Veurne-Ambacht fietsroute fietsblog Veurne

Veurne-Ambacht fietsroute

Startpunt: Koksijde-Bad, Kust, West-Vlaanderen, Abdijmuseum Ten Duinen, Koninklijke Prinslaan 6-8

49.1 km
3.25 uur
vlak
lus
2 weetjes

Situering

De Veurne-Ambachtfietsroute is een heel gevarieerde route die je laat kennismaken met zowel landschap als architectuur. Je ontdekt het open landschap van het Blote en de eeuwenoude Kasselrij van Veurne-Ambacht. De route gaat langs uitgestrekte akkers en weiden, voorzien van honderden waterloopjes. Je merkt zonder twijfel de grote abdijhoeven en de kleine gezellige dorpskernen op.

Je start in Koksijde en fietst naar Veurne. Daarna passeer je het polderdorp Steenkerke, de Oerenbroeken, Alveringem en Zoutenaaie. Op de terugweg kan je genieten van de beboste duinen van De Doornpanne en De Hoge Blekker.

Deze route is een voormalige fietsroute van Westtoer.

Fietsroute fietsblog Veurne fietsen velo

Beoordeling en hoogtepunten

Wil je gaan fietsen in de Westhoek dan is de bereikbaarheid van dit stukje Vlaanderen heel belangrijk. Met de auto is het geen probleem als er geen files zijn naar of van de kust. Het is dus goed dat de fietsroute ook met de trein bereikbaar is. De trein brengt je meteen naar het prachtige Veurne dat ongetwijfeld een hoogtepunt is van deze route. Ook de duinenstrook die voor een pittige afwisseling zorgt, zal je zeker appreciëren.

Deze fietsroute laat je volop genieten van de natuur en van alles wat de mens ermee gemaakt heeft. Vergeet dus zeker niet te proeven van de specialiteiten uit de Westhoek. De route via knooppunten volgt voor 90% de oorspronkelijke route die in de GPX-bestanden staat.

Wat betekenen de sterretjes? Je vindt de uitleg bij de informatie over de fietsblog op de homepagina.

Beleving:
Bereikbaarheid:
Veiligheid:
Parcours:
vlak
Stuurvaardigheid:
gemiddeld

Totaal:

PLUSPUNTEN

  • het aanbod van horecazaken
  • de poldervlaktes
  • de verschillende kerkjes en de begraafplaats van Oeren
  • het Mout- en Brouwhuis De Snoek in Alveringem

MINPUNTEN

  • het bruggetje aan knooppunt 94 waar de fiets over het brugje moet geduwd worden
  • geen oplaadpunten voor elektrische fietsen langs het parcours
Waar kun je starten

Waar kun je starten

De Abdij Onze-Lieve-Vrouw Ten Duinen in Koksijde is een mooie startplaats voor deze fietsroute vanwaar de route met zeshoekige bordjes is uitgepijld. De abdij heeft een zeer rijk verleden dat vaak ook woelig was. Wie graag meer wil weten over deze abdij kan een bezoekje brengen aan het Abdijmuseum Ten Duinen.

Treinstation
Wie graag de trein neemt, kan Veurne als startpunt nemen. Vanaf het station rij je in de richting van het centrum via de Statiestraat. Aan het rondpunt kan je via de Ooststraat de brug over het kanaal nemen van waar je via de Sasstraat aansluiting vindt op de fietsroute.
Parkeergelegenheid
De auto kan je parkeren aan het Marktplein van Koksijde om te vertrekken richting Koninklijke Prinslaan.

Vlas bloeit in juni

De eerste twee kilometers rijden we langs de typische Vlaamse kusthuisjes. Van zodra de stad Veurne in zicht komt, kleuren de velden blauw van de vlasbloem. Vlas bloeit maar heel kort. Elk bloempje één dag. De vezel van het vlas wordt gebruikt voor het maken van linnen. De sector leeft opnieuw op en dat is te zien aan de velden. Wij hadden geluk, want vlas bloeit in juni.

Na 6,5 km arriveren we aan het kanaal Nieuwpoort-Duinkerke. Het kanaal werd gegraven in de 17de eeuw en voert ons tot in het gezellige Veurne met zijn Grote Markt en gotische gebouwen uit de 13de eeuw. De ideale plek om op een terrasje iets te drinken en te genieten van het mooie marktplein. Veurne en de Westhoek zijn gekend voor zijn potjesvlees  (met de drie k’s: kalf, konijn en kip) en de boerenpaté uit Veurne die door de Europese Unie erkend zijn als gegarandeerde traditionele specialiteit.

Veurne en Veurne-Ambacht

Veurne wordt voor het eerst vermeld in 877 als Furnae, in een lijst van bezittingen van de Sint-Bertijnsabdij van St.-Omer (Frankrijk). De naam zou verwijzen naar een eilandje, dat boven het moerassige, waterrijke gebied uitstak.

Veurne is ontstaan rond een burcht, opgericht ter verdediging tegen de Noormannen op het einde van de 9de eeuw. Daarna werd het één der best versterkte plaatsen in het graafschap Vlaanderen. De gemeenschap, die rond de burcht was komen wonen, verkreeg in de 12de eeuw stadsrechten. In het Stadspark bevindt zich nog steeds de mote (burchtwarande).

Het graafschap Vlaanderen werd vanaf de 11de eeuw ingedeeld in kasselrijen. De kasselrij Veurne omvatte niet alleen het huidige ‘Bachten de Kupe’, nu het gebied tussen de Noordzee, de IJzer en de Franse grens, maar strekte zich zuidwaarts zelfs uit tot tegen Poperinge en Ieper. 42 parochies hingen er rechtstreeks van af, terwijl een achttal parochies en een tiental heerlijkheden voornamelijk financieel en militair moesten bijdragen.

Met “Veurne-Ambacht” wordt het gebied van de 42 parochies bedoeld. De merkwaardige term “Ambacht” betekent dat dit gebied niet de hogere jurisdictie bezat, maar rechtskundig gezien slechts een lager echelon kon vonnissen. De hoogste justitie was voorbehouden aan de graaf zelf en zijn raad.

Fietsroute fietsblog Veurne fietsen stad
historisch historisch

Langs de Lovaart

Bij het verlaten van Veurne rijden we nog even langs het kanaal tot aan de Lovaart die het kanaal met de Ijzer verbindt en waar we op de dijkweg een eind tussen hoge populieren fietsen. De Lovaart verlaten we een eerste keer voor een ommetje tot Steenkerke, een rustig dorp tussen de velden. Terug aan de vaart komen we na 16km voorbij de Beauvoordse Walhoeve. De kaasboerderij heeft een eigen hoevewinkel en je kan er ook terecht voor een hoevepicknick.

De Beauvoordse Walhoeve

De Beauvoordse Walhoeve is een gemengd landbouwbedrijf, gespecialiseerd in melkvee en melkverwerking. Gelegen in het hartje van Veurne- Ambacht, langs de Lovaart tussen Veurne en Alveringem.

Alle kazen en producten worden bereid met de verse melk van de eigen koeien. Dit zorgt voor de authentieke smaak van deze ambachtelijke producten. Het gamma zuivel wordt gegarandeerd vers aangemaakt op woensdag. Hier proef je de passie voor gezonde voeding en een bedrijfsfilosofie van een landbouwersfamilie met een natuurlijke kijk op voeding. Bron: De Beauvoordse Walhoeve.

Fietsroute fietsblog Bedvoorde streekproducten
bedrijvigheid bedrijvigheid

Leute in Oeren

We verlaten de vaart een tweede keer en rijden nu langs Oeren. Rond de laatgotische dorpskerk ligt een als monument beschermde militaire begraafplaats. Het is hier sereen rustig. Oeren heeft geen kern. Iets voorbij de kerk tref je één van de oudste dorpsherbergen van de Westhoek,  De Leute uit 1672 die tot de fusie met Alveringem in 1971 dienst deed als gemeentehuis. Hier werden ook huwelijken voltrokken en gemeenteraden gehouden.

In Alveringem botsen we op het vleeswarenatelier “De Veurn’ Ambachtse” en het bijhorend restaurant “’t Potje Paté”, een zaak met een verhaal, en een plek om te onthouden voor een lekker diner.  Wij kiezen voor het terras aan het Mout- en Brouwhuis De Snoek in Fortem, de enige nog volledig bewaarde brouwerij uit de 19de eeuw in Vlaanderen. De brouwerij heeft een museum en een museumherberg. Naast het water en de vaart zijn het de veldkapelletjes die opvallen in het landschap.

We komen ook langs mooie Vlaamse kerkjes zoals de Sint-Audomaruskerk van Booitshoeke.  Al in 1135 zou hier een kapel gestaan hebben. Het kerkje had heel wat te lijden onder WOI maar vandaag is het samen met het dorpsgezicht beschermd erfgoed. In Wulpen ligt onder de kerktoren het mooie terras van de pittoreske brasserie “d’Oede Pastorie”. Rust je graag wat uit langs het water, rij dan gewoon 500 meter verder tot aan het kanaal Nieuwpoort-Duinkerke en brasserie (tevens B&B) “Wielrijdersrust-Het Dorstige Hart” of maak gebruik van de picknick banken aan de overkant van het brugje.

De fietsroute loodst ons nu dwars door het domein van de Koksijde Golf Ter Hille tot in het centrum van Oostduinkerke. Hier kan je ook het Nationaal Visserijmuseum Oostduinkerke bezoeken. In het NAVIGO maak je kennis met de Vlaamse vissersfamilie, de heroïsche IJslandvaarders en de garnaalvissers te paard. De rijke museumcollectie verenigt erfgoed, kunst, ambacht en natuur van de Noordzee.

Voor we terug aan de Abdij Ten Duinen zijn, kunnen we nog een tweetal kilometers genieten van de echte duinen als afsluiter van deze schitterende fietstocht. De Doornpanne vormt samen met De Hoge Blekker, die met zijn 33 meter de hoogste duintop van de Vlaamse kust is, en de Schipgatduinen een 240ha groot duinenmassief. Dit natuurgebied geniet een Europese bescherming.

Terug in Koksijde herinnert een in 1952 heropgebouwde staakmolen er ons aan dat de abdij vroeger ook twee windmolens en een rosmolen bezat die jammer genoeg in de 16e eeuw verloren zijn gegaan tijdens godsdiensttroebelen. Misschien moeten we toch ook eens het abdijmuseum bezoeken.

PRAKTISCH

  • Café De Landman is op dinsdag gesloten.
  • Brasserie d’Oede Pastorie is op woensdag en donderdag gesloten.
  • Brasserie Wielrijdersrust-Het Dorstige Hart is op maandag gesloten.
  • Logeren kan in Veurne in Hotel Amaryllis (zie hierboven) of in B&B 't Kasteel en 't Koetshuys; in Eggewaartskapelle in B&B Het Schaliënhof; in De Panne in B&B Esprit De Mer; in Lampernisse in Hoeve-Hotel Bladelijn

FOTOGALERIJ

deel deze fietsroute