Fietsreis fietsblog Weser radweg Weser pano Fietsreis fietsblog dagboek Weser radweg Weser veerpont Fietsreis fietsblog dagboek Weserradweg vakwerkhuizen Fietsreis fietsblog review Weser weserradweg breedbeeld

Der Weser-Radweg

Startpunt: Hannoversch Münden, Duitsland, Weserstein

535 km
36 uur
vlak
lange afstand
2 weetjes

Situering

Dit is het dagboek van onze ervaring met de ‘Weser-Radweg’, een fietsklassieker die we reden in 2018 in 8 etappes. In de vallei van het Weserbergland volgden we stroomafwaarts de rivier de Weser. Eén van de mooiste rivieren van Duitsland. We kwamen langs historische plaatsen, kloosters en kastelen, het decor van vele sprookjes. Mooie vergezichten op de beboste heuvelruggen. We fietsten door middeleeuwse stadskernen, met prachtige, rijk versierde vakwerkgevels. De sprookjes vonden we terug in Bodenwerder (Baron von Münchhausen), in Hameln (de Rat­tenvanger) en in de prachtige Hanzestad Bremen (de Bremer stadsmuzikanten).

Onze tocht begint in de idyllische vakwerkstad Hann. Münden en eindigt in Cuxhaven aan de monding van de Elbe. Met bagage op de fiets en een terugreis met de trein. Geniet je mee?

Bron: Der Weser-Radweg, vom Weserbergland bis zur Nordsee

Fietsreis fietsblog review Weser weserradweg brug

Beoordeling

***** is een fietsreis die je zeker op je bucketlijst moet zetten
**** is een fietsreis die je fietsbelevingen goed kan aanvullen
*** is een fietsreis die zeer goed kan meevallen
** is een fietsreis die je kan maken maar wij hebben niet genoten
* is een fietsreis die je hier niet zal vinden

Hann. Münden is makkelijk bereikbaar met de auto. De fiets op de trein is voor een internationale trip altijd wat moeilijker. Heb je nog geen ervaring dan kan je beter ter plaatse een fiets huren of een gespecialiseerd reisorganisator aanspreken. De fietsroutes lopen meestal over verkeersluwe tot verkeersvrije wegen op enkele uitzonderingen na. Heel af en toe is er een zachte tot steile helling en kan het zelfs gebeuren dat je even de fiets af moet. Ook in de steden is het altijd wat oppassen, maar dat valt in de bezochte Duitse steden zeer goed mee. De Weser krijg je niet altijd te zien en dat is soms jammer. Je krijgt dan de indruk in eigen land te fietsen.

Beleving:
Bereikbaarheid:
Veiligheid:
Parcours:
vlak
Stuurvaardigheid:
gemiddeld

Totaal:

PLUSPUNTEN

  • het supermooie Hann. Münden
  • de sprookjesachtige steden zoals Hämeln, Nienburg en Bremen
  • de terugreis met de treinen van de DB

MINPUNTEN

  • de soms "afwezige" Weser
  • de horeca maakt weinig gebruik van de mooie boorden van deze stroom
Waar kun je starten

Waar kun je starten

De Weser-Radweg start in Hannoversch Münden. De bekende dichter Alexander von Humboldt vernoemde Hannoversch Münden als één van de zeven mooiste steden in de wereld. De stad kent een lange en interessante geschiedenis op basis van handel, ambachten en scheepvaart. Een meerdaagse fietsvakantie kan je aan je eigen wensen aanpassen. Je moet wel altijd rekening houden met je terugreis want deze trip is geen retour. Reisorganisatoren kunnen je daarbij helpen. Wij reden de Weser-Radweg tot in Cuxhaven in 8 etappes. De etappe-indeling vind je bij onze praktische tips. Cuxhaven is een havenstad aan de monding van de Elbe en geeft een goede treinverbinding met Hann. Münden.

Treinstation
Je kan vanuit Brussel een treinreis naar Hann. Münden boeken. Wij deden de trip met de auto en met de fietsen op het fietsrek. Voor de terugreis van Cuxhaven naar Hann. Münden neem je de trein via Hamburg-Harburg en Göttingen. Tot Hamburg was het mogelijk om zitplaatsen en stalplaatsen voor de fiets te reserveren. Alle tickets bestelden we voor het vertrek naar Duitsland via de website van de Deutsche Bahn AG, DB.
Parkeergelegenheid
Met de auto rij je tot Kassel vanwaar het richting Göttingen gaat via de A7. Aan afrit 76 rij je richting Hann. Münden. Parkeren kan je gratis aan het station. De wagen kan er de hele reis blijven staan en het is makkelijk wanneer je terugkeert. Het fietsvriendelijke Hotel Aegidienhof ligt op wandelafstand van het station van Hannoversch Münden.

Met de auto naar Hann. Münden

De fietsen op het fietsrek en met de fietszakken gevuld met onze bagage, zijn we vanochtend om 7u vertrokken met de auto naar Hann. Münden, gelegen in de Duitse deelstaat Nedersaksen.

Hannoversch Münden zoals de naam van de stad volledig klinkt, is de stad van de drie stromen, de Fulda, de Werra en de Wezer, de stroom die de samenvloeiing is van de eerste twee. De historische binnenstad is bijzonder rijk aan vakwerkhuizen.

We zoeken de “Weserstein” op aan de samenvloeiing van de 3 stromen, de symbolische plek waar onze fietsreis echt van start gaat. De steen werd hier in 1899 geplaatst en draagt de tekst: “Wo Werra sich und Fulda küssen Sie ihre Namen büssen müssen und hier entsteht durch diesen Kuss Deutsch bis zum Meer der Weserfluss.”

Fietsreis fietsblog review Weser weserradweg Hann.Münden Weserstein Fietsreis fietsblog review Weser weserradweg Hann.Münden stadsbeeld Fietsreis fietsblog review Weser weserradweg Hann.Münden straatbeeld Fietsreis fietsblog review Weser weserradweg Hann.Münden huizen
Fietsreis fietsblog review Weser weserradweg Hann.Münden Aegidienhof ontbijt Fietsreis fietsblog review Weser weserradweg Hann.Münden Höxter Pont Fietsreis fietsblog review Weser weserradweg Hann.Münden Höxter fietspad Fietsreis fietsblog review Weser weserradweg Hann.Münden Höxter Weser

Ontbijten in een oude kerk

We hebben overnacht in Hann. Münden in het Fahrradhotel Aegidienhof. Het ontbijt wordt geserveerd in de oude kerk, rechtover de ingang van het hotel.

De eerste kilometers moeten we op een fietspad fietsen langs de L561, maar eens in Hemeln verlaten we de weg en rijden we vooral langs rustige fietspaden, soms dichtbij het water af en toe ook tussen de rijpe graanvelden. In Oedelsheim kunnen we tegen de middag onze dorst lessen en van een licht verteerbaar slaatje genieten op het idyllisch gelegen zonneterras van het Fährhaus.

De weg heeft wel wat verrassingen met af en toe een korte en steile helling. In Würgassen wisselen we de rechteroever met de linkeroever. De Weser krijgt vanaf hier meer ruimte en de flanken worden lager. Net voor we Höxter binnenrijden komen we nog langs de “Freizeitanlage Höxter-Godelheim”, een opvallend groot recreatiegebied met camping en zandstrand. De rit sluiten we af met een “Corveyer” streekbiertje op het terras van Brasserie Aroma.

De rattenvanger van Hämeln

Het Hotel Corveyer Hof in Höxter kreeg in 2018 het logo van partner van de “Weser Radweg”. We poseren nog even bij de beeldengroep van Hans en Grietje. Net buiten de stad komen we voorbij de Abdij van Corvey. Jammer dat we alleen via een hekken een blik kunnen werpen op dit werelderfgoed. We rijden over mooie paden langs de oever in hoofdzakelijk agrarisch gebied, maar stilaan wordt dit decor eentonig en verlangen we naar wat afwisseling, lees vooral een terrasje om iets te drinken en te eten. Enkele locals uit Bevern hebben op een open plek langs de rivier een leuke “oase” gecreëerd met parasols, ligzetels, houten banken en een chalet met drank en snacks, goed voor een drankje, maar voor ons onvoldoende voor een kleine lunch. Die nemen we vandaag in Bodenwerder (de stad waar leugenbaron von Münchhausen heeft geleefd) op de Camping Rühler Schweiz. In Grohnde op 15 km van Hämeln ligt het Grohnder Fährhaus, de ideale plek voor de koffie en het ijsdessert. En zo arriveren we in Hämeln, de stad waar alles draait om het verhaal van de rattenvanger.

Fietsreis fietsblog review Weser weserradweg abdij Corvey Fietsreis fietsblog review Weser weserradweg stroom Fietsreis fietsblog review Weser weserradweg boottrekkers Fietsreis fietsblog review Weser weserradweg Hameln Fietsreis fietsblog review Weser weserradweg rattenvanger Hameln Fietsreis fietsblog review Weser weserradweg wegwijzers Fietsreis fietsblog review weser weserradweg Bodenwerder Münchhausen Baron

De Abdij van Corvey

In de 9de eeuw behoorde de abdij tot de Karolingische rijksabdijen en was dit een van de meest betekenisvolle cultuurcentra van Noord-Europa. Het waren landbouwers uit de streek van Oudenaarde die de monniken hielpen met het ontginnen van de gronden. Het klooster werd vernield in de dertigjarige oorlog (1618-1648) en nadien weer opgebouwd in zijn huidige vorm.

historisch historisch
Fietsreis fietsblog review Weser weserradweg koffiebar Fietsreis fietsblog review Weser weserradweg Rinteln Fietsreis fietsblog review Weser weserradweg stroomgebied Fietsreis fietsblog review Weser weserradweg zandpad Fietsreis fietsblog review Weser weserradweg fietster

Een etappe met veel afwisseling

We hebben gelogeerd in het gezellige Hämeln in Hotel An der Altstadt. De etappe zorgt voor heel wat afwisseling. De oever van de Weser wisselt voortdurend met streepjes akkerland. Na ongeveer 16 km botsen we op een geïmproviseerde bevoorrading van koffie en frisdrank. Nemen wat je wilt en betalen in vertrouwen. Tegen het aperitief zijn we in Rinteln met zijn zeer mooi marktplein en vakwerkhuizen in Weser-renaissancestijl. In Vlotho hopen we een gezellig terrasje te vinden om iets te eten. Pech. Gelukkig krijgen we nog een slaatje en een pizza bij een klein Italiaans restaurant dat om 14u zijn deur sluit.

Een bijzonder indrukwekkend kunstwerk is de schutsluis te Minden waarvan de oude uit 1914 dateert. Naast de oude is een nieuwe sluis gebouwd die aan alle moderne scheepvaarteisen voldoet.

In Petershagen is het even zoeken naar ons logies. De eerste indruk is teleurstellend, maar de huiselijke ontvangst, de kwaliteit van de kamers, de gezelligheid van het terrasje en het lekkere eten, zullen ons nog lang bijblijven.

Nienburg, de stad van de Duitse asperges

In Petershagen zijn we te gast in het Pension Rad-Haus. Het ontbijtbuffet is uitgebreid en zelfs aan details, zoals een kleine picknick voor onderweg, is gedacht.

De eerste 7 kilometer rijden we hoofdzakelijk over het tracé van een vroegere spoorlijn. In het pittoreske dorpje Buchholz, dat al zou bestaan hebben in de 6de eeuw, wordt onze aandacht getrokken op de dorpskerk en de oude boerderijen eromheen. De huidige kerk dateert uit de XIIIe eeuw en het oudste stuk van de kerk is de stenen doopvont uit de XIVe eeuw. Tijdens deze etappe rijden we nauwelijks langs de oever van de Weser. Opvallend is de toenemende industrie wat erop wijst dat het economische belang en de bevaarbaarheid van de rivier toeneemt naarmate we dichter bij de monding komen.

We logeren in Nienburg de stad van de Duitse asperges. De naam van de stad verwijst naar een nieuwe burcht, een waterslot dat ooit op deze plek langs de Weser stond. Vandaag is het de hoge toren van de kerk van Sint-Maarten die samen met de mooi gerestaureerde vakwerkgebouwen van de binnenstad, het stadsbeeld bepalen.

Fietsreis fietsblog review Weser weserradweg picknick Fietsreis fietsblog review Weser weserradweg Buchholz Fietsreis fietsblog review Weser weserradweg Nienburg Sint-Maarten kerk Fietsreis fietsblog review Weser weserradweg Nienburg vakwerkhuizen Fietsreis fietsblog review Weser weserradweg Nienburg plein
Fietsreis fietsblog review Weser weserradweg weserbrug Fietsreis fietsblog review Weser weserradweg tegenwind Fietsreis fietsblog review Weser weserradweg veerboot Fietsreis fietsblog review Weser weserradweg veerboot Fietsreis fietsblog review Weser weserradweg CaHeu Schweringen

Pedaalstoempen tegen de wind

Het Hotel Weserschloesschen in Nienburg ligt bij de monding van de Meerbach in de Weser. Het klaterend water heeft ons een hele nacht in een zachte slaap gewiegd.

De Weser ligt op deze etappe of te ver weg of verborgen achter een dijk, zodat we de meeste kilometers tussen gemaaide graanvelden rijden. In Schweringen nemen we een pauze in een verrassend leuke locatie CaHeu die zichzelf een plek noemt voor “Erlebnisgastronomie mit ländlichem Charme und romantischen Ambiente”. Slapen kan je er letterlijk “im herrlich duftenden Wiesenheu”, op een heuse hooizolder dus.

We lunchen in Hoya. Van Hoya tot Verden  is het opboksen tegen een felle tegenwind. Na enkele uren pedaalstoempen, zijn we blij dat we in Gross Hutberger arriveren. Het hotel ligt nog een viertal kilometer van Verden en dus souperen we in het hotel zelf. In de streek is het logiesaanbod beperkt waardoor je niet te kritisch mag zijn en zelf voor de juiste stemming moet zorgen.

De Bremer stadsmuzikanten

Het Landhotel Zur Linde in Gross Hutberger was volgens de foto’s en de website veelbelovend, maar is uiteindelijk sterk verouderd en valt wat tegen. De etappe van vandaag is gevarieerd zowel wat het rijden als het decor betreft. Het horeca-aanbod langs het parcours is zeer beperkt. Reken daarbij dat op maandag veel zaken gesloten zijn en dan ga je algauw eten of drinken waar de kans geboden wordt. Enfin, drinken lukt nog, maar om te eten zijn we tot in Bremen moeten rijden. Een mooi hoogtepunt van de dag was het Schloss Erbhof in Thedinghausen.

Bij het naderen van Bremen rijden we eerst langs de Werdersee en dan langs de Kleine Weser die in Bremen uitmondt in de Weser zelf en een heerlijke recreatieplek is voor de stedelingen, zeker bij zeer warm weer. Bremen is een stad die een bezoek waard is, ook als citytrip. Bremen is meer dan de Stad van de Bremer stadsmuzikanten, het sprookje dat werd opgetekend door de gebroeders Grimm. Wij komen de oude stad binnen langs de Böttcherstrasse en proeven meteen van de gezelligheid van de stad. Maar de mooiste plek voor ons is toch de oude wijk Schnoor met zijn kleine vissershuisjes en zijn smalle steegjes.

Fietsreis fietsblog review Weser weserradweg Bremen onderweg Fietsreis fietsblog review Weser weserradweg Bremen recreatiepark Fietsreis fietsblog review Weser weserradweg Bremen dijkweg Fietsreis fietsblog review Weser weserradweg Bremen fietsers Fietsreis fietsblog review Weser weserradweg Bremen centrum Fietsreis fietsblog review Weser weserradweg Bremen straatmuzikanten

Schloss Erbhof in Thedinghausen

Schloss Erbhof in Thedinghausen werd door Aartbisschop Johann Friedrich von Holstein-Gottorf voor zijn geliefde Gertrud gebouwd. Het is een parel van de Weserrenaissance, een bouwstijl gekenmerkt door rijkelijk versierde gevels.

Fietsreis fietsblog review Weser weserradweg Schloss Erbhof fietser
Fietsreis fietsblog review Weser weserradweg Schloss Erbhof
historisch historisch

De boerderijen zijn Saksisch, niet Hollands

Het Prizeotel in Bremen is een betaalbaar designhotel, dichtbij de oude stad. In Bremen is de Wezer al zeer breed. Op het stadstraject langs de oever is het heel aangenaam fietsen. Even buiten de stad zijn er grote delen van het fietspad nieuw aangelegd. Het is hier prachtig fietsen met mooie panorama’s. Ze zijn ons de voorbije dagen al vaak opgevallen de grote boerderijen die ons zeer Hollands leken. De bouwstijl van deze hoeves is echter typisch Saksisch.

In Elsfleth hebben we gekozen voor het pad over de ophaalbrug, een brug die enkel om het uur wordt neergelaten. Aan de andere kant van de brug zoeken we wat schaduw onder de luifel van het bootshuis om iets te eten en vooral iets te drinken. Het is vandaag bijzonder warm en tijd voor een lange middagpauze hebben niet. We rijden onze koninginnenrit en één van de mooiste etappes van de reis.

Om in Bremerhaven te geraken nemen we in Nordenham de veerboot. Ons hotel ligt in het zuiden van Bremerhaven waar het hart van de grootste visserijhaven op het Europese continent, Packhalle IV, zich ontwikkeld heeft tot een 180 meter lange flaneerboulevard rondom het thema vis. Niet verwonderlijk dat vis ook op ons avondmenu staat.

Fietsreis fietsblog review Weser weserradweg Bremen haven Fietsreis fietsblog review Weser weserradweg Bremen havenpad Fietsreis fietsblog review Weser weserradweg Bremen fietspad Fietsreis fietsblog review Weser weserradweg Hoevestijl saksisch Fietsreis fietsblog review Weser weserradweg Bremerhaven veerboot Fietsreis fietsblog review Weser weserradweg Bremerhaven Hafenrundfahrt
Fietsreis fietsblog review weser weserradweg havenstad zeeschepen Fietsreis fietsblog review elbe weserradweg Bremerhaven havenweg Fietsreis fietsblog review weser weserradweg fietsromantiek genieten Fietsreis fietsblog review elbe weserradweg Cuxhaven Sohlenburg strand Fietsreis fietsblog review elbe weserradweg asfaltweg Fietsreis fietsblog review elbe weserradweg Cuxhaven strand

Van de Wezer naar de Elbe

Onze kamer in het Comforthotel van Bremerhaven heeft zicht op het “Schaufenster Fischereihafen”. Na een goed en stevig ontbijt vertrekken we eerst richting binnenstad om daarna dwars door de haven te rijden. Een mooi en vooral spectaculair begin van deze laatste etappe.

Eens door de haven bereiken we de Noordzee en kunnen we zowel op als naast de dijk rijden. Boven of beneden, het maakt geen enkel verschil voor de zeer felle noordelijke tegenwind die we zeker 30 km lang, pal op de kop, moeten trotseren. We fietsen langs rustige wegen, zonder veel afwisseling. Tot we in Sahlenburg arriveren, een voorstadje van Cuxhaven dat erg in trek is bij kusttoeristen. Van Sahlenburg tot Cuxhaven is het strand zeer mooi en bij laag water ook zeer breed.

Bij het naderen van het stadscentrum verandert het zeestrand in een groene oever van de Elbe. De stad Cuxhaven zelf geeft ons maar een verlaten indruk, veel leegstand, weinig volk. Cuxhaven ligt bij de monding van de Elbe en zo kunnen we deze fietsreis mooi afsluiten met een wens om misschien ooit de route van de Elbe te fietsen.

Alleen maar Duits bier hier

Tot slot. Hotel Stadt Cuxhaven. Op het eerste zicht een wat uitgeleefd hotel, weliswaar met comfortabele en geriefelijke kamers. Bij het ontbijt hebben we onze mening in positieve zin bijgesteld. Het ontbijt was het meest uitgebreide van de voorbije dagen en dat betekent wat als je weet dat we over het ontbijt van geen enkel hotel ontevreden zijn. De beoordeling van al onze hotels kan je lezen op Tripadvisor.

Met de trein terug van Cuxhaven naar Hann. Münden via Hamburg-Harburg en Göttingen. De tickets zijn van thuis al besteld, ook voor de fietsen. Voor de reis tussen Hamburg en Göttingen zijn zelfs plaatsen gereserveerd voor zowel de fietsen als voor ons.

Uiteraard blijft het fietsen van een meerdaagse fietsroute vooral een persoonlijke beleving en zijn de weersomstandigheden en je gezelschap van groot belang. En laat nu net die twee factoren in ons geval bijzonder te zijn meegevallen. En ten slotte nog dit: minstens in dit deel van Duitsland is er alleen Duits bier te krijgen en na enkele dorstige dagen word je dit wel beu. Tschüss.

PRAKTISCH

  • dag 1 Hann.Münden - Höxter 71,7 km
  • dag 2 Höxter - Hameln 70 km
  • dag 3 Hämeln - Petershagen 84,2 km
  • dag 4 Petershagen - Nienburg 46,9 km
  • dag 5 Nienburg - Verden 57,7 km
  • dag 6 Verden - Bremen 58,1 km
  • dag 7 Bremen - Bremerhaven 84,8 km
  • dag 8 Bremerhaven - Cuxhaven 61,4 km

FOTOGALERIJ

deel deze fietsroute