moeilijke dag.

   De laatste 6km was het klimmen tot in het centrum van Salas. En voor de derde keer werd de rit voor Mireille een echte calvarietocht. Gelukkig zorgde ook nu weer het hotel voor een uitzonderlijke beloning. Een mooi gerestaureerde “castillo” met een prachtige patio, een leuke kamer met een zalige douche waar we al het zweet, het zout en de moeite konden wegspoelen.

   Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Camino del Norte Horreo Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Camino del Norte Horreo Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Camino del Norte Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Camino del Norte Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Camino del Norte Salas Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Camino del Norte Salas Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Camino del Norte Salas

   Dag 21

   Fietsen in de wolken

   Gelukkig hadden we ons deze morgen nog wat extra tostadas gevraagd want onze rit begon direct met een stevige klim, waarbij eerst Mireille maar uiteindelijk ook ik van de fiets moest. Een pad vol steenslag. Niet te berijden met volgeladen fietsen. Eens op de asfaltweg werd het minder steil. Uiteindelijk hebben we meer dan een uur en slechts 10 km geklommen.

   Toen we aan het hotel vertrokken was het grijs, mistig en vochtig. Eenmaal boven op 660m hoogte scheen de zon. Dalen deden we opnieuw door het frisser wolkendek richting kust. We hebben van de rest van de dag de zon niet meer gezien. Ons tempo werd daardoor niet minder. Af en toe eens stoppen voor een koffietje en deze middag een bocadillo, was het enige dat ons vandaag tegenhield om vlug op onze bestemming te zijn.

   We zitten terug aan zee. Nog een laatste keer. In een klein vissersdorpje op de grens van Asturië en Galicië. Vanuit Casariego gaat het morgen richting binnenland, richting Lugo en Santiago. Nog twee dagen fietsen.

   Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Camino del Norte Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Camino del Norte Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Camino del Norte Casariego Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Camino del Norte Casariego Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Camino del Norte Casariego

   Dag 22

   Stormwind onderweg naar Lugo

   De dreigende wolken en de hevige wind voorspelden niet veel goeds voor onze voorlaatste etappe. Het vooruitzicht dat we in een mooie stad zouden logeren, stemde ons optimistisch. Maar de wind werd de grote vijand.

   We hadden het al gezien op het weerbericht dat hij niet in het voordeel zou zitten. Dat het op het randje van stormwind zou worden, hadden we niet verwacht. De carretera 640 die we volgden, was nochtans een baan om ons eens uit te leven. Geen al te steile hellingen en snelle afdalingen die helpen om het volgende topje te halen. Maar dat was buiten “el viento” gerekend. Hij zat 99km pal op de neus met wel 7 Beaufort. Zelfs bergaf moesten we flink bijduwen om vooruit te geraken.

   Wat een leuke voorlaatste etappe moest worden, werd een calvarietocht. Aan de mooie landschappen hadden we geen boodschap. Wat we wel weten, is dat onze conditie top is. Hoe hard de wind vandaag ook tegen de borst stootte, hij heeft ons niet klein gekregen.

   Na een verfrissende douche, een aperitief of twee en een lekkere maaltijd zijn we volledig klaar om morgen onze laatste 100km tot Santiago te fietsen. Wat we daar zullen ervaren qua emoties -als we beseffen dat het voorbij is- zullen we morgen in ons laatste artikeltje proberen te verwoorden.

   Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Camino del Norte Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Camino del Norte Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Camino del Norte Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Camino del Norte Lugo Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Camino del Norte Lugo

   Dag 23

   Een intense laatste dag

   Voor de laatste keer volgden we het ritueel van fietszakken vullen en fietsen laden. We voelden dat een avontuur dat 23 dagen geleden begon op zijn einde liep. Het einde van een bijzondere ervaring. Met een rugzak vol herinneringen. Vandaag ging het dus wat moeilijker om te genieten. Het werd een dag van emoties.

   Vandaag was de enige dag van de 23 waarvan ik wist waar we zouden arriveren en overnachten. Zeven jaar geleden was ik al in Santiago en logeerde ik in hetzelfde hotel. Nog 40 km op de traditionele Camino Francés. En dus veel wandelende pelgrims onderweg. Compostela. Iedereen lijkt hier op een of andere wijze een pelgrim te zijn. De waardering van de mede-pelgrims is groot. We hebben allemaal een gevoel van “we hebben het gehaald”. En dat hebben we zeker. Het was een lastige camino, door de warmte, het parcours en de dagelijkse afstanden.

   We beleefden de dag heel intens, beseffende dat dit nooit meer zou terugkomen. Samen onderweg, maar toch alleen. Samen iets beleven, maar elk toch iets anders ervaren. Meer dan 2200 km op de fiets. Dat doet iets met een mens. Je komt vooral jezelf tegen en dat is niet altijd even fraai. Soms moet je toegeven aan de kracht van de natuur, zoals de wind of de grilligheid van het landschap. Toegeven aan je eigen beperkingen. We zijn opgelucht en ontroerd. Blij dat het voorbij is. Blij dat we het samen hebben gehaald.

   Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Camino del Norte Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Camino del Norte Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Camino del Norte Santiago de Compostela Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Camino del Norte Santiago de Compostela Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Camino del Norte Santiago de Compostela Fietsreis fietsbedevaart fietsblog reisverslag review Santiago de Compostela Camino del Norte Santiago de Compostela

   PRAKTISCH

   • Dag 1 : 108 km van Massemen tot Beaumont
   • Dag 2 : 110 km van Beaumont tot Attigny
   • Dag 3 : 88 km van Attigny tot Epernay
   • Dag 4 : 113 km van Epernay tot Troyes
   • Dag 5 : 123 km van Troyes tot Vézelay
   • Dag 6 : 83 km van Vézelay tot Pouilly s/Loire
   • Dag 7 : 88 km van Pouilly s/Loire tot St. Amand-Montrond
   • Dag 8 : 94 km van St. Amand-Montrond tot Fougères (Région Centre)
   • Dag 9 : 105 km van Fougères tot Aixe s/Vienne
   • Dag 10 : 85 km van Aixe s/Vienne tot Antonne
   • Dag 11 : 85 km van Antonne tot Sainte-Foy la Grande (s/ Dordogne)
   • Dag 12 : 118 km van Sainte-Foy la Grande tot Saint-Justin (Landes)
   • Dag 13 : 92 km van Saint-Justin tot Orthez
   • Dag 14 : 93 km van Orthez tot Saint-Pée-sur-Nivelle
   • Dag 15 : 77 km van Saint-Pée-sur-Nivelle via San Sebastian tot Zarautz
   • Dag 16 : 83 km van Zarautz tot Guernica
   • Dag 17 : 85 km van Guernica via Bilbao tot Castro-Urdiales (Cantabrië)
   • Dag 18 : 113 km van Castro-Urdiales via Santander tot Comillas
   • Dag 19 : 96 km van Comillas tot Arriondas (Asturië)
   • Dag 20 : 117 km van Arriondas via Oviedo tot Salas (Asturië)
   • Dag 21 : 93 km van Salas tot Tapia de Casariego
   • Dag 22 : 98 km van Tapia de Casariego tot Lugo
   • Dag 23 : 113 km van Lugo tot Santiago de Compostela

    FOTOGALERIJ

    deel deze fietsroute